luni, 01 martie
Despre o Românie nepregătită, măsuri adoptate și obligativitatea vaccinării. Coronavirusul și efectele devastatoare asupra țării
De Petruța Gromucz - vineri, 13 noiembrie în categoria Sănătate
82

Distribuie pe rețelele de socializare

România nu a fost pregătită pentru criza sanitară

Premierul Ludovic Orban a recunoscut că țara noastră a fost prinsă total nepregătită de pandemia de Coronavirus. A găsit și o explicație pentru acest lucru, afirmând că „asta s-a întâmplat în condițiile în care guvernele anterioare au primit avertismente din partea epidemiologilor, din partea profesioniștilor că trebuie făcute pregătiri pentru eventuale epidemii. Nu s-a luat nicio măsură.”

Așadar, la nivelul țării noastre, nu au fost făcute pregătiri pentru eventuale dezastre. Premierul chiar a subliniat la Realitatea Plus că „N-aveam nimic, stocuri zero în ceea ce privește bătălia cu epidemia”. Conform Premierului, fiecare țară trebuie să aibă pregătite stocuri strategice de echipamente, de la măsți și ventilatoare, la paturi de terapie intensivă sau monitoare. Totuși, spitalele noastre nu aveau nimic din toate acestea, paturile de terapie intensivă fiind o problemă chiar și acum, după ce a trecut un an de la debutul crizei medicale.

Totuși, Ludovic Orban pare mândru de realizările din această perioadă, spunând că „Noi ne-am trezit repede. Noi am adoptat ordonanţa de urgenţă privind constituirea stocurilor strategice cu mai mult de o lună înainte de apariţia primului caz în România de coronavirus”. Chiar dacă spitalele sunt pline, medicii sunt frânți de oboseală și locurile la ATI sunt insuficiente, Premierul susține că lucrurile merg bine.  

Ludovic Orban a discutat și despre capacitatea de testare, care a crescut de la 500 pe zi, la peste 50.000 „şi continuăm să creştem. Noi am fost într-o creştere constantă a capacităţii de testare, în condiţiile în care nu-i simplu să autorizezi un centru de testare", explică acesta. 

Absolvenții de medicină, voluntari la îngrijirea pacienților 

Chiar dacă conducătorii țării susțin că lucurile funcționează perfect, medicii trebuie să facă eforturi uriașe pentru a salva oameni. Tocmai din acest considerent, Raed Arafat a anunțat că ia în calcul ideea recrutării de absolvenți la medicină, care să facă voluntariat în spitale. Această măsură vine în contextul în care aceeași medici luptă de aproape  un an împotriva virusului, iar puterile lor ajung la final. 

Raed Arafat preconizează că în prima fază de înscriere, numărul absolvenților va ajunge la 3.000. Aceștia vor primi mâncarea, cazarea gratis și o diurnă dacă sunt repartizați în alte județe decât cele de reședință sau decât cele în care studiază. Voluntarii care vor munci 120 de ore lunar vor fi recompensați cu suma de 2.500 de lei.

"Ordonanța prevede acordarea de liberă practica medicilor absolvenți ai facultăților de medicină, medicilor rezidenți, indiferent de anul de pregătire in rezidențiat, pe durata situației cu care ne confruntă, cu SARS-COV-2, astfel încât ei să poată sa lucreze sub supraveghere in spitale și să asiste în secțiile in care sunt îngrijiți pacienții care suferă de COVID-19. În colaborare cu consiliul rectorilor și cu rectorii universităților care pregătesc studenți în medicină și studenți în asistentă generală asistenți cu studii superioare, astfel încât să se organizeze un program de voluntariat, unde studenții pot participa la îngrijirea bolnavilor, în baza recrutării ca voluntar și vor semna contracte de voluntariat cu Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele unde vor fi repartizați si vor lucra sub coordonarea unei persoane desemnata de unitatea sanitară.”, a declarat Raed Arafat, conform Mediafax.

Este sau nu obligatoriu vaccinul?

Odată rezolvate problemele sistemului sanitar, se ridică întrebarea care stă pe buzele tuturor: vaccinul este sau nu obligatoriu? Medicul Alexandru Rafila a venit cu răspunsul și transmite că "Cu siguranță acest vaccin nu va fi obligatoriu”, și că „ Încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă".

Încrederea va fi câștigată de populație prin imunizarea celor din linia întâi, adică a medicilor și a persoanelor din categoria de risc. Acesta a declarat la Antena 3 că studiile realizate de OMS arată că jumătate din populația României optează pentru vaccinare, dar numărul celor care vor dori ulterior să își administreze vaccinul va fi cu siguranță unul mai mare, după ce efectele vaccinului încep să apară și populația se imunizează. 

„Important este că, prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească. Dar aceasta e condiționată de o foarte bună campanie de informare a populației, care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută. Dacă oamenii văd că aceia care au primit vaccinul nu au avut probleme, nu au efecte adverse, devin protejați în fața bolii, cu siguranță vor avea și ei încredere să se vaccineze", a transmis reprezentantul OMS.

Vaccinarea pentru întreaga populație ar putea fi disponibilă până în vara anului viitor, iar atunci, fiecare va decide dacă oferă sau nu încredere vaccinului anti-covid. Totuși, până în acest moment, România nu a achiziționat încă prima tranșă de vaccinuri, fiind disponibile doar cele realizate de compania Pfizer, cu o predictibilitate de 90%, dar nu și cele realizate de AstraZeneca cu care țara noastră a colaborat. Vaccinurile realizate de compania AstraZeneca sunt încă în faza de testare. 

Măsurile adoptate de Guvern reduc sau nu riscul de infectare?

În ultima perioadă, măsurile și restricțiile împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 au fost tot mai multe și mai drastice. Ieri a fost publicată și Hotărârea cu numărul 54, care prevede prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. Masca este acum obligatorie în toate spațiile închise și deschise, iar la nivel național a fost introdusă interdicția de circulație pe timpul nopții. Județele și localitățile sunt carantinate rând pe rând, cu tot mai multe restricții, unele dintre ele primind chiar și interdicția de circulație pe timpul zilei, dacă scopul deplasării nu este unul excepțional precum deplasarea în interes de serviciu, achiziționarea de medicamente, tratamentul medical sau îmbolnăvire bătrânilor și a copiilor. Cu toate acestea, noile cazuri de îmbolnăvire nu întârzie să apară, ieri România înregistrând un număr de 9.799 de noi cazuri și 203 decese. La terapie intensivă sunt internați peste 1.000 de pacienți, iar de la debutul pandemiei până acum a fost înregistrat un număr de 324.094 de cazuri. 

Se pare că ne îndreptăm spre același scenariu sumbru din primăvară, când toate drepturile au ajuns să fie nule în fața bolii. Riscul de îmbolnăvire nu a scăzut odată cu implementarea noului set de reguli, mai drastice și mai restrictive de această dată.

 

 

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Ultimii dinozauri din Transilvania se află la Muzeul Județean de Mineralogie Victor Gorduza din Baia Mare

24mm.ro - mart. 1, 2021
Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare găzduiește expoziția temporară ...
dinozauri Baia Mare expoziție temporară Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza”

Sărbătoarea mărțișorului românesc-marcată în întreaga lume

24mm.ro - mart. 1, 2021
Mărțișorul românesc va străbate mapamondul, ducând cu el o parte din tradițiile nemuritoare ale ...
mărțișor România tradiție obiceiuri

Lupta opoziției cu puterea a ajuns până la amenințări cu plângeri penale. Ciolacu: „Au alocat bani doar pentru primarii lor”. Orban: „PSD să tacă pe subiectul ăsta”

Daiana Toma-Cioran - mart. 1, 2021
Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat că va face plângeri penale pentru alocarea unor sume ...
putere opoziție România 2021

​Mărțișorul-sărbătorit la Facultatea de Litere din Baia Mare

24mm.ro - mart. 1, 2021
Centrul Universitar Nord Baia Mare, Facultatea de Litere, prin Departamentul Studii Culturale ...
mărțișor centrul Universitar Nord Baia Mare 1 martie tradiție

Etapa a III-a de vaccinare va fi deschisă în 15 martie. Populația generală se va înscrie pe o listă de așteptare

Petruța Gromucz - mart. 1, 2021
Lista de așteptare pentru vaccinare, din cadrul celei de a III-a etape de vaccinare va fi ...
vaccin covid coronavirus pandemie

Polițiștii maramureșeni acționează împotriva răspândirii COVID-19

Petruța Gromucz - mart. 1, 2021
Polițiștii maramureşeni continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri ...
Maramureș polițiști acțiuni de verificare pandemie

1 Martie, zi de tradiție și bucurie

Petruța Gromucz - mart. 1, 2021
1 Martie anunță sosirea primăverii și aduce odată cu ea și un obicei străvechi: dăruirea ...
1 martie tradiție primăvară mărțișor

Donald Trump a lansat ideea că ar putea candida din nou în 2024

Daiana Toma-Cioran - mart. 1, 2021
Donald Trump a susţinut primul său discurs public de când a părăsit funcţia de preşedinte al ...
SUA fost președinte Donald Trump actual președinte

Președintele Senatului, Anca Dragu: „Nu cred că vom trece la acest pașaport Covid-19. Personal, nu susțin un asemenea demers”

Daiana Toma-Cioran - mart. 1, 2021
Anca Dragu, Preşedintele Senatului, spune că nu susţine introducerea paşaportului Covid şi că nu ...
Președinte Senat Anca Dragu pandemie

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește astăzi în țară

Petruța Gromucz - mart. 1, 2021
Astăzi, 1 martie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă ...
pandemie coronavirus vaccinare imunizare

A fost prelungită măsura de carantinare zonală pentru unitatea administrativ-teritorială Recea

Petruța Gromucz - mart. 1, 2021
Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș, prefectul Nicolae-Silviu ...
carantină pandemie carantină zonală Maramureș

Remember-1 martie

Petruța Gromucz - mart. 1, 2021
Mărțișor este numele dat lunii martie, datorită sărbătorii care cade în data de ...
cultură evenimente istorice evenimente culturale 1 martie

Remember-28 februarie

24mm.ro - feb. 28, 2021
România-Ziua Protecției Civile. În România, protecția civilă a luat ființă sub ...
cultură evenimente istorice remember 28 februarie

Mărțișoare muzicale oferite doamnelor și domnișoarelor de Școala Populară de Artă Baia Mare

24mm.ro - feb. 28, 2021
Școala Populară de Artă din Baia Mare oferă mărțișoare muzicale tuturor doamnelor și ...
cultură tradiție artă România

Poliția Animalelor a devenit operațională

24mm.ro - feb. 28, 2021
Poliția animalelor a devenit operațională și în țara noastră, actele de cruzime asupra ...
Poliția animalelor operațională România

Astăzi a fost aflat rezultatul competiției „Capitala Europeană a Tineretului”. Este Baia Mare noua capitală?

Petruța Gromucz - feb. 27, 2021
Programul „Capitala Europeană a Tineretului” este cel mai ambițios program național destinat ...
Baia Mare „Capitala Europeană a Tineretului” competiție program

ACS Recea vine cu un punct din Mioveni

24mm.ro - feb. 27, 2021
ACS Recea scoate cel de al doilea egal, de această dată împotriva echipei CS Mioveni, cea de a ...
ACS Recea Maramureș egal CS Mioveni

Vaccinul anticovid Johnson&Johnson va fi în curând autorizat

24mm.ro - feb. 27, 2021
Vaccinul Johnson&Johnson, care se va administra într-o singură doză, urmează să fie ...
pandemie coronavirus Covid campanie

Mărțișorul românesc-între tradiție și modernitate

24mm.ro - feb. 27, 2021
Prima lună a primăverii, martie, debutează cu Ziua Mărțișorului, simbol străvechi pentru ...
mărțișor primăvară România UNESCO

Ajută un copil dăruind un mărțișor!

24mm.ro - feb. 26, 2021
Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației, Maramureș, vă invită să vizitați expoziția ...
muzeu Maramureș expoziție caritabilă mărțișor