sâmbătă, 31 octombrie
Personalul plătit din fonduri publice scutit de la plata unor sume
De Daiana Toma-Cioran - miercuri, 14 octombrie în categoria Administrație
70

Distribuie pe rețelele de socializare

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri,  proiectul de lege care prevede exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume considerate a fi încasate nelegal.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 78/2018, în sensul remedierii unui tratament discriminatoriu apărut ca urmare a faptului că, în contexte similare, unele categorii de personal din instituţiile publice au beneficiat de prevederile unei legi exoneratoare de plată şi altele nu, ceea ce contravine principiului constituţional al egalităţii cetăţenilor în faţa legii.

Proiectul prevede: „Se aprobă exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor potrivit
prevederilor art. 76 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal sau din asistenţă socială, sume considerate a fi încasate nelegal şi pe care personalul trebuie să le restituie drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte structuri/instituţii cu atribuţii de control a unor prejudicii".

De asemenea, se exonerează de la plată şi impozitul pe venit, contribuţiile sociale şi obligaţiile fiscale accesorii drepturilor respective, consecinţă a constatării Curţii de Conturi sau a altor structuri/instituţii cu atribuţii de control a unor prejudicii, atât pentru salariaţi, cât şi pentru angajatorii acestora.

„Exonerarea personalului de la plata sumelor se aplică pentru toate sumele plătite, în considerarea actelor care au generat plăţile considerate prejudicii, emise sau încheiate anterior intrării în vigoare a prezentei legi, până la momentul reţinerii, de către Curtea de Conturi sau alte structuri/instituţii cu atribuţii de control, ca fiind prejudicii", mai scrie în proiect, conform Agerpres.

S-au înregistrat 277 de voturi „pentru'' şi 27 de abţineri. Camera Deputaţilor a fost for decizional. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri