miercuri, 02 decembrie
Remember-18 noiembrie
De Mihai Popan - miercuri, 18 noiembrie în categoria Cultură
33

Distribuie pe rețelele de socializare

Ziua europeană a informării despre antibiotice, marcată la 18 noiembrie, este un eveniment anual desfăşurat sub coordonarea Centrului European pentru Controlul Bolilor. Are în vizor problema rezistenţei la antimicrobiene, un dușman al sănătăţii publice mondiale care trebuie contracarat prin politici clare la nivelul medicinii de familie, dar și la nivel spitalicesc. Este estimat că va conduce la 10 milioane de decese în 2050.

1392 – Apare prima mențiune documentară a stolnicului, care este un dregător personal al domnului în Moldova.

 1473 - Începe Bătalia de la pâraul Vodna, în care Ștefan cel Mare îl învinge pe Radu cel Frumos, domn al Munteniei, care era sprijinit de otomani. Astfel, Moldova ocupa Țara Românească.

1494 - Carol al VIII-lea, rege al Franței, ocupă Florența, Italia.

1561 - Se încheie lupta de la Verbia, în care Iacob Heraclid Despot, sprijinit de habsburgi şi de nobilimea polonă, îl înfrânge pe Alexandru Lăpuşneanu, Domn al Principatului Moldova. Despot este uns domn după ocuparea Sucevei şi obţine recunoaşterea Porţii.

1626 - Papa Urban al VIII-lea sfințește bazilica Sfântul Petru din Roma, după o perioadă de construcție de 120 de ani.

1786 – Se naște compozitorul şi dirijorul Carl Maria von Weber, părintele operei romantice germane: „Der Freischutz”, 1821

1787 – Se naște pictorul decorator francez Louis Daguerre, realizator al dioramei şi dagherotipiei, primul procedeu de fotografiere.

1820 - Comandantul american Nathaniel Palmer descoperă Antarctica.

1840 – Debutează Vasile Alecsandri în teatru cu piesa “Farmazonul din Hîrlău”, pusă în scenă de Costache Caragiale.

 1840 - Se înfiinţează la Sibiu in Transilvania, la Sibiu, prima asociaţie a meşteşugarilor, Uniunea meseriaşilor, fiind urmată de asociaţii asemănătoare la Braşov (1841), Bistriţa, Mediaş (1844) şi Sighişoara (1847). Acestea aveau ca scop sprijinirea meşteşugarilor pentru a se putea adapta la cerinţele moderne şi ale producţiei industriale.

1864 - Consiliul municipal aprobă Stema nouă a Bucurestiului, cu element principal imaginea Sfântului Dimitrie Basarabov, patronul orașului.

1874 - România aderă la Convenția internațională pentru îmbunătățirea soartei militarilor răniți din armatele în campanie, încheiată la Geneva, la 10/22 august 1864. Acest document a dus la crearea Crucii Roșii. 

1886 - Moare Chester A. Arthur, al 22-lea preşedinte al SUA (1881-1885).

1906 – Se naște, la Craiova, Corneliu Baba, pictor si grafician roman. A urmat Facultatea de Litere si Filosofie, studiind și la Academia de Arte Frumoase din București.

1912 – Se naște actorul roman Colea Răutu ( Rutkovski ), în Basarabia, la Bălți.

1918 -   Are loc Marea Adunare Națională, la Alba Iulia,cu participarea a peste 100.000 de români veniți din toate ținuturile Transilvaniei, Maramureșului, Crișanei și Banatului pentru a consfinți unirea cu România.

1918 -  Ferdinand I, în uniforma de Maresal al României si Regina Maria, în uniforma de colonel al Regimentului 4 Roșiori, pe care îl comanda onorific din 1915, intră în Bucureștiul eliberat, pe sub un arc de triumf construit din lemn pe Calea Victoriei. Perechea regală a străbătut călare Bucurestiul de la Mogosoaia pâna la Statuia lui Mihai Viteazul de la Universitate, unde a primit defilarea trupelor.

1922 - Moare scriitorul Marcel Proust: “În căutarea timpului pierdut.”

1923 – Se naște astronautul american Alan Shepard, cel dintâi cosmonaut american, ofițer și aviator naval, pilot de încercare.

1926 - Scriitorul britanic George Bernard Shaw refuză banii pentru Premiul Nobel și spune: “Pot să-l iert pe Alfred Nobel pentru că a inventat dinamita, dar numai o persoană diabolică a putut să inventeze Premiul Nobel”.

1928 - Cunoscutul personaj de desene animate Mickey Mouse, ale lui Walt Disney, și-a facut pentru prima oară aparitia la “Colony Theatre” din New York, în filmul “Steamboat Willie”.

1946 – Se naște Alan Dean Foster, celebrul autor american SF, scenarist al serialului Star Trek.

 1946 – Se naște Amanda Lear, cunoscută publicului român pentru cariera de cântăreaţă, actriţă, fotomodel, prezentatoare de televiziune şi pictoriţă.

1960 – Se naște cântăreața și textiera britanică Kim Wilde.

1962 - Moare fizicianul Niels Bohr, laureat al Premiului Nobel, cunoscut pentru teoria asupra structurii atomului, în 1922. S-a refugiat în SUA, în timpul celui de-al doilea război mondial și a participat la fabricarea primelor bombe atomice.

1963 - Are loc premiera filmului istoric “Tudor”, film de referință în istoria cinematografului românesc în regia lui Lucian Bratu, care evocă mișcarea istorică de la 1821.

 1963 -  Este introdus primul telefon cu taste în circuitul comercial din SUA.

1969 - Astronauţii americani Conrad si Bean pășesc pe Lună, în timpul misiunii spatiale Apollo 12. A reprezentat a șasea misiune spațială din cadrul programului Apollo și a doua misiune în care un echipaj uman pășește pe Lună. 

1974 – Se naște Lia Olguța Vasilescu, la Craiova, parlamentar român, primar al orasului Craiova.

1976 - Parlamentul spaniol aprobă un proiect de lege ce viza instaurarea democrației, dupa 37 de ani de dictatură.

1978 - România intră în Biroul “Grupului celor 77″, ca membru deplin, din cadrul UNESCO.

1978 – Are loc cea mai mare sinucidere colectivă din timpurile moderne, Sinuciderea în masă din Jonestown. În America de Sud, în colonia de la Jonestown din Guyana, Jim Jones a determinat 913 de adepti, dintre care 276 de copii, din secta “Templul popoarelor”, să comită omoruri și să se sinucidă, după ce în prealabil unii membri ai sectei îl asasinaseră pe congressmanul american Leo Ryan.

Jim Jones era liderul spiritual al acestora, care a întemeiat secta in 1956, în Statele Unite. Adepții au consumat o băutură cu cianură și sedative, iar cei care refuzau au fost împușcați din ordinul lui Jones. Cadavrele oamenilor erau împraștiate în întreaga colonie.

1989 - Aproximativ 50.000 de bulgari ies în stradă la Sofia și cer reformarea regimului comunist. Un protest de acest gen în Bulgaria ar fi fost de neconceput cu o lună în urmă. A fost cea mai mare demonstraţie din Bulgaria postbelică, la care protestatarii scandau : “Vrem democraţie acum!”. Cereau alegeri libere, o nouă Constituţie şi demiterea membrilor conservatori din Biroul Politic al Partidului Comunist.

 1999 - Summitul de la Istanbul din 1999 (18-19 noiembrie) este al 6-lea summit al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Are loc la Istanbul, în Turcia, în perioada 18-19 noiembrie, cu următoarele rezultate : adoptarea Declarației Summit-ului și semnarea Cartei pentru Securitate Europeană.

1999 - Guvernul adoptă Ordonanța de Urgență privind înființarea Agenției pentru Protecția Drepturilor Copilului și reorganizarea activității de protecție a copilului. Aceasta era una din condițiile impuse pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

 2002 - Bursa de Valori București este admisă ca membru corespondent al Federației Europene a Burselor de Valori. Cuprinde 31 de membri plini și 8 asociați din rândul burselor mari din Europa.

2002- În orasul Gießen din Germania se deschide primul muzeu de matematică din lume.

2006 - Senatul SUA votează în favoarea unei noi extinderi a NATO.   

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Premiile Academiei Române pentru anul 2018 vor fi decernate mâine

Mihai Popan - dec. 2, 2020
Premiile Academiei Române pentru anul 2018Mâine, 3.12. 2020, începând cu ora 10, vor fi ...
Premiile Academiei Române decernare 2018 premii

Cum va fi Crăciunul în Maramureș și în Municipiul Baia Mare în anul 2020?

Petruța Gromucz - dec. 2, 2020
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș a discutat astăzi în cadrul unei ...
Crăciun Maramureș Romînia Baia Mare

Programul ElectricUp este  gata de lansare!

