luni, 12 aprilie
Remember-18 noiembrie
De Mihai Popan - miercuri, 18 noiembrie în categoria Cultură
54

Distribuie pe rețelele de socializare

Ziua europeană a informării despre antibiotice, marcată la 18 noiembrie, este un eveniment anual desfăşurat sub coordonarea Centrului European pentru Controlul Bolilor. Are în vizor problema rezistenţei la antimicrobiene, un dușman al sănătăţii publice mondiale care trebuie contracarat prin politici clare la nivelul medicinii de familie, dar și la nivel spitalicesc. Este estimat că va conduce la 10 milioane de decese în 2050.

1392 – Apare prima mențiune documentară a stolnicului, care este un dregător personal al domnului în Moldova.

 1473 - Începe Bătalia de la pâraul Vodna, în care Ștefan cel Mare îl învinge pe Radu cel Frumos, domn al Munteniei, care era sprijinit de otomani. Astfel, Moldova ocupa Țara Românească.

1494 - Carol al VIII-lea, rege al Franței, ocupă Florența, Italia.

1561 - Se încheie lupta de la Verbia, în care Iacob Heraclid Despot, sprijinit de habsburgi şi de nobilimea polonă, îl înfrânge pe Alexandru Lăpuşneanu, Domn al Principatului Moldova. Despot este uns domn după ocuparea Sucevei şi obţine recunoaşterea Porţii.

1626 - Papa Urban al VIII-lea sfințește bazilica Sfântul Petru din Roma, după o perioadă de construcție de 120 de ani.

1786 – Se naște compozitorul şi dirijorul Carl Maria von Weber, părintele operei romantice germane: „Der Freischutz”, 1821

1787 – Se naște pictorul decorator francez Louis Daguerre, realizator al dioramei şi dagherotipiei, primul procedeu de fotografiere.

1820 - Comandantul american Nathaniel Palmer descoperă Antarctica.

1840 – Debutează Vasile Alecsandri în teatru cu piesa “Farmazonul din Hîrlău”, pusă în scenă de Costache Caragiale.

 1840 - Se înfiinţează la Sibiu in Transilvania, la Sibiu, prima asociaţie a meşteşugarilor, Uniunea meseriaşilor, fiind urmată de asociaţii asemănătoare la Braşov (1841), Bistriţa, Mediaş (1844) şi Sighişoara (1847). Acestea aveau ca scop sprijinirea meşteşugarilor pentru a se putea adapta la cerinţele moderne şi ale producţiei industriale.

1864 - Consiliul municipal aprobă Stema nouă a Bucurestiului, cu element principal imaginea Sfântului Dimitrie Basarabov, patronul orașului.

1874 - România aderă la Convenția internațională pentru îmbunătățirea soartei militarilor răniți din armatele în campanie, încheiată la Geneva, la 10/22 august 1864. Acest document a dus la crearea Crucii Roșii. 

1886 - Moare Chester A. Arthur, al 22-lea preşedinte al SUA (1881-1885).

1906 – Se naște, la Craiova, Corneliu Baba, pictor si grafician roman. A urmat Facultatea de Litere si Filosofie, studiind și la Academia de Arte Frumoase din București.

1912 – Se naște actorul roman Colea Răutu ( Rutkovski ), în Basarabia, la Bălți.

1918 -   Are loc Marea Adunare Națională, la Alba Iulia,cu participarea a peste 100.000 de români veniți din toate ținuturile Transilvaniei, Maramureșului, Crișanei și Banatului pentru a consfinți unirea cu România.

1918 -  Ferdinand I, în uniforma de Maresal al României si Regina Maria, în uniforma de colonel al Regimentului 4 Roșiori, pe care îl comanda onorific din 1915, intră în Bucureștiul eliberat, pe sub un arc de triumf construit din lemn pe Calea Victoriei. Perechea regală a străbătut călare Bucurestiul de la Mogosoaia pâna la Statuia lui Mihai Viteazul de la Universitate, unde a primit defilarea trupelor.

1922 - Moare scriitorul Marcel Proust: “În căutarea timpului pierdut.”

1923 – Se naște astronautul american Alan Shepard, cel dintâi cosmonaut american, ofițer și aviator naval, pilot de încercare.

1926 - Scriitorul britanic George Bernard Shaw refuză banii pentru Premiul Nobel și spune: “Pot să-l iert pe Alfred Nobel pentru că a inventat dinamita, dar numai o persoană diabolică a putut să inventeze Premiul Nobel”.

1928 - Cunoscutul personaj de desene animate Mickey Mouse, ale lui Walt Disney, și-a facut pentru prima oară aparitia la “Colony Theatre” din New York, în filmul “Steamboat Willie”.

1946 – Se naște Alan Dean Foster, celebrul autor american SF, scenarist al serialului Star Trek.

 1946 – Se naște Amanda Lear, cunoscută publicului român pentru cariera de cântăreaţă, actriţă, fotomodel, prezentatoare de televiziune şi pictoriţă.

1960 – Se naște cântăreața și textiera britanică Kim Wilde.

1962 - Moare fizicianul Niels Bohr, laureat al Premiului Nobel, cunoscut pentru teoria asupra structurii atomului, în 1922. S-a refugiat în SUA, în timpul celui de-al doilea război mondial și a participat la fabricarea primelor bombe atomice.

1963 - Are loc premiera filmului istoric “Tudor”, film de referință în istoria cinematografului românesc în regia lui Lucian Bratu, care evocă mișcarea istorică de la 1821.

 1963 -  Este introdus primul telefon cu taste în circuitul comercial din SUA.

1969 - Astronauţii americani Conrad si Bean pășesc pe Lună, în timpul misiunii spatiale Apollo 12. A reprezentat a șasea misiune spațială din cadrul programului Apollo și a doua misiune în care un echipaj uman pășește pe Lună. 

1974 – Se naște Lia Olguța Vasilescu, la Craiova, parlamentar român, primar al orasului Craiova.

1976 - Parlamentul spaniol aprobă un proiect de lege ce viza instaurarea democrației, dupa 37 de ani de dictatură.

1978 - România intră în Biroul “Grupului celor 77″, ca membru deplin, din cadrul UNESCO.

1978 – Are loc cea mai mare sinucidere colectivă din timpurile moderne, Sinuciderea în masă din Jonestown. În America de Sud, în colonia de la Jonestown din Guyana, Jim Jones a determinat 913 de adepti, dintre care 276 de copii, din secta “Templul popoarelor”, să comită omoruri și să se sinucidă, după ce în prealabil unii membri ai sectei îl asasinaseră pe congressmanul american Leo Ryan.

Jim Jones era liderul spiritual al acestora, care a întemeiat secta in 1956, în Statele Unite. Adepții au consumat o băutură cu cianură și sedative, iar cei care refuzau au fost împușcați din ordinul lui Jones. Cadavrele oamenilor erau împraștiate în întreaga colonie.

1989 - Aproximativ 50.000 de bulgari ies în stradă la Sofia și cer reformarea regimului comunist. Un protest de acest gen în Bulgaria ar fi fost de neconceput cu o lună în urmă. A fost cea mai mare demonstraţie din Bulgaria postbelică, la care protestatarii scandau : “Vrem democraţie acum!”. Cereau alegeri libere, o nouă Constituţie şi demiterea membrilor conservatori din Biroul Politic al Partidului Comunist.

 1999 - Summitul de la Istanbul din 1999 (18-19 noiembrie) este al 6-lea summit al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Are loc la Istanbul, în Turcia, în perioada 18-19 noiembrie, cu următoarele rezultate : adoptarea Declarației Summit-ului și semnarea Cartei pentru Securitate Europeană.

1999 - Guvernul adoptă Ordonanța de Urgență privind înființarea Agenției pentru Protecția Drepturilor Copilului și reorganizarea activității de protecție a copilului. Aceasta era una din condițiile impuse pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

 2002 - Bursa de Valori București este admisă ca membru corespondent al Federației Europene a Burselor de Valori. Cuprinde 31 de membri plini și 8 asociați din rândul burselor mari din Europa.

2002- În orasul Gießen din Germania se deschide primul muzeu de matematică din lume.

2006 - Senatul SUA votează în favoarea unei noi extinderi a NATO.   

