sâmbătă, 24 octombrie
Remember-16 octombrie
De Mihai Popan - vineri, 16 octombrie în categoria Cultură
38

Distribuie pe rețelele de socializare


1620- S-a născut Pierre Puget, unul dintre cei mai renumiți sculptori francezi, coniderat un ,,Michelangelo al Franței.

1707 -S-a născut Albrecht von Haller, o personalitate marcantă a secolului al XVIII-lea. A adus contribuții importante în cadrul medicinei, prin descrierea conceptului de excitabilitate.

1793 – Soția Regeleui Franței, Ludovic al XVI-lea, este ghilotinată în urma trădării acestuia. La vârsta de 15 ani se căsătorește cu regele Franței, Ludovic al XVI-lea, iar înainte de căsătorie a fost arhiducesă de Austria.

1813- Coaliția a șasea, formată din puterile europene, atacă flota condusă de Napoleon Bonaparte, fiind considerată una dintre cele mai mari bătălii din cadrul războaielor napoloniene, în care au fost implicați peste 500.000 de soldați. 

1853 – Războiul Crimeii ia sfârșit pe data de 16 octombrie 1853. A fost o alianță formată din Imperiul Rus, pe de o parte, și o alianță a Regatului Marii Britanii și a Irlandei de Nord, a celui de al doilea Imperiu Francez, a Regatului Sardiniei și a Imperiului Otoman, pe de altă parte.

1854 – Se naște la Dublin, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori estetizanți ai limbii engleze, poetul și prozatorul Oscar Wilde. Cele mai importante scrieri sunt ,,Portretul lui Dorian Gray” și ,,Prințul Fericit”.

1885 -S-a născut scriitorul Mihail Sorbul, care a fost un autor dramatic și un romancier interbelic. A fost elevul profesorului C. Nottara.

1886 – Se naște unul dintre cei mai importanți conducători și ideologi ai mișcării sioniste, politicianul David Ben Gurion. Acesta este considerat a fi fondatorul statului evreu. 

1897 – Alexandru Proca s-a născut pe data de 16 octombrie 1897 și este unul dintre cei mai importanți fizicieni români, datorită elaborării teoriei mezonice a forțelor nucleare. A fost membru al Academiei Române.

1914 – În cadrul acestei zile de 16 octombrie a avut loc Bătălia de pe Yser, din Primul Război Mondial, care s-a desfășurat pe teritoriul aflat între orașele Nieuwpoort și Diksmuide. Belgia a ieșit victorioasă în urma acestei bătălii, cu posibilitatea de a-și păstra controlul asupra unei fâșii de teritoriu.

1923 – Este fondată The Walt Disney Company de către frații, Walt Disney și Roy Disney.
1935 – Moare Constantin I. Nottara, care a fost unul dintre celebrii actori ai teatrului românesc. A fost de asemenea și interpret, profesor de actorie și director de scenă. 

1945- Partidul Comunist din România își schimbă numele în Partidul Comunist Român, iar cârma acestui partid îi este încredințată lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. 

1964 -China testează prin detonare prima bombă nucleară.

1991 – În acest an a început guvernarea lui Teodor Stolojan, care a fost un economist și un politician român. A deținut funcția de prim-ministru a României din data de 16 octombrie 1991, până la data de 18 noiembrie 1992.

1993 -România este acceptată ca membru cu drepturi depline în mișcarea francofonă. 

2002 -Este deschisă la Alexandria, biblioteca sub forma unui disc înclinat, care scoate în evidență anticul mit egiptean al lui RA. Ismail Serageddin, președintele instituției, afirmă că biblioteca este ,,casa cărților lumii”.

2011 -Au loc funerariile lui Steve Jobs, fondatorul Companiei Apple.

2012 – Jaful secolului este dat de către doi români, care au furat șapte tablouri , doar în două minute, de la muzeul Kunsthal din Roterdam, cu o valoare de 18 milioane de euro. Aceste picturi în ulei și acuarele aveau semnăturile lui Picasso, Matisse, Monet și Gauguin.


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri