România – Ziua Scafandrilor Militari şi Centrului 39 Scafandri
În baza ordinului Marelui Stat Major, la 15 noiembrie 1967 este înființată prima structură de scafandri din România – Grupul 279 Scafandri, cu indicativul U.M. 02145. A funcţionat în garnizoana Mangalia până la 1 octombrie 1976, transformându-se apoi în Grup Scafandri de Luptă, în subordinea Centrului de Scafandri.
1579- Moare fondatorul Bisericii Unitariene din Transilvania, prelatul ungur Ferenc David.
1630- Moare Johannes Kepler, astrolog, astronom şi matematician german, care a descoperit că Pământul şi planetele se mişcă în jurul Soarelui, pe orbite eliptice.
1706- Trece în neființă Dalai Lama Tsangyang Gyatso, singurul dalai-lama care a refuzat viata de călugăr.
1813- La Academia Domnească din Iaşi este deschis un curs de inginerie şi hotărnicie in limba română, de către Gheorghe Asachi, care a funcţionat pînă în 1818. În același timp, Gheorghe Asachi a sustinut o intensă activitate culturală şi literară.
1836- Este înființat Conservatorul Filarmonic și Dramatic, la Iași, sub direcția lui Gheorghe Asachi, a spătarului Vasile Alecsandri (tatăl) și a vornicului Ștefan Catargiu. Activitatea acestuia s-a încheiat în 1840.
1836- Oraşul Brăila este declarat port liber. Dupa 289 de ani de ocupatie otomana, Brăila a fost reintegrată Țării Românesti după 289 de ani de ocupație otomană, în urma războiului ruso-turc din 1828-1829. Aceasta a dus la obținerea libertății de navigație pe Dunăre și mare pentru Țara Românească, adică desființarea monopolului otoman asupra mărfurilor românești.
1845- Se naște Vasile Conta, filosof, poet și om politic român.
1868- Se naște biologul Emil Racoviţă, membru şi preşedinte al Academiei Române. A fost primul explorator român în Antarctica. A fost savant, explorator, speolog și biolog român, fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran – peșteri și pânze freatice de apă).
A fost președinte al Academiei Române în perioada 1926 – 1929. În 1920, organizează primul Institut de Speologie din lume la Universitatea din Cluj.
1896- Se naște fizicianul Horia Hulubei, unul din fondatorii învăţământului superior românesc în domeniul fizicii atomice şi nucleare, membru al Academiei Române.
1917- “Declaraţia drepturilor popoarelor din Rusia“ este adoptată de guvernul rus, care proclamă egalitatea şi suveranitatea popoarelor dezrobite din Rusia, dreptul la autodeterminare , abrogarea privilegiilor şi restricţiilor naţionale şi naţional-religioase şi dreptul de liberă dezvoltare a tuturor popoarelor asuprite şi exploatate şi a minorităţilor naţionale.
1918- Este hotărâtă unirea Bucovinei cu România, de către Consiliul Naţional Român din Bucovina.
1920- Are loc, la Geneva, prima adunare a Ligii Natiunilor.
1924- Revista săptămânală “Mişcarea literară” apare la București, sub conducerea lui Liviu Rebreanu până la 17 octombrie 1925.
1932- Moare sergentul Constantin Ţurcanu, erou al Răzoiului de Independenţă, cel căruia Vasile Alecsandri i-a dedicat poezia „Peneş Curcanul”. În această poezie sunt prezentate vitejiile acestuia și a celor „9 din Vaslui”.
1941- Șeful nazist german SS Heinrich Himmler ordonă arestarea si deportarea în lagăre a tuturor homosexualilor.
1943- Este constituită pe teritoriul U.R.S.S. divizia de voluntari “Tudor Vladimirescu“, din dispozitia guvernului sovietic. Era alcătuită din prizonieri români, cu scopul luptei împotriva Germaniei naziste și a aliaților acesteia.
1945- Este adoptată „Declaraţia de la Washington”, de către guvernele Canadei, SUA şi Marii Britanii, cu privitoare la folosirea în scopuri paşnice a energiei atomice.
1945- Se naște vocalista suedeză Anni Frid Lyngstad (Frida), solistă a trupei ABBA.
1948- Este testată cu succes prima locomotiva electrică cu turbina de gaz (SUA).
1950- Se naște Principesa Elena a României, fiica regelui Mihai al României.
1955- Consiliul de securitate al ONU aprobă primirea în rândurile organizaţiei a 16 de noi state printre care şi R.P.Română.
1956- Moare Principesa Elisabeta a României, fiică a regelui Ferdinand şi a reginei Maria.
1956 - Sunt arestaţi mai mulţi studenţi si universitari la Cluj, în frunte cu Raul Volcinschi, creierul mişcării de rezistenţă a studenţilor din 1956, singurul care a reuşit să evadeze vreodată din beciurile Securităţii. A pus la cale asasinarea lui Ceauşescu.
1956 – Are loc premiera primului film al lui Elvis Presley, Love me tender, la cinematograful Paramount din New York.
1958- Se naște Doina Marin (Aldea Teodorovici), în orașul Chișinău din RSS Moldoveneasca, cântăreață de muzică patriotică, luptătoare pentru unirea R.Moldova cu România.
1968 - Este adoptată Legea nr. 33/1968, care prevedea pregătirea tineretului pentru apărarea patriei.
1968- Se naște Mircea Radu, prezentator TV, jurnalist.
1971- Este pus în funcţiune primul microprocesor din lume, Intel 4004, fiind compus din 2300 de tranzistori, cu funcţii de memorare şi de calcul. Acesta putea să execute 60.000 operaţii pe secundă.
1975 -Este fondat Grupul celor Opt (G8) sau Grupul celor Șapte (G7), care reprezintă un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate economic, tehnologic și militar: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii.
1976- Moare actorul de teatru și de film Jean Gabin, care a interpretat rolul comisarului Maigret în mai multe ecranizări după romanele lui Georges Simenon.
1987 – Izbucneşte revolta muncitorilor de la uzinele Tractorul și Steagul Roșu din Brașov, din cauza înrăutățirii condițiilor de trai. La Brașov au loc manifestațiile spontane ale muncitorilor de la uzinele “Roman” împotriva regimului ceaușist, la care s-a alăturat o mare parte din populația orașului.
1990- Are loc, la Brașov, o demonstrație de mari proporții cu prilejul aniversării a trei ani de la revolta anticomunistă a muncitorilor și locuitorilor din Brașov. În frunte cu membrii Asociației “15 noiembrie”, demonstranții au parcurs vechiul traseu al manifestației din 1987. A fost adoptată Proclamația de la Brașov, 15 noiembrie 1990.
1995- Firma americană IBM intră oficial pe piaţa românească, prin înfiinţarea societăţii IBM România.
2004- Octavian Morariu este ales în funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic Român (COR).
2008- Doisprezece mineri decedează şi 13 sunt internaţi la Spitalul de Urgenţă Petroşani, în urma a două explozii care au avut loc la mina Petrila.