luni, 19 octombrie
Remember-18 octombrie
De Mihai Popan - duminică, 18 octombrie în categoria Cultură
33

Distribuie pe rețelele de socializare

1009 – Califatul Fatimid Al-Hakim dă ordinul de demolare a Bisericii ,,Sfântul Mormânt” din Ierusalim. Această biserică se află în interiorul vechii cetăți din Ierusalim și este cel mai însemnat loc de pelerinaj al creștinilor.

1409- Sigismund de Luxemburg îl înnobilează pe unul dintre fiii familiei Huniazilor, Voicu, cu posesiunea regală a Hunedoarei, iar un an mai târziu emite actul regal care atesta această posesiune Huniazilor. 

1495 – Domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare, a terminat de construit biserica Sf. Ierarh din Dorohoi.

1599 – Bătălia de la Șelimbăr, desfășurată între oastea munteană condusă de domnul Țării Românești, Mihai Viteazul, care era aliată cu secuii și oastea transilvăneană, condusă de Sigismund Bathory, se încheie cu victoria lui Mihai Viteazul.

1663 - S-a născut Eugeniu de Savoia, care a fost feldmareșal al Sfântului Imperiu Romano- German. A fost unul dintre eliberatorii Ungariei și Transilvaniei de sub turci și guvernator al Banatului .

1777 – Unul dintre cei mai importanți scriitori germani ai secolului al XVIII-lea, Heinrich von Kleist, introduce în literatura germană nuvela și comedia. 

1839 -S-a născut chimistul român Nicolae Teclu, care a inventat tipul de arzător cu denumirea de “becul Teclu”.

1867 -SUA cumpără regiunea Alaska de la Rusia cu suma de 7,2 milioane de dolari, iar această zi este sărbătorită anual în Statele Unite ca ,,Ziua Alaska”. 

1871 – Moare matematicianul englez Charles Babbage, care a fost primul care și-a imaginat o mașină de calcul programabilă, asemănătoare calculatoarelor din ziua de azi.

1881 – S-a inaugurat linia ferată Buzău-Mărășești, care a fost prima linie de cale ferată construită de inginerii români.


1909 -Regizorul Hugues d’Eywo a filmat la București demonstrațiile aviatorului francez Louis Bleriot, acest eveniment fiind cea mai veche imortalizare pe peliculă a unui subiect românesc din istorie. Până în momentul de față s-au păstrat doar câteva fragmente. 

1918 – În România s-a înființat Societatea Simfonică George Enescu din Iași. 

1931 -Moare vestitul inventator american, Thomas Edison.

1941 – România și Germania Nazistă declanșează ofensiva asupra URSS-ului, care presupunea cucerirea Peninsulei Crimeea. 

1960 - S-a născut celebrul actor de filme de acțiune, Jean-Claude Van Damme. 

1967 - S-a născut una dintre cele mai importante personalități ale filmului și muzicii românești, Ștefan Bănică jr, care a fost fiul renumitului actor și cântăreț Ștefan Bănică sr.

1980 - A murit Teodor Mazilu, care a fost unul dintre cei mai originali autori de comedie ai teatrului românesc postbelic. 

1991 – Mihail Gorbaciov, președintele rus care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace datorită înlăturării regimului comunist din URSS, semnează Acordul de Colaborare Economică a Republicilor suverane, alături de opt lideri ai republicilor sovietice, care sunt Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan, Turkmenia, și Uzbekistan. 

2003 – Are loc Referendumul constituțional din România, care s-a desfășurat pe 18-19 octombrie 2003, pentru aprobarea Legii de revizuire a Constituției României

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri