marți, 27 octombrie
România folosește fondurile europene pentru dezvoltarea unei platforme online de identitate electronică
De Petruța Gromucz - duminică, 18 octombrie în categoria Administrație
29

Distribuie pe rețelele de socializare

Președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) a anunțat semnarea unui proiect prin care se finanțează o platformă pentru identitatea electronică.

"În ceea ce priveşte identitatea electronică, consider că a fost cea mai mare greşeală de strategie pe care am făcut-o noi, ca ţară, în privinţa digitalizării: faptul că, înainte de toate, nu am pus acest pilon la punct. Noi nu avem astăzi identitate electronică la nivel naţional unitar. Avem identităţi electronice disparate, în diferite niveluri de încredere. O formă de identitate electronică există în serviciile de internet banking, o alta pe majoritatea platformelor de e-commerce, identitate electronică în Spaţiul Virtual Privat sau pe Ghişeul.ro... dar ele nu pot să-şi dea, la momentul autentificării, acces la unele servicii publice care necesită un nivel de încredere ridicat. Am semnat de o lună şi jumătate un proiect major pentru România, pe fonduri europene, care finanţează o platformă pentru identitate electronică online. Să nu se facă vreo confuzie: nu este vorba despre cartea de identitate pe care o gestionează Ministerul Afacerilor Interne, ci despre o identitate electronică pentru platformele publice online. În acest fel, să nu mai treacă cetăţenii în acel proces de înrolare de şapte ori la şapte ghişee. Acest lucru trebuie să se întâmple o singură dată şi online", a transmis Sabin Sărmaș, şeful ADR.

Strategia proiectului este de a reuși să se ajungă la o identitate electronică unică, la fel cum se întâmplă la nivel național. La nivel european, există discuții despre o strategie de identitate electronică unică. Astfel, fiecare cetățean ar urma să aibă acces mai ușor la servicii precum comerțul. Și așteptarea la ghișee urmează să fie înlocuită cu ajutorul digitalizării.

Se discută despre digitalizarea României de mult timp, dar până acum nu au fost foarte multe proiecte adoptate și puse în aplicare. Astfel, prin semnarea acestui proiect care privește strict identitatea electronică, țara noastră face pași mărunți spre digitalizare.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri