Victor Ponta, președintele Pro România, a cerut redeschiderea școlilor, având un mesaj pentru prim-ministru, mesaj din partea copiilor: „Dar până vorbim de economie, domnule prim-ministru, am un mesaj de la copiii mei care stau acasă, copiii noştri, ai tuturor - ştiu că vă place genul muzical - şi mi-au spus să vă aduc aminte de Pink Floyd: Ludovic, leave the kids alone, lasă copiii în pace, Ludovic! Lasă-i să meargă la şcoală, lasă profesorii să meargă la şcoală, lasă părinţii să meargă la muncă pentru că, altfel, toate poveştile despre bugetul pe anul viitor rămân exact ca poveştile lui Băsescu şi Boc din 2009, după care o să plătim foarte dur, cu pensii, cu salarii, cu taxe, ceea ce nu am făcut în acest moment. De asemenea, de ieri, din piaţă, mai am aceeaşi dedicaţie: Ludovic, leave de market alone, lasă pieţele deschise, nu le închide! Chiar dacă, sigur, se bucură cei cu supermarketurile, lasă-le în pace”, i-a transmis Victor Ponta premierului.
Liderul Pro România i-a mai transmis prim-ministrului Ludovic Orban că are soluții pentru acestă criză, daor că Premierului îi lispesc „competenţa, buna credinţă şi interesul" pentru a le aplica.
Cristina Iurișniți (USR): „Nu sunt de acord cu decizia Guvernului Orban de a închide școlile”
Deputatul USR, Cristina Iurișniți, spune că școlile primare și gimnaziale trebuie să rămână deschise, iar deciziile de a le închide trebuie luate la nivel local în funcție de situația locală a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2.
„Grădiniţele şi şcolile trebuie să rămână deschise, în special pentru preşcolari şi elevii din ciclul primar şi gimnazial. Nu sunt de acord cu decizia Guvernului Orban de a închide şcolile, fără a lua în calcul studiile ştiinţifice, recomandările organizaţiilor internaţionale, experienţa şi practica celorlalte state europene. În ţări din Uniunea Europeană precum Italia, Germania, Franţa, şcolile au rămas deschise. Personal, consider că, în ceea ce priveşte răspunsul la această pandemie, în domenii precum educaţia, România ar trebui să urmeze exemplele acestor ţări şi să caute soluţii în mod diferenţiat, în funcţie de situaţia concretă, din teren", a transmis Deputatul USR într-un comunicat de presă transmis către Agerpres.
Cristina Iurișniți mai spune că desfășurarea activităților didactice online nu este eficientă pentru copiii de vârste mici.
„În urma aplicării măsurii Guvernului actual, de a închide la grămadă şi în totalitate şcolile şi de a trece deopotrivă profesorii şi elevii de gimnaziu, precum şi pe cei de liceu în sistem de predare şi învăţare online, la distanţă, cu siguranţă copiii de vârste mai mici vor fi mai mult afectaţi, pentru ei desfăşurarea activităţilor online nu are aceeaşi eficienţă ca pentru cei de liceu", a explicat Cristina Iurişniţi, conform Agerpres.