Problema lipsei banilor pentru centrele speciale precum sistemul de protecție a copilului, centrele pentru persoanele cu handicap sau pentru serviciile sociale este veche. Președinții de Consilii Județene aruncă vina asupra Ministerului de Finanțe, spun că banii nu au fost primiți și că salariile nu pot fi onorate.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu acuză că președinții Consiliilor Județene se ascund după deget, deoarece banii au fost deja primiți. Cu toate acestea, angajții au rămas fără salarii și fără răspunsuri. Ministrul a subliniat în cadrul unei declarații de presă că foarte mulți președinți de Consilii Județene din țara noastră ”și-au bătut joc de banii pe care i-au primit” și că banii au fost alocați, dar liderii locali ”nu vor să-i dea”. Ministrul susține că nu există nici măcar un singur motiv pentru ca salariile angajaților să nu fie achitate.
”În spațiul public a apărut în ultima perioadă această dezbatere despre banii pentru Consiliile Județene și, în special, banii pentru serviciile sociale, sistemul de protecție a copilului și centrele publice pentru persoanele cu handicap. Există această dezbatere și se aruncă vina pe Ministerul Finanțelor Publice.Avem foarte mulți președinți de Consilii Județene care și-au bătut joc de banii pe care i-au primit anul acesta de la Ministerul de Finanțe. Sunt unii dintre ei care au pierdut alegerile locale din 27 septembrie și au lăsat vistieria goală. Sunt alții care au câștigat, de la socialiști, și în continuare îi mint pe oameni și spun că problema este la Ministerul de Finanțe”, a declarat Ministrul Finanțelor, conform B1.
Florin Cîțu a prezentat în susținerea acuzațiilor aduse liderilor Consiliilor Județene și o serie de prevederi legale, transmițând că ”În anul 2020, prin Legea bugetului de stat și rectificările bugetare, s-a stabilit și s-a asigurat finanțarea de la bugetul de stat prin sume defalcate din TVA a 60% necesarul de finanțat al acestor servicii sociale, restul de 40% fiind obligația județelor de a asigura din venituri proprii. Mai mult, pentru a susține acest sector, în anul 2020, prin Legea bugetului de stat, s-a dat posibilitatea ca județele să poată utiliza excedentul bugetar local din anii precedenți și pentru finanțarea sistemului de protecție a copilului și a centrelor pentru persoane adulte cu handicap. Am dat voie în acest an ca din excedent să se folosească bani și pentru finanțarea sistemului de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoanele cu handicap. (...) Prioritățile, modul în care sunt cheltuiți banii se decid de unitățile administrativ teritoriale, de Consiliile Județene, pe baza estimărilor reale ale încasărilor”.
Acesta a declarat că pentru acest an au fost asigurate de la bugetul de stat 1,23 miliarde de lei, iar până la sfârșitul lunii precedente au fost deja cheltuiți 1,17 miliarde de lei, fapt ce demonstrează că banii există în Consiliile Județene și că județele au folosit banii, dar nu au asigurat partea de 40% din propriile venituri și TVA-ul de echilibrare.
Totuși, acuzațiile nu ajută cu nimic, salariații rămân tot fără remunerație, dar și fără răspunsuri concrete.
Ministrul susține că problema este cel mai des întâlnită în județele care sunt conduse de PSD.