duminică, 01 august
Despre o Românie nepregătită, măsuri adoptate și obligativitatea vaccinării. Coronavirusul și efectele devastatoare asupra țării
De Petruța Gromucz - vineri, 13 noiembrie în categoria Sănătate
115

Distribuie pe rețelele de socializare

România nu a fost pregătită pentru criza sanitară

Premierul Ludovic Orban a recunoscut că țara noastră a fost prinsă total nepregătită de pandemia de Coronavirus. A găsit și o explicație pentru acest lucru, afirmând că „asta s-a întâmplat în condițiile în care guvernele anterioare au primit avertismente din partea epidemiologilor, din partea profesioniștilor că trebuie făcute pregătiri pentru eventuale epidemii. Nu s-a luat nicio măsură.”

Așadar, la nivelul țării noastre, nu au fost făcute pregătiri pentru eventuale dezastre. Premierul chiar a subliniat la Realitatea Plus că „N-aveam nimic, stocuri zero în ceea ce privește bătălia cu epidemia”. Conform Premierului, fiecare țară trebuie să aibă pregătite stocuri strategice de echipamente, de la măsți și ventilatoare, la paturi de terapie intensivă sau monitoare. Totuși, spitalele noastre nu aveau nimic din toate acestea, paturile de terapie intensivă fiind o problemă chiar și acum, după ce a trecut un an de la debutul crizei medicale.

Totuși, Ludovic Orban pare mândru de realizările din această perioadă, spunând că „Noi ne-am trezit repede. Noi am adoptat ordonanţa de urgenţă privind constituirea stocurilor strategice cu mai mult de o lună înainte de apariţia primului caz în România de coronavirus”. Chiar dacă spitalele sunt pline, medicii sunt frânți de oboseală și locurile la ATI sunt insuficiente, Premierul susține că lucrurile merg bine.  

Ludovic Orban a discutat și despre capacitatea de testare, care a crescut de la 500 pe zi, la peste 50.000 „şi continuăm să creştem. Noi am fost într-o creştere constantă a capacităţii de testare, în condiţiile în care nu-i simplu să autorizezi un centru de testare", explică acesta. 

Absolvenții de medicină, voluntari la îngrijirea pacienților 

Chiar dacă conducătorii țării susțin că lucurile funcționează perfect, medicii trebuie să facă eforturi uriașe pentru a salva oameni. Tocmai din acest considerent, Raed Arafat a anunțat că ia în calcul ideea recrutării de absolvenți la medicină, care să facă voluntariat în spitale. Această măsură vine în contextul în care aceeași medici luptă de aproape  un an împotriva virusului, iar puterile lor ajung la final. 

Raed Arafat preconizează că în prima fază de înscriere, numărul absolvenților va ajunge la 3.000. Aceștia vor primi mâncarea, cazarea gratis și o diurnă dacă sunt repartizați în alte județe decât cele de reședință sau decât cele în care studiază. Voluntarii care vor munci 120 de ore lunar vor fi recompensați cu suma de 2.500 de lei.

"Ordonanța prevede acordarea de liberă practica medicilor absolvenți ai facultăților de medicină, medicilor rezidenți, indiferent de anul de pregătire in rezidențiat, pe durata situației cu care ne confruntă, cu SARS-COV-2, astfel încât ei să poată sa lucreze sub supraveghere in spitale și să asiste în secțiile in care sunt îngrijiți pacienții care suferă de COVID-19. În colaborare cu consiliul rectorilor și cu rectorii universităților care pregătesc studenți în medicină și studenți în asistentă generală asistenți cu studii superioare, astfel încât să se organizeze un program de voluntariat, unde studenții pot participa la îngrijirea bolnavilor, în baza recrutării ca voluntar și vor semna contracte de voluntariat cu Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele unde vor fi repartizați si vor lucra sub coordonarea unei persoane desemnata de unitatea sanitară.”, a declarat Raed Arafat, conform Mediafax.

Este sau nu obligatoriu vaccinul?

Odată rezolvate problemele sistemului sanitar, se ridică întrebarea care stă pe buzele tuturor: vaccinul este sau nu obligatoriu? Medicul Alexandru Rafila a venit cu răspunsul și transmite că "Cu siguranță acest vaccin nu va fi obligatoriu”, și că „ Încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă".

