duminică, 01 august
Remember-18 noiembrie
De Mihai Popan - miercuri, 18 noiembrie în categoria Cultură
68

Distribuie pe rețelele de socializare

Ziua europeană a informării despre antibiotice, marcată la 18 noiembrie, este un eveniment anual desfăşurat sub coordonarea Centrului European pentru Controlul Bolilor. Are în vizor problema rezistenţei la antimicrobiene, un dușman al sănătăţii publice mondiale care trebuie contracarat prin politici clare la nivelul medicinii de familie, dar și la nivel spitalicesc. Este estimat că va conduce la 10 milioane de decese în 2050.

1392 – Apare prima mențiune documentară a stolnicului, care este un dregător personal al domnului în Moldova.

 1473 - Începe Bătalia de la pâraul Vodna, în care Ștefan cel Mare îl învinge pe Radu cel Frumos, domn al Munteniei, care era sprijinit de otomani. Astfel, Moldova ocupa Țara Românească.

1494 - Carol al VIII-lea, rege al Franței, ocupă Florența, Italia.

1561 - Se încheie lupta de la Verbia, în care Iacob Heraclid Despot, sprijinit de habsburgi şi de nobilimea polonă, îl înfrânge pe Alexandru Lăpuşneanu, Domn al Principatului Moldova. Despot este uns domn după ocuparea Sucevei şi obţine recunoaşterea Porţii.

1626 - Papa Urban al VIII-lea sfințește bazilica Sfântul Petru din Roma, după o perioadă de construcție de 120 de ani.

1786 – Se naște compozitorul şi dirijorul Carl Maria von Weber, părintele operei romantice germane: „Der Freischutz”, 1821

1787 – Se naște pictorul decorator francez Louis Daguerre, realizator al dioramei şi dagherotipiei, primul procedeu de fotografiere.

1820 - Comandantul american Nathaniel Palmer descoperă Antarctica.

1840 – Debutează Vasile Alecsandri în teatru cu piesa “Farmazonul din Hîrlău”, pusă în scenă de Costache Caragiale.

 1840 - Se înfiinţează la Sibiu in Transilvania, la Sibiu, prima asociaţie a meşteşugarilor, Uniunea meseriaşilor, fiind urmată de asociaţii asemănătoare la Braşov (1841), Bistriţa, Mediaş (1844) şi Sighişoara (1847). Acestea aveau ca scop sprijinirea meşteşugarilor pentru a se putea adapta la cerinţele moderne şi ale producţiei industriale.

1864 - Consiliul municipal aprobă Stema nouă a Bucurestiului, cu element principal imaginea Sfântului Dimitrie Basarabov, patronul orașului.

1874 - România aderă la Convenția internațională pentru îmbunătățirea soartei militarilor răniți din armatele în campanie, încheiată la Geneva, la 10/22 august 1864. Acest document a dus la crearea Crucii Roșii. 

1886 - Moare Chester A. Arthur, al 22-lea preşedinte al SUA (1881-1885).

1906 – Se naște, la Craiova, Corneliu Baba, pictor si grafician roman. A urmat Facultatea de Litere si Filosofie, studiind și la Academia de Arte Frumoase din București.

1912 – Se naște actorul roman Colea Răutu ( Rutkovski ), în Basarabia, la Bălți.

1918 -   Are loc Marea Adunare Națională, la Alba Iulia,cu participarea a peste 100.000 de români veniți din toate ținuturile Transilvaniei, Maramureșului, Crișanei și Banatului pentru a consfinți unirea cu România.

1918 -  Ferdinand I, în uniforma de Maresal al României si Regina Maria, în uniforma de colonel al Regimentului 4 Roșiori, pe care îl comanda onorific din 1915, intră în Bucureștiul eliberat, pe sub un arc de triumf construit din lemn pe Calea Victoriei. Perechea regală a străbătut călare Bucurestiul de la Mogosoaia pâna la Statuia lui Mihai Viteazul de la Universitate, unde a primit defilarea trupelor.

1922 - Moare scriitorul Marcel Proust: “În căutarea timpului pierdut.”

1923 – Se naște astronautul american Alan Shepard, cel dintâi cosmonaut american, ofițer și aviator naval, pilot de încercare.

1926 - Scriitorul britanic George Bernard Shaw refuză banii pentru Premiul Nobel și spune: “Pot să-l iert pe Alfred Nobel pentru că a inventat dinamita, dar numai o persoană diabolică a putut să inventeze Premiul Nobel”.

1928 - Cunoscutul personaj de desene animate Mickey Mouse, ale lui Walt Disney, și-a facut pentru prima oară aparitia la “Colony Theatre” din New York, în filmul “Steamboat Willie”.