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în țară

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Mâine, 12 aprilie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă ...
vaccin Pfizer tranșă România

47 de grădinițe din Maramureș, deschise în vacanță. Preșcolarii pot participa fizic la activități educaționale

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Conform prevederilor Ordinului ministrului educației, nr. 3558/29.01.2021, pentru modificarea și ...
educație grădinițe copii activități

Un nou posibil efect advers al vaccinului AstraZeneca, investigat de Agenția Europeană a Medicamentului. Au apărut reacții adverse severe și în cazul vaccinului Johnson&Johnson

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
 Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că face investigații în cazul unei ...
sănătate vaccin pandemie coronavirus

Decizie: Curtea de Apel Cluj îl obligă pe primarul Cătălin Cherecheș să dea la Stat aproape 2,7 milioane de lei, sumă cu caracter nejustificat

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul aceleași ...
Cherecheș dosar DNA Curtea de apel Cluj avere

Situația vaccinărilor în Maramureș. O echipă mobilă se deplasează pe teren pentru vaccinarea persoanelor imobilizate/nedeplasabile

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Până la data de 08.04.2021, în județul Maramureș au fost vaccinate 97.490 persoane. Cu prima ...
vaccinare pandemie Maramureș doze de vaccin

Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, vizită în Maramureș

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vizitat Maramureșul pentru două zile, la invitația ...
vizită Maramureș PSD Ciolacu

Ionel Bogdan, despre meniurile pacienților de la Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare: „La spital nu vorbim de plating”

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
În cadrul conferinței de presă de astăzi, susținută de președintele Consiliului Județean ...
Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare spital Baia Mare hrană

Din luna august va fi implementată cartea de identitate electronică. Ce va conține și cum va funcționa?

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, a publicat pe una dintre ...
carte de identitate implementare digitalizare România

Starea de alertă a fost prelungită, iar lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 08.04.2021 ...
pandemie coronavirus situații de urgență stare de alertă

O nouă tranșă de vaccin Moderna sosește în țară

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
134.400 doze de vaccin Moderna vor ajunge astăzi în țară. Transportul este asigurat de firma ...
Moderna vaccin doze de vaccin imunizare

Decizia de înființare a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate la 1 iunie, a fost publicată în Monitorul Oficial

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Decizia de înființare a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate ...
România normalitate pandemie 1 iunie

Executivul a aprobat Planul de Redresare și Reziliență. Urmează negocierile cu Comisia Europeană

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că Executivul a aprobat memorandumul privind Planul ...
economie redresare și reziliență fonduri Uniunea Europeană

Premierul Florin Cîțu cere mediului privat să se implice în campania de vaccinare: „E nevoie de un efort comun pentru a redeschide economia la 1 iunie”

Daiana Toma-Cioran - apr. 8, 2021
Prim-ministrul României,  Florin Cîțu, a făcut apel la mediul privat pentru implicarea în ...
pandemie coronavirus 2021 România

Ordonanță de Urgență adoptată: 1.500 de lei stimulent pentru părinţii care se întorc la muncă până la vârsta de 6 luni a copilului

Daiana Toma-Cioran - apr. 8, 2021
Părinţii care se întorc la muncă până când copilul împlineşte 6 luni vor primi un stimulent din ...
indemnizație creștere copii 2021 România

Marcel Ciolacu a anunțat o moţiune simplă împotriva Ralucăi Turcan: „Habar nu are nici măcar ce legi a votat”. Raluca Turcan: „Marele lider PSD se dovedește grabnic la vorbă și încet la pricepere”

Daiana Toma-Cioran - apr. 8, 2021
Social-democraţii vor depune moţiune simplă împotriva Ministrului Muncii, Raluca Turcan, a ...
PSD PNL Opoziție Putere

DEKAROOM, un spectacol inedit oferit de Teatrul Municipal Baia Mare

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Teatrul Municipal Baia Mare pregătește un eveniment inedit. DEKAROOM este un spectacol construit ...
teatru Baia Mare eveniment spectacol

Remember-8 aprilie

Mihai Popan - apr. 7, 2021
Pe data de 8 aprilie este sărbătorită Ziua Internațională a Rromilor, care marchează sărbătoarea ...
Remember Cultură Istorie Date istorice

Maramureșul, fără localități în carantină zonală. Măsurile au fost actualizate

Daiana Toma-Cioran - apr. 7, 2021
Prefectul Vlad-Emanuel Duruș, președintele CJSU a declarat că s-a desfășurat, în sistem online, ...
măsuri Maramureș pandemie carantină zonală

AFCN, sesiunea II/2021: 13 milioane de lei pentru finanțarea propunerilor de proiecte culturale

Petruța Gromucz - apr. 7, 2021
Administrația Fondului Cultural Național a anunțat, în cursul săptămânii trecute, alocarea a ...
economie fonduri finanțare România

Andreea Moldovan dorește carantina națională, Raed Arafat dorește relaxarea unei măsuri

Petruța Gromucz - apr. 7, 2021
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, susține că două săptămâni de ...
Raed Arafat restricții măsuri carantină