joi, 29 octombrie
Scandal între Ludovic Orban și Curtea Constituțională: „Trebuie schimbat ceva, trebuie eliminați politrucii de acolo!”
De Daiana Toma-Cioran - vineri, 16 octombrie în categoria Politică
77

Distribuie pe rețelele de socializare

Președintele CCR: „Desfășurare în condiții nelegale, pot fi anulate”

Valer Dorneanu a declarat că alegerile trebuie să aibă loc la o dată stabilită de Parlament, și nu de Guvern: „Dacă legea e promulgată și intră în vigoare înainte de 6 decembrie, alegerile nu vor avea loc. Hotărârea Guvernului rămâne fără efectivitate”. În cazul în care se întârzie, și legea va intra în vigoare după desfășurarea scrutinului derulat la data stabilită de Guvern, președintele CCR a declarat că „alegerile desfășurate în condiții nelegale, pot fi anulate”.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că alegerile parlamentare se vor desfăşura pe 6 decembrie doar dacă preşedintele Klaus Iohannis trimite la reexaminare legea adoptată de Parlament, ca urmare a încetării mandatului senatorilor şi deputaţilor aleşi în anul 2016, şi dacă Parlamentul nu adoptă un nou act normativ până la data scrutinului.

Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei prin care judecătorii au respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, arătând în document că Hotărârea de Guvern prin care a fost stabilită data alegerilor parlamentare pentru 6 decembrie, deşi emisă cu respectarea legii în vigoare la data respectivă, îşi încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a actului normativ supus controlului de constituţionalitate, respectiv legea adoptată de Parlament.

Ludovic Orban, atacă CCR: „Trebuie schimbat ceva, trebuie eliminați politrucii de acolo”

Premierul Ludovic Orban a criticat în termeni duri, la Digi24, Curtea Constituțională, după decizia „abracadabrantă” pe care a luat-o în legătură cu alegerile parlamentare, spunând că această instituție trebuie „schimbată” și curățată de politruci, iar din componența ei ar trebui să facă parte tehnocrați. El a spus că din cauza CCR-ului este și creșterea cazurilor de Sars-CoV-2 de la începutul verii, pentru că a creat un vid legislativ.

Președintele CCR răspunde premierului: „Noi apărăm statul de drept, nu putem fi catalogați politruci”

„Am impresia că domnul premier are alt fel de pandemie împotriva mea și a CCR, incită opinia publică împotriva Curții. Îl cunosc de ceva timp și am un pic de fereală să folosesc cuvântul politruc. Știu că are ar studii la TCM Brasov. Nu știu dacă are și alte studii să ne califice pe noi cum ne califică”, a declarat Valer Dorneanu la Antena 3.

„Toți suntem profesioniști cu expertiză, nu putem fi catalogați ca politruci. Noi, CCR, apărăm statul de drept. În nicio țară nu își permite prim-ministrul să atace suburban Curtea Constituțională”, a mai spus președintele CCR. 

Marcel Ciolacu: „Premierul atacă statul de drept”

Marcel Ciolacu, președintele PSD, spune că atacul Prim-ministrului la adresa CCR nu are precedent în România și reprezintă un atac la adresa statului de drept. 

„N-am întâlnit până acum, în 30 de ani de democrație, un asemenea discurs. Cred că a uitat ce funcție ocupă în statul român. E primul ministru! Pilonul principal al statului de drept este Curtea Constituțională. Premierul României atacă statul de drept. Ca premier nu ai dreptul să comentezi o decizie CCR, dacă vrei să aperi statul de drept. Să ataci Curtea Constituțională într-un stat european nu poate fi, din partea unui prim-ministru, ceva mai nedemocratic”, a spus Marcel Ciolacu, ieri seara, la Antena 3.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri