miercuri, 28 octombrie
1 miliard de euro pentru acordarea granturilor pentru IMM-uri
De Petruța Gromucz - marți, 13 octombrie în categoria Economic
39

Distribuie pe rețelele de socializare

Contractul de finanțare pentru acordarea granturilor de 1 miliard de euro destinat IMM-urilor a fost semnat de către Marcel Boloș, Ministrul Fondurilor Europene și Virgil Popescu, Ministrul Economiei Energiei și Mediului. Conform unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Competitivitate. Formularul de înscriere în cadrul măsurii 1, respectiv cea a migrogranturilor, este activ pe platforma IMMRECOVER până vineri, 16 octombrie la ora 20.00. Există posibilitatea ca perioada intervalului să fie prelungit. 

Probabil unul din cele mai așteptate semnale de redresare a economiei s-a concretizat astăzi în urma colaborării dintre aparatele tehnice ale celor două ministere, fiind gura de oxigen atât de necesară antreprenorilor. Etapele mai puțin cunoscute publicului au presupus aprobarea mecanismului de finanțare de către Comisia Europeană, în timp ce schema de ajutor de stat pentru IMM-uri a fost aprobată de DG Competitivitate, ceea ce înseamnă un efort de negociere și de mobilizare care arată că se poate, că România este capabilă să schimbe percepția prin care fondurile europene sunt greu de accesat. Le urez colegilor din Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri succes în implementarea acestui proiect de 1 miliard euro, o responsabilitate demnă de admirat pentru revigorarea economică a țării“, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Granturile negociate de Ministerul Fondurilor Europene cu Comisia Europeană sunt împărțite pe trei tipuri. Primele microgranturi au valoarea totală de 100 de milioane de euro și se acordă întreprinderilor mici și mijlocii care nu aveau angajați la finalul anului 2019, PFA-uri și ONG-uri cu activitate economică în anumite domenii. Cea de-a doua categorie de granturi sunt cele pentru capital de lucru și au o valoare totală de 350 de milioane de euro. Această sumă este alcătuită din fonduri europene în valoare de 265 de milioane de euro, buget de stat în valoare de 42,5 de milioane de euro și buget de stat și contribuție beneficiari cu același total ca și precedentul. Cea de-a treia categorie de granturi sunt cele pentru investiții. Valoarea totală este de 550 de milioane de euro, din care 415,87 de milioane de euro sunt fonduri europene, 62,38 de milioane de euro sunt de la bugetul de stat, iar 71,74 de milioane de euro sunt contribuția beneficiarilor. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri