Persoanele care dețin funcții de conducere, îndrumare și control în școli, în inspectoratele școlare sau în Casa Corpului didactic au interzis la funcții de conducere într-un partid politic la nivel local, județean sau național pe perioada exercitării mandatului, prevede o propunere legislativă inițiată de Cristina Iurșniți, deputat USR, redepusă în Parlament.
Potrivit unui comunicat al USR PLUS, proiectul care modifică art. 246 din Legea 1/2011 a Educaţiei Naţionale „în sensul depolitizării sistemului de învăţământ" a mai parcurs procedura legislativă şi a fost respins de majoritatea PSD.
„Ani la rând, învăţământul a suferit de pe urma luptelor şi intereselor politice, fapt care a periclitat procesul de descentralizare, transparentizare şi creştere a calităţii şi competenţei managementului educaţional. În 2016, concursurile pentru directori şi inspectori au reprezentat un prim pas pentru profesionalizarea funcţiilor de conducere din sistemul de învăţământ, însă, în continuare, există o presiune din partea puterii politice în şcoală, resimţită atât de dascăli, cât şi de elevi şi părinţi. Educaţia prezintă interes pentru sfera politică doar în momentul în care există beneficii electorale directe, neglijând în cea mai mare parte a timpului gestionarea finanţării optime şi a investiţiilor predictibile în infrastructura şcolară. Mai mult decât atât, s-a dezvoltat un sistem clientelar între administraţia publică şi unităţile de învăţământ, având unităţi şcolare care beneficiază de fonduri suplimentare, în timp ce alte şcoli rămân neglijate", a afirmat deputatul Cristina Iurişniţi, ,conform Agerpres.
Potrivit deputatului USR, alocarea de fonduri anumitor şcoli „funcţionează pe baza unui mecanism politic ce deserveşte doar instituţiile de învăţământ care au aceeaşi culoare politică, promovând astfel servilismul, lipsa transparenţei, lipsa integrităţii şi a profesionalismului".
USR PLUS susţine că „lipsa pârghiilor politice va duce la creşterea responsabilităţii decizionale şi la un grad sporit de profesionalizare, decizia instituţională fiind raportată strict la nevoile şi cerinţele comunităţii şcolare, nu la interesele altor părţi".
USR aminteşte că în ultimii patru ani „a susţinut ideea depolitizării sistemului românesc de învăţământ şi că imixtiunea politicului în educaţie generează forme fără fond, corupţie, reţele de interes şi putere, feudalizare şi ierarhii în acordarea fondurilor pe criterii politice", motiv pentru care parlamentarii formaţiunii au depus, începând din 2016, mai multe iniţiative legislative referitoare la acest aspect.