Guvernul a decis în ședința de ieri aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a eșalonării la plată pentru cel mult 12 luni pentru obligațiile bugetare a căror termen de plată s-a împlinit după declanșarea stării de urgență și până la data eliberării certificatului de atestare fiscală. A fost decisă și prelungirea perioadei în care nu se percep dobânzi și penalități pentru aceste obligații, dar și interzicerea executării silite a celor care nu au achitat penalitățile sau dobânzile. Astfel, până la data de 25 decembrie, cei care nu au achitat obligațiile fiscale a căror scadență s-a împlinit după declanșarea stării de urgență, au posibilitatea de a se decide dacă accesează facilitățile fiscale oferite în funcție de situație, fără a fi în pericol de executare. De această facilitate de eșalonare simplificată pot beneficia indiferent de forma de proprietate, toți contribuabilii, dar și debitorii aflați în insolvență și cei care au eșalonarea la plată conform Codului de procedură fiscală.
Această măsură adoptată de Executiv, este benefică atât statului, cât și contribuabililor. Din perspectiva statului, măsura este benefică deoarece este asigurată încasarea unor sume clare și periodice la buget, iar pentru contribuabili, măsura aduce sprijin în achitarea plăților restante, mai ales având în vedere situația economică creată în contextul pandemiei de Coronavirus.
Eșalonarea la plată nu se acordă în cazul persoanelor fizice pentru sume de până la 500 de lei, respectiv 5.000 de lei în cazul persoanelor juridice.
Conform comunicatului de presă publicat de Ministerul Finanțelor Publice, deoarece eșalonarea simplificată nu presupune constituirea de garanții, a fost decisă plata unei dobânzi redusă la jumătate. Așadar, pentru o zi de întârziere, contribuabilii vor achita o dobândă de 0,01% pe zi, adică 3,65% pe an. Debitorul poate solicita modificarea eșalonării prin adăugarea obligației la plată de 2 ori pe perioada acesteia, iar dacă debitorul pierde eșalonarea, poate cere menținerea acesteia tot de 2 ori.
Pentru a beneficia de acordarea eșalonării simplificate, trebuie îndeplinite câteva condiții. Una dintre acestea este depunerea cererii până la dat de 15 decembrie 2020. Contribuabilul nu trebuie să aibă plăți restante până la data declanșării stării de urgență, să aibă depuse toate declarațiile fiscale, să nu se afle în insolvență sau dizolvare și să nu i se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art.25 și 26 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.