sâmbătă, 28 mai
Cine reprezintă Maramureșul în Parlament. Cine sunt cei care vor să îi înlocuiască
De Daiana Toma-Cioran - miercuri, 18 noiembrie în categoria Politică
455

Distribuie pe rețelele de socializare

Maramureșul are în acest moment 10 parlamentari, 7 deputați și 3 senatori. Cele mai multe mandate le are formațiunea politică PSD, având un senator: Liviu Marian Pop și trei deputați: Călin- Vasile- Andrei Matei, Gheorghe Șimon și Marius Sorin- Ovidiu Bota (exclus din PSD la finele anului 2018). PNL are un senator: Ioan Iustin Talpoș (a candidat pentru Senat din partea PMP Maramureș, el a demisionat trecând la PSD, ulterior demisionând și din PSD, acum activând ca senator PNL) și un deputat Cherecheș Viorica. PMP, la fel ca și PNL are un deputat și un senator, Todoran Adrian Mihăiță și Severica-Rodica Covaciu.  USR-ul și UDMR-ul au avut câte un deputat, Vlad Emanuel Duruș (USR) și Norbert Apjok (UDMR). Activitatea fiecăruia nu este un secret, informațiile fiind publice pe paginile oficiale ale celor două Camere Parlamentare (Camera Deputaților și Senat). Acum, la final de mandat, parlamentarii maramureșeni trebuie să dea raportul alegătorilor, iar noi venim în ajutorul cetățenilor.

Parlamentarii maramureșeni la raport

Călin Matei, deputat PSD, în patru ani de mandat are 16 luări de cuvânt, a semnat 74 de propuneri legislative, din care 22 au fost promulgate și a semnat două moțiuni. 

Gheorghe Șimon, deputat PSD, în patru ani de mandat are 21 luări de cuvânt, a semnat 34 de propuneri legislative, din care 8 au devenit legi și a semnat trei moțiuni. El a fost și Ministru al Economiei în perioada 2017-2018. 

Marius Sorin-Ovidiu Bota, deputat neafiliat, în mandatul 2016-2020 are 40 luări de cuvânt, a semnat 59 propuneri legislative, din care 23 au fost promulgate și a semnat 6 moțiuni.

Todoran Adrian-Mihăiță, deputat PMP, are 46 de luări de cuvânt, a semnat 124 de propuneri legislative, din care doar 7 au fost promulgate și a semnat 11 moțiuni.

Cherecheș Viorica, deputat PNL, are 4 luări de cuvânt, a semnat 73 de propuneri legislative, din care 28 au devenit legi și a semnat 26 de moțiuni.

Duruș Vlad Emanuel, deputat USR, are 126 de luări de cuvânt, a semnat 161 de propuneri legislative, din care doar 25 au ajuns legi și a semnat 15 moțiuni.

Norbert Apjok, deputat UDMR, are 18 luări de cuvânt, a semnat 81 de propuneri legislative, din care 25 au fost promulgate și a semnat 3 moțiuni. 

Severica-Rodica Covaciu, senator PMP, are 145 luări de cuvânt, a semnat 149 de inițiative legislative și 7 moțiuni.

Liviu Marian Pop, senator PSD, are 201 luări de cuvânt, a semnat 121 de inițiative legislative și 7 moțiuni. El a fost Ministru al Educației aproximativ 8 luni.

Ioan Iustin Talpoș, senator PNL, are 71 luări de cuvânt, a semnat 76 de propuneri legislative și 4 moțiuni. 

 

Candidații maramureșeni pentru mandatul 2020-2024

Acum, formațiunile politice maramureșene scot noi oameni, sau vechi, în lupta pentru parlamentare. În mai puțin de o lună alegătorii sunt chemați la urne pentru a vota. 

Echipa „de succes” pe care o prezintă PNL-ul arată astfel: la Senat, Cristian Niculescu Țâgârlaș și Ioan Turcsin, iar la Camera Deputaților Călin Bota, Florin Alexe și Felician Ciceu.

După multe „negocieri” cu conducerea centrală, în special cu liderul partidului, Marcel Cioacu,  PSD i-a scos în față pe Vlașin Sorin și Boitor Vasile la Senat și Gabriel Zetea, Șimon Gheorghe și Butuza Cosmin-Răzvan la Camera Deputaților. 

PMP Maramureș își joacă din nou cartea la Camera Deputaților cu Adrian Todoran, urmat de Creț Florn și Varga Cornel. La Senat cap de listă e Lucian Morar și George Moldovan. 

După fuziunea cu ALDE, listele PRO România arată astfel: la Camera Deputaților fruntașă este Viorica Marincaș, urmată de Dan-Cristian Barcan și  Ionuț-Vasile Marincaș. Pentru Senat candidează Cornelia Negruț și Nicușor-Liviu Robu.

USR PLUS, după răsturnări de situație, îi are candidați pentru Senat pe Dan Ivan și Mandița Baias, iar la Camera Deputaților candidați sunt Cristian Brian, Vlad  Emanuel Duruș și Florin Barbur.

Partidul Ecologist Român ne-a surprins cu prima poziție pentru Camera Deputaților, adică deputatul neafiliat (ales pe listele PSD în 2016) Marius Sorin-Ovidiu Bota, urmat de Angela Medan și Viorel Popp, iar la Senat primii doi candidați sunt Ioan-Lucian-Dumitru Angheluță și Ileana Mureșan.

Listele pentru PPUSL pentru alegerile parlamentare sunt: la Camera Deputaților Liviu-Ciprian Groza, Cristian- Ovidiu Costanciuc și Andrei Vasile Anițaș, iar pentru Senat candidează Ovidiu-Răzvan Birișan și Marilena-Carola Bud. 

Înainte de a pune ștampila „votat” ar trebui să îi cunoaștem, pe fiecare în parte, să vedem dacă sunt ceea de ce noi avem nevoie, sau nu.

Candidați Senat:

Cristian Niculescu Țâgârlaș (PNL) este consilier local în municipiul Baia Mare, la al patrulea său mandat. În 2016 a fost candidat la funcția de primar al Băii Mari din partea PNL obținând aproximativ 9%,  cu aproape 2 procente sub scorul partidului.

Ioan Turcsin (PNL) este primarul comunei Ruscova.

Sorin Vlașin (PSD) este președintele PSD Sighetu Marmației, om de afaceri sighetean, implicat în activitatea comunității.

Vasile Boitor (PSD) este de 28 de ani primarul comunei maramureșene Asuaju de Sus, primul mandat l-a avut în anul 1992.

Lucian Morar (PMP) este actualul primar al orașului Ulmeni, la al treilea mandat. În 2016-2017 a fost vicepreședintele Consiliului Județean, însă în 2017 s-a reîntors în funcția de primar al orașului Ulmeni pentru a definitiva faimosul pod peste Someș.

George Moldovan (PMP) este vărul lui Lucian Morar, cunoscut ca om de afaceri în Italia și în România este cunoscut sub porecla „Johnny excavatoristul”.

Cornelia Negruț (PRO România) și-a început cariera politică în anii 90. A fost șefa Vămii Interne Baia Mare, consilier local pe listele PNL 2004-2012, iar din 2012 până în 2016 a fost deputat de Maramureș din partea USL, Partidul Conservator. După aceea a trecut în ALDE, alături de Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constamtin. A candidat în 2016 la funcția de deputat din partea ALDE, obținând aproape 4%.  Actualmente este consilier parlamentar, conform declarației de avere depuse. A fost președinta ALDE, iar după fuziune, s-a înscris în PRO România și acum candidează pentru Senat pe listele lor. 

Nicușor-Liviu Robu (PRO România) este antreprenor, administrează Pensiunea Casa Băimăreană din Baia Mare. A intrat în ALDE la invitația lui Claudiu Filip, zis și „boxeru”. 

Dan Ivan (USR PLUS) este consilier local al municipiului Baia Mare și președinte al USR Maramureș. După o scurtă experiență în Consiliul Local s-a decis că are experiența necesară și este un reprezantant bun al maramureșenilor în Cadrul Parlamentului României. Modul în care a ajuns cap de listă este contestat de multi membri vechi USR, chiar și membri fondatori și oameni care cândva i-au fost apropiați.

Ioan-Lucian-Dumitru Angheluță (PER) este un om de afaceri, care în 2016 a fost membru ALDE, alături de Cornelia Negruț.

