Ministerul Educației introduce două noi declarații pe propria răspundere pentru profesori, elevi și părinți. Aceștia trebuie să semneze declarațiile prin care se obligă să nu înregistreze sau furnizeze imagini sau informații din orele online susținute, și să ia toate măsurile pentru ca acest lucru să nu se întâmple.
De când școlile au început să intre în scenariul roșu, profesorii au avut o reticiență în a preda cursurile în mediul online, din teama de furt al datelor cu caracter personal. O altă problemă adusă în discuție de aceștia a fost dificultatea cu care cursurile sunt susținute, mulți dintre ei fiind întrerupți de dificultățile tehnice sau chiar și de hackeri.
Consiliul Național al Elevilor ia atitudine
Consiliul Național al Elevilor nu este de acord cu introducerea celor două declarații pe propria răspundere, considerându-le inutile. Astfel, a transmis un comunicat către Ministerul Educației, în care cere eliminarea acestora.
“Solicităm Ministerului Educației și Cercetării eliminarea acestor declarații inutile și monitorizarea îndeaproape, prin inspectoratele școlare județene, a activității didactice online a profesorilor, de multe ori inexistentă”, spune Consiliul Elevilor.
Rareș Voicu, președintele Consiliului, a transmis prin intermediul comunicaului că „Ministerul Educației și Cercetării devine campion național la plimbat hârtii”, având în vedere că situația se agravează de la zi la zi, și în curând educația online va fi regăsită în cadrul tuturor unităților de învățământ.
Acesta a mai transmis că „Aceste declarații sunt complet inutile, întrucât aspectele legale menționate în cadrul acestora sunt deja obligatorii pentru elevi, profesori și părinți. E mult mai ușor să ne facem că facem, decât să rezolvăm problemele concrete din teritoriu. Sunt curios câți elevi care nu au acces la internet vor completa această declarație.”