1946 – Se naște Alan Dean Foster, celebrul autor american SF, scenarist al serialului Star Trek.

 1946 – Se naște Amanda Lear, cunoscută publicului român pentru cariera de cântăreaţă, actriţă, fotomodel, prezentatoare de televiziune şi pictoriţă.

1960 – Se naște cântăreața și textiera britanică Kim Wilde.

1962 - Moare fizicianul Niels Bohr, laureat al Premiului Nobel, cunoscut pentru teoria asupra structurii atomului, în 1922. S-a refugiat în SUA, în timpul celui de-al doilea război mondial și a participat la fabricarea primelor bombe atomice.

1963 - Are loc premiera filmului istoric “Tudor”, film de referință în istoria cinematografului românesc în regia lui Lucian Bratu, care evocă mișcarea istorică de la 1821.

 1963 -  Este introdus primul telefon cu taste în circuitul comercial din SUA.

1969 - Astronauţii americani Conrad si Bean pășesc pe Lună, în timpul misiunii spatiale Apollo 12. A reprezentat a șasea misiune spațială din cadrul programului Apollo și a doua misiune în care un echipaj uman pășește pe Lună. 

1974 – Se naște Lia Olguța Vasilescu, la Craiova, parlamentar român, primar al orasului Craiova.

1976 - Parlamentul spaniol aprobă un proiect de lege ce viza instaurarea democrației, dupa 37 de ani de dictatură.

1978 - România intră în Biroul “Grupului celor 77″, ca membru deplin, din cadrul UNESCO.

1978 – Are loc cea mai mare sinucidere colectivă din timpurile moderne, Sinuciderea în masă din Jonestown. În America de Sud, în colonia de la Jonestown din Guyana, Jim Jones a determinat 913 de adepti, dintre care 276 de copii, din secta “Templul popoarelor”, să comită omoruri și să se sinucidă, după ce în prealabil unii membri ai sectei îl asasinaseră pe congressmanul american Leo Ryan.

Jim Jones era liderul spiritual al acestora, care a întemeiat secta in 1956, în Statele Unite. Adepții au consumat o băutură cu cianură și sedative, iar cei care refuzau au fost împușcați din ordinul lui Jones. Cadavrele oamenilor erau împraștiate în întreaga colonie.

1989 - Aproximativ 50.000 de bulgari ies în stradă la Sofia și cer reformarea regimului comunist. Un protest de acest gen în Bulgaria ar fi fost de neconceput cu o lună în urmă. A fost cea mai mare demonstraţie din Bulgaria postbelică, la care protestatarii scandau : “Vrem democraţie acum!”. Cereau alegeri libere, o nouă Constituţie şi demiterea membrilor conservatori din Biroul Politic al Partidului Comunist.

 1999 - Summitul de la Istanbul din 1999 (18-19 noiembrie) este al 6-lea summit al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Are loc la Istanbul, în Turcia, în perioada 18-19 noiembrie, cu următoarele rezultate : adoptarea Declarației Summit-ului și semnarea Cartei pentru Securitate Europeană.

1999 - Guvernul adoptă Ordonanța de Urgență privind înființarea Agenției pentru Protecția Drepturilor Copilului și reorganizarea activității de protecție a copilului. Aceasta era una din condițiile impuse pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

 2002 - Bursa de Valori București este admisă ca membru corespondent al Federației Europene a Burselor de Valori. Cuprinde 31 de membri plini și 8 asociați din rândul burselor mari din Europa.

2002- În orasul Gießen din Germania se deschide primul muzeu de matematică din lume.

2006 - Senatul SUA votează în favoarea unei noi extinderi a NATO.   

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Marcel Ciolacu: „Să desființezi proiectele PSD pentru susținerea agriculturii, pe motiv că sunt aprobate de Dragnea, denotă o minte tulburată”

Daiana Toma-Cioran - iul. 30, 2021
Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu a atacat abordarea prim-ministrului Florin Cîțu ...
Marcel Ciolacu PSD 2021 România

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă: „În două luni vor fi cumpărate 20 de trenuri electrice. Excelent ar fi să avem și rame electrice moderne ca în Italia”

Daiana Toma-Cioran - iul. 30, 2021
Cătălin Drulă, Ministrul Transporturilor, a anunțat că în cel mult două luni vor fi cumpărate 20 ...
Ministrul Transporturilor România 2021 Cătălin Drulă

Raed Arafat: „Nu cred că vorbim despre discriminare dacă se limitează accesul celor nevaccinați în anumite locații”

Daiana Toma-Cioran - iul. 29, 2021
Raed Arafat, Șeful DSU,  a spus că limitarea accesului în anumite locaţii al persoanelor ...
Șeful DSU Secretar de Stat Raed Arafat România

