luni, 21 iunie
Remember-19 noiembrie
De Mihai Popan - joi, 19 noiembrie în categoria Cultură
53

Distribuie pe rețelele de socializare

Ziua internaţională de prevenire a abuzului asupra copilului

La 19 noiembrie este marcată Ziua internaţională de prevenire a abuzului asupra copilului (“World Day for Prevention of Child Abuse”). A fost instituită în 2000, de către The Women’s World Summit Foundation (WWSF), cu scopul de a mobiliza guvernele şi comunităţile să ia măsuri pentru prevenirea abuzului asupra copiilor,  devenind un eveniment tot mai cunoscut în fiecare an.

Ziua internaţională a bărbaţilor

Ziua internaţională a bărbaţilor este sărbătorită la data de 19 noiembrie. Acest eveniment a crescut de la un an la altul în amploare, în prezent fiind marcat în peste 80 de state ale lumii.

Conform studiilor recente, rata de suicid în rândul bărbaţilor este de trei ori mai mare decât în cazul femeilor, 1 din 3 bărbaţi a fost victima violenţei domestice, bărbaţii mor cu 4-5 ani, în medie, mai devreme decât femeile, riscul de cancer pulmonar sau de boli cardiovasculare este de aproape două ori mai mare la bărbaţi decât la femei.

Scopul acestei zile este de a prezenta modele masculine pozitive, bărbaţi care influenţează în bine dezvoltarea societăţii și care pot reprezenta valori pentru generația tânără. 

Ziua mondială a toaletei (ONU)

La 19 noiembrie se marchează Ziua mondială a toaletei (World Toilet Day), care atrage atenţia asupra faptului că aproximativ 4,5 miliarde de oameni de pe glob trăiesc fără acces la condiţii sigure de salubritate (WC-uri), în ciuda dreptului recunoscut la apă şi igienă.

4,5 miliarde de oameni trăiesc, în prezent, fără toalete şi 892 de milioane de persoane îşi fac nevoile în aer liber. Astfel, expunerea la materiile fecale umane are efecte devastatoare asupra sănătăţii publice, condiţiilor de viaţă şi de muncă, nutriţiei, educaţiei şi productivităţii economice mondiale, atrage atenţia ONU.

Organizaţia Naţiunilor Unite îşi propune, prin Obiectivul de dezvoltare durabilă numărul 6 (ODD 6), să garanteze ca până în 2030 nimeni să nu îşi mai facă nevoile în aer liber şi toţi să aibă acces la toalete şi canalizare. Dacă nu va fi atins acest obiectiv, întreaga Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă va fi compromis.

România – Ziua cercetătorului şi proiectantului din România

Ziua cercetătorului şi proiectantului din România este sărbătorită la 19 noiembrie. În 1912 se năştea savantul George Emil Palade, unul dintre creatorii biologiei celulare moderne.

Această zi a fost stabilită în semn de omagiu faţă de activitatea savantului american de origine română George Emil Palade (1912-2008), laureat în 1974 al premiului Nobel pentru medicină, alături de profesorul Albert Claude de la Universitatea Liberă din Bruxelles şi de profesorul Christian de Duve de la Universitatea ”Rockefeller” din New York. Acest premiu a fost acordat pentru ”descoperirile lor privind organizarea structurală şi funcţională a celulei”.

1377 -  Prin actul emis de Ludovic I d’Anjou, braşovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea Bran cu “munca şi cheltuiala lor proprie”, aceasta fiind prima atestare documentară a castelului Bran.

1805 – Se naște inginerul francez Ferdinand Vicomte de Lesseps, cel care a proiectat Canalul de Suez.

1828 - Moare compozitorul austriac Franz Schubert.

1829 -  Generalul Pavel Dmitrievici Kiseliov (Kiseleff), comandantul trupelor ruseşti în principatele româneşti în timpul războiului ruso-turc, este numit preşedinte plenipotenţiar al Divanurilor Moldovei şi Valahiei.

1837 – Se naște Aron Densuşianu, critic şi istoric literar, folclorist şi poet, membru al Societăţii Academice Române.Apărută în 1885, lucrarea sa “Istoria limbei şi literaturei române” este considerată a fi prima lucrare serios documentată de acest gen, din cultura română.

1861 – Se încheie Conferinţa națională a fruntaşilor politici români din Banat, la Timişoara. În cadrul acesteia se adopta o moţiune prin care se cerea autonomia Banatului faţă de Ungaria, acest teritoriu urmând să fie numit “Căpitanatul român” sau să fie încorporat Transilvaniei (devenita autonomă).

 1882 -În județul Hunedoara, La Binținți, lângă Orăștie, se naște Aurel Vlaicu, inginer român, inventator și pionier al aviației române și mondiale.

1908 – Se naște geograful Victor Tufescu, unul dintre întemeietorii actualului Institut de Geografie al Academiei Române, membru al Academiei Române.

 1912 – Se naște omul de ştiinţă George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, membru de onoare al Academiei Române.

1917 – Se naște politicianul indian Indira Gandhi.

1919 – Moare scriitorul Alexandru Vlahuță, membru de onoare post-mortem al Academiei Române :romanul “Dan”, opera memorialistică “România pitorească”.

1921 – Se naște scriitorul Dinu Pillat, fiul poetului Ion Pillat.

1922 - În România, Partidul Conservator-Democrat fuzionează cu Partidul Naţional, care îşi mută sediul de la Cluj la Bucureşti. Ziarul “Universul“, condus de Ştefan Stelian Popescu, care era membru al acestui partid, începe să susţină Partidul Naţional.

 1923 – Se naște Monica Lovinescu, critic literar, eseist. A cerut azil politic în Franţa, în 1948, unde a colaborat la revistele publicate de diaspora românească şi la postul de radio “Europa liberă”.

1938 – Se naște Ted Turner, fondator al canalului de ştiri televizate american CNN.

1939 – Se naște Emil Constantinescu, la Tighina, azi în Republica Moldova, fost preşedinte al României intre anii 1996-2000.

1942 - La Stalingrad începe contraofensiva Armatei Roşii sovietice împotriva fortelor Germaniei Naziste.

1946 - In Romania au loc primele alegeri parlamentare postbelice, în urma cărora Blocul Partidelor Democrate (PCdR, PSDR, Frontul Plugarilor, Partidul Naţional Liberal Tătărăscu, Uniunea Patrioţilor, PNŢ – Anton Alexandrescu şi Comitetul Democrat Evreiesc) au obţinut 378 de mandate de deputat, opoziției revenindu-i doar 36. Alegerile au fost declarate “libere și nestingherite“, dar rezultatul lor a fost falsificat de guvernul Petru Groza cu acordul si la indicatiile Moscovei, fiind anunțată victoria Blocului Partidelor Democratice.

1942 – Se naște Calvin Klein, designer de modă parizian.

1961 – Se naște actriţa americană Meg Ryan.

 1962 – Se naște Jodie Foster, actriță americană.

1969 – În cadrul programului Programul Apollo – Apollo 12, astronauţii Charles Conrad şi Alan Bean aselenizeză în Oceanul Furtunilor şi devin cei de-ai treilea respectiv patrulea dintre oamenii care au păşit pe Lună.

1969 - Fotbalistul brazilian Pelé marchează cel de-al 1000-lea gol.

1979 – Începe Congresul al XII-lea al PCR, la care Constantin Pîrvulescu, unul din fondatorii partidului, protestează în plen față de cultul personalității creat în jurul familiei Ceaușescu. În aceeași noapte, Pîrvulescu a fost evacuat din casa în care locuia. 

1985 - Președintele Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan, și liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, se întâlnesc pentru prima dată la Summitul de la Geneva (Sfârșitul Războiului Rece).

1987 - Doina Cornea şi fiul ei, Leontin Iuhas, sunt arestaţi pentru distribuirea de manifeste de solidarizare cu muncitorii braşoveni. ( Revolta anticomunistă de la Brașov) 

 1990 - Președintele Ion Iliescu participă la reuniunea la nivel înalt a CSCE de la Paris, care a marcat sfârșitul “războiului rece”. La Conferința pentru Securitate si Cooperare în Europa au fost semnate: Carta de la Paris pentru o noua Europa, Declarația comuna a celor 22 de tari ale NATO si ale Tratatului de la Varșovia, Tratatul asupra forțelor convenționale din Europa.

 1991 - România aderă la Mișcarea francofonă.

1992 - Camerele reunite ale Parlamentului dau votul de încredere noului Guvern. Cu 260 voturi pentru si 203 împotriva, Nicolae Văcăroiu este ales prim-ministru cu 260 voturi pentru si 203 împotrivă.

 1996 - Victor Ciorbea, primar general al Capitalei, este desemnat de BCCC al PNTCD pentru funcția de prim-ministru.  

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

„Alchool&Drugs”- acțiune a polițiștilor rutieri maramureșeni. Valoarea amenzilor aplicate de polițiști a fost de aproape 10.000 de lei

Daiana Toma-Cioran - iun. 21, 2021
Ieri, 20 iunie, polițiștii rutieri maramureșeni au acționat pe raza întregului județ, pentru ...
Poliția Română Poliția Rutieră Maramureș Baia Mare

Premierul Florin Cîțu: „Am convins o Românie să fiu prim-ministru, cred că e mai simplu să conving niște colegi să mă susțină la șefia PNL”

Daiana Toma-Cioran - iun. 18, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a mers în județul Alba, unde a avut o întâlnire cu liberalii din ...
Congres Partidul Național Liberal PNL premier

Partidul Social Democrat a sesizat la CCR revocarea Avocatului Poporului: „Se încalcă principiul legalităţii şi durata mandatului”

Daiana Toma-Cioran - iun. 18, 2021
Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este ...
PSD Partidul Social Democrat Avocatul Poporului CCR

Prim-ministrul Florin Cîțu: „Obiectivul meu nu este de a vaccina cât mai multe persoane, ci de a depăși pandemia. Iar pandemia o depășim prin vaccinare”

