duminică, 25 octombrie
Ion Diaconescu-om politic român și activist anticomunist
De Petruța Gromucz - luni, 24 august în categoria Evenimente
112

Distribuie pe rețelele de socializare

Ion Diaconescu s-a născut pe data de 25 august 1917, la Boțești. Ca om politic, a fost membru al Partidului Național Țărănesc, până la desființarea acestuia de către membrii opoziției, în anul 1947. Odată cu stabilirea comuniștilor la București și câștigarea alegerilor de către aceștia, viața politică românească începe să aibă de suferit, prin înlăturarea pluripartidismului și trecerea la monopartidism. Etapele următoare îl pun în dificultate pe tânărul politician, acesta fiind condamnat la 15 ani de închisoare, executați la Aiud, Baia Sprie, Nistru și Râmnicu Sărat. Sentința dată s-a datorat activității sale politice și de complotire împotriva noului regim instaurat. 

Prăbușirea blocului comunist, din anul 1989, facilitează reluarea relațiilor cu ceilalți membri de partid, reînființându-se astfel Partidul Național Țărănesc, care va fuziona cu o altă formațiune politică, primind numele de Partidul Național Țărănesc Creștin și Democrat. Situația politică din următorii ani nu va fi în favoarea lui Diaconescu, acesta obținând totuși un mandat din cele 12 mandate de deputat ale partidului său. Spre sfârșitul vieții sale, omul politic se retrage din activitatea politică și începe să-și scrie memoriile.

Fostul membru PNȚCD moare la vârsta de 94 de ani, în anul 2011, fiind decorat post-mortem cu Ordinul Național Steaua României, în gradul de ofițer.

Mihai Popan

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri