duminică, 29 noiembrie
Scena politică nu își asumă vina pentru tragedia din Piatra Neamț care a îndoliat o țară întreagă
De Petruța Gromucz - luni, 16 noiembrie în categoria Actualități
39

Distribuie pe rețelele de socializare

Tragedia de la Piatra Neamț a îndoliat o țară întreagă. Incendiul izbucnit în secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț a răpit 10 vieți și a lăsat urme adânci în sufeletele a zeci de familii îndurerate. Cei care și-au pierdut viața aveau vârste cuprinse între 67 și 85 de ani și se aflau în imposibilitate de mișcare, având în vedere situația precară de sănătate pe care o aveau, fiind intubați și  bolnavi de COVID-19.

Tragedia putea fi evitată, dar salonul în care a izbucnit incendiul era nesupravegheat, iar pompierii au fost alertați abia după 13 minute de la producerea tragediei. Secția ATI avea un plus de 70 de paturi, un număr mult prea mare pentru starea degradabilă a spațiului.

Spitalul are autorizație de funcționare obținută în anul 1990, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț. Doar două dintre etajele spitalului, respectiv etajele 4 și 5 au obținut autorizații ISU în 2015 și 2016. Incendiul a izbucnit la etajul 2 al spitalului. Se pare că secția de terapie intensivă de la etajul 2 a suferit modificări chiar în dimineața incendiului.

"Schimbarea unei structuri a unui spital, a unei secţii de terapie intensivă, mai ales, trebuia avizată de Direcţia de sănătate publică. Nu a existat nicio notificare către DSP. Informaţiile care există sunt că s-au efectuat lucrări. Acolo, la etajul 2, s-au efectuat inclusiv prin apariţia unui perete de rigips. Se pare că era pentru separarea personalului TESA de secţie şi alte lucrări, inclusiv lucrări legate de prize, de instalaţii. Să lăsăm ancheta să stabilească, nu vreau să intrăm în acest joc în care încearcă să ne introducă unii care se simt cu musca pe căciulă", a transmis Ludovic Orban, conform Agerpress.

Posibila cauză a incendiului, potrivit unor surse judiciare, ar fi un injectomat, o seringă care administrează medicamente continuu. Varianta nu este încă confirmată de anchetatori.

Potrivit lui Codruț Munteanu, fostul manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, a existat o inițiativă de construire a unui nou spital, dar acest lucru nu s-a mai realizat. Acesta a declarat că proiectul nu a mai fost concretizat deoarece „finanțarea o asigură Consiliul Județean, motiv pentru care „probabil că factorul politic decide acest lucru”.

Incendiul a zguduit și scena politică, oficialii încearcă acum să arunce vina pe unde apucă, unii pe conducerea spitalului, alții pe DSP sau ISCIR. Premierul Ludovic Orban a afirmat că spitalul a fost construit fără avizul Direcției de Sănătate Publică și al Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR).

"La ora 3 dimineaţa v-am spus că avem informaţii clare, informaţii care au fost lansate public chiar de managerul spitalului: s-au efectuat lucrări de construcţii, acolo au fost mutaţi pacienţii de la secţia ATI, care era funcţională la etajul trei, la etajul doi, după informaţiile pe care le avem chiar în dimineaţa zilei respective. S-au efectuat lucrări, este clar că nu avut niciun fel de aviz din partea DSP, nu au avut niciun fel de aviz ISCIR, lucrurile astea sunt cunoscute. Dar repet, există o anchetă în curs, care este preluată de Parchetul General, am solicitat tuturor specialiştilor care se implică în astfel de anchete să colaboreze şi să-şi pună la dispoziţie întreaga expertiză şi, de asemenea, să susţină această anchetă să se deruleze cât mai rapid posibil", a afirmat Premierul, conform Agerpress.

Acesta a declarat că conducerea spitalului știa de neregulile din interior, mai ales că "Orice proiect pentru aceste instalaţii trebuie avizat de ISCIR în cazul în care este vorba de ţevi cu diametru mai mare de 25 de milimetri, în ce priveşte toate staţiile de încărcare cu oxigen, ele trebuie periodic avizate". Conform Premierului, ultimele verificări ale stației de alimentare cu oxigen a fost făcută în luna martie a acestui an, dar că instalațiile interioare nu au fost verificate. Ludovic Orban a declarat că dacă directorul Spitalului de Urgență, un fost patron de pompe funebre, va fi găsit responsabil pentru această tragedie, va răspunde cu funcția sau penal. 

Prima reacție a șefului statului a fost concretizată printr-o postare realizată pe o platformă de socializare, unde a transmites regrete și condolenațe familiilor îndurerate. Ieri, Klaus Iohannis a fost la biserica din Piața Mare a Sibiului, iar la ieșire a declarat că s-a rugat pentru victimele incendiului de la Piatra Neamț. 

„Tocmai vin din biserică unde cu toţii ne-am rugat pentru victimele incendiului. Ce pot să spun? Condoleanţe familiilor îndurerate, iar celor care au supravieţuit, însănătoşire grabnică. Este foarte important să se afle foarte rapid cum a fost posibil un astfel de incendiu pentru a evita în viitor situaţii similare şi, evident, acest accident groaznic ne arată încă o dată de ce este necesar o reformă profundă a sistemului sanitar din România”, a spus Klaus Iohannis la ieşirea din Biserica.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și candidat PSD pentru Camera Deputaților, a declarat că majoritatea spitalelor din România sunt vechi și nepregătite, iar o astfel de tragedie se poate repeat oricând. 

„Majoritatea spitalelor din România sunt din anii `70, chiar dacă aducem echipamente, spitalele nu sunt pregătite să primească. Infrastructura electrică nu e pregătită. Suntem într-o situație foarte dificilă când trebuie să dotăm paturile cu oxigen, să extindem capacitatea de ATI. Sunt foarte îngrijorat că acest lucru să se repete, nu neapărat că incendiu, dar există acest risc. Așteptăm rezultatele investigației, să vedem cine sunt responsabili"

De reforma sistemului sanitar din România se discută de mult timp, însă chiar și după tragedia Colectiv, lucrurile au rămas la fel, dovadă fiind incendiul din Piatra Neamț. Părerile de rău și neasumarea vinei nu ajută cu nimic victimele, familiile îndurerate sau țara. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Remember-29 noiembrie

Mihai Popan - nov. 29, 2020
Ziua internaţională de solidaritate cu poporul palestinian (ONU)Ziua ...
Remember 29 noiembrie cultură istorie

Rugby-Știința Baia Mare câștigă Cupa României, după o finală dominată de băimăreni

Mihai Popan - nov. 29, 2020
Echipa de rugby CSM Știința Baia Mare câștigă finala Cupei României împotriva echipei Steaua ...
Știința Baia Mare rugby victorie finală

Polonezii mai buni ca românii cu 30 de puncte

Mihai Popan - nov. 28, 2020
Vulturii sunt învinși pentru a treia oară în cadrul calificărilor pentru EuroBasket 2022, de ...
Baschet partidă meci Polonia-România

Ministrul britanic al Finanțelor: „Urgența economică generată de pandemie abia a început”

Daiana Toma-Cioran - nov. 28, 2020
Situaţia de „urgenţă economică" generată de pandemie abia a început, a declarat Ministrul ...
Minstru Britanic Marea Britanie economie 2020

Donald Trump spune că va părăsi Casa Albă dacă este confirmată victoria lui Joe Biden

Daiana Toma-Cioran - nov. 28, 2020
Pentru prima dată după alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump a declarat că va părăsi ...
Donald Trump Joe Biden alegeri prezidențiale SUA

Marcel Ciolacu: „Vom intra în lockdown, categoric. Nu au cum să stăpânească fenomenul”. O Românie carantinată după alegerile din 6 decembrie?

Petruța Gromucz - nov. 28, 2020
Miercuri seară, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu intenționează să reinstituie ...
carantină pandemie coronavirus România

Comisia Europeană avertizează țările să se pregătească pentru vaccinare. Ce cred parlamentarii și câți dintre români aleg vaccinarea

Petruța Gromucz - nov. 28, 2020
Anul 2020 a fost unul cu evenimente neprevăzute. Pandemia de Coronavirus a pus stăpânire pe tot ...
vaccinare România coronavirus pandemie

Remember- 28 noiembrie

Mihai Popan - nov. 28, 2020
1520 -  Fernando Magellan, explorator portughez, trece prin strâmtoarea de ...
Remember 28 noiembrie cultură istorie

Fonduri în valoare de 25.000 de euro pentru tinerii șomeri

Petruța Gromucz - nov. 27, 2020
Tinerii NEET, care nu mai lucrează și nu mai studiază au acum șansa să obțină fonduri europene ...
tineri fonduri europene România ajutor

Minaur aduce un punct din București

Mihai Popan - nov. 27, 2020
Echipa masculină de handbal Minaur Baia Mare obține egalul în partida disputată cu Steaua ...
Minaur Baia Mare Steaua București partidă

Gabriel Zetea (PSD): ”Guvernul PNL atacă sectorul construcții și IT”

Petruța Gromucz - nov. 27, 2020
„IT-iștii și constructorii sunt noile ținte ale Guvernului PNL. După alegeri, PNL ...
IT constructori PNL PSD

Răzvan Birișan, candidat la Senat: „Informatizarea sistemului de educație din România, respectiv din județul Maramureș, o necesitate”

Daiana Toma-Cioran - nov. 27, 2020
Inteligența este, incontestabil, o resursă strategică esențială a României. Fără generații ...
PPUSL Baia Mare Maramureș alegeri parlamentare

Ministrul Economiei preconizează o nouă dată de lansare pentru Măsura 3. Grila de punctaj a fost modificată

Petruța Gromucz - nov. 27, 2020
După alte amânări, Ministrul Economiei a anunțat ieri o nouă dată de lansare a Măsurii 3, care ...
economie România IMM ONG

EHF European League-Minaur Baia Mare alături de Thuringer, Storhamar și Astrahanocka în grupele competiției europene de handbal

Mihai Popan - nov. 27, 2020
Echipa de handbal feminin a orașului Baia Mare, CS Minaur, și-a aflat adversarele din grupele ...
Minaur Baia Mare competiție handbal Grupe

Remember-27 noiembrie

Mihai Popan - nov. 27, 2020
8 I.Hr. - Moare poetul român Horațiu.1095 -  ...
Remember 27 noiembrie cultură istorie

Ludovic Orban: „Posibilii parteneri pentru formarea majorității parlamentare sunt USR, PMP, UDMR”

Daiana Toma-Cioran - nov. 27, 2020
Ludovic Orban, președintele liberalilor, a spus că posibilii parteneri cu care ei ar putea face ...
Ludovic Orban PNL Dacian Cioloș USR PLUS

Roma 2-0 la scor și la victorii, împotriva CFR-ului

Mihai Popan - nov. 27, 2020
Puține șanse de a marca, mici șanse de a câștiga, CFR-ul pierde pentru a doua oară în fața ...
Europa League grupe meci partidă

Răzvan Birișan, candidat Senat: „Traversăm o criză extrem de dură. Trebuie să generăm o creștere economică robustă”

Daiana Toma-Cioran - nov. 26, 2020
România traversează o criză extrem de dură! Partidul Puterii Umaniste (social- liberal) ...
PPUSL 2020 alegeri parlamentare Răzvan Birișan

Dascălii maramureșeni deplâng dispariția prof. dr. Nicolae Felecan

Mihai Popan - nov. 26, 2020
Un mare OM, un mare dascăl, prof. dr. Nicolae Felecan, a trecut în neființă. Dascălii ...
Nicolae Felecan profesor lingvist Maramureș

Champions League-Rezumat

Mihai Popan - nov. 26, 2020
Englezii lui Guardiola se impun în fața greciilor de la Olympiakos cu scorul de 1-0. Golul ...
Champions League Rezumat partide meciuri