miercuri, 27 octombrie
Despre o Românie nepregătită, măsuri adoptate și obligativitatea vaccinării. Coronavirusul și efectele devastatoare asupra țării
De Petruța Gromucz - vineri, 13 noiembrie în categoria Sănătate
122

Distribuie pe rețelele de socializare

România nu a fost pregătită pentru criza sanitară

Premierul Ludovic Orban a recunoscut că țara noastră a fost prinsă total nepregătită de pandemia de Coronavirus. A găsit și o explicație pentru acest lucru, afirmând că „asta s-a întâmplat în condițiile în care guvernele anterioare au primit avertismente din partea epidemiologilor, din partea profesioniștilor că trebuie făcute pregătiri pentru eventuale epidemii. Nu s-a luat nicio măsură.”

Așadar, la nivelul țării noastre, nu au fost făcute pregătiri pentru eventuale dezastre. Premierul chiar a subliniat la Realitatea Plus că „N-aveam nimic, stocuri zero în ceea ce privește bătălia cu epidemia”. Conform Premierului, fiecare țară trebuie să aibă pregătite stocuri strategice de echipamente, de la măsți și ventilatoare, la paturi de terapie intensivă sau monitoare. Totuși, spitalele noastre nu aveau nimic din toate acestea, paturile de terapie intensivă fiind o problemă chiar și acum, după ce a trecut un an de la debutul crizei medicale.

Totuși, Ludovic Orban pare mândru de realizările din această perioadă, spunând că „Noi ne-am trezit repede. Noi am adoptat ordonanţa de urgenţă privind constituirea stocurilor strategice cu mai mult de o lună înainte de apariţia primului caz în România de coronavirus”. Chiar dacă spitalele sunt pline, medicii sunt frânți de oboseală și locurile la ATI sunt insuficiente, Premierul susține că lucrurile merg bine.  

Ludovic Orban a discutat și despre capacitatea de testare, care a crescut de la 500 pe zi, la peste 50.000 „şi continuăm să creştem. Noi am fost într-o creştere constantă a capacităţii de testare, în condiţiile în care nu-i simplu să autorizezi un centru de testare", explică acesta. 

Absolvenții de medicină, voluntari la îngrijirea pacienților 

Chiar dacă conducătorii țării susțin că lucurile funcționează perfect, medicii trebuie să facă eforturi uriașe pentru a salva oameni. Tocmai din acest considerent, Raed Arafat a anunțat că ia în calcul ideea recrutării de absolvenți la medicină, care să facă voluntariat în spitale. Această măsură vine în contextul în care aceeași medici luptă de aproape  un an împotriva virusului, iar puterile lor ajung la final. 

Raed Arafat preconizează că în prima fază de înscriere, numărul absolvenților va ajunge la 3.000. Aceștia vor primi mâncarea, cazarea gratis și o diurnă dacă sunt repartizați în alte județe decât cele de reședință sau decât cele în care studiază. Voluntarii care vor munci 120 de ore lunar vor fi recompensați cu suma de 2.500 de lei.

"Ordonanța prevede acordarea de liberă practica medicilor absolvenți ai facultăților de medicină, medicilor rezidenți, indiferent de anul de pregătire in rezidențiat, pe durata situației cu care ne confruntă, cu SARS-COV-2, astfel încât ei să poată sa lucreze sub supraveghere in spitale și să asiste în secțiile in care sunt îngrijiți pacienții care suferă de COVID-19. În colaborare cu consiliul rectorilor și cu rectorii universităților care pregătesc studenți în medicină și studenți în asistentă generală asistenți cu studii superioare, astfel încât să se organizeze un program de voluntariat, unde studenții pot participa la îngrijirea bolnavilor, în baza recrutării ca voluntar și vor semna contracte de voluntariat cu Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele unde vor fi repartizați si vor lucra sub coordonarea unei persoane desemnata de unitatea sanitară.”, a declarat Raed Arafat, conform Mediafax.

Este sau nu obligatoriu vaccinul?

Odată rezolvate problemele sistemului sanitar, se ridică întrebarea care stă pe buzele tuturor: vaccinul este sau nu obligatoriu? Medicul Alexandru Rafila a venit cu răspunsul și transmite că "Cu siguranță acest vaccin nu va fi obligatoriu”, și că „ Încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă".

Încrederea va fi câștigată de populație prin imunizarea celor din linia întâi, adică a medicilor și a persoanelor din categoria de risc. Acesta a declarat la Antena 3 că studiile realizate de OMS arată că jumătate din populația României optează pentru vaccinare, dar numărul celor care vor dori ulterior să își administreze vaccinul va fi cu siguranță unul mai mare, după ce efectele vaccinului încep să apară și populația se imunizează. 

„Important este că, prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească. Dar aceasta e condiționată de o foarte bună campanie de informare a populației, care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută. Dacă oamenii văd că aceia care au primit vaccinul nu au avut probleme, nu au efecte adverse, devin protejați în fața bolii, cu siguranță vor avea și ei încredere să se vaccineze", a transmis reprezentantul OMS.

Vaccinarea pentru întreaga populație ar putea fi disponibilă până în vara anului viitor, iar atunci, fiecare va decide dacă oferă sau nu încredere vaccinului anti-covid. Totuși, până în acest moment, România nu a achiziționat încă prima tranșă de vaccinuri, fiind disponibile doar cele realizate de compania Pfizer, cu o predictibilitate de 90%, dar nu și cele realizate de AstraZeneca cu care țara noastră a colaborat. Vaccinurile realizate de compania AstraZeneca sunt încă în faza de testare. 

Măsurile adoptate de Guvern reduc sau nu riscul de infectare?

În ultima perioadă, măsurile și restricțiile împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 au fost tot mai multe și mai drastice. Ieri a fost publicată și Hotărârea cu numărul 54, care prevede prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. Masca este acum obligatorie în toate spațiile închise și deschise, iar la nivel național a fost introdusă interdicția de circulație pe timpul nopții. Județele și localitățile sunt carantinate rând pe rând, cu tot mai multe restricții, unele dintre ele primind chiar și interdicția de circulație pe timpul zilei, dacă scopul deplasării nu este unul excepțional precum deplasarea în interes de serviciu, achiziționarea de medicamente, tratamentul medical sau îmbolnăvire bătrânilor și a copiilor. Cu toate acestea, noile cazuri de îmbolnăvire nu întârzie să apară, ieri România înregistrând un număr de 9.799 de noi cazuri și 203 decese. La terapie intensivă sunt internați peste 1.000 de pacienți, iar de la debutul pandemiei până acum a fost înregistrat un număr de 324.094 de cazuri. 

Se pare că ne îndreptăm spre același scenariu sumbru din primăvară, când toate drepturile au ajuns să fie nule în fața bolii. Riscul de îmbolnăvire nu a scăzut odată cu implementarea noului set de reguli, mai drastice și mai restrictive de această dată.

 

 

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Dan Barna: „USR nu este Hopa-Mitică în negocierile PNL cu PSD. Fie refacem coaliția, fie mergem în opoziție”

Daiana Toma-Cioran - oct. 27, 2021
Vicepreședintele USR, Dan Barna, a declarat ieri seară că partidul este dispus să reia ...
politică Dan Barna putere opoziție

Guvernul Ciucă nu are majoritate. Negocierile PNL și PSD au eșuat

Daiana Toma-Cioran - oct. 27, 2021
Ieri, liderii PSD și PNL s-au întâlnit pentru a negocia fie un guvern condus de Nicolae Ciucă și ...
politică PSD PNL negocieri

Cea de-a doua ediție a Măsurii 1 - Microgranturi, a fost deschisă! În primele două ore au aplicat peste 10.000 de firme

Petruța Gromucz - oct. 26, 2021
Pentru că în prima sesiune a Măsurii 1 - microngranturi, nu s-au epuizat toate fondurile ...
Microgranturi măsura 1 economie ajutor

A fost lansat apelul dedicat standardizării și evaluării unitare pentru sistemul de educație preuniversitar

Petruța Gromucz - oct. 25, 2021
Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020 din cadrul ...
fonduri Capital Uman investiții sistem de educație

PNRR: Prefinanțarea de 3,6 miliarde de euro aferentă României ar putea fi plătită după întâlnirea Consiliului UE de săptămâna viitoare

Petruța Gromucz - oct. 22, 2021
Consiliul Uniunii Europene a transmis astăzi, 22 octombrie 2021, faptul că miniștrii economiei ...
economie PNRR fonduri finanțe

A fost emisă o nouă hotărâre de Guvern. Se reintroduce carantina de noapte, se interzic nunțile sau evenimentele private, iar masca devine obligatorie

Petruța Gromucz - oct. 22, 2021
Guvernul României a emis o nouă hotărâre privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul ...
lockdown coronavirus reguli măsuri

Ludovic Orban: „Nu voi vota Guvernul Ciucă. Îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL (...) PNL nu mai există”

Daiana Toma-Cioran - oct. 22, 2021
Fostul președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat că desemnarea lui Nicolae ...
Partidul Național Liberal PNL România 2021

PSD a oferit mereu soluții pentru îndreptarea prostiilor făcute de cei care guvernează

Daiana Toma-Cioran - oct. 22, 2021
Soluția PSD, după scandalul prostesc din coaliția de dreapta, este un acord politic pentru ...
politică deputat PSD Maramureș

Dacian Cioloș: „Nu putem susține un guvern minoritar. Suntem gata să discutăm refacerea coaliției”

Daiana Toma-Cioran - oct. 21, 2021
Dacian Cioloș a spus că USR nu va susține un guvern minoritar, atâta timp cât există ...
Dacian Cioloș consultări Guvern guvernare

Concurs internațional de istorie și geografie despre Europa Centrală

Daiana Toma-Cioran - oct. 21, 2021
Consiliul Județean Maramureș, în baza relațiilor de înfrățire cu Voievodatul Podkarpackie din ...
cultura concurs Maramureș Consiliul Județean

Ionel Bogdan: ,,Astăzi au început lucrările de asfaltare pe DJ 184A, Coltău- Arieșu de Pădure”

Petruța Gromucz - oct. 21, 2021
Potrivit Președintelui Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan,  drumul de legătură ...
asfaltare modernizare tronson drum

Klaus Iohannis anunță noi restricții: ,,Până când vă convingeți să vă vaccinați, e nevoie de restricții.” Revine carantina de noapte, obligativitatea purtării măștii, iar elevii intră în vacanță două săptămâni

Petruța Gromucz - oct. 21, 2021
Potrivit președintelui Klaus Iohannis, de luni vor intra în vigoare noi restricții. Va fi ...
școală educație restricții pandemie

A fost adoptat programul de lucru al Comisiei Europene pentru 2022

Petruța Gromucz - oct. 20, 2021
Comisia Europeană a adoptat ieri, 19 octombrie 2021, programul său de lucru pentru 2022, care ...
program de lucru Comisia Europeană Europa Europa verde

5 proiecte aprobate pentru finanțare, în valoare de aproximativ 6 milioane de euro, în cadrul apelului „Drepturile omului – implementare la nivel național”

Petruța Gromucz - oct. 20, 2021
Fondul Român pentru Dezvoltare Socială a publicat săptămâna trecută lista proiectelor aprobate ...
Fondul Român pentru Dezvoltare Socială proiecte aprobare dreprurile omului

Miniștrii propuși de Cioloș vor fi audiați în comisiile parlamentare de specialitate. Guvernul Cioloș va fi votat mâine

Daiana Toma-Cioran - oct. 19, 2021
Miniştrii propuşi de prim-ministrul desemnat Dacian Cioloş vor fi audiaţi astăzi în comisiile ...
vot Parlament 2021 România

APIA efectuează plăți în avans pentru Campania 2021

Petruța Gromucz - oct. 19, 2021
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a informat ieri, 18 octombrie 2021, ...
economie APIA plăți în avans plăți

Beneficiarii POPAM cu polițe de asigurări de la City Insurance trebuie să prezinte o nouă poliță de asigurare conform legislației în vigoare

Petruța Gromucz - oct. 18, 2021
Autoritatea de Supraveghere Financiară din România a retras autorizația de funcționare a ...
Programul operațional pentru pescuit și afaceri maritime POPAM asigurare city insurance

Președintele Colegiului Medicilor vrea suspendarea medicilor care transmit mesaje antivacciniste: „Pun în pericol sănătatea publică”

Daiana Toma-Cioran - oct. 18, 2021
Președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, își dorește ca toți medicii care prezintă în ...
actualități președinte Colegiu Medicilor pandemie

Cum arată cabinetul lui Dacian Cioloș și programul de guvernare?

Daiana Toma-Cioran - oct. 18, 2021
Aseară, Biroul Național al USR a finalizat lista de miniștri și forma finală a programului de ...
politică Guvern nou România

Au fost aprobate scenariile pentru desfășurarea cursurilor unităților de învățământ din județul Maramureș. Cinci unități își vor desfășura cursurile în sistem online

Petruța Gromucz - oct. 17, 2021
Subprefectul Rudolf Stauder a declarat că a avut loc ședința extraordinară a Comitetului ...
educație învățământ cursuri clase