Situația la nivelul județului Maramureș se agravează de la o zi la alta, multe firme încep să reia procesul de restructurare, și mulți angajați rămân șomeri. Aceștia sunt nevoiți să caute alte locuri de muncă, într-un timp foarte scurt.
Conform unui document oferit de AJOFM, la nivelul județului nostru există 562 de locuri de muncă. Acestea sunt oferite în domenii diferite de activitate, precum:
- muncitor necalificat în diverse domenii – 40
- confecționer
- prelucrător în industria textile – 40
- lucrător commercial – 15
- tapițer -15
- agent de securitate - 13
- consilier/ expert/ inspector/ economist -12
- electrician – 11
- tâmplar universal - 10
- constructor structuri monolite – 10
- Ingineri - 10
- asistent medical generalist – 7
- vânzător – 8
- lăcătuș mecanic – 6
- vânzător – 8
- casier - 4
- operator CNC – 4
- conducător auto mașini de mare tonaj – 4
- manager proiect – 3
După clasificarea pe nivel de studii, cele 562 de locuri de muncă vacante declarate de angajatori la AJOFM Maramureș, sunt distribuite astfel:
- 30 sunt destinate persoanelor cu studii superioare: programator 4, inginer în diferite domenii de activitate 10, consilier/ expert/ inspector/ economist 12, etc),
- 262 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale: confecționer îmbrăcăminte 40, lucrător comercial 15, constructori structuri monolite 15, agent de securitate 14, electrician în construcții 10, strungar 9, asistent medical generalist 7, vânzător 8, șofer mașini de mare tonaj si camionete 6, lacătuș mecanic 5, casier 4, agenți comerciali 2, curier 2, asistent medical, bucatar, barman, etc.
- 74 pentru persoanele cu studii profesionale: tapițer 15, tâmplar universal 10, confecționeri textile 10, electricieni 9, lăcătuș mecanic 6, mecanic auto 4, zidar, bucatar, etc.
- restul locurilor de muncă fiind destinate persoanelor cu studii primare/gimnaziale sau fără studii : muncitor necalificat diverse domenii, operator confecționer industrial îmbrăcăminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice, operator la mașini unelte cu comandă numerică în prelucrarea lemnului, ospătar (chelner), presator, ambutisor la cald, șofer de autoturisme si camionete, spălător vehicule, stivuitorist, tăietor manual lemn de foc, tâmplar universal, vânzator, zidar rosar-tencuitor.
Există de asemenea și locuri de muncă vacante în Spațiul European. Acestea sunt oferite prin intermediul rețelei EURES România, și sunt în număr de 66 de locuri vacante.
- Germania – 22 locuri de muncă pentru: operator mașini - departamentele de producție și ambalare
- Irlanda – 20 locuri de muncă pentru: ambalator manual
- Polonia – 17 locuri de muncă pentru: dulgher, fierar betonist, lucrător finisaje - zugrăvire, tapetare, izolare, montare rigips, montare gresie, lăcătuș, operator CNC, operator buldoexcavator, sudor, strungar, zidar
- Norvegia - 7 locuri de muncă pentru: montator folii.
Număr persoane angajate prin Programul de Ocupare a forței de Muncă la 30 septembrie 2020
În primele 9 luni ale anului 2020, au fost anagjați 3.417 șomeri din cei 5.200 câti sunt programati să fie angajati, conform programului de ocupare a fortei de muncă pentru anul 2020. Astfel s-a realizat un procent de 65,7 %, din ceea ce s-a programat. În ceea ce privește realizările din luna septembrie 2020, ca urmare a implementării Programului de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul AJOFM Maramureș au fost încadrate în muncă 425 persoane, dintre care 195 sunt femei.
Din totalul persoanelor ocupante în luna august, 186 au peste 45 de ani, 83 au vârsta cuprinsă între 35-45 de ani, 84 au între 25-35 de ani, iar 72 sunt tineri sub 25 de ani (dintre care 59 sunt tineri NEET). Nivelul de pregătire al persoanelor încadrate în muncă arată că cele mai multe au studii liceale (182), profesionale (97), Universitare (4951, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 222 provin din mediul urban, iar 203 persoane sunt din mediul rural.
Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa, beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată.
Astfel, în această perioadă, au fost incluse în măsuri active 568 persoane care au beneficiat de mediere a muncii, iar 375 au beneficiat de informare si consiliere.
Măsuri de sprijin destinate angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-cov-2 privind stimularea creșterii ocupării forței de muncă
În perioda analizată, datorită efectelor pandemiei de COVID-19, din bugetul asigurărilor pentru șomaj au mai fost efectuate următoarele cheltuieli, acordate în baza emiterii de către Guvernul României a unor ordonanțe și legi, care să susțină financiar angajații și angajatorii:
- cheltuieli cu șomajul tehnic decontat angajatorilor ( OUG 30/2020)
- ajutor acordat angajatorilor reprezentând 41,5% din salariul de bază brut al angajaților care au beneficiat de șomaj tehnic, ajutor acordat pentru o perioada de 3 luni de zile, în codițiile menținerii locului de muncă al angajatului până la 31.12.2020 (OUG 92/2020)
- OUG 132/2020 cu privire la procedurile privind decontarea sumelor privind ,,Telemunca” aprobată prin Ordin de Ministru a Muncii nr.1376 din 10.09.2020.