marți, 27 octombrie
Actele Normative adoptate în ședința de Guvern
De Daiana Toma-Cioran - luni, 24 august în categoria Administrație
73

Distribuie pe rețelele de socializare

În această după amiază a avut loc ședința de Guvern a Cabinetului Orban. 

Primul act normativ adoptat de Guvern este Ordonanța de Urgență pentru alocarea din fonduri externe nerambursabile pentru achiziția de echipamente și materiale sanitare în vederea începerii noului an școlar. Au fost alocați 175 de milioane de euro, care o să finanțeze următoarele categorii de achiziții: 100 de milioane de euro pentru cumpărarea de tablete și dispozitive pentru școala online; 50 de milioane de euro pentru acoperirea cheltuielilor de achiziționare a materialelor de protecție sanitară (măști, mănuși, dezinfectanți); 25 de milioane de euro pentru containere sanitare mobile, unde 5000 de euro o să fie pentru racordarea lor la apă și canalizare. Pentru aceste fonduri pot aplica autoritățile locale, inspectoratele școlare județene sau unitățile școlare. Autoritățile locale care au cumpărat cele menționate mai sus după 1 august, pot cere decontarea acestora făcând o cerere începând cu luna octombrie. 
O altă Ordonanță de Urgență este pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă. Au fost alocați 850 de milioane de lei pentru 34400 de agricultori. Forma de sprijin poate ajunge până la 925 de lei/hectar. Fermierii se pot înscrie în acest program în termen de 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, astfel încât în luna septembrie să fie efectuate plățile.
O altă Ordonanță de Urgență este în domeniul economic pentru modificarea programului IMM Invest. Plafonul de garanții a fost majorat cu 5 miliarde de lei, ajungând la 20 de miliarde de lei. Acum, interprinderile mici și mijlocii pot accesa credite de până la 5 milioane de lei.
A fost adoptată și Ordonanța de Urgență pentru aprobarea programului IMM Factor, adică un stimulent pentru piața financiar-bancară pentru companiile mici și mijlocii. Prin acest program, companiile au acces mai ușor la lichidități.
Ministerul Economiei a propus în primă lectură Ordonanța de Urgență Electric UP. Valoarea maximă care poate fi primită este de 100 de mii de euro. Proiectul beneficiază de 200 de milioane de euro. 
A fost inițiată o Hotărâre de Guvern pentru acoperirea pierderilor suferite de Complexul Energetic Hunedoara ca urmare a calamităților provocate de inundații. S-au alocat 7,2 milioane de lei pentru repararea Complexului de la Fondul de rezervă al Guvernului.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri