În fiecare an, pe 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei Române. Este o zi semnificativă în istoria poporului nostru, la 25 octombrie 1944, teritoriul țării noastre fiind în totalitate eliberat de sub ocupația horthysto-fascistă. În vestul României, la 25 octombrie 1944, a fost eliberată și ultima palmă de pământ românesc, cu un preț colosal plătit de Armata Română. În perioada 23 august 1944-25 octombrie 1944, 58.330 de soldați au fost uciși, răniți sau luați prizonieri.
Armata Română, considerată cea mai veche armată permanentă din spațiul european, s-a născut din dorința de apărare a granițelor țării, de îndepărtare a pericolului extern. Neamul nostru strămoșesc nu este cunoscut ca un neam războinic, cu dorința de a acapara teritorii străine, războaiele având doar rol de apărare a pământului sfânt, strămoșesc.
Armata Română, ca parte integrantă a societății românești, reprezintă o valoare națională, regăsită în folclorul românesc, în povestirile de război, în cântece și texte literare.
În fiecare an, Ziua Armatei Române este marcată prin diverse acțiuni, atât în țară, cât și peste hotare, în teatrele de operațiuni. La sediile instituțiilor militare este arborat Drapelul național, la bordul navelor militare este ridicat Marele Pavoaz, în garnizoanele din țară și în teatrele de operațiuni sunt organizate ceremonii militare. Pentru pomenirea eroilor neamului, care au căzut în războaie pentru apărarea pământului strămoșesc, se organizează slujbe religioase în toate bisericile românești, în cimitirile eroilor se fac parastase de pomenire, iar la monumentele închinate acestora se depun coroane de flori.
Anul acesta, pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, manifestările vor fi organizate în format restrâns.
Cinste veșnică eroilor neamului!