vineri, 23 octombrie
Remember-17 octombrie
De Mihai Popan - sâmbătă, 17 octombrie în categoria Cultură
31

Distribuie pe rețelele de socializare

1448- A început a doua bătălie de la Kosovo Polje, care s-a desfășurat între coaliția creștină condusă de voievodul Transilvaniei, Iancu de Hunedoara, și armata otomană condusă de sultanul Murad al II-lea. Bătălia s-a desfășurat pe Câmpia Mierlei și s-a încheiat cu victoria otomanilor, care au subjugat țările creștine.

1604- Germanul Johannes Kepler este primul astronom care observă explozia unei supernove din constelația Ophicus. Cea de a doua observație a unei explozii este făcută în anul 1987. 

1797 -Napoleon Bonaparte încheie Pacea de la Campo Formio cu împăratul Austriei, Francisc I. Această pace a asigurat încheierea războaielor franceze din 1792 și a creat posibilitatea începerii atacului militar al Franței asupra Angliei.

1849- Faimosul compozitor polonez, Frederic Chopin, moare. Este considerat a fi unul dintre cei mai influenți compozitori ai muzicii de pian, din perioada romantismului. 

1853- S-a născut Maria Alexandrovna, mama reginei Maria I a României (soția regelui Mihai I), care a fost Marea Ducesă a Rusiei.

1873- S-a născut Gheorghe Țițeica, care a fost un matematician și pedagog român. A fost membru al Academiei Române și a mai multor academii străine, fiind doctor honoris causa al Universității din Varșovia.

1887- A decedat Gustav Robert Kirchhoff, care a fost un fizician german multilateral renumit. A descoperit legile care-i poartă numele în domeniul circuitelor electrice.

1902- La începutul secolului al XX-lea, în cadrul statului Detroit din SUA, a fost produs primul automobil din seria ,,Cadillac”.

1905- S-a născut Alexandru Dima, care a fost un critic și istoric literar român, iar de asemnea a fost și corespondent al Academiei Române. 

1912- Vecinii României, Bulgaria, Grecia și Serbia, au declarat război Imperiului Otoman. Astfel, a început Primul Război Balcanic, în care Liga Balcanică, formată din Muntenegru, Serbia, Grecia și Bulgaria, cucerește primele teritorii, iar după aceea încep conflictele asupra împărțirii teritoriilor. 

1927- Apare prima ediție a ziarului ,,Dreptatea ” la București.

1931- Al Capone, unul dintre cei mai temuți gangsteri italieni, este arestat pentru evaziune fiscală, timp de 11 ani.

1932- Demisionează Guvernul României prezidat de Alexandru Vaida-Voievod, care a intrat în politică pentru a reprezenta românii transilvăneni. Alexandru Dima s-a născut la Turnu Severin, fiind un critic și istoric literar român, unul dintre membrii corespondenți ai Academiei Române.

1935-S-a născut diplomatul Mircea Răceanu, care a fost ultimul condamnat la moarte din timpul regimului comunist, sub acuzația de trădare. i

1957-Scriitorul și filosoful francez Albert Camus primește Premiul Nobel pentru Literatură, în urma contribuției sale aduse literaturii.

1972-S-a născut unul dintre cei mai îndrăgiți și cunoscuți artiști ai muzicii rap, care poartă numele de scenă ,,Eminem”.

2001- Ministrul Israelian, Rehavam Zeevi, este asasinat la Ierusalim, din cauza vederilor sale anti-palestiniene, în urma atentatului revendicat de către ,,Frontul popular pentru eliberarea Palestinei”.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri