miercuri, 21 octombrie
Ziua Internațională pentru eradicarea sărăciei
De Mihai Popan - sâmbătă, 17 octombrie în categoria Actualități
73

Distribuie pe rețelele de socializare

Rezoluția 47/196 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite marchează în fiecare an, pe data de 17 octombrie, Ziua Internațională pentru eradicarea sărăciei. Această hotărâre a fost aprobată pe data de 22 decembrie 1992.

ONU afirmă faptul că lumea a ajuns la un nivel înalt de dezvoltare economică, iar faptul că o mare parte a populației globului trăiește într-o sărăcie extremă este imoral. Sărăcia este considerată a fi un fenomen multidimensional, care cuprinde lipsa veniturilor și a unui trai demn.

Anul trecut s-au împlinit 30 de ani de la adoptarea Convenției Națiunilor Unite, cu privire la Drepturile Copilului, care a fost aprobat la data de 20 noiembrie 1989. Acest tratat scoate în evidență drepturile copilului indiferent de politică, economie, religie sau rasă.

Tema de anul trecut s-a numit "Acţionând împreună pentru a împuternici copiii, familiile şi comunităţile lor pentru a pune capăt sărăciei”, iar anul trecut era marcată și cea de a 32-a aniversare a acțiunii întreprinse de Joseph Wresinski, care este considerat părintele acestei mișcări, datorită referinței făcute dintre drepturile omului și cazul sărăciei extreme.

Această zi apreciază efortul persoanelor sărace de a trăi în situații extreme și oferă șansa acestora de a-și face auzite nevoile, dar și faptul că oamenii săraci sunt primii care luptă împotriva nevoilor.

Data de 17 octombrie a fost aleasă datorită adunării a peste o sută de mii de oameni în Piața Trocadero din Paris. În această piață a fost semnată Declarația Universală a Drepturilor Omului în anul 1948, în urma solidarității luptei victimelor sărăciei extreme.

Manifestanții, îndemnați de preotul catolic Joseph Wresinski, afirmă că sărăcia este o încălcare a drepturilor omului și trebuie asigurată respectarea drepturilor acestora. Aceste convingeri au fost scrise pe o piatră comemorativă. 

În România, aproximativ 1 din 5 români sunt afectați de sărăcie și se află în imposibilitatea de a-și plăti facturile sau de a-și permite o vacanță de o săptămână. Media europeană la acest capitol este de 6,9 %. Unul dintre obiectivele principale ale Indicatorilor Strategiei Europene din anul 2020 este de a scoate din sărăcie în jur de 20 de milioane de europeni, iar sărăcia energetică face parte din acest obiectiv.

Comisarul european, Věra Jourová, a declarat: "Chiar și micile schimbări în comportamentul zilnic pot ajuta familiile să economisească bani. Puteți utiliza scheme de ajutor financiar pentru familii care includ măsuri de economisire a energiei, ceea ce poate duce la economisirea energiei și protecția mediului".


 


 


 


 


 


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri