luni, 19 octombrie
Dragomirești-oraș martir în lupta anticomunistă
De Petruța Gromucz - miercuri, 14 octombrie în categoria Actualități
41

Distribuie pe rețelele de socializare

Un nou proiect de lege se află pe masa Camerei Deputaților. Proiectul prevede declararea orașului Dragomirești din județul Maramureș, „oraș martir” în lupta anticomunistă.  Proiectul a fost adoptat de Senat la data de 23 aprilie 2020, ca urmare a depășirii termenului de adoptare, iar luna aceasta, în 9 octombrie, proiectul a fost trecut pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților din 13-14 octombrie 2020. 

Orașul Dragomirești este situat în depresiunea Maramureșului, la poalele munților Țibleș, între cursurile râurilor Iza și Baciu. De-a lungul anilor, Dragomireștiul a atras o mulțime de turiști, datorită încărcăturii istorice. Maramureșul a avut mai multe centre de rezistență armată anticomunistă care au luptat împotriva instaurării jugului sovietic. Printre cele mai importante grupuri care au luptat împotriva statului totalitar se află  Grupul Popșa de la lend, Grupul Pop-Oniga de la Lăpușul Românesc și Grupul Vișovan de la Sighet. În Dragomirești, au existat trei conducători ai luptei pentru cele mai mari și importante grupuri: Ion Ilban, Minică Ștefan și Zubașcu Ion numit și Crâșmarul.  Cel din urmă a condus grupul care nu a putut fi oprit, un grup de 40 de persoane  care a fost descoperit în anul 1949 de organele de securitate. Pentru a se răzbuna, organele de securitate au arestat atunci peste 150 de de persoane din familiile și rudele plugarilor, iar fugarii au fost condamnați la  ani grei de închisoare. După o săptămână de la acest incident, trupele de securitate au făcut în Dragomirești foarte multe arestări, luându-i pe oameni în toiul nopții cu dubele. Cei care au scăpat, au fugit în pădurile din Munții Țibleșului.

Lupta anticomunistă a avut repercusiuni majore asupra familiilor martirilor și asupra acestora. Mulți dintre cei care au luptat împotriva curentului politic au ajuns să fie închiși și torturați. Dragomireștiul a fost greu încercat de lupta comunismului, iar tocmai din acest motiv a fost realizat proiectul de lege. 

Inițiatorii propunerii legislative susțin că prin declararea orașului Dragomirești „oraș martir”, ar fi adus un omagiu membrilor grupurilor de rezistență anticomunistă și o alinare urmașilor eroilor căzuți în luptă. 

Proiectul a ajuns în Camera Deputaților, care este forul decizional în această situație, și urmează să fie supus la vot. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri