Măsura 3 , „Granturi pentru investiții acordate IMM-urilor”, face parte din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanța de Urgență nr. 130 din 31 iulie 2020. Măsura acordă sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020, în contextul crizei provocate de pandemia de Coronavirus.
Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu a anunțat că este posibil ca Măsura 3 să fie lansată săptămâna viitoare.
Obiectivul acestei măsuri este acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, pentru întreprinderile a căror activitate a fost afectată de pandemia de SARS-CoV-2. Prin activitate afectată se înțelege interzicerea activității prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență sau îngrădirea activității pe perioada stării de alertă.
Măsura este implementată de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în parteneriat cu Agențiile pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului și Serviciul de Telecomunicații Speciale. Măsura se aplică în toate cele 8 regiuni de dezvoltare: Regiunea București, Regiunea Centru, Regiunea Nord-Vest, Regiunea Sud-Est, Regiunea Sud-Vest, Regiunea Nord-Est, Regiunea Sud Muntenia și Regiunea Vest.
Măsura este pusă la dispoziția beneficiarilor până la finalul anului, mai exact până la data de 31 decembrie 2020, iar sumele vor fi virate până la sfârșitul anului 2023.
Bugetul fără componenta de contribuție proprie alocat pe cele opt Regiuni de dezvoltare este:
- Bugetul alocat pentru Regiunea București – Ilfov este în valoare totală de 347.173.994 lei;
- Bugetul alocat pentru Regiunea Centru este în valoare totală de 271.883.528 lei;
- Bugetul alocat pentru Regiunea Nord-Vest este în valoare totală de 281.916.856 lei;
- Bugetul alocat pentru Regiunea Sud-Est este în valoare totală de 292.343.648 lei;
- Bugetul alocat pentru Regiunea Sud-Vest este în valoare totală de 235.488.120 lei;
- Bugetul alocat pentru Regiunea Nord-Est este în valoare totală de 344.477.610 lei;
- Bugetul alocat pentru Regiunea Sud-Muntenia este în valoare totală de 309.656.058 lei;
- Bugetul alocat pentru Regiunea Vest este în valoare totală de 231.553.481 lei.
Domeniile care pot accesa fondurile externe nerambursabile în cadrul Măsurii 3 includ industria auto, industria alimentară, confecții metalice/lemn/mobilier, confecții textile, industria farmaceutică, industrii creative, servicii de sănătate, energie și echipamente, comerț sau servicii de educație, unde sunt eligibile creșele, grădinițele sau școlile.
Pentru accesarea granturilor, există câteva condiții care trebuie îndeplinite cumulativ. Astfel, beneficiarii trebuie să aibă minim un an de activitate înaintea înregistrării electronice a formularului de înscriere-plan de investiții, să înregistreze profit operațional din activitatea curentă, să se angajeze la sustenabilitatea proiectului pentru o perioadă de minim 3 ani începând cu anul următor acordării grantului pentru investiții și să realizeze minim 50% din valoarea veniturilor planificate în primii doi ani de durabilitate, iar diferența să fie înregistrată până la sfărșitul perioadei, respective anul trei. De asemenea, trebuie să dispună de cofinanțare proprie, minim 15% din valoarea proiectului pentru cazurile regiunilor mai puțin dezvoltate și 30% în cazul regiunilor București-Ilfov. Beneficiarii trebuie să prezinte ofertele de preț pentru care solicită investiții, să nu fi avut dificultăți financiare până la data de 31 decembrie 2019 și să nu depăşască plafonul de 800.000,00 Euro pe Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19 aprobat de către Comisia Europeană.
Există și situații în care granturile de investiții nu se oferă pentru finanțare. Studiile sau alte activități similare nu se pot finanța prin Măsura 3, nu se acordă fonduri pentru sedii de birouri sau investiții imobiliare, închiriere sau concensionare a acestora.
Planul de investiții trebuie să cuprindă acte doveditoare a tuturor cheltuielilor.Pentru înscrierea în program, există două etape care trebuie realizate. Prima etapă este cea în care se creează profilul, user-ul și parola . Aici vor fi înregistrate datele reprezentantului legal sau împuternicit, datele IMM-ului și semnătura electronică. Cea de-a doua etapă este etapa de înscriere. Aplicanții vor utiliza datele furnizate în cadrul primei etape, apoi vor completa formularul electronic de înscriere și planul de investiții.
Înscrierea se face pe site-ul https://granturi.imm.gov.ro, iar aplicanții au obligația de a verifica constant adresa de e-mail utilizată la înscriere, dar și site-ul ministerului, acolo unde vor fi publicate informațiile necesare pe tot parcursul perioadei de implementare.
Prima etapă, cea de înscriere, rămâne deschisă pe toată durata înscrierilor în cadrul măsurii, iar aplicația electronic de înscriere în ce-a de-a doua etapă va fi deschisă începând cu ora 10.00 a primei zile de înscriere, pe o perioadă de 10 zile lucrătoare de la demararea înscrierii în program, până la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere. Există posibilitatea prelungirii perioadei, până la epuizarea bugetului propus.