1687- Se semnează Tratatul de la Blaj, prin care, 12 orașe transilvănene sunt obligate de Imperiul Habsburgic să primească la iernat trupele imperiale. Începe astfel o perioadă cu conflicte militare între locuitorii celor 12 orașe și Imperiul Habsburgic.
1782- Se naște violonistul și compozitorul italian Niccolo Paganini, la Genova, considerat a fi unul dintre cei mai mari violoniști din toate timpurile.
1795- Este semnat Tratatul de la San Lorenzo, între Spania și Statele Unite ale Americii de Nord, prin care se stabileau granițele de sud ale SUA la paralela 31, ceea ce a permis americanilor să expedieze mărfuri pe Mississippi fără a plăti taxe Spaniei.
1806- În cadrul Războaielor Napoleoniene, armata franceză intră în Berlin și Napoleon I se mută în capitala Prusiei.
1810- SUA anexează fosta colonie spaniolă Florida de Vest.
1811- Se naște industriașul și inventatorul american Isaac Merrit Singer.
1858- Se naște politicianul american Theodore Roosevelt, al 26-lea președinte al SUA, fiind cel mai tânăr președinte al SUA, la 42 de ani.
1873- Fermierul american Joseph F. Glidden inventează sârma ghimpată.
1904- Este deschisă prima linie de metrou din New York, inaugurată de primarul metropolei americane. Puțin mai târziu, linia a fost deschisă publicului, aproximativ 100.000 de călători înghesuindu-se să urce în acest mijloc de transport.
1913- Se naște Otto Wichterle, inventatorul lentilelor de contact.
1916- Are loc a doua bătălie de la Târgu Jiu, Lupta de la podul Jiului-14-27 octombrie. Pe 2 noiembrie, trupele inamice ocupă Târgu Jiu și pătrund în Câmpia Olteniei.
1918- Ferdinand I, regele României, trimite mesaje președintelui Franței, Raymond Poincare, și primului ministru, George Clemenceau, pentru a-și face cunoscut atașamentul poporului român pentru cauza comună și pentru înfăptuirea idealului național.
1918- Guvernul român adresează un ultimatum trupelor inamice germane, cerându-le să părăsească teritoriul României.
1918- Încep Operațiile militare pentru apărarea Marii Uniri (1918-1920).
1924- Se naște interpreta de muzică populară Lucreția Ciobanu, în Mărginimea Sibiului.
1936- Se naște, la Băilești, Dolj, actorul român Dumitru Furdui.
1938- Industriașul american Du Pont anunță numele primei fibre sintetice-nylon.
1938- Este inaugurat Ansamblul monumental „Calea Eroilor”, închinat ostașilor români căzuți în Bătălia de la Jiu, în Primul Război Mondial, conceput de Constantin Brâncuși. Are patru componente: Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit.
1940- Are loc, la Predeal, reînhumarea osemintelor unor legionari uciși în timpul lui Carol al II-lea.
1945- Industriașul german Ferdinand Porsche este arestat, fiind acuzat de crime de război.
1948- Este înaintat „statutul de organizare, conducere și administrare al Cultului catolic de toate riturile din România” guvernului Petru Groza.
1951- Winston Churchill devine pentru a treia oară prim-ministru în Marea Britanie, în urma câștigării alegerilor de către Partidul Conservator.
1960- Republica Costa de Fildeș devine membră UNESCO.
1961- Mauritania și Mongolia devin membre ONU.
1966- ONU retrage mandatul Republicii Africa de Sud asupra Namibiei.
1978- Președintele egiptean Anwar Sadat și premierul israelian Menahem Begin primesc Premiul Nobel pentru Pace, ca urmare a acordurilor de pace încheiate în Orientul Mijlociu.
1982- China declară că numărul populației sale a depășit 1 miliard.
1991- În Polonia au loc primele alegeri libere.
1997- Victor Ciorbea, prim-ministru al României, solicită sprijin pentru începerea simultană a negocierilor de aderare la UE, în cadrul reuniunii Partidului Popular European și a Uniunii Europene Democrat Creștine.
2004- Are loc, în Vrancea, un cutremur de 6 grade pe scara Richter, fără victime sau pagube materiale.
2005- Încep revoltele de stradă la paris, ca urmare a morții a doi adolescenți musulmani.
2019- Sophie Wilmes, politiciană francofonă, ajunge prim-ministru al Belgiei, fiind prima femeie care deține această funcție.