Primăria Baia Mare construiește un loc de joacă dedicat copiilor cu dizabilități

Daiana Toma-Cioran - iul. 29, 2021
Primăria Municipiului Baia Mare construiește un loc de joacă incluziv, dedicat copiilor cu ...
primăria municipiului Baia Mare Maraureș

FOSR 2021 - Cel mai mare eveniment studențesc din România se întoarce în Baia Mare

Daiana Toma-Cioran - iul. 29, 2021
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) ...
FOSR 2021 România Baia Mare

Campania de vaccinare este noul motiv de ceartă între Ludovic Orban și Florin Cîțu

Daiana Toma-Cioran - iul. 28, 2021
Ludovic Orban, săgeți către Florin Cîțu pentru țintele ratate ale campaniei de ...
Președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban Prim-ministru premier

Primăria municipiului Baia Mare dă în folosință 100 de apartamente moderne pentru tineri

Daiana Toma-Cioran - iul. 28, 2021
Autoritatea Publică Locală a Municipiului Baia Mare continuă seria investițiilor destinate ...
administrație publică Baia Mare primar Cătălin Cherecheș

Premierul Florin Cîţu: „Suntem pregătiţi nu numai de valul 4, suntem pregătiţi să depăşim pandemia”

Daiana Toma-Cioran - iul. 27, 2021
Prim-ministrul României, domnul Florin Cîţu, a declarat că autorităţile nu doar că sunt ...
pandemie coronavirus Covid-19 Sars-CoV-2

Comitetul Național pentru Situații de Urgență anunță noi măsuri de relaxare de la 1 august. Noi condiții pentru evenimentele private

Daiana Toma-Cioran - iul. 27, 2021
Hotărârea nr. 50 din 26.07.2021 privind propunerea adoptării unor măsuri de ...
evenimente private Comitetul Național pentru Situații de Urgență CNSU

Casa Regală a României - Ambasador al Culturii Tradiționale Românești

Daiana Toma-Cioran - iul. 27, 2021
Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș vă ...
cultură Maramureș Casa Regală România

Parlamentul din Franța a validat pașaportul sanitar

Daiana Toma-Cioran - iul. 26, 2021
Parlamentul francez a adoptat definitiv ieri seară, după multe controverse, paşaportul sanitar, ...
Parlament Franța pașaport sanitar 2021

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Profesorii nevaccinați ar putea fi testați periodic, înainte să intre la ore”

Daiana Toma-Cioran - iul. 26, 2021
Profesorii care nu vor dori să se vaccineze ar putea fi testați periodic, înainte să intre în ...
Sorin Cîmpeanu Ministrul Educației noul an școlar 2021/2022

Seini: proiect dedicat educației copiilor școlari și preșcolari, a căror părinți sunt plecați în străinătate

Petruța Gromucz - iul. 23, 2021
Primăria orașului Seini, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Alexiu Berinde”, va derula un ...
Maramureș Seini proiecte educație

A fost promulgată o nouă lege: persoanele care se vaccinează vor beneficia de o zi liberă plătită

Petruța Gromucz - iul. 23, 2021
Săptămâna trecută a fost promulgată o lege care prevede că persoanele persoanele care se ...
zi liberă părinți copii studenți

Programul Orizont Europa: 11 proiecte noi cu o valoare totală de 120 milioane euro au fost selectate pentru sprijinirea cercetărilor referitoare la COVID-19

Petruța Gromucz - iul. 23, 2021
Comisia Europeană a transmis selectarea a 11 proiecte noi în cadrul programului Orizont Europa, ...
Orizont Europa cercetări urgente coronavirus pandemie

Congresul PNL, principala sursă de tensiuni în Coaliția de guvernare. Cristian Ghinea: „Vreau să se termine coșmarul asta, nu mai putem”

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a vorbitla Digi24 despre ...
politică Coaliție guvernare Congres PNL

Din 6 august în Italia devine obligatoriu permisul de sănătate

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Italia introduce din 6 august un permis de sănătate obligatoriu pentru acces în locuri cu spaţii ...
permis de sănătate certificat verde Italia pandemie

IPJ Maramureș: Nimeni nu scapă basma curată de eroul nostru canin Teba!

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Câinele este un prieten dedicat omului și stăpânului, dar dușmanul persoanelor care ...
Inspectoratul Județean de Poliție IPJ Maramureș Teba

Modelul contractului individual de muncă a fost modificat. Angajatorii vor avea noi obligații

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Modelul contractului individual de muncă a suferit săptămâna trecută câteva modificări. Au fost ...
contract de muncă modificări România contract individual de muncă

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. 35 de țări, în zona roșie

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizată de Comitetul pentru Situații de ...
listă zone zona roșie zona galbenă