vineri, 07 octombrie
Despre o Românie nepregătită, măsuri adoptate și obligativitatea vaccinării. Coronavirusul și efectele devastatoare asupra țării
De Petruța Gromucz - vineri, 13 noiembrie în categoria Sănătate
162

Distribuie pe rețelele de socializare

România nu a fost pregătită pentru criza sanitară

Premierul Ludovic Orban a recunoscut că țara noastră a fost prinsă total nepregătită de pandemia de Coronavirus. A găsit și o explicație pentru acest lucru, afirmând că „asta s-a întâmplat în condițiile în care guvernele anterioare au primit avertismente din partea epidemiologilor, din partea profesioniștilor că trebuie făcute pregătiri pentru eventuale epidemii. Nu s-a luat nicio măsură.”

Așadar, la nivelul țării noastre, nu au fost făcute pregătiri pentru eventuale dezastre. Premierul chiar a subliniat la Realitatea Plus că „N-aveam nimic, stocuri zero în ceea ce privește bătălia cu epidemia”. Conform Premierului, fiecare țară trebuie să aibă pregătite stocuri strategice de echipamente, de la măsți și ventilatoare, la paturi de terapie intensivă sau monitoare. Totuși, spitalele noastre nu aveau nimic din toate acestea, paturile de terapie intensivă fiind o problemă chiar și acum, după ce a trecut un an de la debutul crizei medicale.

Totuși, Ludovic Orban pare mândru de realizările din această perioadă, spunând că „Noi ne-am trezit repede. Noi am adoptat ordonanţa de urgenţă privind constituirea stocurilor strategice cu mai mult de o lună înainte de apariţia primului caz în România de coronavirus”. Chiar dacă spitalele sunt pline, medicii sunt frânți de oboseală și locurile la ATI sunt insuficiente, Premierul susține că lucrurile merg bine.  

Ludovic Orban a discutat și despre capacitatea de testare, care a crescut de la 500 pe zi, la peste 50.000 „şi continuăm să creştem. Noi am fost într-o creştere constantă a capacităţii de testare, în condiţiile în care nu-i simplu să autorizezi un centru de testare", explică acesta. 

Absolvenții de medicină, voluntari la îngrijirea pacienților 

Chiar dacă conducătorii țării susțin că lucurile funcționează perfect, medicii trebuie să facă eforturi uriașe pentru a salva oameni. Tocmai din acest considerent, Raed Arafat a anunțat că ia în calcul ideea recrutării de absolvenți la medicină, care să facă voluntariat în spitale. Această măsură vine în contextul în care aceeași medici luptă de aproape  un an împotriva virusului, iar puterile lor ajung la final. 

Raed Arafat preconizează că în prima fază de înscriere, numărul absolvenților va ajunge la 3.000. Aceștia vor primi mâncarea, cazarea gratis și o diurnă dacă sunt repartizați în alte județe decât cele de reședință sau decât cele în care studiază. Voluntarii care vor munci 120 de ore lunar vor fi recompensați cu suma de 2.500 de lei.

"Ordonanța prevede acordarea de liberă practica medicilor absolvenți ai facultăților de medicină, medicilor rezidenți, indiferent de anul de pregătire in rezidențiat, pe durata situației cu care ne confruntă, cu SARS-COV-2, astfel încât ei să poată sa lucreze sub supraveghere in spitale și să asiste în secțiile in care sunt îngrijiți pacienții care suferă de COVID-19. În colaborare cu consiliul rectorilor și cu rectorii universităților care pregătesc studenți în medicină și studenți în asistentă generală asistenți cu studii superioare, astfel încât să se organizeze un program de voluntariat, unde studenții pot participa la îngrijirea bolnavilor, în baza recrutării ca voluntar și vor semna contracte de voluntariat cu Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele unde vor fi repartizați si vor lucra sub coordonarea unei persoane desemnata de unitatea sanitară.”, a declarat Raed Arafat, conform Mediafax.

Este sau nu obligatoriu vaccinul?

Odată rezolvate problemele sistemului sanitar, se ridică întrebarea care stă pe buzele tuturor: vaccinul este sau nu obligatoriu? Medicul Alexandru Rafila a venit cu răspunsul și transmite că "Cu siguranță acest vaccin nu va fi obligatoriu”, și că „ Încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă".

Încrederea va fi câștigată de populație prin imunizarea celor din linia întâi, adică a medicilor și a persoanelor din categoria de risc. Acesta a declarat la Antena 3 că studiile realizate de OMS arată că jumătate din populația României optează pentru vaccinare, dar numărul celor care vor dori ulterior să își administreze vaccinul va fi cu siguranță unul mai mare, după ce efectele vaccinului încep să apară și populația se imunizează. 

„Important este că, prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească. Dar aceasta e condiționată de o foarte bună campanie de informare a populației, care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută. Dacă oamenii văd că aceia care au primit vaccinul nu au avut probleme, nu au efecte adverse, devin protejați în fața bolii, cu siguranță vor avea și ei încredere să se vaccineze", a transmis reprezentantul OMS.

Vaccinarea pentru întreaga populație ar putea fi disponibilă până în vara anului viitor, iar atunci, fiecare va decide dacă oferă sau nu încredere vaccinului anti-covid. Totuși, până în acest moment, România nu a achiziționat încă prima tranșă de vaccinuri, fiind disponibile doar cele realizate de compania Pfizer, cu o predictibilitate de 90%, dar nu și cele realizate de AstraZeneca cu care țara noastră a colaborat. Vaccinurile realizate de compania AstraZeneca sunt încă în faza de testare. 

Măsurile adoptate de Guvern reduc sau nu riscul de infectare?

În ultima perioadă, măsurile și restricțiile împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 au fost tot mai multe și mai drastice. Ieri a fost publicată și Hotărârea cu numărul 54, care prevede prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. Masca este acum obligatorie în toate spațiile închise și deschise, iar la nivel național a fost introdusă interdicția de circulație pe timpul nopții. Județele și localitățile sunt carantinate rând pe rând, cu tot mai multe restricții, unele dintre ele primind chiar și interdicția de circulație pe timpul zilei, dacă scopul deplasării nu este unul excepțional precum deplasarea în interes de serviciu, achiziționarea de medicamente, tratamentul medical sau îmbolnăvire bătrânilor și a copiilor. Cu toate acestea, noile cazuri de îmbolnăvire nu întârzie să apară, ieri România înregistrând un număr de 9.799 de noi cazuri și 203 decese. La terapie intensivă sunt internați peste 1.000 de pacienți, iar de la debutul pandemiei până acum a fost înregistrat un număr de 324.094 de cazuri. 

Se pare că ne îndreptăm spre același scenariu sumbru din primăvară, când toate drepturile au ajuns să fie nule în fața bolii. Riscul de îmbolnăvire nu a scăzut odată cu implementarea noului set de reguli, mai drastice și mai restrictive de această dată.

 

 

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Bugetul pentru etapa a treia din programul Rabla pentru electrocasnice s-a epuizat în mai puțin de un minut

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Bugetul alocat pentru a treia etapă a programului „Rabla pentru Electrocasnice”, sesiunea de ...
economie România 2021 Rabla

Președintele României, Klaus Iohannis: „Autorităților nu le este ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale”

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Autorităților nu le este niciodată ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 măsuri

Taxele pentru mașinile poluante ar putea fi mărite: „Degeaba investim, dacă înmatriculările la cele vechi sunt la liber”

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În țara noastră sunt înmatriculate mai multe mașini second hand, în comparație cu cele noi, ...
taxe impozit majorări Ministrul Mediului

Va fi realizată o piață tradițională și în localitatea Bogdan Vodă

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În ședința de ieri, aleșii județeni au acordat vot favorabil hotărârii prin care Consiliul ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM 2021

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Pensiile speciale, minciuna preferată a USR-iștilor”

Daiana Toma-Cioran - dec. 8, 2021
Pensiile speciale, tema preferată a USR-iștilor! În frunte cu Cioloș, aceștia își închipuie că ...
Deputat Maramureș Gheorghe Șimon Putere

În 2022 bugetarii vor primi din nou vouchere de vacanță

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea de vouchere a fost pus în dezbatere publică. ...
România 2022 vouchere bugetari

Guvernul vrea să adopte bugetul de stat pentru 2022 până pe 24 decembrie

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern, că bugetul de stat ...
Guvern premier pim-ministru Nicolae Ciuca

PNDR: Evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici a fost finalizată

Petruța Gromucz - nov. 25, 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat finalizarea evaluării cererilor de ...
fermieri ferme finanțare cereri de finanțare

ONG-urile și instituțiile de învățământ pot aplica pentru granturi de până la 15.000 de dolari în cadrul Programului anual de finanțări al Ambasadei SUA la București!

Petruța Gromucz - nov. 23, 2021
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Biroul de Diplomație Publică, a anunțat ...
fonduri instituții de învățământ ONG granturi

A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”

Petruța Gromucz - nov. 19, 2021
A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de ...
varianta ocolitoare studiu de fezabilitate drumuri CJMM

Vor fi operate zboruri externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș

Petruța Gromucz - nov. 17, 2021
Potrivit unui comunicat publicat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ...
zboruri externe Maramureș aeroport noi zboruri

Peste 105 milioane de lei pentru servicii socio-educaționale, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijinirea mediului de afaceri, prin POR

Petruța Gromucz - nov. 16, 2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea a 25 de noi ...
POR finanțare dezvoltare contracte de finanțare

POIM: Finanțare în valoare de 18 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”

Petruța Gromucz - nov. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în acest weekend semnarea a 37 noi ...
Baia Mare finanțare Spitalul Județean ,,Dr. Constantin Opriș” MIPE

Au fost aprobate primele documente pentru demararea PNRR. România va beneficia de prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului

Petruța Gromucz - nov. 12, 2021
Guvernul a adoptat în 10 noiembrie 2021, două memorandumuri prin carea mandatat Ministerul ...
PNRR România memorandum Guvern

Expoziție itinerantă ,,Din zestrea Maramureșului”, la Craiova

Petruța Gromucz - nov. 11, 2021
Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:00, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de ...
expoziție Maramureș tradiție muzeu

Au fost semnate noi contracte de finanțare pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție destinate elevilor și personalului medical

Petruța Gromucz - nov. 10, 2021
Autoritatea de Management pentru POIM 2014-2020 a asigurat semnarea a 3 noi contracte de ...
contracte de finanțare finanțare management echipamente de protecție

O nouă rundă pentru Rabla pentru Electrocasnice și lansarea a 3 noi programe: instalarea de panouri fotovoltaice și staţii de încărcare pentru maşinile electrice și un program dedicat construcției pistelor de biciclete

Petruța Gromucz - nov. 8, 2021
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat la la sfârșitul săptămânii ...
Rabla electrocasnice sesiune nouă fonduri

Un nou liberal demisionează din grupul parlamentar al PNL acuzând „distrugerea PNL de către cei care au confiscat partidul”

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
După ce fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL și ...
politică Partidul Național Liberal PNL demisii

S-a redeschis Centrul de vaccinare de la Caspev Baia Mare. Unde se mai pot vaccina băimărenii?

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
Centrul de vaccinare de la Caspev (strada Săsarului numărul 3) s-a redeschis, aici, băimărenii ...
Baia Mare Maramureș Cătălin Cherecheș Centre de vaccinare

PNRR, aprobat de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Petruța Gromucz - oct. 29, 2021
Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat ieri, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării ...
PNRR Consiliul UE prefinanțare plan național