Tragedia de la Piatra Neamț a îndoliat o țară întreagă. Incendiul izbucnit în secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț a răpit 10 vieți și a lăsat urme adânci în sufeletele a zeci de familii îndurerate. Cei care și-au pierdut viața aveau vârste cuprinse între 67 și 85 de ani și se aflau în imposibilitate de mișcare, având în vedere situația precară de sănătate pe care o aveau, fiind intubați și bolnavi de COVID-19.
Tragedia putea fi evitată, dar salonul în care a izbucnit incendiul era nesupravegheat, iar pompierii au fost alertați abia după 13 minute de la producerea tragediei. Secția ATI avea un plus de 70 de paturi, un număr mult prea mare pentru starea degradabilă a spațiului.
Spitalul are autorizație de funcționare obținută în anul 1990, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț. Doar două dintre etajele spitalului, respectiv etajele 4 și 5 au obținut autorizații ISU în 2015 și 2016. Incendiul a izbucnit la etajul 2 al spitalului. Se pare că secția de terapie intensivă de la etajul 2 a suferit modificări chiar în dimineața incendiului.
"Schimbarea unei structuri a unui spital, a unei secţii de terapie intensivă, mai ales, trebuia avizată de Direcţia de sănătate publică. Nu a existat nicio notificare către DSP. Informaţiile care există sunt că s-au efectuat lucrări. Acolo, la etajul 2, s-au efectuat inclusiv prin apariţia unui perete de rigips. Se pare că era pentru separarea personalului TESA de secţie şi alte lucrări, inclusiv lucrări legate de prize, de instalaţii. Să lăsăm ancheta să stabilească, nu vreau să intrăm în acest joc în care încearcă să ne introducă unii care se simt cu musca pe căciulă", a transmis Ludovic Orban, conform Agerpress.
Posibila cauză a incendiului, potrivit unor surse judiciare, ar fi un injectomat, o seringă care administrează medicamente continuu. Varianta nu este încă confirmată de anchetatori.
Potrivit lui Codruț Munteanu, fostul manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, a existat o inițiativă de construire a unui nou spital, dar acest lucru nu s-a mai realizat. Acesta a declarat că proiectul nu a mai fost concretizat deoarece „finanțarea o asigură Consiliul Județean, motiv pentru care „probabil că factorul politic decide acest lucru”.
Incendiul a zguduit și scena politică, oficialii încearcă acum să arunce vina pe unde apucă, unii pe conducerea spitalului, alții pe DSP sau ISCIR. Premierul Ludovic Orban a afirmat că spitalul a fost construit fără avizul Direcției de Sănătate Publică și al Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR).
"La ora 3 dimineaţa v-am spus că avem informaţii clare, informaţii care au fost lansate public chiar de managerul spitalului: s-au efectuat lucrări de construcţii, acolo au fost mutaţi pacienţii de la secţia ATI, care era funcţională la etajul trei, la etajul doi, după informaţiile pe care le avem chiar în dimineaţa zilei respective. S-au efectuat lucrări, este clar că nu avut niciun fel de aviz din partea DSP, nu au avut niciun fel de aviz ISCIR, lucrurile astea sunt cunoscute. Dar repet, există o anchetă în curs, care este preluată de Parchetul General, am solicitat tuturor specialiştilor care se implică în astfel de anchete să colaboreze şi să-şi pună la dispoziţie întreaga expertiză şi, de asemenea, să susţină această anchetă să se deruleze cât mai rapid posibil", a afirmat Premierul, conform Agerpress.
Acesta a declarat că conducerea spitalului știa de neregulile din interior, mai ales că "Orice proiect pentru aceste instalaţii trebuie avizat de ISCIR în cazul în care este vorba de ţevi cu diametru mai mare de 25 de milimetri, în ce priveşte toate staţiile de încărcare cu oxigen, ele trebuie periodic avizate". Conform Premierului, ultimele verificări ale stației de alimentare cu oxigen a fost făcută în luna martie a acestui an, dar că instalațiile interioare nu au fost verificate. Ludovic Orban a declarat că dacă directorul Spitalului de Urgență, un fost patron de pompe funebre, va fi găsit responsabil pentru această tragedie, va răspunde cu funcția sau penal.
Prima reacție a șefului statului a fost concretizată printr-o postare realizată pe o platformă de socializare, unde a transmites regrete și condolenațe familiilor îndurerate. Ieri, Klaus Iohannis a fost la biserica din Piața Mare a Sibiului, iar la ieșire a declarat că s-a rugat pentru victimele incendiului de la Piatra Neamț.
„Tocmai vin din biserică unde cu toţii ne-am rugat pentru victimele incendiului. Ce pot să spun? Condoleanţe familiilor îndurerate, iar celor care au supravieţuit, însănătoşire grabnică. Este foarte important să se afle foarte rapid cum a fost posibil un astfel de incendiu pentru a evita în viitor situaţii similare şi, evident, acest accident groaznic ne arată încă o dată de ce este necesar o reformă profundă a sistemului sanitar din România”, a spus Klaus Iohannis la ieşirea din Biserica.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și candidat PSD pentru Camera Deputaților, a declarat că majoritatea spitalelor din România sunt vechi și nepregătite, iar o astfel de tragedie se poate repeat oricând.
„Majoritatea spitalelor din România sunt din anii `70, chiar dacă aducem echipamente, spitalele nu sunt pregătite să primească. Infrastructura electrică nu e pregătită. Suntem într-o situație foarte dificilă când trebuie să dotăm paturile cu oxigen, să extindem capacitatea de ATI. Sunt foarte îngrijorat că acest lucru să se repete, nu neapărat că incendiu, dar există acest risc. Așteptăm rezultatele investigației, să vedem cine sunt responsabili"
De reforma sistemului sanitar din România se discută de mult timp, însă chiar și după tragedia Colectiv, lucrurile au rămas la fel, dovadă fiind incendiul din Piatra Neamț. Părerile de rău și neasumarea vinei nu ajută cu nimic victimele, familiile îndurerate sau țara.