vineri, 20 mai
Ovidiu Pașca - OMUL care readuce Maramureșul pe harta concursurilor de viteză în coastă
De Daiana Toma-Cioran - marți, 25 august în categoria Interviuri
1472

Distribuie pe rețelele de socializare

Ovidiu Pașca, fondator și vicepreședinte XPOracing, organizator Trofeul Gutâi, „Viteza în Coastă” își dorește să readucă Maramureșul pe harta concursurilor automobilistice.

D.T.C: Puteți să ne vorbiți puțin despre experiențele dumneavoatră ca pilot?

O.P.: Sunt campion național ACR la Viteză în Coastă și la Rally Sprint 5 ani la rând. Am fost la foarte multe competiții în Austria unde am avut rezultate foarte bune. Din păcate, eu nu am avut ocazia ca cineva să mă ajute, de aceea, noi încercăm să-i ajutăm pe cei cu talent. Noi o facem din pasiune!

D.T.C.: Ce este XPOracing Club?

O.P: L-am înființat acum 5 ani împreună cu Ionuț Pârvu. Voiam să facem moto-sport într-un cadru organizat. La karturi cea mai mică persoană pe care am învățat-o avea 5 ani. Fiul meu, are 3 ani jumătate și deja știe să se dea cu kartul. Bineînțeles, totul se desfășoară în siguranță, cu echipament și tot ce este nevoie. Următorul pas sunt mașinile de competiție pentru juniori ca să participe la concursurile organizate în România. Până acum avem 4 tineri talentați, fete și băieți, problema este bugetul, nu toată lumea își permite să investească în asta. Noi vrem să punem la dispoziție materialul, iar copii să vină cu talentul. 

D.T.C.: Știm cu toții că de 9 ani Maramureșul nu a mai avut un astfel de eveniment. Cum v-a venit ideea să îl organizați acum?

O.P.Eu eram foarte mult plecat în competiții și am văzut că în Baia Mare nu avem nimic, oriunde mergi ai, numai la noi în Baia Mare, nu. Am pornit de la ideea că de ce să nu facem și la noi? Mulți ani toată lumea a vrut, dar nimeni nu a făcut nimic, noi suntem singurii care au făcut, și am reușit să aducem cea mai mare clasă de Viteză în Coastă din România.

D.T.C.: De unde aveți această pasiune pentru mașini?

O.P.: De mic mi-au plăcut mașinile. Eu am crescut în Austria, și de la 14 ani mă plimbam cu motocicleta pe stradă. Am început cu motociclete, apoi cu mașini și competiții.

D.T.C.: Concurați la acest concurs?

O.P.: Eu nu concurez de data asta.  Eu sunt șef-securitate. Am să fiu cu safety-car pentru ca piloții să conducă în siguranță. Mă duc și verific traseul să nu fie oameni, mizerie. Să fie cât de sigur pentru participanți. 

D.T.C.: Câți participanți sunt până acum?

O.P.: Până acum sunt peste 50 de participanți, iar lista este deschisă până în sera de 26 august. Concurenții sunt din toată România, dar sunt și concurenți din Ungaria, Polonia și Bulgaria. Dacă nu am fi fost acum în pandemie, aveam concurenți din Germania și Austria. 

D.T.C.: Există criterii de înscriere?

O.P.: Da, avem criterii de înscriere. Trebuie să fi pilot cu experiență, nu poate oricine, un amator nu poate concura aici. Toate criteriile sunt date de Federația Română  de Automobilism Sportiv, noi mergem pe linia lor.

D.T.C.: Care sunt premiile pentru locurile fruntașe?

O.P.: Avem cupe frumoase, făcute de meșteșugari tradiționali din  Maramureș. Sunt cele mai frumoase cupe din sezonul 2020. 

D.T.C.: Există o taxă de înscriere pentru participanți?

O.P.: Da, există o taxă de înscriere. Este cu taxă media. Nu noi am decis, ci Federația, noi fiind afiliați la ei. Noi organizăm tot, Federația preia cele 2 zile de competiție. De aceea, toate criteriile noastre sunt în conformitate cu cele date de F.R.A.S.

D.T.C: Care sunt tipurile de traseu pe care concurenții le vor parcurge?

O.P.: O să fie traseu în pantă, fiind și cel mai lung din Campionat, și având cele mai multe posturi de arbitrii. Nu există precedent, avem 42 de posturi de arbitrii. Este cel mai lung, cel mai sigur traseu. Încercăm să fim cât mai mult în siguranță. Vitezele sunt foarte mari, vin mașini bine pregătite în care s-au investit o grămadă de bani, oamenii investesc foarte mulți bani în sportul ăsta, iar noi vrem să le creăm condiții. Noi avem cel mai frumos traseu din România, la Pasul Gutâi, pentru viteza în coastă. 

D.T.C: De ce nu s-a mai ținut acest eveniment în nouă ani?

O.P.: În primul rând, niciun club nu s-a zbătut să facă ceva, trebuie să te zbați să faci. În al doilea rând, cred că foarte mulți au fost comozi. Având clubul, având susținerea, ne place moto-sportul noi vrem să facem clubul acesta și să facem cât mai multe competiții pentru a lua tineretul de pe stradă, aici vorbesc de cei care fac prostii cu mașinile, să-i ducem într-un cadru organizat. Dacă reușim cu măcar 20-30%, evităm foarte multe accidente rutiere. Sunt chestii care se leagă una de alta. Am început cu karturile pentru copii, unde cel mai mic a fost de 5 ani. Avem o tabără de copii la Metro în parcare. Într-o săptămână de tabără învață să conducă, învață legislație, primul ajutor de mici. Este doar începutul, dacă o să avem susținerea autorităților și întreprinderilor maramureșene putem să ajungem departe, să fim în standardul european, să avem circuit propriu, circuit de siguranță, nu neapărat de viteză. Dacă ești pasionat de mașini, vrei să mergi să testezi undeva mașina, să vezi ce se întâmplă în anumite condiții, atunci este nevoie de un club ca al nostru.

D.T.C.: Cine au fost cei care v-au susținut, adică partenerii și sponsorii acestui proiect?

O.P.:  Noi promovăm Maramureșul și Baia Mare prin acest concurs. Ne-au ajutat foarte mult Consiliul Județean Maramureș și Primăria Municipiului Baia Mare, fără ei nu cred că reușeam. Am avut și ajutor, nu neapărat în bani din partea firmelor maramureșene. Avem aproximativ 60 de voluntari care ne ajută cu tot ce ține de organizare. 

D.T.C.: Ce așteptări aveți de la acest eveniment?

O.P.:  Vrem să facem o tradiție din acest concurs. Părerea noastră este că acest concurs este evenimentului anului. E adevărat că pandemia nu permite să avem spectatori, deși avem foarte multe solicitări. Vrem să mișcăm partea de moto-sport în partea de Nord-Vest a României.

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Bugetul pentru etapa a treia din programul Rabla pentru electrocasnice s-a epuizat în mai puțin de un minut

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Bugetul alocat pentru a treia etapă a programului „Rabla pentru Electrocasnice”, sesiunea de ...
economie România 2021 Rabla

Președintele României, Klaus Iohannis: „Autorităților nu le este ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale”

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Autorităților nu le este niciodată ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 măsuri

Taxele pentru mașinile poluante ar putea fi mărite: „Degeaba investim, dacă înmatriculările la cele vechi sunt la liber”

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În țara noastră sunt înmatriculate mai multe mașini second hand, în comparație cu cele noi, ...
taxe impozit majorări Ministrul Mediului

Va fi realizată o piață tradițională și în localitatea Bogdan Vodă

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În ședința de ieri, aleșii județeni au acordat vot favorabil hotărârii prin care Consiliul ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM 2021

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Pensiile speciale, minciuna preferată a USR-iștilor”

Daiana Toma-Cioran - dec. 8, 2021
Pensiile speciale, tema preferată a USR-iștilor! În frunte cu Cioloș, aceștia își închipuie că ...
Deputat Maramureș Gheorghe Șimon Putere

În 2022 bugetarii vor primi din nou vouchere de vacanță

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea de vouchere a fost pus în dezbatere publică. ...
România 2022 vouchere bugetari

Guvernul vrea să adopte bugetul de stat pentru 2022 până pe 24 decembrie

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern, că bugetul de stat ...
Guvern premier pim-ministru Nicolae Ciuca

PNDR: Evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici a fost finalizată

Petruța Gromucz - nov. 25, 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat finalizarea evaluării cererilor de ...
fermieri ferme finanțare cereri de finanțare

ONG-urile și instituțiile de învățământ pot aplica pentru granturi de până la 15.000 de dolari în cadrul Programului anual de finanțări al Ambasadei SUA la București!

Petruța Gromucz - nov. 23, 2021
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Biroul de Diplomație Publică, a anunțat ...
fonduri instituții de învățământ ONG granturi

A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”

Petruța Gromucz - nov. 19, 2021
A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de ...
varianta ocolitoare studiu de fezabilitate drumuri CJMM

Vor fi operate zboruri externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș

Petruța Gromucz - nov. 17, 2021
Potrivit unui comunicat publicat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ...
zboruri externe Maramureș aeroport noi zboruri

Peste 105 milioane de lei pentru servicii socio-educaționale, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijinirea mediului de afaceri, prin POR

Petruța Gromucz - nov. 16, 2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea a 25 de noi ...
POR finanțare dezvoltare contracte de finanțare

POIM: Finanțare în valoare de 18 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”

Petruța Gromucz - nov. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în acest weekend semnarea a 37 noi ...
Baia Mare finanțare Spitalul Județean ,,Dr. Constantin Opriș” MIPE

Au fost aprobate primele documente pentru demararea PNRR. România va beneficia de prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului

Petruța Gromucz - nov. 12, 2021
Guvernul a adoptat în 10 noiembrie 2021, două memorandumuri prin carea mandatat Ministerul ...
PNRR România memorandum Guvern

Expoziție itinerantă ,,Din zestrea Maramureșului”, la Craiova

Petruța Gromucz - nov. 11, 2021
Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:00, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de ...
expoziție Maramureș tradiție muzeu

Au fost semnate noi contracte de finanțare pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție destinate elevilor și personalului medical

Petruța Gromucz - nov. 10, 2021
Autoritatea de Management pentru POIM 2014-2020 a asigurat semnarea a 3 noi contracte de ...
contracte de finanțare finanțare management echipamente de protecție

O nouă rundă pentru Rabla pentru Electrocasnice și lansarea a 3 noi programe: instalarea de panouri fotovoltaice și staţii de încărcare pentru maşinile electrice și un program dedicat construcției pistelor de biciclete

Petruța Gromucz - nov. 8, 2021
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat la la sfârșitul săptămânii ...
Rabla electrocasnice sesiune nouă fonduri

Un nou liberal demisionează din grupul parlamentar al PNL acuzând „distrugerea PNL de către cei care au confiscat partidul”

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
După ce fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL și ...
politică Partidul Național Liberal PNL demisii

S-a redeschis Centrul de vaccinare de la Caspev Baia Mare. Unde se mai pot vaccina băimărenii?

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
Centrul de vaccinare de la Caspev (strada Săsarului numărul 3) s-a redeschis, aici, băimărenii ...
Baia Mare Maramureș Cătălin Cherecheș Centre de vaccinare

PNRR, aprobat de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Petruța Gromucz - oct. 29, 2021
Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat ieri, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării ...
PNRR Consiliul UE prefinanțare plan național