ANPC, mai exact Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului este instituția care sprijină consumatorii în soluționarea unei probleme de natură juridică. În România, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului este o autoritate care se află în coordonarea Ministrului Economiei, alături de alte instituții de stat. Ministrul Economiei, Virgil Popescu este ordonatorul primar, Autoritatea Națională este ordonator secundar, iar coordonator terțiar este Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorului, Regiunea Nord-Vest Cluj.
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Maramureș, are ca profil de activitate consilierea operatorilor economici și a persoanelor fizice și control. Instituția stă la dispoziția persoanelor fizice pe care le apără, dar și la dispoziția operatorilor economici pe care îi controlează. Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Maramureș intervine doar pentru persoanele fizice, nu și pentru cele juridice.
Consumatorul, adică persoana fizică, poate depune o reclamație în mediul on-line, pe Reclamații ANPC, pe site-ul Autorității Naționale, unde este pus la dispoziție formularul necesar. La nivel local poate fi utilizat și mail-ul instituției sau telefonul, unde vor primi toate detaliile necesare. Instituția stă la dispoziția consumatorilor în fiecare zi de la ora 8.00 până la ora 16.30, chiar și în unele zile de sărbătoare legală.
Toate documentele Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Maramureș pot fi contestate de către operatori în instanță, acesta fiind un drept legal. Totuși, fiecare consumator și operator economic trebuie să își cunoască drepturile și obligațiile pentru a depune o reclamație, De exemplu, un consumator care nu are un bon valoric sau un contract întocmit cu operatorul economic cu care vrea să soluționeze o problemă, nu va putea ajunge o finalitate, deoarece dovada lipsește.
La nivelul județului Maramureș există 3 tipuri de reclamații pe care Comisariatul le poate soluționa. Prima categorie este concretizată prin reclamații pe produse nealimentare, ce-a de-a doua prin reclamații pe produse nealimentare, iar ce-a de-a treia categorie este cea de reclamații pe produse financiare. Instituția ajută și în cazul insolvenței, prin îndrumarea persoanelor spre alcătuirea dosarului de insolvență.
Pentru luna octombrie, la nivelul județului au fost înregistrate pe produse nealimentare 111 reclamații, în timp ce în luna septembrie au fost depuse 96 de reclamații. În medie, pentru categoria produselor alimentare, se înregistrează aproximativ 100 de reclamații lunar. Reclamațiile au fost de diferite tipuri și pentru diferite categorii, precum achizițiile de telefoane, contractele cu agenții de servicii de telefonie, achiziționarea de mobilier, garanțiile, service-urile, transportul sau contractele de servicii turistice. Au existat și reclamații privind contractele cu prestatori de servicii de construcție sau furnizori de servicii pentru evenimente. Pentru luna septembrie au fost înregistrate 5 reclamații pentru produse alimentare, în timp ce în luna octombrie nu a fost înregistrată nici o reclamație.
Așadar, ANPC stă la dispoziția consumatorilor pentru soluționarea problemelor cu operatorii economici, cu condiția ca bonul valoric sau contractul încheiat între aceștia să existe.
Aceste informații au fost furnizate pentru 24mm.ro de către Comisarul Șef Adjunct, Dacian Manoliu.