Ovidiu-Răzvan Birișan (PPUSL) fost membru PRM, șef de cabinet a mai multor parlamentari maramureșeni, inclusiv al fostului ministru Codruț Șereș și fost președinte PC până când a fost înlăturat de Cornelia Negruț. El este la o prima candidatură pentru o funcție electivă, având cunoștințe politice și administrative mai bune decât majoritatea candidaților celolarlalte partide politice. 

Candidați Camera Deputaților:

Călin Bota (PNL) actual Secretar de Stat în Ministerul Fondurilor Europene. A deținut funcții de consilier local și consilier județean fiind în același timp angajat al Ocolului Sivic Baia Mare, cu funcția de contabil. În perioada în care a fost consilier pentru Consiliu Local și Consiliu Județean nu a avut o activitate remarcabilă, având intervenții mai mult pentru propria imagine politică. 

Florin Alexe (PNL) este fratele lui Costel Alexe, fost ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor (și-a dat demisia în 5 noiembrie). El a fost  „parașutat” din București în Maramureș pentru a accesa un post în Parlamentul României cu ajutorul lui  Ioenel Bogdan, fiind un apropiat al acestuia din perioada în care ambii erau membrii TNL.

Felician Ciceu (PNL) este primarul comunei Dumbrăvița și rudă cu Ionel Bogdan, actualul președinte al Consiliului Județean Maramureș, care și-a pus pe liste, pe locuri eligibile apropiații, fie prieteni, fie rude.

Gabriel Zetea (PSD) a fost Președintele Conisliului Județean Maramureș (2016-2020), a fost vicepreședinte a Consiliului Județean Maramureș și în prezent este Președinte PSD Maramureș. Și-a început cariera politică de jos, a trecut prin toate etapele formării ca om politic. În perioada preșdenției sale la Consiliul Județean Maramureș, județul a cunoscut cea mai bună perioadă de dezvoltare după 1989, aducaându-se cele mai multe investiții în infrastructură rutieră, în dezvoltarea  județului Maramureș ca zona turistică, în plus, a reabilitat Spitalului de Urgență „Dr Constantin Opriș” Baia Mare și a  modernizat aeroportul Baia Mare. 

Șimon Gheorghe (PSD) este deputat PSD (2016-2020). a fost și Ministru al Economiei în perioada 2017-2018. Este la al doilea mandat consecutiv ca parlamentar, reprezentând zona Maramureșului  Istoric. 

Butuza Cosmin-Răzvan (PSD) a fost Secretar de Stat în Ministerul Tineretului si Sportului. Este actual secretar general PSD și unul dintre cei care au sprijinit realizarea unui Centru Sportiv Național în Baia Mare.

Adrian Todoran (PMP) este deputat de Maramureș (2016-2020) și fost candidat pentru primăria municipiului Baia Mare la alegerile din septembrie 2020. A început politica în PD susținut de către Mircea Man care îi este naș de căstorie, iar după care a trecut la PMP.

Creț Florin (PMP) este Secretar de Stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și fost administrator al ziarului local Glasul Maramureșului. El a fost conilier local în perioada 2016-2019.

Viorica Marincaș (PRO România) prima femie Chestor din România, apreciată în domeniul ei de activitate. A candidat și la alegerile locale obținând un post de consilier județean.

Cristian Brian (USR PLUS) este la primul mandat de conilier local și candidat la un prim mandat la Camera Deputaților. A fost președinte al Tineretului Plus.

Vlad Emanuel Duruș (USR PLUS) deputat de Maramureș (2016-2020), de profesie avocat.

Marius Sorin-Ovidiu Bota (PER) este deputat de Maramureș ales pe lista PSD Maramureș, exclus din partid la finalul anului 2018. A fost Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor în perioada Guvernului Năstase  și în alte ministere după aceea. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Bugetul pentru etapa a treia din programul Rabla pentru electrocasnice s-a epuizat în mai puțin de un minut

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Bugetul alocat pentru a treia etapă a programului „Rabla pentru Electrocasnice”, sesiunea de ...
economie România 2021 Rabla

Președintele României, Klaus Iohannis: „Autorităților nu le este ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale”

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Autorităților nu le este niciodată ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 măsuri

Taxele pentru mașinile poluante ar putea fi mărite: „Degeaba investim, dacă înmatriculările la cele vechi sunt la liber”

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În țara noastră sunt înmatriculate mai multe mașini second hand, în comparație cu cele noi, ...
taxe impozit majorări Ministrul Mediului

Va fi realizată o piață tradițională și în localitatea Bogdan Vodă

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În ședința de ieri, aleșii județeni au acordat vot favorabil hotărârii prin care Consiliul ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM 2021

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Pensiile speciale, minciuna preferată a USR-iștilor”

Daiana Toma-Cioran - dec. 8, 2021
Pensiile speciale, tema preferată a USR-iștilor! În frunte cu Cioloș, aceștia își închipuie că ...
Deputat Maramureș Gheorghe Șimon Putere

În 2022 bugetarii vor primi din nou vouchere de vacanță

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea de vouchere a fost pus în dezbatere publică. ...
România 2022 vouchere bugetari

Guvernul vrea să adopte bugetul de stat pentru 2022 până pe 24 decembrie

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern, că bugetul de stat ...
Guvern premier pim-ministru Nicolae Ciuca

PNDR: Evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici a fost finalizată

Petruța Gromucz - nov. 25, 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat finalizarea evaluării cererilor de ...
fermieri ferme finanțare cereri de finanțare

ONG-urile și instituțiile de învățământ pot aplica pentru granturi de până la 15.000 de dolari în cadrul Programului anual de finanțări al Ambasadei SUA la București!

Petruța Gromucz - nov. 23, 2021
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Biroul de Diplomație Publică, a anunțat ...
fonduri instituții de învățământ ONG granturi

A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”

Petruța Gromucz - nov. 19, 2021
A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de ...
varianta ocolitoare studiu de fezabilitate drumuri CJMM

Vor fi operate zboruri externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș

Petruța Gromucz - nov. 17, 2021
Potrivit unui comunicat publicat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ...
zboruri externe Maramureș aeroport noi zboruri

Peste 105 milioane de lei pentru servicii socio-educaționale, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijinirea mediului de afaceri, prin POR

Petruța Gromucz - nov. 16, 2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea a 25 de noi ...
POR finanțare dezvoltare contracte de finanțare

POIM: Finanțare în valoare de 18 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”

Petruța Gromucz - nov. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în acest weekend semnarea a 37 noi ...
Baia Mare finanțare Spitalul Județean ,,Dr. Constantin Opriș” MIPE

Au fost aprobate primele documente pentru demararea PNRR. România va beneficia de prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului

Petruța Gromucz - nov. 12, 2021
Guvernul a adoptat în 10 noiembrie 2021, două memorandumuri prin carea mandatat Ministerul ...
PNRR România memorandum Guvern

Expoziție itinerantă ,,Din zestrea Maramureșului”, la Craiova

Petruța Gromucz - nov. 11, 2021
Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:00, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de ...
expoziție Maramureș tradiție muzeu

Au fost semnate noi contracte de finanțare pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție destinate elevilor și personalului medical

Petruța Gromucz - nov. 10, 2021
Autoritatea de Management pentru POIM 2014-2020 a asigurat semnarea a 3 noi contracte de ...
contracte de finanțare finanțare management echipamente de protecție

O nouă rundă pentru Rabla pentru Electrocasnice și lansarea a 3 noi programe: instalarea de panouri fotovoltaice și staţii de încărcare pentru maşinile electrice și un program dedicat construcției pistelor de biciclete

Petruța Gromucz - nov. 8, 2021
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat la la sfârșitul săptămânii ...
Rabla electrocasnice sesiune nouă fonduri

Un nou liberal demisionează din grupul parlamentar al PNL acuzând „distrugerea PNL de către cei care au confiscat partidul”

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
După ce fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL și ...
politică Partidul Național Liberal PNL demisii

S-a redeschis Centrul de vaccinare de la Caspev Baia Mare. Unde se mai pot vaccina băimărenii?

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
Centrul de vaccinare de la Caspev (strada Săsarului numărul 3) s-a redeschis, aici, băimărenii ...
Baia Mare Maramureș Cătălin Cherecheș Centre de vaccinare

PNRR, aprobat de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Petruța Gromucz - oct. 29, 2021
Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat ieri, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării ...
PNRR Consiliul UE prefinanțare plan național