Cel mai mare pericol care pândește sistemul medical în aceste zile este ca Secțiile de Terapie Intensivă să nu mai facă față. Există acest pericol deoarece îmbolnăvirile au crescut alarmant în ultimele zile, iar dacă lucrurile continuă în același ritm, situația va fi una critică. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS avertizează că „lucrul acesta va genera un număr de decese important”.
Alexandru Rafila susține că funcționarea sistemului de sănătate nu este bine pus la punct, iar acest lucru poate conduce spre un număr și mai mare de noi îmbolnăviri.
„Nu există practic o coordonare a direcţiilor de sănătate publică, care să poată să identifice toate persoanele infectate, să poată să facă anchetele epidemiologice şi să poată identifice şi să testeze contacţii acestor persoane. Dacă nu reuşim acest lucru, atunci infecţia va continua să circule în comunitate”.
Un număr mare de îmbolnăviri generează dificultăți grave în gestionarea problemei, mai ales având în vedere că spitalele, și mai ales secțiile ATI sunt pline în toate orașele țării. Alexandru Rafila transmite că cifrele vor continua să crească, ceea ce aduce „un impact extraordinar de grav pentru că se va răsfrânge peste 7-10-15 zile asupra sistemul de sănătate”.
La mijlocul acestei săptămâni, România a trecut de un prag dramatic de 1.000 de persoane internate în secțiile ATI. Toți pacienții se află în stare gravă și au nevoie de aparate speciale și tratament de specialitate. Președintele Societății Române de Microbiologie avertizează că acesta este doar începutul și că situațiile dramatice abia acum încep să apară. Nu se știe ce se va face în situația în care nu vor mai exista deloc locuri la ATI, iar pacienții nu vor mai putea fi tratați. Cel mai probabil, vom ajunge în situația Italiei din primul val al pandemiei, când doctorii decideau cine trăiește și cine moare.