vineri, 23 octombrie
Tinerii sănătoși, ultimii pe lista vaccinării anti-COVID
De Petruța Gromucz - joi, 15 octombrie în categoria Sănătate
42

Distribuie pe rețelele de socializare

Imunizarea este un subiect sensibil pentru toată lumea. Vaccinurile continuă să apară rând pe rând, majoritatea fiind în ultimele faze de testare, unele fiind chiar oprite temporar după îmbolnăvirea neașteptată a voluntarilor. 

Totuși, nu există o listă clară a celor care vor beneficia de vaccinul anti-COVID. Potrivit unor oficiali ai Organizației Mondiale a Sănătății, tinerii sănătoși ar fi ultimii care ar beneficia de vaccin, dar nu înainte de anul 2022. Imunizarea persoanelor vârstnice și vulnerabile, dar și a celor din sectoarele esențiale ar fi prima prioritate pentru autoritățile din domeniul sănătății.

„Oamenii tind să creadă că pe 1 ianuarie sau pe 1 aprilie vor lua vaccinul, iar apoi lucrurile vor reveni la normal. Nu va funcţiona aşa”, a spus Swaminathan cercetătorul șef al Organizației Mondiale a Sănătății. 

Chiar dacă există o mulțime de vaccinuri în faza de testare, cel mai probabil doar anul viitor va și ieși pe piață un vaccin sigur. Acesta va fi în cantități limitate, și de accea imunizarea va fi făcută în funcție de urgențele de la acel moment. Este posibil ca imunizarea să înceapă cu cei din domeniul sănătății care se află în linia întâi, iar următorii să fie persoanele vârstnice și cei care prezintă alte boli grave. Totuși, tinerii sănătoși nu vor fi vaccinați odată cu apariția pe piață a vaccinului.

„Vor exista o mulţime de îndrumări, dar cred că o persoană obişnuită, un tânăr sănătos ar putea fi nevoit să aştepte până în 2022 pentru a obţine un vaccin”, a spus Swaminathan.

Autoritățile din SUA sunt mai pozitive și declară că țara ar putea avea suficiente doze încât să fie vaccinată toată populația până în primăvara anului viitor. 

Se crede că odată cu apariția vaccinului, țara care va reuși să îl scoată pe piață va distribui inițial dozele local, iar distribuirea globală va fi realizată ulterior. Acest lucru înseamnă o așteptare mai mare pentru cei care au nevoie de vaccin și totodată un risc mai mare de îmbolnăvire la nivel global. Până în acest moment, conform OMS, aproximativ una din zece persoane este infectată, iar acest lucru crește substanțial riscul de îmbolnăvire a celor din jur. 

„Este greu, pentru că va trebui ca oamenii să coopereze. Iar nevoia de a prioritiza propriul stat, cred, va fi foarte mare. După ce o țară va produce un vaccin și îl va oferi propriilor cetățeni vulnerabili, va trebuie să stabilească „cât din acesta va merge, în același timp, către oamenii vulnerabili din lume.În acest moment, suntem toți implicați. Imediat ce se va găsi un vaccin, mi-e teamă că s-ar putea să nu mai fim împreună, așa cum am văzut”, a precizat Jane Halton.

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri