joi, 03 decembrie
Remember-19 noiembrie
De Mihai Popan - joi, 19 noiembrie în categoria Cultură
27

Distribuie pe rețelele de socializare

Ziua internaţională de prevenire a abuzului asupra copilului

La 19 noiembrie este marcată Ziua internaţională de prevenire a abuzului asupra copilului (“World Day for Prevention of Child Abuse”). A fost instituită în 2000, de către The Women’s World Summit Foundation (WWSF), cu scopul de a mobiliza guvernele şi comunităţile să ia măsuri pentru prevenirea abuzului asupra copiilor,  devenind un eveniment tot mai cunoscut în fiecare an.

Ziua internaţională a bărbaţilor

Ziua internaţională a bărbaţilor este sărbătorită la data de 19 noiembrie. Acest eveniment a crescut de la un an la altul în amploare, în prezent fiind marcat în peste 80 de state ale lumii.

Conform studiilor recente, rata de suicid în rândul bărbaţilor este de trei ori mai mare decât în cazul femeilor, 1 din 3 bărbaţi a fost victima violenţei domestice, bărbaţii mor cu 4-5 ani, în medie, mai devreme decât femeile, riscul de cancer pulmonar sau de boli cardiovasculare este de aproape două ori mai mare la bărbaţi decât la femei.

Scopul acestei zile este de a prezenta modele masculine pozitive, bărbaţi care influenţează în bine dezvoltarea societăţii și care pot reprezenta valori pentru generația tânără. 

Ziua mondială a toaletei (ONU)

La 19 noiembrie se marchează Ziua mondială a toaletei (World Toilet Day), care atrage atenţia asupra faptului că aproximativ 4,5 miliarde de oameni de pe glob trăiesc fără acces la condiţii sigure de salubritate (WC-uri), în ciuda dreptului recunoscut la apă şi igienă.

4,5 miliarde de oameni trăiesc, în prezent, fără toalete şi 892 de milioane de persoane îşi fac nevoile în aer liber. Astfel, expunerea la materiile fecale umane are efecte devastatoare asupra sănătăţii publice, condiţiilor de viaţă şi de muncă, nutriţiei, educaţiei şi productivităţii economice mondiale, atrage atenţia ONU.

Organizaţia Naţiunilor Unite îşi propune, prin Obiectivul de dezvoltare durabilă numărul 6 (ODD 6), să garanteze ca până în 2030 nimeni să nu îşi mai facă nevoile în aer liber şi toţi să aibă acces la toalete şi canalizare. Dacă nu va fi atins acest obiectiv, întreaga Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă va fi compromis.

România – Ziua cercetătorului şi proiectantului din România

Ziua cercetătorului şi proiectantului din România este sărbătorită la 19 noiembrie. În 1912 se năştea savantul George Emil Palade, unul dintre creatorii biologiei celulare moderne.

Această zi a fost stabilită în semn de omagiu faţă de activitatea savantului american de origine română George Emil Palade (1912-2008), laureat în 1974 al premiului Nobel pentru medicină, alături de profesorul Albert Claude de la Universitatea Liberă din Bruxelles şi de profesorul Christian de Duve de la Universitatea ”Rockefeller” din New York. Acest premiu a fost acordat pentru ”descoperirile lor privind organizarea structurală şi funcţională a celulei”.

1377 -  Prin actul emis de Ludovic I d’Anjou, braşovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea Bran cu “munca şi cheltuiala lor proprie”, aceasta fiind prima atestare documentară a castelului Bran.

1805 – Se naște inginerul francez Ferdinand Vicomte de Lesseps, cel care a proiectat Canalul de Suez.

1828 - Moare compozitorul austriac Franz Schubert.

1829 -  Generalul Pavel Dmitrievici Kiseliov (Kiseleff), comandantul trupelor ruseşti în principatele româneşti în timpul războiului ruso-turc, este numit preşedinte plenipotenţiar al Divanurilor Moldovei şi Valahiei.

1837 – Se naște Aron Densuşianu, critic şi istoric literar, folclorist şi poet, membru al Societăţii Academice Române.Apărută în 1885, lucrarea sa “Istoria limbei şi literaturei române” este considerată a fi prima lucrare serios documentată de acest gen, din cultura română.

1861 – Se încheie Conferinţa națională a fruntaşilor politici români din Banat, la Timişoara. În cadrul acesteia se adopta o moţiune prin care se cerea autonomia Banatului faţă de Ungaria, acest teritoriu urmând să fie numit “Căpitanatul român” sau să fie încorporat Transilvaniei (devenita autonomă).

 1882 -În județul Hunedoara, La Binținți, lângă Orăștie, se naște Aurel Vlaicu, inginer român, inventator și pionier al aviației române și mondiale.

1908 – Se naște geograful Victor Tufescu, unul dintre întemeietorii actualului Institut de Geografie al Academiei Române, membru al Academiei Române.

 1912 – Se naște omul de ştiinţă George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, membru de onoare al Academiei Române.

1917 – Se naște politicianul indian Indira Gandhi.

1919 – Moare scriitorul Alexandru Vlahuță, membru de onoare post-mortem al Academiei Române :romanul “Dan”, opera memorialistică “România pitorească”.

1921 – Se naște scriitorul Dinu Pillat, fiul poetului Ion Pillat.

1922 - În România, Partidul Conservator-Democrat fuzionează cu Partidul Naţional, care îşi mută sediul de la Cluj la Bucureşti. Ziarul “Universul“, condus de Ştefan Stelian Popescu, care era membru al acestui partid, începe să susţină Partidul Naţional.

 1923 – Se naște Monica Lovinescu, critic literar, eseist. A cerut azil politic în Franţa, în 1948, unde a colaborat la revistele publicate de diaspora românească şi la postul de radio “Europa liberă”.

1938 – Se naște Ted Turner, fondator al canalului de ştiri televizate american CNN.

1939 – Se naște Emil Constantinescu, la Tighina, azi în Republica Moldova, fost preşedinte al României intre anii 1996-2000.

1942 - La Stalingrad începe contraofensiva Armatei Roşii sovietice împotriva fortelor Germaniei Naziste.

1946 - In Romania au loc primele alegeri parlamentare postbelice, în urma cărora Blocul Partidelor Democrate (PCdR, PSDR, Frontul Plugarilor, Partidul Naţional Liberal Tătărăscu, Uniunea Patrioţilor, PNŢ – Anton Alexandrescu şi Comitetul Democrat Evreiesc) au obţinut 378 de mandate de deputat, opoziției revenindu-i doar 36. Alegerile au fost declarate “libere și nestingherite“, dar rezultatul lor a fost falsificat de guvernul Petru Groza cu acordul si la indicatiile Moscovei, fiind anunțată victoria Blocului Partidelor Democratice.

1942 – Se naște Calvin Klein, designer de modă parizian.

1961 – Se naște actriţa americană Meg Ryan.

 1962 – Se naște Jodie Foster, actriță americană.

1969 – În cadrul programului Programul Apollo – Apollo 12, astronauţii Charles Conrad şi Alan Bean aselenizeză în Oceanul Furtunilor şi devin cei de-ai treilea respectiv patrulea dintre oamenii care au păşit pe Lună.

1969 - Fotbalistul brazilian Pelé marchează cel de-al 1000-lea gol.

1979 – Începe Congresul al XII-lea al PCR, la care Constantin Pîrvulescu, unul din fondatorii partidului, protestează în plen față de cultul personalității creat în jurul familiei Ceaușescu. În aceeași noapte, Pîrvulescu a fost evacuat din casa în care locuia. 

1985 - Președintele Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan, și liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, se întâlnesc pentru prima dată la Summitul de la Geneva (Sfârșitul Războiului Rece).

1987 - Doina Cornea şi fiul ei, Leontin Iuhas, sunt arestaţi pentru distribuirea de manifeste de solidarizare cu muncitorii braşoveni. ( Revolta anticomunistă de la Brașov) 

 1990 - Președintele Ion Iliescu participă la reuniunea la nivel înalt a CSCE de la Paris, care a marcat sfârșitul “războiului rece”. La Conferința pentru Securitate si Cooperare în Europa au fost semnate: Carta de la Paris pentru o noua Europa, Declarația comuna a celor 22 de tari ale NATO si ale Tratatului de la Varșovia, Tratatul asupra forțelor convenționale din Europa.

 1991 - România aderă la Mișcarea francofonă.

1992 - Camerele reunite ale Parlamentului dau votul de încredere noului Guvern. Cu 260 voturi pentru si 203 împotriva, Nicolae Văcăroiu este ales prim-ministru cu 260 voturi pentru si 203 împotrivă.

 1996 - Victor Ciorbea, primar general al Capitalei, este desemnat de BCCC al PNTCD pentru funcția de prim-ministru.  

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Remember- 3 decembrie

Mihai Popan - dec. 3, 2020
Anual, pe data de 3 decembrie este marcată Ziua internaţională a persoanelor cu ...
Remember 3 decembrie cultură istorie

Premiile Academiei Române pentru anul 2018 vor fi decernate mâine

Mihai Popan - dec. 2, 2020
Premiile Academiei Române pentru anul 2018Mâine, 3.12. 2020, începând cu ora 10, vor fi ...
Premiile Academiei Române decernare 2018 premii

Cum va fi Crăciunul în Maramureș și în Municipiul Baia Mare în anul 2020?

Petruța Gromucz - dec. 2, 2020
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș a discutat astăzi în cadrul unei ...
Crăciun Maramureș Romînia Baia Mare

Programul ElectricUp este  gata de lansare!

Petruța Gromucz - dec. 2, 2020
Programul de finanțare ElectricUp, care se adresează întreprinderilor mici și mijlocii și ...
fonduri europene fonduri nerambursabile economie România

Gabriel Zetea (PSD): ”Peste 2000 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav din Maramureș sunt umiliți de Guvernul PNL”

Petruța Gromucz - dec. 2, 2020
Tot mai mulți maramureșeni au ajuns la limita răbdării din cauza indolenței cu care Guvernul ...
PSD asistenți personali handicap Maramureș

Campionatul European de Handbal 2020-Naționala de handbal feminin a României va înfrunta mâine Germania, în cadrul Grupei D

Mihai Popan - dec. 2, 2020
Naționala de handbal feminin a României va disputa prima partidă mâine cu Germania, în cadrul ...
Campionatul European de handbal 2020 Danemarca România

Gabriel Zetea (PSD): „Hai să repornim România!”

Daiana Toma-Cioran - dec. 2, 2020
Planul Național de Redresare și Reziliență anunțat de PNL ratează grav susținerea domeniilor ...
politică Gabriel ZeteA alegeri parlamentare 2020

Baia Mare îmbracă haine de sărbătoare

Daiana Toma-Cioran - dec. 2, 2020
Sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 18:00, în Centrul Vechi al municipiului Baia Mare, se vor ...
Baia Mare sărbători de iarna 2020 Cătălin Cherecheș

Redeschiderea piețelor închise, un adevărat fiasco. Politicienii români aruncă vina din stânga-n dreapta

Daiana Toma-Cioran - dec. 2, 2020
Iohannis: „Nu am primit legea cu redeschiderea pieţelor”Când președintele României a ...
piețe închise pandemie 2020 coronavirus

Champions League-Rezumat

Mihai Popan - dec. 2, 2020
Surpriză de proporții în Champions League, galacticii madrileni au fost învinși de fosta echipă ...
Champions League Rezumat sport fotbal

Remember- 2 decembrie

Mihai Popan - dec. 2, 2020
Ziua internaţională de luptă împotriva sclaviei (ONU)În fiecare an, ...
Remember 2 decembrie cultură istorie

Klaus Iohannis: „Îmi doresc o prezență mare la vot. Nu există discriminare pentru alegătorii din localitățile carantinate”. Ludovic Orban: „Dacă se respectă normele, nu există riscul de infectare în timpul votării”

Daiana Toma-Cioran - dec. 1, 2020
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a spus că își dorește o prezență mare la alegerile ...
alegeri parlamentare România 2020 Ludovic Orban

Unirea tuturor românilor. 1 decembrie, Ziua Națională a României

Daiana Toma-Cioran - dec. 1, 2020
Adunarea Națională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin ...
1 Decembrie Ziua României ziua Națională 2020

Noul an aduce majorarea pensiilor

Petruța Gromucz - dec. 1, 2020
Noul an ar urma să aducă și o creștere a pensiilor. Ministrul de Finanțe a anunțat o creștere a ...
pensii România CCR buget

Vulturii se întorc din Valencia fără niciun punct

Mihai Popan - dec. 1, 2020
Înfrângere dezastruoasă suferită de naționala de baschet a României în partida disputată cu ...
Vulturii Baschet Echipa națională de Baschet a României sport

Remember-1 Decembrie

Mihai Popan - dec. 1, 2020
Ziua Națională a României este sărbătorită anual la 1 decembrie, dată ce ...
Remember 1 Decembrie cultură istorie

1 Decembrie 2020- Ziua Națională a României

Mihai Popan - dec. 1, 2020
În fiecare an, la 1 decembrie, întreaga suflare românească sărbătorește Ziua Națională a ...
Ziua Națională a României 1 decembrie 2020 cultură

Gabriel Zetea, omul dincolo de politică

Daiana Toma-Cioran - nov. 30, 2020
Gabriel Zetea (PSD) a fost Președintele Conisliului Județean Maramureș în ...
Gabriel Zetea candidat Camera Deputaților alegeri parlamentare Maramureș

Sfântul Andrei-30 noiembrie

Petruța Gromucz - nov. 30, 2020
Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Apostol Petru, ambii pescari din Betsaida, o ...
România Sfântul Andrei 30 noiembrie tradiții

IMM-urile românești vor primi fonduri de 6,6 miliarde de euro

Petruța Gromucz - nov. 30, 2020
 În perioada de programare 2021-2027, microîntreprinderile și firmele mici ...
bani fonduri europene 2021-2027 IMM