luni, 14 iunie
Cine reprezintă Maramureșul în Parlament. Cine sunt cei care vor să îi înlocuiască
De Daiana Toma-Cioran - miercuri, 18 noiembrie în categoria Politică
316

Distribuie pe rețelele de socializare

Maramureșul are în acest moment 10 parlamentari, 7 deputați și 3 senatori. Cele mai multe mandate le are formațiunea politică PSD, având un senator: Liviu Marian Pop și trei deputați: Călin- Vasile- Andrei Matei, Gheorghe Șimon și Marius Sorin- Ovidiu Bota (exclus din PSD la finele anului 2018). PNL are un senator: Ioan Iustin Talpoș (a candidat pentru Senat din partea PMP Maramureș, el a demisionat trecând la PSD, ulterior demisionând și din PSD, acum activând ca senator PNL) și un deputat Cherecheș Viorica. PMP, la fel ca și PNL are un deputat și un senator, Todoran Adrian Mihăiță și Severica-Rodica Covaciu.  USR-ul și UDMR-ul au avut câte un deputat, Vlad Emanuel Duruș (USR) și Norbert Apjok (UDMR). Activitatea fiecăruia nu este un secret, informațiile fiind publice pe paginile oficiale ale celor două Camere Parlamentare (Camera Deputaților și Senat). Acum, la final de mandat, parlamentarii maramureșeni trebuie să dea raportul alegătorilor, iar noi venim în ajutorul cetățenilor.

Parlamentarii maramureșeni la raport

Călin Matei, deputat PSD, în patru ani de mandat are 16 luări de cuvânt, a semnat 74 de propuneri legislative, din care 22 au fost promulgate și a semnat două moțiuni. 

Gheorghe Șimon, deputat PSD, în patru ani de mandat are 21 luări de cuvânt, a semnat 34 de propuneri legislative, din care 8 au devenit legi și a semnat trei moțiuni. El a fost și Ministru al Economiei în perioada 2017-2018. 

Marius Sorin-Ovidiu Bota, deputat neafiliat, în mandatul 2016-2020 are 40 luări de cuvânt, a semnat 59 propuneri legislative, din care 23 au fost promulgate și a semnat 6 moțiuni.

Todoran Adrian-Mihăiță, deputat PMP, are 46 de luări de cuvânt, a semnat 124 de propuneri legislative, din care doar 7 au fost promulgate și a semnat 11 moțiuni.

Cherecheș Viorica, deputat PNL, are 4 luări de cuvânt, a semnat 73 de propuneri legislative, din care 28 au devenit legi și a semnat 26 de moțiuni.

Duruș Vlad Emanuel, deputat USR, are 126 de luări de cuvânt, a semnat 161 de propuneri legislative, din care doar 25 au ajuns legi și a semnat 15 moțiuni.

Norbert Apjok, deputat UDMR, are 18 luări de cuvânt, a semnat 81 de propuneri legislative, din care 25 au fost promulgate și a semnat 3 moțiuni. 

Severica-Rodica Covaciu, senator PMP, are 145 luări de cuvânt, a semnat 149 de inițiative legislative și 7 moțiuni.

Liviu Marian Pop, senator PSD, are 201 luări de cuvânt, a semnat 121 de inițiative legislative și 7 moțiuni. El a fost Ministru al Educației aproximativ 8 luni.

Ioan Iustin Talpoș, senator PNL, are 71 luări de cuvânt, a semnat 76 de propuneri legislative și 4 moțiuni. 

 

Candidații maramureșeni pentru mandatul 2020-2024

Acum, formațiunile politice maramureșene scot noi oameni, sau vechi, în lupta pentru parlamentare. În mai puțin de o lună alegătorii sunt chemați la urne pentru a vota. 

Echipa „de succes” pe care o prezintă PNL-ul arată astfel: la Senat, Cristian Niculescu Țâgârlaș și Ioan Turcsin, iar la Camera Deputaților Călin Bota, Florin Alexe și Felician Ciceu.

După multe „negocieri” cu conducerea centrală, în special cu liderul partidului, Marcel Cioacu,  PSD i-a scos în față pe Vlașin Sorin și Boitor Vasile la Senat și Gabriel Zetea, Șimon Gheorghe și Butuza Cosmin-Răzvan la Camera Deputaților. 

PMP Maramureș își joacă din nou cartea la Camera Deputaților cu Adrian Todoran, urmat de Creț Florn și Varga Cornel. La Senat cap de listă e Lucian Morar și George Moldovan. 

După fuziunea cu ALDE, listele PRO România arată astfel: la Camera Deputaților fruntașă este Viorica Marincaș, urmată de Dan-Cristian Barcan și  Ionuț-Vasile Marincaș. Pentru Senat candidează Cornelia Negruț și Nicușor-Liviu Robu.

USR PLUS, după răsturnări de situație, îi are candidați pentru Senat pe Dan Ivan și Mandița Baias, iar la Camera Deputaților candidați sunt Cristian Brian, Vlad  Emanuel Duruș și Florin Barbur.

Partidul Ecologist Român ne-a surprins cu prima poziție pentru Camera Deputaților, adică deputatul neafiliat (ales pe listele PSD în 2016) Marius Sorin-Ovidiu Bota, urmat de Angela Medan și Viorel Popp, iar la Senat primii doi candidați sunt Ioan-Lucian-Dumitru Angheluță și Ileana Mureșan.

Listele pentru PPUSL pentru alegerile parlamentare sunt: la Camera Deputaților Liviu-Ciprian Groza, Cristian- Ovidiu Costanciuc și Andrei Vasile Anițaș, iar pentru Senat candidează Ovidiu-Răzvan Birișan și Marilena-Carola Bud. 

Înainte de a pune ștampila „votat” ar trebui să îi cunoaștem, pe fiecare în parte, să vedem dacă sunt ceea de ce noi avem nevoie, sau nu.

Candidați Senat:

Cristian Niculescu Țâgârlaș (PNL) este consilier local în municipiul Baia Mare, la al patrulea său mandat. În 2016 a fost candidat la funcția de primar al Băii Mari din partea PNL obținând aproximativ 9%,  cu aproape 2 procente sub scorul partidului.

Ioan Turcsin (PNL) este primarul comunei Ruscova.

Sorin Vlașin (PSD) este președintele PSD Sighetu Marmației, om de afaceri sighetean, implicat în activitatea comunității.

Vasile Boitor (PSD) este de 28 de ani primarul comunei maramureșene Asuaju de Sus, primul mandat l-a avut în anul 1992.

Lucian Morar (PMP) este actualul primar al orașului Ulmeni, la al treilea mandat. În 2016-2017 a fost vicepreședintele Consiliului Județean, însă în 2017 s-a reîntors în funcția de primar al orașului Ulmeni pentru a definitiva faimosul pod peste Someș.

George Moldovan (PMP) este vărul lui Lucian Morar, cunoscut ca om de afaceri în Italia și în România este cunoscut sub porecla „Johnny excavatoristul”.

Cornelia Negruț (PRO România) și-a început cariera politică în anii 90. A fost șefa Vămii Interne Baia Mare, consilier local pe listele PNL 2004-2012, iar din 2012 până în 2016 a fost deputat de Maramureș din partea USL, Partidul Conservator. După aceea a trecut în ALDE, alături de Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constamtin. A candidat în 2016 la funcția de deputat din partea ALDE, obținând aproape 4%.  Actualmente este consilier parlamentar, conform declarației de avere depuse. A fost președinta ALDE, iar după fuziune, s-a înscris în PRO România și acum candidează pentru Senat pe listele lor. 

Nicușor-Liviu Robu (PRO România) este antreprenor, administrează Pensiunea Casa Băimăreană din Baia Mare. A intrat în ALDE la invitația lui Claudiu Filip, zis și „boxeru”. 

Dan Ivan (USR PLUS) este consilier local al municipiului Baia Mare și președinte al USR Maramureș. După o scurtă experiență în Consiliul Local s-a decis că are experiența necesară și este un reprezantant bun al maramureșenilor în Cadrul Parlamentului României. Modul în care a ajuns cap de listă este contestat de multi membri vechi USR, chiar și membri fondatori și oameni care cândva i-au fost apropiați.

Ioan-Lucian-Dumitru Angheluță (PER) este un om de afaceri, care în 2016 a fost membru ALDE, alături de Cornelia Negruț.

Ovidiu-Răzvan Birișan (PPUSL) fost membru PRM, șef de cabinet a mai multor parlamentari maramureșeni, inclusiv al fostului ministru Codruț Șereș și fost președinte PC până când a fost înlăturat de Cornelia Negruț. El este la o prima candidatură pentru o funcție electivă, având cunoștințe politice și administrative mai bune decât majoritatea candidaților celolarlalte partide politice. 

Candidați Camera Deputaților:

Călin Bota (PNL) actual Secretar de Stat în Ministerul Fondurilor Europene. A deținut funcții de consilier local și consilier județean fiind în același timp angajat al Ocolului Sivic Baia Mare, cu funcția de contabil. În perioada în care a fost consilier pentru Consiliu Local și Consiliu Județean nu a avut o activitate remarcabilă, având intervenții mai mult pentru propria imagine politică. 

Florin Alexe (PNL) este fratele lui Costel Alexe, fost ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor (și-a dat demisia în 5 noiembrie). El a fost  „parașutat” din București în Maramureș pentru a accesa un post în Parlamentul României cu ajutorul lui  Ioenel Bogdan, fiind un apropiat al acestuia din perioada în care ambii erau membrii TNL.

Felician Ciceu (PNL) este primarul comunei Dumbrăvița și rudă cu Ionel Bogdan, actualul președinte al Consiliului Județean Maramureș, care și-a pus pe liste, pe locuri eligibile apropiații, fie prieteni, fie rude.

Gabriel Zetea (PSD) a fost Președintele Conisliului Județean Maramureș (2016-2020), a fost vicepreședinte a Consiliului Județean Maramureș și în prezent este Președinte PSD Maramureș. Și-a început cariera politică de jos, a trecut prin toate etapele formării ca om politic. În perioada preșdenției sale la Consiliul Județean Maramureș, județul a cunoscut cea mai bună perioadă de dezvoltare după 1989, aducaându-se cele mai multe investiții în infrastructură rutieră, în dezvoltarea  județului Maramureș ca zona turistică, în plus, a reabilitat Spitalului de Urgență „Dr Constantin Opriș” Baia Mare și a  modernizat aeroportul Baia Mare. 

Șimon Gheorghe (PSD) este deputat PSD (2016-2020). a fost și Ministru al Economiei în perioada 2017-2018. Este la al doilea mandat consecutiv ca parlamentar, reprezentând zona Maramureșului  Istoric. 

Butuza Cosmin-Răzvan (PSD) a fost Secretar de Stat în Ministerul Tineretului si Sportului. Este actual secretar general PSD și unul dintre cei care au sprijinit realizarea unui Centru Sportiv Național în Baia Mare.

Adrian Todoran (PMP) este deputat de Maramureș (2016-2020) și fost candidat pentru primăria municipiului Baia Mare la alegerile din septembrie 2020. A început politica în PD susținut de către Mircea Man care îi este naș de căstorie, iar după care a trecut la PMP.

Creț Florin (PMP) este Secretar de Stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și fost administrator al ziarului local Glasul Maramureșului. El a fost conilier local în perioada 2016-2019.

Viorica Marincaș (PRO România) prima femie Chestor din România, apreciată în domeniul ei de activitate. A candidat și la alegerile locale obținând un post de consilier județean.

Cristian Brian (USR PLUS) este la primul mandat de conilier local și candidat la un prim mandat la Camera Deputaților. A fost președinte al Tineretului Plus.

Vlad Emanuel Duruș (USR PLUS) deputat de Maramureș (2016-2020), de profesie avocat.

Marius Sorin-Ovidiu Bota (PER) este deputat de Maramureș ales pe lista PSD Maramureș, exclus din partid la finalul anului 2018. A fost Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor în perioada Guvernului Năstase  și în alte ministere după aceea. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Ludovic Orban, despre Planul Național de Redresare și Reziliență: „Guvernul va efectua toate corecțiile necesare pentru ca PNRR să fie aprobat la nivelul Uniunii Europene.”

Petruța Gromucz - iun. 14, 2021
Cristian Ghinea, Ministrul Proiectelor Europene, a declarat că Planul Național de Redresare și ...
economie PNRR Planul Național de Redresare și Reziliență România

Maraton de vaccinare pentru maramureșeni, în Piața Libertății din Baia Mare

Petruța Gromucz - iun. 14, 2021
Începând de astăzi, până în data de 20 iunie, maramureșenii se pot vaccina în cadrul maratonului ...
vaccin pandemie Maramureș România

Fondul Social European+ 2021-2027, acceptat de Parlamentul European. 88 de miliarde de euro pentru investiții în copii, tineri sau persoane defavorizate

Petruța Gromucz - iun. 14, 2021
Parlamentul European a dat undă verde finală Fondului Social European+ 2021-2027, principalul ...
fondul social european România fonduri sprijin

„Maramureșul oglindit în scrieri”

Daiana Toma-Cioran - iun. 14, 2021
Consiliul Județean Maramureș prin Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare vă oferă un ...
Maramureș cultură eveniment Biblioteca Județeana

România este pe locul 26 la reciclarea deșeurilor dintre cele 27 de state UE. UDMR propune un proiect cu taxe mai mari pentru gunoiul produs

Daiana Toma-Cioran - iun. 14, 2021
România ocupă locul 26 la reciclarea deșeurilor, dintre cele 27 de state europene. Parlamentarii ...
actualități reciclare Uniunea Europană UDMR

Ludovic Orban atacat de colegii de partid. Rareș Bogdan: „Îl va durea stomacul dacă încep să vorbesc”. Raluca Turcan: „A tranzacţionat 3 ministere importante pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor”

Daiana Toma-Cioran - iun. 14, 2021
Război al declarațiilor între europarlamentarul Rareș Bogdan şi Președintele Camerei ...
politică Partidul Național Libaral PNL Congres

Florin Cîţu: „Persoanele care s-au tratat acasă, dar sunt în baza de date DSP vor primi certificat Covid”

Daiana Toma-Cioran - iun. 11, 2021
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că persoanele care au trecut prin boală tratându-se acasă, ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 România

Premierul Florin Cîțu: „Dacă se întârzie un proiect în implementarea PNRR, altul îi poate lua locul”

Daiana Toma-Cioran - iun. 11, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat că în implementarea PNRR se va ține cont de atingerea unor ...
Guvern PNRR premier prim-ministru

Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost modificată. Marea Britanie rămâne în zona roșie

Daiana Toma-Cioran - iun. 11, 2021
Guvernul a actualizat ieri seară lista țărilor cu risc epidemiologic, în funcție de incidența ...
actualități pandemie 2021 Coronavirus

Elevii maramureșeni cu rezultate extraordinare vor fi premiați de către Consiliul Județean Maramureș. A fost alocată suma de 100.000 de lei pentru plata premiilor

Petruța Gromucz - iun. 10, 2021
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a publicat pe una dintre rețelele de ...
elevi premianți olimpici Ionel Bogdan

Guvernul a adoptat proiectul prin care se interzice cumulul pensie-salariu la stat și crește opțional vârsta de pensionare la 70 de ani

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Guvernul a adoptat în ședința de ieri proiectul de lege prin care angajații pot rămâne în câmpul ...
actualități pensie salariu Ministrul Muncii

Premierul Florin Cîțu, despre amânarea majorării alocațiilor: „Reducerea deficitului, un efort la care toți trebuie să participăm”

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul va da o Ordonanța de Urgență prin care să fie ...
România 2021 Guvern alocații

Consiliul Județean Maramureș a acordat Anei Blandiana titlul de cetățean de onoare al județului

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Consiliul Județean Maramureș a votat, în cadrul ședinței de astăzi, acordarea titlului de ...
cultură Ana Blandiana 2021 Consiliul Județean

Evenimentul cultural „Noaptea Muzeelor” va avea loc în 12 iunie

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Consiliul Județean Maramureș vă invită prin instituțiile de cultură din subordinea sa, ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM Noaptea Muzeelor

Banii din cadrul Măsurii 3 – granturi pentru investiții, vor fi mutați pe Măsura 2 - granturi pentru capital de lucru! Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite din programul REACT-EU

Petruța Gromucz - iun. 10, 2021
În cadrul ședinței de Guvern de ieri, Executivul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru ...
economie fonduri măsuri măsura 2

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan: „Mergem pe logica dezvoltării județului Maramureș și a comunităților locale”

Daiana Toma-Cioran - iun. 9, 2021
Astăzi, 9 iunie 2021, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a susținut o ...
administrație CJMM Consiliul Județean Maramureș 2021

Anunțul oficial: UNTOLD 2021 va avea loc în perioada 9-12 septembrie

Petruța Gromucz - iun. 9, 2021
Cel mai mare festival din România, și cel mai așteptat, va avea loc în toamnă. Untold va fi ...
eveniment Untold anunț oficial Cluj Napoca

Clacă de coasă în Satul de pe deal, la Muzeul Satului din Baia Mare

Petruța Gromucz - iun. 9, 2021
Astăzi, începând cu ora 16.00, în incinta Muzeului Satului din Baia Mare, va avea loc cea de-a ...
eveniment Clacă de coasă Muzeul Satului Baia Mare

PSD va depune un proiect de lege pentru majorarea alocațiilor la 300 de lei. Ludovic Orban: „Următoarea creștere a alocațiilor va fi de la 1 ianuarie 2022”

Daiana Toma-Cioran - iun. 9, 2021
PSD va depune în Parlament, un proiect de lege care prevede majorarea alocaţiilor pentru copii ...
alocații PSD PNL Colaiție

Turcia, Bulgaria și Grecia își redeschid granițele pentru turiști. În ce condiții pot călători românii?

Petruța Gromucz - iun. 9, 2021
Sezonul estival se redeschide pentru multe dintre destinațiile turistice preferate de români. ...
turiști vacanțe granițe Turcia