La nivel național, până la data de 12.11.2020, au fost accesate un număr de 44.044 de contracte, iar la nivelul județului Maramureș au fost realizate 1.184 de contracte de granturi. Pentru cele 44.044 de contracte la nivel național, valoare contractată publică a fost de aproximativ 5,149,335,440.00 de euro, în timp ce cele 1.184 încheiate la nivelul județului, au ajuns la o valoare de aproximativ 96,233,500 de euro.
Sesiunile deschise de primire proiecte în acest moment sunt următoarele:
1. Submăsura 17.1 – ,,Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor''
Această submăsură are ca scop încurajarea fermierilor să participe la schemele de asigurare private în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care le pot afecta producția agricolă, dar și stimularea acestora pentru a beneficia de asigurare și extinderea sferei riscurilor asigurabile de către societățile de asigurare. Beneficiarii aceteia submăsuri sunt fermierii activi și pot primi un sprijin nerambursabil de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către ei.
Sesiunea de înscrieri se finalizează la sfârșitul acestei luni, mai exact în 30.11.2020.
2. Submăsura 4.2 – ,,Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole – Sector investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană''
Submăsura are ca scop sprijinirea întreprinderilor care realizează investiții corporale și necorporale pentru procesarea și marketingul produselor agricole cuprinse în Anexa I la Tratatul de Instituire a Comunității Europene, cu excepția produselor pescărești.
Beneficiari ai acetei submăsuri sunt întreprinderile definite conform legislației naționakle în vigoare, cooperativele sau grupurile de producători constituite în baza legislației naționale. În cazul aceste submăsuri, sprijinul nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și grupuri de producători/cooperative sau de 40% pentru alte întreprinderi și nu va depăși:
1.000.000 Euro/ proiect pentru IMM, în cazul proiectelor care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat;
1.500.000 Euro/ proiect pentru alte întreprinderi pentru proiectele care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat;
2.500.000 Euro/ proiect pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat (indiferent de tipul de solicitant), precum și pentru forme asociative (cooperative și grupuri de producători) în cazul proiectelor care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat.
Sesiunea se închide la finalul anului, mai exact la data de 31.12.2020.
3. Submăsura 4.2 GBER Minimis – ,,Sprijin pentru servicii de consultanţă în vederea implementării proiectelor de investiţii pentru procesarea şi marketingul produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole aferente submăsurii 4.2''
Scopul schemei de ajutor de stat GBER vizează îmbunătăţirea nivelului general de performanţă al întreprinderilor, prin creşterea competitivităţii întreprinderilor care realizeză investiţii în domeniile de intervenţii eligibile menţionate în prezentul Ghid.
Scopul acordării sprijinului de minimiss este de a crește competitivitatea întreprinderilor prin realizarea de produse noi, cu valoare adăugată, fără a afecta însă concurenţa pe piaţa internă şi comerţul intracomunitar într-o măsură contrară interesului comun. Obiectivele schemei de ajutor sunt introducerea de noi tehnologii și procedee pentru obţinerea de noi produse neagricole sau de o calitate superioară, creşterea calităţii produselor obţinute, a siguranţei alimentare şi obţinerea de noi produse competitive, cu impact economic asupra procesării ulterioare în întreprinderi, cu asigurarea standardelor veterinare şi de siguranţă alimentară, dar și creșterea numărului de locuri de muncă.
Beneficiari ai acestei scheme de ajutor de stat pot fi întreprinderile, cooperativele sau grupurile de producători definite conform legislației naționale în vigoare.
În cazul acestei submăsuri, sprijinul nerambursabil nu poate depăși plafonul maxim/proiect, după cum urmează:
1.000.000 Euro/ proiect pentru IMM în cazul proiectelor care nu presupun investiţii care conduc la un lant alimentar integrat;
1.500.000 Euro/ proiect pentru alte întreprinderi pentru proiectele care nu presupun investiţii care conduc la un lant alimentar integrat;
2.500.000 Euro/ proiect pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat* (indiferent de tipul de solicitant), precum și pentru forme asociative, în cazul proiectelor care nu presupun investiţii care conduc la un lanț alimentar integrat.
Data de încheiere a sesiunii este 30.11.2020.
4. Submăsura 9.1a – ,,Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul pomicol''
Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este de înființare a grupurilor de producători în sectorul pomicol. Se urmărește o îmbunătățire a performanțelor generale ale exploatațiilor pomicole, integrarea pe piață a producătorilor primari și creșterea veniturilor producătorilor prin comercializarea în comun a producției. Beneficiari ai acestei submăsuri sunt grupurile de producători din sectorul pomicol care se încadrează în definiția IMM-urilor și care au fost recunoscute oficial de către autoritatea competentă după 1 ianuarie 2014 și înainte de solicitarea sprijinului.
Valoarea sprijinului nerambursabil acordat este 100% public și nu poate să depășească anual 10% din valoarea producției comercializate și 100.000 euro/an.
Sprijinul nerambursabil se plătește sub forma unui ajutor forfetar degresiv, în tranșe anuale, pe o perioadă care nu poate depăși cinci ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut.
Sprijinul nerambursabil se calculează pe baza producției comercializate anual prin intermediul grupului. În primul an, se poate plăti grupului de producători un sprijin calculat pe baza valorii medii anuale a producției comercializate de membrii acestuia, în ultimii trei ani înainte de aderarea la grup.
Sprijinul nerambursabil se va acorda ca procent din producția comercializată prin intermediul grupului astfel:
anul I - 10%
anul II - 8%
anul III - 6%
anul IV - 5%
anul V - 4%.
Sesiunea se închide la data de 13.11.2020.
Cele 1.184 de contracte accesate la nivelul județului Maramureș au fost pentru diferite domenii, precum reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere, modernizarea și dezvoltarea fermelor, instalarea tânărului fermier, exploatare agricolă, modernizarea cabinetelor medicale individuale, înființarea de pensiuni agroturistice sau construirea de sere de legume.