Daiana Toma-Cioran - iun. 18, 2021
Premeirul Florin Cîțu a fost întrebat despre campania de vaccinare și despre ratarea țintelor pe ...
Premier prim-ministru Guvern România

Expoziția „Identitate românească – portul popular din Maramureș” va fi vernisată la Suceava

Daiana Toma-Cioran - iun. 18, 2021
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean ...
cultură eveniment expoziție CJMM

Consiliul Județean Maramureș susține înscrierea Țării Maramureșului ca Peisaj Cultural Tradițional UNESCO

Daiana Toma-Cioran - iun. 17, 2021
În luna martie a acestui an, Asociația La Blouse Roumaine, alături de publicistul Teofil ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM Țara Maramureșului

Renate Weber a fost revocată de Parlament din funcția de Avocat al Poporului

Daiana Toma-Cioran - iun. 17, 2021
Ieri, Renate Weber a fost revocată de Parlament  din funcția de Avocat al Poporului. Au ...
Colaiție guvernare PNL USR PLUS

Alegerile interne în filiala locală reunită USR PLUS Baia Mare au loc în acest weekend

Daiana Toma-Cioran - iun. 17, 2021
În această sâmbătă, 19 iunie 2021, filiala USR PLUS Baia Mare își va alege organele de ...
USR PLUS Baia Mare vot organe de conducere

Consiliul Județean Maramureș participă la proiectul internațional „Trimarium” - pentru acțiuni educaționale în domeniul istoriei, geografiei și diplomației în Europa Centrală

Daiana Toma-Cioran - iun. 17, 2021
Consiliul Județean Maramureș cooperează cu Fundația Jagiellońska din Republica Polonă pentru ...
Consiliul Județean CJMM 2021 proiect internațional

Ludovic Orban: „De la 1 ianuarie 2022, alocațiile vor crește cu 20%, plus indexarea cu rata inflației.”

Petruța Gromucz - iun. 16, 2021
Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a discutat despre majorarea alocațiilor. Acesta ...
Ludovic Orban alocații alocații de stat copii

Avocatul Poporului noul motiv pentru un scandal pe scena politică românească

Daiana Toma-Cioran - iun. 16, 2021
Rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului au fost respinse de ...
Avocatul Poporului Renate Weber România 2021

Procedura de implementare a schemei pentru sectorul HoReCa a fost publicată în Monitorul Oficial

Petruța Gromucz - iun. 16, 2021
Ieri, 14 iunie 2021, a fost publicată în Monitorul Oficial (Partea I, nr. 594bis) Procedura de ...
economie Monitorul Oficial procedură de implementare horeca

Moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Cristian Ghinea a fost respinsă. Marcel Ciolacu acuză fraudarea votului: „Moțiunea a trecut”

Daiana Toma-Cioran - iun. 16, 2021
Moţiunea simplă iniţiată de PSD împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, ...
moțiune simplă Ministrul Ghinea USR PLUS Putere

Deputatul PNL Călin Bota: „PSD este groparul proiectelor cu fonduri europene în România”

Daiana Toma-Cioran - iun. 16, 2021
Deputatul PNL Călin Bota a prezentat în plenul Parlamentului punctul de vedere al partidului ...
moțiune de cenzură PNL Ministrul Ghinea Guvernul Cîțu

Consiliul Județean Maramureș anunță alocarea sumei de 200.000 de lei pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor pentru tineri

Petruța Gromucz - iun. 15, 2021
Consiliul Județean Maramureș a anunțat că suma de 200.000 lei a fost alocată în bugetul pentru ...
fonduri nerambursabile sumă Maramureș Consiliul Județean Maramureș

Avocatul Poporului va fi schimbat în septembrie a anunțat Kelemen Hunor

Daiana Toma-Cioran - iun. 15, 2021
Liderul  UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că rapoartele de activitate ale Avocatului ...
UDMR Kelemen Hunor România 2021

Marcel Ciolacu: „Dacă moțiunea de cenzură trece, propunerea PSD de premier e Alexandru Rafila. Poate să fie și un guvern minoritar”

Daiana Toma-Cioran - iun. 15, 2021
PSD are o moțiune în versuri pentru demiterea Guvernului CîțuPSD ...
politică putere opoziție Guvern

Concursul „Iele, Sânziene” este organizat de Consiliul Județean Maramureș

Daiana Toma-Cioran - iun. 15, 2021
În perioada 15-27 iunie, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de Artă «Centrul ...
cultură Consiliul Județean Maramureș CJMM

2,7 miliarde de lei, alocați în ultimul an pentru dotarea spitalelor din România

Petruța Gromucz - iun. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a anunțat că  în ultimul an a fost alocată ...
spitale fonduri europene bani pentru spitale dotarea spitalelor

Coronavirus: Maramureșul înregistrează tot mai puține cazuri de COVID-19. Rata de incidență are o valoare foarte scăzută

Petruța Gromucz - iun. 15, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
coronavirus pandemie cazuri noi îmbolnăviri