Reprezentanţii mediului de afaceri din România cer instituirea unui minister dedicat IMM-urilor şi digitalizării şi măsuri instituţionale care să asigure supravieţuirea firmelor în criza provocată de epidemia de Sars-CoV-2. Solicitările au fost făcute în cadrul evenimentului Topul Naţional al Firmelor Private din România la care au participat şi reprezentanţi ai Guvernului.
„Această perioadă este una dificilă pentru noi toţi, una în care încercăm să menţinem competitivitatea firmelor, să menţinem locurile de muncă, dar trebuie să ne uităm şi la ceea ce înseamnă relansarea economiei. Noi ne propunem ca în patru ani de zile să ducem România în primele 20 de ţări în ceea ce înseamnă uşurinţa de a face afaceri. Acesta este principalul obiectiv pe care îl avem. Credem că trebuie luate câteva măsuri instituţionale şi propunerea noastră este să avem un minister dedicat IMM-urilor şi digitalizării pentru că sunt două concepte extrem de necesare în această perioadă“, a declarat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.
Florin Jianu a mai spus că IMM-urile sunt companiile cu cea mai dificilă situaţie în timpul crizei şi a arătat că stimularea creării de locuri de muncă este extrem de importantă în acest context.
„Întreprinderile mici şi mijlocii sunt şi cele care duc greul acestei crize, dar şi cele mai dinamice, şi care întotdeauna, după fiecare criză, în 2008 şi 2010, ne-au arătat exact acelaşi lucru: că ele au reuşit să scoată România din criză, au creat cele mai multe locuri de muncă şi au contribuit la competitivitatea economiilor, nu numai româneşti, ci şi la nivel european şi global. (...) Considerăm că stimularea creării de locuri de muncă în această perioadă este esenţială pentru economia României“, a spus preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.
Prim-ministrul Ludovic Orban a spus că statul vine cu programe de sprijin pentru companii şi că nu va creşte taxele şi impozitele.
„O spun din capul locului că nu vom creşte taxe şi impozite. (...) Susţinem categoric cota unică de impozitare şi nu vom majora taxe şi impozite. Este împotriva obiectivului fundamental pe care îl are guvernul şi anume acela de a accelera relansarea economică. Pentru accelerarea relansării economice nu poţi să pui frână de tip fiscal, bariere de tip fiscal în relansarea companiilor şi în ceea ce priveşte taxarea muncii. Dimpotrivă, avem foarte multe programe de sprijin al companiilor, atât întreprinderile mici şi mijlocii, cât şi companiile mari. De asemenea, am gândit un întreg sistem de susţinere a realizării de noi investiţii private fie de investitori români, fie de investitori străini. De asemenea, vom veni şi cu alte măsuri de susţinere pentru mediul de afaceri“, a declarat Ludovic Orban.
Companiile premiate în cadrul evenimentului Topul Naţional al Firmelor Private din România au avut o cifră de afaceri de aproximativ 11 miliarde de lei, 1 miliard de lei profit brut şi peste 36.000 de salariaţi.