luni, 01 martie
Fonduri Europene disponibile la nivel național și județean
De Petruța Gromucz - miercuri, 18 noiembrie în categoria Economic
50

Distribuie pe rețelele de socializare

La nivel național, până la data de 12.11.2020, au fost accesate un număr de 44.044 de contracte, iar la nivelul județului Maramureș au fost realizate 1.184 de contracte de granturi. Pentru cele 44.044 de contracte la nivel național, valoare contractată publică a fost de aproximativ 5,149,335,440.00 de euro, în timp ce cele 1.184 încheiate la nivelul județului, au ajuns la o valoare de aproximativ 96,233,500 de euro.

Sesiunile deschise de primire proiecte în acest moment sunt următoarele:

1. Submăsura 17.1 – ,,Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor'' 

Această submăsură are ca scop încurajarea fermierilor să participe la schemele de asigurare private în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care le pot afecta producția agricolă, dar și stimularea acestora pentru a beneficia de asigurare și extinderea sferei riscurilor asigurabile de către societățile de asigurare. Beneficiarii aceteia submăsuri sunt fermierii activi și pot primi un sprijin nerambursabil de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către ei. 

Sesiunea de înscrieri se finalizează la sfârșitul acestei luni, mai exact în 30.11.2020.

2. Submăsura 4.2 – ,,Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole – Sector investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană''

Submăsura are ca scop sprijinirea întreprinderilor care realizează investiții corporale și necorporale pentru procesarea și marketingul produselor agricole cuprinse în Anexa I la Tratatul de Instituire a Comunității Europene, cu excepția produselor pescărești. 

Beneficiari ai acetei submăsuri sunt întreprinderile definite conform legislației naționakle în vigoare, cooperativele sau grupurile de producători constituite în baza legislației naționale. În cazul aceste submăsuri, sprijinul nerambursabil  va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și grupuri de producători/cooperative sau de 40% pentru alte întreprinderi și nu va depăși:

 

1.000.000 Euro/ proiect pentru IMM, în cazul proiectelor care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat;
1.500.000 Euro/ proiect pentru alte întreprinderi pentru proiectele care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat;

2.500.000 Euro/ proiect pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat (indiferent de tipul de solicitant), precum și pentru forme asociative (cooperative și grupuri de producători) în cazul proiectelor care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat.

Sesiunea se închide la finalul anului, mai exact la data de 31.12.2020.

3. Submăsura 4.2 GBER Minimis – ,,Sprijin pentru servicii de consultanţă în vederea implementării proiectelor de investiţii pentru procesarea şi marketingul produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole aferente submăsurii 4.2''

Scopul schemei de ajutor de stat GBER vizează îmbunătăţirea nivelului general de performanţă al întreprinderilor, prin creşterea competitivităţii întreprinderilor care realizeză investiţii în domeniile de intervenţii eligibile menţionate în prezentul Ghid.

Scopul acordării sprijinului de minimiss este de a crește competitivitatea întreprinderilor prin realizarea de produse noi, cu valoare adăugată, fără a afecta însă concurenţa pe piaţa internă şi comerţul intracomunitar într-o măsură contrară interesului comun. Obiectivele schemei de ajutor sunt introducerea de noi tehnologii și procedee  pentru obţinerea de noi produse neagricole sau de o calitate superioară,  creşterea calităţii produselor obţinute, a siguranţei alimentare şi obţinerea de noi produse competitive, cu impact economic asupra procesării ulterioare în întreprinderi, cu asigurarea  standardelor veterinare şi de siguranţă alimentară, dar și creșterea numărului de locuri de muncă. 

Beneficiari ai acestei scheme de ajutor de stat pot fi întreprinderile, cooperativele sau grupurile de producători definite conform legislației naționale în vigoare.

În cazul acestei submăsuri, sprijinul nerambursabil nu poate depăși plafonul maxim/proiect, după cum urmează:

 

1.000.000 Euro/ proiect pentru IMM în cazul proiectelor care nu presupun investiţii care conduc la un lant alimentar integrat;

1.500.000 Euro/ proiect pentru alte întreprinderi pentru proiectele care nu presupun investiţii care conduc la un lant alimentar integrat;

2.500.000 Euro/ proiect pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat* (indiferent de tipul de solicitant), precum și pentru forme asociative, în cazul proiectelor care nu presupun investiţii care conduc la un lanț alimentar integrat.

Data de încheiere a sesiunii este 30.11.2020.

4. Submăsura 9.1a – ,,Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul pomicol''

Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este de înființare a grupurilor de producători în sectorul pomicol. Se urmărește o îmbunătățire a performanțelor generale ale exploatațiilor pomicole, integrarea pe piață a producătorilor primari și creșterea veniturilor producătorilor prin comercializarea în comun a producției. Beneficiari ai acestei submăsuri sunt grupurile de producători din sectorul pomicol care se încadrează în definiția IMM-urilor și care au fost recunoscute oficial de către autoritatea competentă după 1 ianuarie 2014 și înainte de solicitarea sprijinului.

Valoarea sprijinului nerambursabil acordat este 100% public și nu poate să depășească anual 10% din valoarea producției comercializate și 100.000 euro/an.

Sprijinul  nerambursabil se plătește sub forma unui ajutor forfetar degresiv, în tranșe anuale, pe o perioadă care nu poate depăși cinci ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut.

Sprijinul nerambursabil se calculează pe baza producției comercializate anual prin intermediul grupului. În primul an, se poate plăti grupului de producători un sprijin calculat pe baza valorii medii anuale a producției comercializate de membrii acestuia, în ultimii trei ani înainte de aderarea la grup.

Sprijinul nerambursabil se va acorda ca procent din producția comercializată prin intermediul grupului astfel:

anul I - 10%

anul II - 8%
anul III - 6%
anul IV - 5%

anul V - 4%.

