sâmbătă, 31 octombrie
Remember-13 octombrie
De Mihai Popan - marți, 13 octombrie în categoria Cultură
43

Distribuie pe rețelele de socializare

Franța, pe la începutul secolului al XIV-lea era reprezentată de curentul și caracteristicile societății ,,cavalerilor templieri”, care va fi acuzată de erezie de cătrele regele francez, Filip cel Frumos. Astfel, pe data 13 octombrie 1307, sute de reprezentați ai acestei societăți medievale au fost arestați, torturați și uciși din ordinul regelui Filip cel Frumos. Ordinului Templierilor i-au fost luate toate bunurile, în urma acestui incident.

Pe data de 13 octombrie 1368 a început campania militară a regelui maghiar, Ludovic I, împotriva țării românești. Această campanie militară a fost produsă în urma refuzului lui Vladislav, domnitorul Țării Românești, de a-i consolida stăpânirea asupra Vidinului, regelui Ungariei.

Tot în această zi de 13 octombrie, în anul 1858 se naște unul dintre cei mai importanți politicieni români, Take Ionescu, care a fost prim-ministru al României în perioada 18 decembrie 1921 și 19 ianuarie 1922. Deține de mai multe ori, pe parcursul activității sale ca politician, postul de ministru și desfășoară o activitate intensă de ziaristică în țară, fiind corespondent al ziarului londonez ,,The Times”.

Fotografia și aparatul de fotografiat au fost considerate unele dintre cele mai importante invenții ale omenirii și creează tot odată un impact plăcut societății. Astfel, în anul 1860 a fost realizată prima fotografie aeriană din lume, făcută în jurul orașului Boston dintr-un balon cu aer cald, la înălțimea de 366 de metri.

Secolul al XIX-lea reprezintă transformări majore în consituțiile țărilor europene, iar România a fost printre primele țări care a acordat cetățenie locuitorilor de altă religie decât cea creștină, prin revizuirea articolului 7 din Constituția României.

Vasile Voiculescu a fost una dintre personalitățile marcante ale României. Medicul și scriitorul român, Vasile Voiculescu, se naște pe data de 13 octombrie 1884. Contribuțiile sale în domeniul literaturii se dinsting datorită profesiei de poet și prozator.

Gheorghe Mihail Zamfirescu s-a năcut în această zi și este cunoscut de către publicul larg, datorită creațiilor sale epice, precum ,,Bariera” sau ,,Domnișoara Nastasia”. Este considerat a fi unul dintre cei mai influenți scriitori ai secolului XX-lea.

Garret Morgan inventa și patenta în această zi de toamnă masca de gaze, care a fot folosită de majoritatea soldaților celor două conflagrații mondiale.

Pe data de 13 octombrie 1923, orașul Ankara a fost declarată capitala Turciei, înlocuind fosta capitală a Imperiul Bizantin, Constantinopol.

S-a născut Margaret Thatcher care a fost prima femeie ce a ocupat funcția de premier al Marii Britanii. Tot odată a fost și singura femeie care a ocupat funcția de prim-ministru sau de lider al unui partid politic major în Regaul Unit.

Anul 1930 reprezenta încheierea Conferinței Balcanice, la care a participat și România, alături de Grecia, Iugoslavia, Bulgaria, Turcia și Albania. Conferința s-a desfășurat la Atena, iar delegații s-au pronunțat pentru încheierea unui pact balcanic.

În această dată se anunță o veste tristă în lumea desenelor animate, datorită morții lui E. C. Segar în anul 1938, care a fost creatorul personajului animat, Popeye Marinarul.

În anul 1967 se desfășura la București primul colocviu consacrat operei sculptorului român, Constantin Brâncuși, care a adus contribuții ideale la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura românească.

O zi neagră în istorie este datorată deturnării unui avion de pasageri germani, de către un grup de teroriști palistinieni. La bordul avionului se aflau aproximativ 90 de persoane.

Pe data de 13 octombrie 1992, Ion Iliescu era ales președinte al României pentru următorii patru ani, în urma comunicării de către Biroul Central a rezultatelor definitive a alegerilor prezidențiale din țara noastră.

Terminus Paradis, filmul realizat de regizorul român Ioan Pintilie, primea Premiul special al juriului, în cadrul festivalului de film de la Veneția.

Acum 7 ani, mai exact pe data de 13 octombrie 2013, aproximativ 3000 de oameni au format logo-ul campaniei, în cadrul protestului ,,Salvați Roșia Montană”, din București.


 


 


 


 


 

 


 


 


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri