duminică, 29 noiembrie
Cine reprezintă Maramureșul în Parlament. Cine sunt cei care vor să îi înlocuiască
De Daiana Toma-Cioran - miercuri, 18 noiembrie în categoria Politică
152

Distribuie pe rețelele de socializare

Maramureșul are în acest moment 10 parlamentari, 7 deputați și 3 senatori. Cele mai multe mandate le are formațiunea politică PSD, având un senator: Liviu Marian Pop și trei deputați: Călin- Vasile- Andrei Matei, Gheorghe Șimon și Marius Sorin- Ovidiu Bota (exclus din PSD la finele anului 2018). PNL are un senator: Ioan Iustin Talpoș (a candidat pentru Senat din partea PMP Maramureș, el a demisionat trecând la PSD, ulterior demisionând și din PSD, acum activând ca senator PNL) și un deputat Cherecheș Viorica. PMP, la fel ca și PNL are un deputat și un senator, Todoran Adrian Mihăiță și Severica-Rodica Covaciu.  USR-ul și UDMR-ul au avut câte un deputat, Vlad Emanuel Duruș (USR) și Norbert Apjok (UDMR). Activitatea fiecăruia nu este un secret, informațiile fiind publice pe paginile oficiale ale celor două Camere Parlamentare (Camera Deputaților și Senat). Acum, la final de mandat, parlamentarii maramureșeni trebuie să dea raportul alegătorilor, iar noi venim în ajutorul cetățenilor.

Parlamentarii maramureșeni la raport

Călin Matei, deputat PSD, în patru ani de mandat are 16 luări de cuvânt, a semnat 74 de propuneri legislative, din care 22 au fost promulgate și a semnat două moțiuni. 

Gheorghe Șimon, deputat PSD, în patru ani de mandat are 21 luări de cuvânt, a semnat 34 de propuneri legislative, din care 8 au devenit legi și a semnat trei moțiuni. El a fost și Ministru al Economiei în perioada 2017-2018. 

Marius Sorin-Ovidiu Bota, deputat neafiliat, în mandatul 2016-2020 are 40 luări de cuvânt, a semnat 59 propuneri legislative, din care 23 au fost promulgate și a semnat 6 moțiuni.

Todoran Adrian-Mihăiță, deputat PMP, are 46 de luări de cuvânt, a semnat 124 de propuneri legislative, din care doar 7 au fost promulgate și a semnat 11 moțiuni.

Cherecheș Viorica, deputat PNL, are 4 luări de cuvânt, a semnat 73 de propuneri legislative, din care 28 au devenit legi și a semnat 26 de moțiuni.

Duruș Vlad Emanuel, deputat USR, are 126 de luări de cuvânt, a semnat 161 de propuneri legislative, din care doar 25 au ajuns legi și a semnat 15 moțiuni.

Norbert Apjok, deputat UDMR, are 18 luări de cuvânt, a semnat 81 de propuneri legislative, din care 25 au fost promulgate și a semnat 3 moțiuni. 

Severica-Rodica Covaciu, senator PMP, are 145 luări de cuvânt, a semnat 149 de inițiative legislative și 7 moțiuni.

Liviu Marian Pop, senator PSD, are 201 luări de cuvânt, a semnat 121 de inițiative legislative și 7 moțiuni. El a fost Ministru al Educației aproximativ 8 luni.

Ioan Iustin Talpoș, senator PNL, are 71 luări de cuvânt, a semnat 76 de propuneri legislative și 4 moțiuni. 

 

Candidații maramureșeni pentru mandatul 2020-2024

Acum, formațiunile politice maramureșene scot noi oameni, sau vechi, în lupta pentru parlamentare. În mai puțin de o lună alegătorii sunt chemați la urne pentru a vota. 

Echipa „de succes” pe care o prezintă PNL-ul arată astfel: la Senat, Cristian Niculescu Țâgârlaș și Ioan Turcsin, iar la Camera Deputaților Călin Bota, Florin Alexe și Felician Ciceu.

După multe „negocieri” cu conducerea centrală, în special cu liderul partidului, Marcel Cioacu,  PSD i-a scos în față pe Vlașin Sorin și Boitor Vasile la Senat și Gabriel Zetea, Șimon Gheorghe și Butuza Cosmin-Răzvan la Camera Deputaților. 

PMP Maramureș își joacă din nou cartea la Camera Deputaților cu Adrian Todoran, urmat de Creț Florn și Varga Cornel. La Senat cap de listă e Lucian Morar și George Moldovan. 

După fuziunea cu ALDE, listele PRO România arată astfel: la Camera Deputaților fruntașă este Viorica Marincaș, urmată de Dan-Cristian Barcan și  Ionuț-Vasile Marincaș. Pentru Senat candidează Cornelia Negruț și Nicușor-Liviu Robu.

USR PLUS, după răsturnări de situație, îi are candidați pentru Senat pe Dan Ivan și Mandița Baias, iar la Camera Deputaților candidați sunt Cristian Brian, Vlad  Emanuel Duruș și Florin Barbur.

Partidul Ecologist Român ne-a surprins cu prima poziție pentru Camera Deputaților, adică deputatul neafiliat (ales pe listele PSD în 2016) Marius Sorin-Ovidiu Bota, urmat de Angela Medan și Viorel Popp, iar la Senat primii doi candidați sunt Ioan-Lucian-Dumitru Angheluță și Ileana Mureșan.

Listele pentru PPUSL pentru alegerile parlamentare sunt: la Camera Deputaților Liviu-Ciprian Groza, Cristian- Ovidiu Costanciuc și Andrei Vasile Anițaș, iar pentru Senat candidează Ovidiu-Răzvan Birișan și Marilena-Carola Bud. 

Înainte de a pune ștampila „votat” ar trebui să îi cunoaștem, pe fiecare în parte, să vedem dacă sunt ceea de ce noi avem nevoie, sau nu.

Candidați Senat:

Cristian Niculescu Țâgârlaș (PNL) este consilier local în municipiul Baia Mare, la al patrulea său mandat. În 2016 a fost candidat la funcția de primar al Băii Mari din partea PNL obținând aproximativ 9%,  cu aproape 2 procente sub scorul partidului.

Ioan Turcsin (PNL) este primarul comunei Ruscova.

Sorin Vlașin (PSD) este președintele PSD Sighetu Marmației, om de afaceri sighetean, implicat în activitatea comunității.

Vasile Boitor (PSD) este de 28 de ani primarul comunei maramureșene Asuaju de Sus, primul mandat l-a avut în anul 1992.

Lucian Morar (PMP) este actualul primar al orașului Ulmeni, la al treilea mandat. În 2016-2017 a fost vicepreședintele Consiliului Județean, însă în 2017 s-a reîntors în funcția de primar al orașului Ulmeni pentru a definitiva faimosul pod peste Someș.

George Moldovan (PMP) este vărul lui Lucian Morar, cunoscut ca om de afaceri în Italia și în România este cunoscut sub porecla „Johnny excavatoristul”.

Cornelia Negruț (PRO România) și-a început cariera politică în anii 90. A fost șefa Vămii Interne Baia Mare, consilier local pe listele PNL 2004-2012, iar din 2012 până în 2016 a fost deputat de Maramureș din partea USL, Partidul Conservator. După aceea a trecut în ALDE, alături de Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constamtin. A candidat în 2016 la funcția de deputat din partea ALDE, obținând aproape 4%.  Actualmente este consilier parlamentar, conform declarației de avere depuse. A fost președinta ALDE, iar după fuziune, s-a înscris în PRO România și acum candidează pentru Senat pe listele lor. 

Nicușor-Liviu Robu (PRO România) este antreprenor, administrează Pensiunea Casa Băimăreană din Baia Mare. A intrat în ALDE la invitația lui Claudiu Filip, zis și „boxeru”. 

Dan Ivan (USR PLUS) este consilier local al municipiului Baia Mare și președinte al USR Maramureș. După o scurtă experiență în Consiliul Local s-a decis că are experiența necesară și este un reprezantant bun al maramureșenilor în Cadrul Parlamentului României. Modul în care a ajuns cap de listă este contestat de multi membri vechi USR, chiar și membri fondatori și oameni care cândva i-au fost apropiați.

Ioan-Lucian-Dumitru Angheluță (PER) este un om de afaceri, care în 2016 a fost membru ALDE, alături de Cornelia Negruț.

Ovidiu-Răzvan Birișan (PPUSL) fost membru PRM, șef de cabinet a mai multor parlamentari maramureșeni, inclusiv al fostului ministru Codruț Șereș și fost președinte PC până când a fost înlăturat de Cornelia Negruț. El este la o prima candidatură pentru o funcție electivă, având cunoștințe politice și administrative mai bune decât majoritatea candidaților celolarlalte partide politice. 