Încrederea va fi câștigată de populație prin imunizarea celor din linia întâi, adică a medicilor și a persoanelor din categoria de risc. Acesta a declarat la Antena 3 că studiile realizate de OMS arată că jumătate din populația României optează pentru vaccinare, dar numărul celor care vor dori ulterior să își administreze vaccinul va fi cu siguranță unul mai mare, după ce efectele vaccinului încep să apară și populația se imunizează. 

„Important este că, prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească. Dar aceasta e condiționată de o foarte bună campanie de informare a populației, care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută. Dacă oamenii văd că aceia care au primit vaccinul nu au avut probleme, nu au efecte adverse, devin protejați în fața bolii, cu siguranță vor avea și ei încredere să se vaccineze", a transmis reprezentantul OMS.

Vaccinarea pentru întreaga populație ar putea fi disponibilă până în vara anului viitor, iar atunci, fiecare va decide dacă oferă sau nu încredere vaccinului anti-covid. Totuși, până în acest moment, România nu a achiziționat încă prima tranșă de vaccinuri, fiind disponibile doar cele realizate de compania Pfizer, cu o predictibilitate de 90%, dar nu și cele realizate de AstraZeneca cu care țara noastră a colaborat. Vaccinurile realizate de compania AstraZeneca sunt încă în faza de testare. 

Măsurile adoptate de Guvern reduc sau nu riscul de infectare?

În ultima perioadă, măsurile și restricțiile împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 au fost tot mai multe și mai drastice. Ieri a fost publicată și Hotărârea cu numărul 54, care prevede prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. Masca este acum obligatorie în toate spațiile închise și deschise, iar la nivel național a fost introdusă interdicția de circulație pe timpul nopții. Județele și localitățile sunt carantinate rând pe rând, cu tot mai multe restricții, unele dintre ele primind chiar și interdicția de circulație pe timpul zilei, dacă scopul deplasării nu este unul excepțional precum deplasarea în interes de serviciu, achiziționarea de medicamente, tratamentul medical sau îmbolnăvire bătrânilor și a copiilor. Cu toate acestea, noile cazuri de îmbolnăvire nu întârzie să apară, ieri România înregistrând un număr de 9.799 de noi cazuri și 203 decese. La terapie intensivă sunt internați peste 1.000 de pacienți, iar de la debutul pandemiei până acum a fost înregistrat un număr de 324.094 de cazuri. 

Se pare că ne îndreptăm spre același scenariu sumbru din primăvară, când toate drepturile au ajuns să fie nule în fața bolii. Riscul de îmbolnăvire nu a scăzut odată cu implementarea noului set de reguli, mai drastice și mai restrictive de această dată.

 

 

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Marcel Ciolacu: „Să desființezi proiectele PSD pentru susținerea agriculturii, pe motiv că sunt aprobate de Dragnea, denotă o minte tulburată”

Daiana Toma-Cioran - iul. 30, 2021
Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu a atacat abordarea prim-ministrului Florin Cîțu ...
Marcel Ciolacu PSD 2021 România

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă: „În două luni vor fi cumpărate 20 de trenuri electrice. Excelent ar fi să avem și rame electrice moderne ca în Italia”

Daiana Toma-Cioran - iul. 30, 2021
Cătălin Drulă, Ministrul Transporturilor, a anunțat că în cel mult două luni vor fi cumpărate 20 ...
Ministrul Transporturilor România 2021 Cătălin Drulă

Raed Arafat: „Nu cred că vorbim despre discriminare dacă se limitează accesul celor nevaccinați în anumite locații”

Daiana Toma-Cioran - iul. 29, 2021
Raed Arafat, Șeful DSU,  a spus că limitarea accesului în anumite locaţii al persoanelor ...
Șeful DSU Secretar de Stat Raed Arafat România

Primăria Baia Mare construiește un loc de joacă dedicat copiilor cu dizabilități

Daiana Toma-Cioran - iul. 29, 2021
Primăria Municipiului Baia Mare construiește un loc de joacă incluziv, dedicat copiilor cu ...
primăria municipiului Baia Mare Maraureș

FOSR 2021 - Cel mai mare eveniment studențesc din România se întoarce în Baia Mare

Daiana Toma-Cioran - iul. 29, 2021
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) ...
FOSR 2021 România Baia Mare

Campania de vaccinare este noul motiv de ceartă între Ludovic Orban și Florin Cîțu

Daiana Toma-Cioran - iul. 28, 2021
Ludovic Orban, săgeți către Florin Cîțu pentru țintele ratate ale campaniei de ...
Președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban Prim-ministru premier

Primăria municipiului Baia Mare dă în folosință 100 de apartamente moderne pentru tineri

Daiana Toma-Cioran - iul. 28, 2021
Autoritatea Publică Locală a Municipiului Baia Mare continuă seria investițiilor destinate ...
administrație publică Baia Mare primar Cătălin Cherecheș

Premierul Florin Cîţu: „Suntem pregătiţi nu numai de valul 4, suntem pregătiţi să depăşim pandemia”

Daiana Toma-Cioran - iul. 27, 2021
Prim-ministrul României, domnul Florin Cîţu, a declarat că autorităţile nu doar că sunt ...
pandemie coronavirus Covid-19 Sars-CoV-2

Comitetul Național pentru Situații de Urgență anunță noi măsuri de relaxare de la 1 august. Noi condiții pentru evenimentele private

Daiana Toma-Cioran - iul. 27, 2021
Hotărârea nr. 50 din 26.07.2021 privind propunerea adoptării unor măsuri de ...
evenimente private Comitetul Național pentru Situații de Urgență CNSU

Casa Regală a României - Ambasador al Culturii Tradiționale Românești

Daiana Toma-Cioran - iul. 27, 2021
Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș vă ...
cultură Maramureș Casa Regală România

Parlamentul din Franța a validat pașaportul sanitar

Daiana Toma-Cioran - iul. 26, 2021
Parlamentul francez a adoptat definitiv ieri seară, după multe controverse, paşaportul sanitar, ...
Parlament Franța pașaport sanitar 2021

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Profesorii nevaccinați ar putea fi testați periodic, înainte să intre la ore”

Daiana Toma-Cioran - iul. 26, 2021
Profesorii care nu vor dori să se vaccineze ar putea fi testați periodic, înainte să intre în ...
Sorin Cîmpeanu Ministrul Educației noul an școlar 2021/2022

Seini: proiect dedicat educației copiilor școlari și preșcolari, a căror părinți sunt plecați în străinătate

Petruța Gromucz - iul. 23, 2021
Primăria orașului Seini, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Alexiu Berinde”, va derula un ...
Maramureș Seini proiecte educație

A fost promulgată o nouă lege: persoanele care se vaccinează vor beneficia de o zi liberă plătită

Petruța Gromucz - iul. 23, 2021
Săptămâna trecută a fost promulgată o lege care prevede că persoanele persoanele care se ...
zi liberă părinți copii studenți

Programul Orizont Europa: 11 proiecte noi cu o valoare totală de 120 milioane euro au fost selectate pentru sprijinirea cercetărilor referitoare la COVID-19

Petruța Gromucz - iul. 23, 2021
Comisia Europeană a transmis selectarea a 11 proiecte noi în cadrul programului Orizont Europa, ...
Orizont Europa cercetări urgente coronavirus pandemie

Congresul PNL, principala sursă de tensiuni în Coaliția de guvernare. Cristian Ghinea: „Vreau să se termine coșmarul asta, nu mai putem”

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a vorbitla Digi24 despre ...
politică Coaliție guvernare Congres PNL

Din 6 august în Italia devine obligatoriu permisul de sănătate

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Italia introduce din 6 august un permis de sănătate obligatoriu pentru acces în locuri cu spaţii ...
permis de sănătate certificat verde Italia pandemie

IPJ Maramureș: Nimeni nu scapă basma curată de eroul nostru canin Teba!

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Câinele este un prieten dedicat omului și stăpânului, dar dușmanul persoanelor care ...
Inspectoratul Județean de Poliție IPJ Maramureș Teba

Modelul contractului individual de muncă a fost modificat. Angajatorii vor avea noi obligații

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Modelul contractului individual de muncă a suferit săptămâna trecută câteva modificări. Au fost ...
contract de muncă modificări România contract individual de muncă

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. 35 de țări, în zona roșie

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizată de Comitetul pentru Situații de ...
listă zone zona roșie zona galbenă