Petruța Gromucz - dec. 2, 2020
Programul de finanțare ElectricUp, care se adresează întreprinderilor mici și mijlocii și ...
fonduri europene fonduri nerambursabile economie România

Gabriel Zetea (PSD): ”Peste 2000 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav din Maramureș sunt umiliți de Guvernul PNL”

Petruța Gromucz - dec. 2, 2020
Tot mai mulți maramureșeni au ajuns la limita răbdării din cauza indolenței cu care Guvernul ...
PSD asistenți personali handicap Maramureș

Campionatul European de Handbal 2020-Naționala de handbal feminin a României va înfrunta mâine Germania, în cadrul Grupei D

Mihai Popan - dec. 2, 2020
Naționala de handbal feminin a României va disputa prima partidă mâine cu Germania, în cadrul ...
Campionatul European de handbal 2020 Danemarca România

Gabriel Zetea (PSD): „Hai să repornim România!”

Daiana Toma-Cioran - dec. 2, 2020
Planul Național de Redresare și Reziliență anunțat de PNL ratează grav susținerea domeniilor ...
politică Gabriel ZeteA alegeri parlamentare 2020

Baia Mare îmbracă haine de sărbătoare

Daiana Toma-Cioran - dec. 2, 2020
Sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 18:00, în Centrul Vechi al municipiului Baia Mare, se vor ...
Baia Mare sărbători de iarna 2020 Cătălin Cherecheș

Redeschiderea piețelor închise, un adevărat fiasco. Politicienii români aruncă vina din stânga-n dreapta

Daiana Toma-Cioran - dec. 2, 2020
Iohannis: „Nu am primit legea cu redeschiderea pieţelor”Când președintele României a ...
piețe închise pandemie 2020 coronavirus

Champions League-Rezumat

Mihai Popan - dec. 2, 2020
Surpriză de proporții în Champions League, galacticii madrileni au fost învinși de fosta echipă ...
Champions League Rezumat sport fotbal

Remember- 2 decembrie

Mihai Popan - dec. 2, 2020
Ziua internaţională de luptă împotriva sclaviei (ONU)În fiecare an, ...
Remember 2 decembrie cultură istorie

Klaus Iohannis: „Îmi doresc o prezență mare la vot. Nu există discriminare pentru alegătorii din localitățile carantinate”. Ludovic Orban: „Dacă se respectă normele, nu există riscul de infectare în timpul votării”

Daiana Toma-Cioran - dec. 1, 2020
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a spus că își dorește o prezență mare la alegerile ...
alegeri parlamentare România 2020 Ludovic Orban

Unirea tuturor românilor. 1 decembrie, Ziua Națională a României

Daiana Toma-Cioran - dec. 1, 2020
Adunarea Națională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin ...
1 Decembrie Ziua României ziua Națională 2020

Noul an aduce majorarea pensiilor

Petruța Gromucz - dec. 1, 2020
Noul an ar urma să aducă și o creștere a pensiilor. Ministrul de Finanțe a anunțat o creștere a ...
pensii România CCR buget

Vulturii se întorc din Valencia fără niciun punct

Mihai Popan - dec. 1, 2020
Înfrângere dezastruoasă suferită de naționala de baschet a României în partida disputată cu ...
Vulturii Baschet Echipa națională de Baschet a României sport

Remember-1 Decembrie

Mihai Popan - dec. 1, 2020
Ziua Națională a României este sărbătorită anual la 1 decembrie, dată ce ...
Remember 1 Decembrie cultură istorie

1 Decembrie 2020- Ziua Națională a României

Mihai Popan - dec. 1, 2020
În fiecare an, la 1 decembrie, întreaga suflare românească sărbătorește Ziua Națională a ...
Ziua Națională a României 1 decembrie 2020 cultură

Gabriel Zetea, omul dincolo de politică

Daiana Toma-Cioran - nov. 30, 2020
Gabriel Zetea (PSD) a fost Președintele Conisliului Județean Maramureș în ...
Gabriel Zetea candidat Camera Deputaților alegeri parlamentare Maramureș

Sfântul Andrei-30 noiembrie

Petruța Gromucz - nov. 30, 2020
Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Apostol Petru, ambii pescari din Betsaida, o ...
România Sfântul Andrei 30 noiembrie tradiții

IMM-urile românești vor primi fonduri de 6,6 miliarde de euro

Petruța Gromucz - nov. 30, 2020
 În perioada de programare 2021-2027, microîntreprinderile și firmele mici ...
bani fonduri europene 2021-2027 IMM

Cum pot vota cei aflați în carantină sau izolare la alegerile parlamentare?

Daiana Toma-Cioran - nov. 30, 2020
Direcţiile de Sănătate Publică vor transmite până 5 decembrie birourilor electorale de ...
DSP România 2020 alegeri parlamentare