duminică, 25 octombrie
Remember-14 octombrie
De Mihai Popan - miercuri, 14 octombrie în categoria Cultură
40

Distribuie pe rețelele de socializare

1404- Se naște regina Franței, Marie D Anjou.

1465- Radu cel Frumos, fiul lui Vlad Dracul și fost domn al Țării Românești, alege Bucureștiul ca reședință domnească. 

1777- Se naște Costache Conachi, om politic și scriitor din Moldova, recunoscut a fi printre primii poeți români moderni.

1789- Este proclamată pentru prima dată sărbătoarea Zilei Recunoștinței, de către președintele american, George Washington. Aceasta este o cunoscută sărbătoare americană, care ține o zi și în care se mulțumește pentru recolta din acel an. Este o sărbătoare a familiei din cea mai mare parte a Americii de Nord. A fost sărbătorită pentru prima dată în 1621, ca o recunoștință față de recolta obținută în condiții de climă foarte dură și preluată de primii coloniști veniți în Lumea Nouă.

1802- Are loc cel mai mare seism din România, în Vrancea, cu o magnitudine de 7,7-7,9 grade. Bucureștiul a fost afectat foarte grav, prăbușindu-se atunci Turnul Radu Vodă, o parte din Turnul Colței, Hanul Șerban Vodă, dar și alte construcții importante.

1851- Este înființată cea mai importantă agenție de știri din Marea Britanie, REUTERS, foarte apreciată și pe plan mondial. A fost primul utilizator al cablului subacvatic pentru transmiterea informațiilor bursiere și de presă între Anglia și Franța. În anul 1962, Reuters a trimis în spațiu primul satelit, fiind considerată astfel prima companie privată din lume care a transmis informații în acest mod.

1853- Se naște compozitorul român Ciprian Porumbescu, în localitatea Sipot (azi Ciprian Porumbescu). A studiat la Viena, unde a editat și o ,,Colecțiune de cântece sociale” pentru studenții români, prima în literatura noastră. Ciprian Porumbescu a compus peste 250 de lucrări vocale și instrumentale, printre care se numără și ,,Crai nou”, ,,Balada”- pentru vioară și pian, ,,Serenada”, creații care se bucură de o largă popularitate și în zilele noastre.

1863- Alfred Nobel, chimist, inventator și om de afaceri suedez patentează metoda de obținere a nitroglicerinei. A inventat și dinamita, a înființat fundația ce-i poartă numele și care oferă anual cunoscutele Premii Nobel.

1912- Începe cea de a doua guvernarea a lui Titu Maiorescu, academician, critic literar, avocat, filosof, eseist, estetician, politician și scriitor român mason, prim-ministru al României (1912-1914), ministru de interne și membru fondator al Academiei Române.

1937- Apare primul număr al revistei ,,Fotbal”, ,,revistă săptămânală pentru deprinderea jocului curat în sport, artă, literatură și viață socială”, condusă de Camil Petrescu.

1944- Are loc Masacrul de la Moisei, când trupele maghiare care se aflau în retragere pe Valea Izei au omorât 29 de români la periferia comunei maramureșene. Au existat 31 de victime, 2 persoane supraviețuind masacrului.

1947- Chuck Yeager, căpitan al Forțelor Aeriene SUA, a devenit prima persoană care a zburat cu o viteză mai mare decât viteza sunetului, la bordul unui aparat supersonic Bell X. 

1950- Se naște, la București, Iosif Dan, politician român, luptător în Revoluția anticomunistă din 1989, membru PSD.

1964- Dr. Martin Luther King devine cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace. A luptat pentru obținerea de drepturi pentru populația afro-americană, pe cale non violentă.

1968- Are loc prima transmisiune live din spațiul cosmic, realizată în timpul misiunii Apollo 7.

1975- Se naște, la Bistrița, Gabriela Szabo, atletă și multiplă campioană mondială și olimpică.

1994- Yasser Arafat, lider palestinian, Yitzhak Rabin, prim-ministru israelian și Shimon Peres, ministrul de externe israelian, primesc Premiul Nobel pentru Pace.

2015- Încetează din viață Florența Mihai, jucătoare română de tenis, care a jucat în două finale, simplu și dublu mixt, la turneul de tenis de la Rolland Garros, din 1977.


 


 


 

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri