joi, 26 noiembrie
Despre o Românie nepregătită, măsuri adoptate și obligativitatea vaccinării. Coronavirusul și efectele devastatoare asupra țării
De Petruța Gromucz - vineri, 13 noiembrie în categoria Sănătate
57

Distribuie pe rețelele de socializare

România nu a fost pregătită pentru criza sanitară

Premierul Ludovic Orban a recunoscut că țara noastră a fost prinsă total nepregătită de pandemia de Coronavirus. A găsit și o explicație pentru acest lucru, afirmând că „asta s-a întâmplat în condițiile în care guvernele anterioare au primit avertismente din partea epidemiologilor, din partea profesioniștilor că trebuie făcute pregătiri pentru eventuale epidemii. Nu s-a luat nicio măsură.”

Așadar, la nivelul țării noastre, nu au fost făcute pregătiri pentru eventuale dezastre. Premierul chiar a subliniat la Realitatea Plus că „N-aveam nimic, stocuri zero în ceea ce privește bătălia cu epidemia”. Conform Premierului, fiecare țară trebuie să aibă pregătite stocuri strategice de echipamente, de la măsți și ventilatoare, la paturi de terapie intensivă sau monitoare. Totuși, spitalele noastre nu aveau nimic din toate acestea, paturile de terapie intensivă fiind o problemă chiar și acum, după ce a trecut un an de la debutul crizei medicale.

Totuși, Ludovic Orban pare mândru de realizările din această perioadă, spunând că „Noi ne-am trezit repede. Noi am adoptat ordonanţa de urgenţă privind constituirea stocurilor strategice cu mai mult de o lună înainte de apariţia primului caz în România de coronavirus”. Chiar dacă spitalele sunt pline, medicii sunt frânți de oboseală și locurile la ATI sunt insuficiente, Premierul susține că lucrurile merg bine.  

Ludovic Orban a discutat și despre capacitatea de testare, care a crescut de la 500 pe zi, la peste 50.000 „şi continuăm să creştem. Noi am fost într-o creştere constantă a capacităţii de testare, în condiţiile în care nu-i simplu să autorizezi un centru de testare", explică acesta. 

Absolvenții de medicină, voluntari la îngrijirea pacienților 

Chiar dacă conducătorii țării susțin că lucurile funcționează perfect, medicii trebuie să facă eforturi uriașe pentru a salva oameni. Tocmai din acest considerent, Raed Arafat a anunțat că ia în calcul ideea recrutării de absolvenți la medicină, care să facă voluntariat în spitale. Această măsură vine în contextul în care aceeași medici luptă de aproape  un an împotriva virusului, iar puterile lor ajung la final. 

Raed Arafat preconizează că în prima fază de înscriere, numărul absolvenților va ajunge la 3.000. Aceștia vor primi mâncarea, cazarea gratis și o diurnă dacă sunt repartizați în alte județe decât cele de reședință sau decât cele în care studiază. Voluntarii care vor munci 120 de ore lunar vor fi recompensați cu suma de 2.500 de lei.

"Ordonanța prevede acordarea de liberă practica medicilor absolvenți ai facultăților de medicină, medicilor rezidenți, indiferent de anul de pregătire in rezidențiat, pe durata situației cu care ne confruntă, cu SARS-COV-2, astfel încât ei să poată sa lucreze sub supraveghere in spitale și să asiste în secțiile in care sunt îngrijiți pacienții care suferă de COVID-19. În colaborare cu consiliul rectorilor și cu rectorii universităților care pregătesc studenți în medicină și studenți în asistentă generală asistenți cu studii superioare, astfel încât să se organizeze un program de voluntariat, unde studenții pot participa la îngrijirea bolnavilor, în baza recrutării ca voluntar și vor semna contracte de voluntariat cu Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele unde vor fi repartizați si vor lucra sub coordonarea unei persoane desemnata de unitatea sanitară.”, a declarat Raed Arafat, conform Mediafax.

Este sau nu obligatoriu vaccinul?

Odată rezolvate problemele sistemului sanitar, se ridică întrebarea care stă pe buzele tuturor: vaccinul este sau nu obligatoriu? Medicul Alexandru Rafila a venit cu răspunsul și transmite că "Cu siguranță acest vaccin nu va fi obligatoriu”, și că „ Încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă".

Încrederea va fi câștigată de populație prin imunizarea celor din linia întâi, adică a medicilor și a persoanelor din categoria de risc. Acesta a declarat la Antena 3 că studiile realizate de OMS arată că jumătate din populația României optează pentru vaccinare, dar numărul celor care vor dori ulterior să își administreze vaccinul va fi cu siguranță unul mai mare, după ce efectele vaccinului încep să apară și populația se imunizează. 

„Important este că, prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească. Dar aceasta e condiționată de o foarte bună campanie de informare a populației, care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută. Dacă oamenii văd că aceia care au primit vaccinul nu au avut probleme, nu au efecte adverse, devin protejați în fața bolii, cu siguranță vor avea și ei încredere să se vaccineze", a transmis reprezentantul OMS.

Vaccinarea pentru întreaga populație ar putea fi disponibilă până în vara anului viitor, iar atunci, fiecare va decide dacă oferă sau nu încredere vaccinului anti-covid. Totuși, până în acest moment, România nu a achiziționat încă prima tranșă de vaccinuri, fiind disponibile doar cele realizate de compania Pfizer, cu o predictibilitate de 90%, dar nu și cele realizate de AstraZeneca cu care țara noastră a colaborat. Vaccinurile realizate de compania AstraZeneca sunt încă în faza de testare. 

Măsurile adoptate de Guvern reduc sau nu riscul de infectare?

În ultima perioadă, măsurile și restricțiile împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 au fost tot mai multe și mai drastice. Ieri a fost publicată și Hotărârea cu numărul 54, care prevede prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. Masca este acum obligatorie în toate spațiile închise și deschise, iar la nivel național a fost introdusă interdicția de circulație pe timpul nopții. Județele și localitățile sunt carantinate rând pe rând, cu tot mai multe restricții, unele dintre ele primind chiar și interdicția de circulație pe timpul zilei, dacă scopul deplasării nu este unul excepțional precum deplasarea în interes de serviciu, achiziționarea de medicamente, tratamentul medical sau îmbolnăvire bătrânilor și a copiilor. Cu toate acestea, noile cazuri de îmbolnăvire nu întârzie să apară, ieri România înregistrând un număr de 9.799 de noi cazuri și 203 decese. La terapie intensivă sunt internați peste 1.000 de pacienți, iar de la debutul pandemiei până acum a fost înregistrat un număr de 324.094 de cazuri. 

Se pare că ne îndreptăm spre același scenariu sumbru din primăvară, când toate drepturile au ajuns să fie nule în fața bolii. Riscul de îmbolnăvire nu a scăzut odată cu implementarea noului set de reguli, mai drastice și mai restrictive de această dată.

 

 

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Răzvan Birișan, candidat Senat: „Traversăm o criză extrem de dură. Trebuie să generăm o creștere economică robustă”

Daiana Toma-Cioran - nov. 26, 2020
România traversează o criză extrem de dură! Partidul Puterii Umaniste (social- liberal) ...
PPUSL 2020 alegeri parlamentare Răzvan Birișan

Dascălii maramureșeni deplâng dispariția prof. dr. Nicolae Felecan

Mihai Popan - nov. 26, 2020
Un mare OM, un mare dascăl, prof. dr. Nicolae Felecan, a trecut în neființă. Dascălii ...
Nicolae Felecan profesor lingvist Maramureș

Champions League-Rezumat

Mihai Popan - nov. 26, 2020
Englezii lui Guardiola se impun în fața greciilor de la Olympiakos cu scorul de 1-0. Golul ...
Champions League Rezumat partide meciuri

Curtea Constituțională a decis: ajutoarele sociale pot fi majorate cu 140% în 3 ani. Creșterile salariale în Administrația Prezidențială, în Secretariatului General al Guvernului și serviciilor Parlamentului, respinse

Daiana Toma-Cioran - nov. 26, 2020
Proiectul de lege care majorează cu 140% indicatorul social de referinţă în următorii 3 ani, ...
Curtea Constituțională România 2020 asistați sociali

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare testează pentru SARS-CoV-2. Prețul testului este 300 de lei

Daiana Toma-Cioran - nov. 26, 2020
Laboratorul de Analize Medicale al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia ...
Spitalul De urgență Baia Mare Maramureș 2020

500 de milioane de euro, ajutor de stat pentru HoReCa

Petruța Gromucz - nov. 26, 2020
Anul 2021 vine cu ajutoare pentru domeniul HoReCa. Schema de ajutor de stat pentru restaurante, ...
horeca ajutor schemă de ajutor de stat economie

Sorin Vlașin: „PSD promite creșterea nivelului de trai pentru toți românii”

Daiana Toma-Cioran - nov. 26, 2020
Fondul Național de Dezvoltare Locală (FNDL) va însemna o alocare de 3 miliarde de lei -alocări ...
alegeri parlamentare Sorin Vlașin 2020 PSD

Liga a II-a-Rezumatul etapei 14

Mihai Popan - nov. 26, 2020
O nouă înfrângere suferită de Metaloglobus București, de această dată împotriva liderului ...
Liga a II-a etapă etapa 14 rezumat

Remember-26 noiembrie

Mihai Popan - nov. 26, 2020
1604 – Se naște Johann Bach, primul compozitor din familia Bach. A fost un ...
Remember 26 noiembrie cultură istorie

Măsuri și restricții pentru prelungirea carantinei zonale din Baia Mare

Petruța Gromucz - nov. 25, 2020
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a primit Ordinul Șefului Departamentului pentru ...
măsuri restricții Baia Mare Maramureș

Iubitorii sportului rege își iau adio de la Maradona

Mihai Popan - nov. 25, 2020
Veste cumplită primită azi de fanii fotbalului, legenda și regele fotbalului mondial, ...
Diego Armando Maradona regele fotbalului campion mondiala Mexic 1986

Suprefectul județului Maramureș, Oana-Mihaela Oșanu a fost testată pozitiv cu SARS-CoV-2

Petruța Gromucz - nov. 25, 2020
Suprefectul județului Maramureș, Oana-Mihaela Oșanu a fost testată pozitiv cu SARS-CoV-2. ...
coronavirus Maramureș subprefect testată

Două goluri care aduc trei puncte-ACS Recea încheie cu succes ultima partidă disputată acasă din acest an

Mihai Popan - nov. 25, 2020
Echipa maramureșeană de fotbal ACS Recea și-a îndeplinit obiectivul din ultima partidă disputată ...
ACS Recea victorie Pandurii Tg. Jiu clasament

CS Minaur Baia Mare și-a aflat adversara din 16-imile EHF European Cup

Mihai Popan - nov. 25, 2020
Echipa de handbal masculin CS Minaur și-a aflat adversara din 16-imile EHF European Cup. Echipa ...
CS Minaur Baia Mare Handbal partidă

Se prelungește măsura de carantină zonală a Băii Mari

Petruța Gromucz - nov. 25, 2020
Demersuri inițiate pentru prelungirea măsurii de carantină zonală pentru Municipiul Baia ...
Baia Mare carantină coronavirus măsuri

Biroul Electoral Central a emis noi decizii pentru exercitarea dreptului de vot pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie

Daiana Toma-Cioran - nov. 25, 2020
Alegătorii care la ora 21:00 se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la ...
alegeri parlamentare 2020 pandemie covid 19

Cosmin Butuza: „PSD are programe de susținere pentru a face față haosului din educație”

Daiana Toma-Cioran - nov. 25, 2020
Elevii, părinții și profesorii din România au nevoie de susținere și programe suport pentru ...
alegeri parlamentare 2020 Baia Mare Maramureș

Propunerile de proiecte pentru investiții a IMM-urilor în parteneriat cu ITT-urile pot fi depuse începând cu 15 decembrie

Petruța Gromucz - nov. 25, 2020
Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional a anunțat ieri aprobarea Ghidului ...
fonduri nerambursabile România proiecte propuneri

Champions League-Rezumat

Mihai Popan - nov. 25, 2020
Seara zilei de marți a înregistrat victorii pe linie a marilor favorite din Cupa Campionilor, ...
Champions League Rezumat etapă clasament

Răzvan Birișan, candidat la Senat: „Eu chiar vreau să fac ceva pentru maramureșenii mei”

Daiana Toma-Cioran - nov. 25, 2020
Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) este un partid înființat în 2015. Membrii PPU ...
alegeri parlamentare Răzvan Birișan PPUSL Baia Mare