Candidați Camera Deputaților:

Călin Bota (PNL) actual Secretar de Stat în Ministerul Fondurilor Europene. A deținut funcții de consilier local și consilier județean fiind în același timp angajat al Ocolului Sivic Baia Mare, cu funcția de contabil. În perioada în care a fost consilier pentru Consiliu Local și Consiliu Județean nu a avut o activitate remarcabilă, având intervenții mai mult pentru propria imagine politică. 

Florin Alexe (PNL) este fratele lui Costel Alexe, fost ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor (și-a dat demisia în 5 noiembrie). El a fost  „parașutat” din București în Maramureș pentru a accesa un post în Parlamentul României cu ajutorul lui  Ioenel Bogdan, fiind un apropiat al acestuia din perioada în care ambii erau membrii TNL.

Felician Ciceu (PNL) este primarul comunei Dumbrăvița și rudă cu Ionel Bogdan, actualul președinte al Consiliului Județean Maramureș, care și-a pus pe liste, pe locuri eligibile apropiații, fie prieteni, fie rude.

Gabriel Zetea (PSD) a fost Președintele Conisliului Județean Maramureș (2016-2020), a fost vicepreședinte a Consiliului Județean Maramureș și în prezent este Președinte PSD Maramureș. Și-a început cariera politică de jos, a trecut prin toate etapele formării ca om politic. În perioada preșdenției sale la Consiliul Județean Maramureș, județul a cunoscut cea mai bună perioadă de dezvoltare după 1989, aducaându-se cele mai multe investiții în infrastructură rutieră, în dezvoltarea  județului Maramureș ca zona turistică, în plus, a reabilitat Spitalului de Urgență „Dr Constantin Opriș” Baia Mare și a  modernizat aeroportul Baia Mare. 

Șimon Gheorghe (PSD) este deputat PSD (2016-2020). a fost și Ministru al Economiei în perioada 2017-2018. Este la al doilea mandat consecutiv ca parlamentar, reprezentând zona Maramureșului  Istoric. 

Butuza Cosmin-Răzvan (PSD) a fost Secretar de Stat în Ministerul Tineretului si Sportului. Este actual secretar general PSD și unul dintre cei care au sprijinit realizarea unui Centru Sportiv Național în Baia Mare.

Adrian Todoran (PMP) este deputat de Maramureș (2016-2020) și fost candidat pentru primăria municipiului Baia Mare la alegerile din septembrie 2020. A început politica în PD susținut de către Mircea Man care îi este naș de căstorie, iar după care a trecut la PMP.

Creț Florin (PMP) este Secretar de Stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și fost administrator al ziarului local Glasul Maramureșului. El a fost conilier local în perioada 2016-2019.

Viorica Marincaș (PRO România) prima femie Chestor din România, apreciată în domeniul ei de activitate. A candidat și la alegerile locale obținând un post de consilier județean.

Cristian Brian (USR PLUS) este la primul mandat de conilier local și candidat la un prim mandat la Camera Deputaților. A fost președinte al Tineretului Plus.

Vlad Emanuel Duruș (USR PLUS) deputat de Maramureș (2016-2020), de profesie avocat.

Marius Sorin-Ovidiu Bota (PER) este deputat de Maramureș ales pe lista PSD Maramureș, exclus din partid la finalul anului 2018. A fost Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor în perioada Guvernului Năstase  și în alte ministere după aceea. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Remember-29 noiembrie

Mihai Popan - nov. 29, 2020
Ziua internaţională de solidaritate cu poporul palestinian (ONU)Ziua ...
Remember 29 noiembrie cultură istorie

Rugby-Știința Baia Mare câștigă Cupa României, după o finală dominată de băimăreni

Mihai Popan - nov. 29, 2020
Echipa de rugby CSM Știința Baia Mare câștigă finala Cupei României împotriva echipei Steaua ...
Știința Baia Mare rugby victorie finală

Polonezii mai buni ca românii cu 30 de puncte

Mihai Popan - nov. 28, 2020
Vulturii sunt învinși pentru a treia oară în cadrul calificărilor pentru EuroBasket 2022, de ...
Baschet partidă meci Polonia-România

Ministrul britanic al Finanțelor: „Urgența economică generată de pandemie abia a început”

Daiana Toma-Cioran - nov. 28, 2020
Situaţia de „urgenţă economică" generată de pandemie abia a început, a declarat Ministrul ...
Minstru Britanic Marea Britanie economie 2020

Donald Trump spune că va părăsi Casa Albă dacă este confirmată victoria lui Joe Biden

Daiana Toma-Cioran - nov. 28, 2020
Pentru prima dată după alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump a declarat că va părăsi ...
Donald Trump Joe Biden alegeri prezidențiale SUA

Marcel Ciolacu: „Vom intra în lockdown, categoric. Nu au cum să stăpânească fenomenul”. O Românie carantinată după alegerile din 6 decembrie?

Petruța Gromucz - nov. 28, 2020
Miercuri seară, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu intenționează să reinstituie ...
carantină pandemie coronavirus România

Comisia Europeană avertizează țările să se pregătească pentru vaccinare. Ce cred parlamentarii și câți dintre români aleg vaccinarea

Petruța Gromucz - nov. 28, 2020
Anul 2020 a fost unul cu evenimente neprevăzute. Pandemia de Coronavirus a pus stăpânire pe tot ...
vaccinare România coronavirus pandemie

Remember- 28 noiembrie

Mihai Popan - nov. 28, 2020
1520 -  Fernando Magellan, explorator portughez, trece prin strâmtoarea de ...
Remember 28 noiembrie cultură istorie

Fonduri în valoare de 25.000 de euro pentru tinerii șomeri

Petruța Gromucz - nov. 27, 2020
Tinerii NEET, care nu mai lucrează și nu mai studiază au acum șansa să obțină fonduri europene ...
tineri fonduri europene România ajutor

Minaur aduce un punct din București

Mihai Popan - nov. 27, 2020
Echipa masculină de handbal Minaur Baia Mare obține egalul în partida disputată cu Steaua ...
Minaur Baia Mare Steaua București partidă

Gabriel Zetea (PSD): ”Guvernul PNL atacă sectorul construcții și IT”

Petruța Gromucz - nov. 27, 2020
„IT-iștii și constructorii sunt noile ținte ale Guvernului PNL. După alegeri, PNL ...
IT constructori PNL PSD

Răzvan Birișan, candidat la Senat: „Informatizarea sistemului de educație din România, respectiv din județul Maramureș, o necesitate”

Daiana Toma-Cioran - nov. 27, 2020
Inteligența este, incontestabil, o resursă strategică esențială a României. Fără generații ...
PPUSL Baia Mare Maramureș alegeri parlamentare

Ministrul Economiei preconizează o nouă dată de lansare pentru Măsura 3. Grila de punctaj a fost modificată

Petruța Gromucz - nov. 27, 2020
După alte amânări, Ministrul Economiei a anunțat ieri o nouă dată de lansare a Măsurii 3, care ...
economie România IMM ONG

EHF European League-Minaur Baia Mare alături de Thuringer, Storhamar și Astrahanocka în grupele competiției europene de handbal

Mihai Popan - nov. 27, 2020
Echipa de handbal feminin a orașului Baia Mare, CS Minaur, și-a aflat adversarele din grupele ...
Minaur Baia Mare competiție handbal Grupe

Remember-27 noiembrie

Mihai Popan - nov. 27, 2020
8 I.Hr. - Moare poetul român Horațiu.1095 -  ...
Remember 27 noiembrie cultură istorie

Ludovic Orban: „Posibilii parteneri pentru formarea majorității parlamentare sunt USR, PMP, UDMR”

Daiana Toma-Cioran - nov. 27, 2020
Ludovic Orban, președintele liberalilor, a spus că posibilii parteneri cu care ei ar putea face ...
Ludovic Orban PNL Dacian Cioloș USR PLUS

Roma 2-0 la scor și la victorii, împotriva CFR-ului

Mihai Popan - nov. 27, 2020
Puține șanse de a marca, mici șanse de a câștiga, CFR-ul pierde pentru a doua oară în fața ...
Europa League grupe meci partidă

Răzvan Birișan, candidat Senat: „Traversăm o criză extrem de dură. Trebuie să generăm o creștere economică robustă”

Daiana Toma-Cioran - nov. 26, 2020
România traversează o criză extrem de dură! Partidul Puterii Umaniste (social- liberal) ...
PPUSL 2020 alegeri parlamentare Răzvan Birișan

Dascălii maramureșeni deplâng dispariția prof. dr. Nicolae Felecan

Mihai Popan - nov. 26, 2020
Un mare OM, un mare dascăl, prof. dr. Nicolae Felecan, a trecut în neființă. Dascălii ...
Nicolae Felecan profesor lingvist Maramureș

Champions League-Rezumat

Mihai Popan - nov. 26, 2020
Englezii lui Guardiola se impun în fața greciilor de la Olympiakos cu scorul de 1-0. Golul ...
Champions League Rezumat partide meciuri