Sesiunea se închide la data de 13.11.2020.

Cele 1.184 de contracte accesate la nivelul județului Maramureș au fost pentru diferite domenii, precum reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere, modernizarea și dezvoltarea fermelor, instalarea tânărului fermier, exploatare agricolă, modernizarea cabinetelor medicale individuale, înființarea de pensiuni agroturistice sau construirea de sere de legume.

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Ultimii dinozauri din Transilvania se află la Muzeul Județean de Mineralogie Victor Gorduza din Baia Mare

24mm.ro - mart. 1, 2021
Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare găzduiește expoziția temporară ...
dinozauri Baia Mare expoziție temporară Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza”

Sărbătoarea mărțișorului românesc-marcată în întreaga lume

24mm.ro - mart. 1, 2021
Mărțișorul românesc va străbate mapamondul, ducând cu el o parte din tradițiile nemuritoare ale ...
mărțișor România tradiție obiceiuri

Lupta opoziției cu puterea a ajuns până la amenințări cu plângeri penale. Ciolacu: „Au alocat bani doar pentru primarii lor”. Orban: „PSD să tacă pe subiectul ăsta”

Daiana Toma-Cioran - mart. 1, 2021
Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat că va face plângeri penale pentru alocarea unor sume ...
putere opoziție România 2021

​Mărțișorul-sărbătorit la Facultatea de Litere din Baia Mare

24mm.ro - mart. 1, 2021
Centrul Universitar Nord Baia Mare, Facultatea de Litere, prin Departamentul Studii Culturale ...
mărțișor centrul Universitar Nord Baia Mare 1 martie tradiție

Etapa a III-a de vaccinare va fi deschisă în 15 martie. Populația generală se va înscrie pe o listă de așteptare

Petruța Gromucz - mart. 1, 2021
Lista de așteptare pentru vaccinare, din cadrul celei de a III-a etape de vaccinare va fi ...
vaccin covid coronavirus pandemie

Polițiștii maramureșeni acționează împotriva răspândirii COVID-19

Petruța Gromucz - mart. 1, 2021
Polițiștii maramureşeni continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri ...
Maramureș polițiști acțiuni de verificare pandemie

1 Martie, zi de tradiție și bucurie

Petruța Gromucz - mart. 1, 2021
1 Martie anunță sosirea primăverii și aduce odată cu ea și un obicei străvechi: dăruirea ...
1 martie tradiție primăvară mărțișor

Donald Trump a lansat ideea că ar putea candida din nou în 2024

Daiana Toma-Cioran - mart. 1, 2021
Donald Trump a susţinut primul său discurs public de când a părăsit funcţia de preşedinte al ...
SUA fost președinte Donald Trump actual președinte

Președintele Senatului, Anca Dragu: „Nu cred că vom trece la acest pașaport Covid-19. Personal, nu susțin un asemenea demers”

Daiana Toma-Cioran - mart. 1, 2021
Anca Dragu, Preşedintele Senatului, spune că nu susţine introducerea paşaportului Covid şi că nu ...
Președinte Senat Anca Dragu pandemie

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește astăzi în țară

Petruța Gromucz - mart. 1, 2021
Astăzi, 1 martie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă ...
pandemie coronavirus vaccinare imunizare

A fost prelungită măsura de carantinare zonală pentru unitatea administrativ-teritorială Recea

Petruța Gromucz - mart. 1, 2021
Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș, prefectul Nicolae-Silviu ...
carantină pandemie carantină zonală Maramureș

Remember-1 martie

Petruța Gromucz - mart. 1, 2021
Mărțișor este numele dat lunii martie, datorită sărbătorii care cade în data de ...
cultură evenimente istorice evenimente culturale 1 martie

Remember-28 februarie

24mm.ro - feb. 28, 2021
România-Ziua Protecției Civile. În România, protecția civilă a luat ființă sub ...
cultură evenimente istorice remember 28 februarie

Mărțișoare muzicale oferite doamnelor și domnișoarelor de Școala Populară de Artă Baia Mare

24mm.ro - feb. 28, 2021
Școala Populară de Artă din Baia Mare oferă mărțișoare muzicale tuturor doamnelor și ...
cultură tradiție artă România

Poliția Animalelor a devenit operațională

24mm.ro - feb. 28, 2021
Poliția animalelor a devenit operațională și în țara noastră, actele de cruzime asupra ...
Poliția animalelor operațională România

Astăzi a fost aflat rezultatul competiției „Capitala Europeană a Tineretului”. Este Baia Mare noua capitală?

Petruța Gromucz - feb. 27, 2021
Programul „Capitala Europeană a Tineretului” este cel mai ambițios program național destinat ...
Baia Mare „Capitala Europeană a Tineretului” competiție program

ACS Recea vine cu un punct din Mioveni

24mm.ro - feb. 27, 2021
ACS Recea scoate cel de al doilea egal, de această dată împotriva echipei CS Mioveni, cea de a ...
ACS Recea Maramureș egal CS Mioveni

Vaccinul anticovid Johnson&Johnson va fi în curând autorizat

24mm.ro - feb. 27, 2021
Vaccinul Johnson&Johnson, care se va administra într-o singură doză, urmează să fie ...
pandemie coronavirus Covid campanie

Mărțișorul românesc-între tradiție și modernitate

24mm.ro - feb. 27, 2021
Prima lună a primăverii, martie, debutează cu Ziua Mărțișorului, simbol străvechi pentru ...
mărțișor primăvară România UNESCO

Ajută un copil dăruind un mărțișor!

24mm.ro - feb. 26, 2021
Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației, Maramureș, vă invită să vizitați expoziția ...
muzeu Maramureș expoziție caritabilă mărțișor