miercuri, 21 octombrie
Curs de reabilitare a limbii, culturii și civilizației românești pentru românii din diaspora
De Diana Florian - miercuri, 26 august în categoria Educație și învățământ
66

Distribuie pe rețelele de socializare

Cursul de limbă, cultură și civilizație românească (LCCR) este un proiect de pe urma căruia românii plecați în străinătate se pot bucura. Acest curs a fost înființat în urma parteneriatului dintre Ministerul Educației din România și țările membre UE.

Ceea ce se studiază în cadrul acestui curs sunt limba, cultura și civilizația românească. Cursul se predă românilor din unitățile străine de învățământ din UE și este o bună metodă de a le aminti românilor plecați din afara granițelor cultura în care au crescut.

Proiectul a luat ființă încă din anul 2007, începând predarea cursului în unitățile de învățământ din Italia și Spania, apoi Belgia. Numărul elevilor care participă la acest curs opțional a crescut în fiecare an. Vârsta elevilor participanți este cuprinsă între 3 ani și 18 ani.

În ultimii ani, numărul migrațiilor a crescut considerabil, iar cursul ajută la reabilitarea culturii și limbii românești în viețile oamenilor.  Structura cursului este formată din două ore pe săptămână, pe baza unei programe. Acesta va fi predat de profesori calificați, selectați de comunitate.

Obiectivele Cursului de Limbă, cultură și civilizație românească sunt acelea de a integra elevii români, din învățământul preuniversitar sau universitar, în statele dinafara granițelor României și pentru promovarea culturii și civilizației românești. În Franța și în Irlanda, elevii pot susține proba de Bacalaureat la Limba și Literatura Română.

În prezent cursul de limbă, cultură și civilizație românească se predă în șase țări (Italia, Spania, Belgia, Portugalia, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord).

Programul însumează în total 128 de colaboratori, 446 de unități școlare, 849 de grupe de elevi și în jur de 13.200 de cursanți.

De anul acesta, domnul Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța, a reușit să introducă cursul și în cadrul unităților de învățământ din Franța pentru românii stabiliți acolo. Deciziile pentru desfășurarea cursului s-au luat în orașul Le Blanc-Mesnil în luna iulie. Săptămâna trecută s-au ales cadrele didactice pentru susținerea cursului.

„Sunt încântată să vorbesc despre această premieră educațională,  și anume: din toamnă, în trei școli franceze, copiii români, dar nu doar aceștia, se vor bucura de posibilitatea de a studia cursul de Limbă, cultură și civilizație românească. Doresc să o felicit pe doamna Daiana-Theodora Cuibus, director general al Institutului Limbii Române, care a coordonat cu profesionalism și dăruire această importantă realizare. Am încredere și sunt convinsă că, în timp, Ministerul Educației și Cercetării, prin Institutul Limbii Române, va extinde acest program și va promova, astfel, cunoașterea limbii și culturii naționale” a declarat Monica Ainisie, ministrul educației și cercetării, conform Edu.ro.

Ambasadorul României în Franța declară: „Sunt bucuros că acest demers prinde viață! Avem o relație excelentă cu Thierry Meignen, primarul oraşului Blanc-Mesnil, de lângă Paris, unde trăiesc aproximativ 2.000 de români. A primit cu multă deschidere propunerea ambasadei, care a fost imediat sprijinită de către Institutul Limbii Române și Ministerul Educației și Cercetării din România. Directorul general al ILR, doamna Daiana-Theodora Cuibus, a fost, de altfel, la Paris și au fost selectați și profesorii care vor susține cursurile. Astfel că, din această toamnă, în trei școli din Blanc-Mesnil încep cursuri de Limbă, cultură și civilizație românească pentru elevi români și nu numai. Este un prim pas, sunt primele cursuri de acest tip în Franța și sunt convins că vor urma și altele” potrivit ȘtirileTVR.

Pe lângă partea didactică din acest curs, elevii și profesorii vor participa și la altfel de activități. Aceștia pot promova cultura, dar și să participe la activități de acest gen în comunitățile de care aparțin și în mediile școlare.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri