luni, 12 aprilie
Scena politică nu își asumă vina pentru tragedia din Piatra Neamț care a îndoliat o țară întreagă
De Petruța Gromucz - luni, 16 noiembrie în categoria Actualități
77

Distribuie pe rețelele de socializare

Tragedia de la Piatra Neamț a îndoliat o țară întreagă. Incendiul izbucnit în secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț a răpit 10 vieți și a lăsat urme adânci în sufeletele a zeci de familii îndurerate. Cei care și-au pierdut viața aveau vârste cuprinse între 67 și 85 de ani și se aflau în imposibilitate de mișcare, având în vedere situația precară de sănătate pe care o aveau, fiind intubați și  bolnavi de COVID-19.

Tragedia putea fi evitată, dar salonul în care a izbucnit incendiul era nesupravegheat, iar pompierii au fost alertați abia după 13 minute de la producerea tragediei. Secția ATI avea un plus de 70 de paturi, un număr mult prea mare pentru starea degradabilă a spațiului.

Spitalul are autorizație de funcționare obținută în anul 1990, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț. Doar două dintre etajele spitalului, respectiv etajele 4 și 5 au obținut autorizații ISU în 2015 și 2016. Incendiul a izbucnit la etajul 2 al spitalului. Se pare că secția de terapie intensivă de la etajul 2 a suferit modificări chiar în dimineața incendiului.

"Schimbarea unei structuri a unui spital, a unei secţii de terapie intensivă, mai ales, trebuia avizată de Direcţia de sănătate publică. Nu a existat nicio notificare către DSP. Informaţiile care există sunt că s-au efectuat lucrări. Acolo, la etajul 2, s-au efectuat inclusiv prin apariţia unui perete de rigips. Se pare că era pentru separarea personalului TESA de secţie şi alte lucrări, inclusiv lucrări legate de prize, de instalaţii. Să lăsăm ancheta să stabilească, nu vreau să intrăm în acest joc în care încearcă să ne introducă unii care se simt cu musca pe căciulă", a transmis Ludovic Orban, conform Agerpress.

Posibila cauză a incendiului, potrivit unor surse judiciare, ar fi un injectomat, o seringă care administrează medicamente continuu. Varianta nu este încă confirmată de anchetatori.

Potrivit lui Codruț Munteanu, fostul manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, a existat o inițiativă de construire a unui nou spital, dar acest lucru nu s-a mai realizat. Acesta a declarat că proiectul nu a mai fost concretizat deoarece „finanțarea o asigură Consiliul Județean, motiv pentru care „probabil că factorul politic decide acest lucru”.

Incendiul a zguduit și scena politică, oficialii încearcă acum să arunce vina pe unde apucă, unii pe conducerea spitalului, alții pe DSP sau ISCIR. Premierul Ludovic Orban a afirmat că spitalul a fost construit fără avizul Direcției de Sănătate Publică și al Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR).

"La ora 3 dimineaţa v-am spus că avem informaţii clare, informaţii care au fost lansate public chiar de managerul spitalului: s-au efectuat lucrări de construcţii, acolo au fost mutaţi pacienţii de la secţia ATI, care era funcţională la etajul trei, la etajul doi, după informaţiile pe care le avem chiar în dimineaţa zilei respective. S-au efectuat lucrări, este clar că nu avut niciun fel de aviz din partea DSP, nu au avut niciun fel de aviz ISCIR, lucrurile astea sunt cunoscute. Dar repet, există o anchetă în curs, care este preluată de Parchetul General, am solicitat tuturor specialiştilor care se implică în astfel de anchete să colaboreze şi să-şi pună la dispoziţie întreaga expertiză şi, de asemenea, să susţină această anchetă să se deruleze cât mai rapid posibil", a afirmat Premierul, conform Agerpress.

Acesta a declarat că conducerea spitalului știa de neregulile din interior, mai ales că "Orice proiect pentru aceste instalaţii trebuie avizat de ISCIR în cazul în care este vorba de ţevi cu diametru mai mare de 25 de milimetri, în ce priveşte toate staţiile de încărcare cu oxigen, ele trebuie periodic avizate". Conform Premierului, ultimele verificări ale stației de alimentare cu oxigen a fost făcută în luna martie a acestui an, dar că instalațiile interioare nu au fost verificate. Ludovic Orban a declarat că dacă directorul Spitalului de Urgență, un fost patron de pompe funebre, va fi găsit responsabil pentru această tragedie, va răspunde cu funcția sau penal. 

Prima reacție a șefului statului a fost concretizată printr-o postare realizată pe o platformă de socializare, unde a transmites regrete și condolenațe familiilor îndurerate. Ieri, Klaus Iohannis a fost la biserica din Piața Mare a Sibiului, iar la ieșire a declarat că s-a rugat pentru victimele incendiului de la Piatra Neamț. 

„Tocmai vin din biserică unde cu toţii ne-am rugat pentru victimele incendiului. Ce pot să spun? Condoleanţe familiilor îndurerate, iar celor care au supravieţuit, însănătoşire grabnică. Este foarte important să se afle foarte rapid cum a fost posibil un astfel de incendiu pentru a evita în viitor situaţii similare şi, evident, acest accident groaznic ne arată încă o dată de ce este necesar o reformă profundă a sistemului sanitar din România”, a spus Klaus Iohannis la ieşirea din Biserica.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și candidat PSD pentru Camera Deputaților, a declarat că majoritatea spitalelor din România sunt vechi și nepregătite, iar o astfel de tragedie se poate repeat oricând. 

„Majoritatea spitalelor din România sunt din anii `70, chiar dacă aducem echipamente, spitalele nu sunt pregătite să primească. Infrastructura electrică nu e pregătită. Suntem într-o situație foarte dificilă când trebuie să dotăm paturile cu oxigen, să extindem capacitatea de ATI. Sunt foarte îngrijorat că acest lucru să se repete, nu neapărat că incendiu, dar există acest risc. Așteptăm rezultatele investigației, să vedem cine sunt responsabili"

De reforma sistemului sanitar din România se discută de mult timp, însă chiar și după tragedia Colectiv, lucrurile au rămas la fel, dovadă fiind incendiul din Piatra Neamț. Părerile de rău și neasumarea vinei nu ajută cu nimic victimele, familiile îndurerate sau țara. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în țară

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Mâine, 12 aprilie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă ...
vaccin Pfizer tranșă România

47 de grădinițe din Maramureș, deschise în vacanță. Preșcolarii pot participa fizic la activități educaționale

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Conform prevederilor Ordinului ministrului educației, nr. 3558/29.01.2021, pentru modificarea și ...
educație grădinițe copii activități

Un nou posibil efect advers al vaccinului AstraZeneca, investigat de Agenția Europeană a Medicamentului. Au apărut reacții adverse severe și în cazul vaccinului Johnson&Johnson

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
 Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că face investigații în cazul unei ...
sănătate vaccin pandemie coronavirus

Decizie: Curtea de Apel Cluj îl obligă pe primarul Cătălin Cherecheș să dea la Stat aproape 2,7 milioane de lei, sumă cu caracter nejustificat

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul aceleași ...
Cherecheș dosar DNA Curtea de apel Cluj avere

Situația vaccinărilor în Maramureș. O echipă mobilă se deplasează pe teren pentru vaccinarea persoanelor imobilizate/nedeplasabile

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Până la data de 08.04.2021, în județul Maramureș au fost vaccinate 97.490 persoane. Cu prima ...
vaccinare pandemie Maramureș doze de vaccin

Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, vizită în Maramureș

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vizitat Maramureșul pentru două zile, la invitația ...
vizită Maramureș PSD Ciolacu

Ionel Bogdan, despre meniurile pacienților de la Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare: „La spital nu vorbim de plating”

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
În cadrul conferinței de presă de astăzi, susținută de președintele Consiliului Județean ...
Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare spital Baia Mare hrană

Din luna august va fi implementată cartea de identitate electronică. Ce va conține și cum va funcționa?

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, a publicat pe una dintre ...
carte de identitate implementare digitalizare România

Starea de alertă a fost prelungită, iar lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 08.04.2021 ...
pandemie coronavirus situații de urgență stare de alertă

O nouă tranșă de vaccin Moderna sosește în țară

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
134.400 doze de vaccin Moderna vor ajunge astăzi în țară. Transportul este asigurat de firma ...
Moderna vaccin doze de vaccin imunizare

Decizia de înființare a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate la 1 iunie, a fost publicată în Monitorul Oficial

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Decizia de înființare a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate ...
România normalitate pandemie 1 iunie

Executivul a aprobat Planul de Redresare și Reziliență. Urmează negocierile cu Comisia Europeană

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că Executivul a aprobat memorandumul privind Planul ...
economie redresare și reziliență fonduri Uniunea Europeană

Premierul Florin Cîțu cere mediului privat să se implice în campania de vaccinare: „E nevoie de un efort comun pentru a redeschide economia la 1 iunie”

Daiana Toma-Cioran - apr. 8, 2021
Prim-ministrul României,  Florin Cîțu, a făcut apel la mediul privat pentru implicarea în ...
pandemie coronavirus 2021 România

Ordonanță de Urgență adoptată: 1.500 de lei stimulent pentru părinţii care se întorc la muncă până la vârsta de 6 luni a copilului

Daiana Toma-Cioran - apr. 8, 2021
Părinţii care se întorc la muncă până când copilul împlineşte 6 luni vor primi un stimulent din ...
indemnizație creștere copii 2021 România

Marcel Ciolacu a anunțat o moţiune simplă împotriva Ralucăi Turcan: „Habar nu are nici măcar ce legi a votat”. Raluca Turcan: „Marele lider PSD se dovedește grabnic la vorbă și încet la pricepere”

Daiana Toma-Cioran - apr. 8, 2021
Social-democraţii vor depune moţiune simplă împotriva Ministrului Muncii, Raluca Turcan, a ...
PSD PNL Opoziție Putere

DEKAROOM, un spectacol inedit oferit de Teatrul Municipal Baia Mare

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Teatrul Municipal Baia Mare pregătește un eveniment inedit. DEKAROOM este un spectacol construit ...
teatru Baia Mare eveniment spectacol

Remember-8 aprilie

Mihai Popan - apr. 7, 2021
Pe data de 8 aprilie este sărbătorită Ziua Internațională a Rromilor, care marchează sărbătoarea ...
Remember Cultură Istorie Date istorice

Maramureșul, fără localități în carantină zonală. Măsurile au fost actualizate

Daiana Toma-Cioran - apr. 7, 2021
Prefectul Vlad-Emanuel Duruș, președintele CJSU a declarat că s-a desfășurat, în sistem online, ...
măsuri Maramureș pandemie carantină zonală

AFCN, sesiunea II/2021: 13 milioane de lei pentru finanțarea propunerilor de proiecte culturale

Petruța Gromucz - apr. 7, 2021
Administrația Fondului Cultural Național a anunțat, în cursul săptămânii trecute, alocarea a ...
economie fonduri finanțare România

Andreea Moldovan dorește carantina națională, Raed Arafat dorește relaxarea unei măsuri

Petruța Gromucz - apr. 7, 2021
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, susține că două săptămâni de ...
Raed Arafat restricții măsuri carantină