luni, 14 iunie
Există viață după pandemie?
De Petruța Gromucz - luni, 12 octombrie în categoria Editoriale
405

Distribuie pe rețelele de socializare

Am intrat în anul 2020 cu artificii, șampanie și speranță. Dar ceea ce a urmat a distrus orice. 

La aproape o lună după intrarea în noul an, mai exact la data de 22 ianuarie, am fost anunțați că se vor institui câteva reguli de prevenție. Prevenție pentru ce? Nimeni nu știa, era clar că ceva se întâmplă, așa că trebuiau să facă și „mai-marii” noștri ceva, să nu fie de râsul lumii. 

Așa a început povestea măștii, a termometrelor prezente în toate magazinele, a panicii instaurate.  Am început anul prin a fi niște oi. Încă îl continuăm la fel. 

Ok, toate bune, prevenție, mască, termoscanere, golirea rafturilor prin magazine, dar explicațiile nu apăreau de nicăieri. Eram doar panicați, amenințați de carantină, amenințați că vom muri rând pe rând. Toți știam că au început să apară cazuri și în țara noastră, că alarmele ambulanțelor continuă să ne asurzească, că există sute și mii de morți prin țările străine. Doar au circulat chiar și fotografii cu sicrie închise. 

Știți cum se zice, nu? „Dacă apare la televizor, trebuie să fie adevărat, că doar nu ne-or minți..”

La începutul lunii martie au fost interzise manifestațiile publice sau private. Știți voi, nunți, botezuri, cumetrii: INTERZISE. Problema cea mai mare a apărut atunci când, în aceeași lună, a venit decizia de a fi suspendat procesul de învâțământ din toate unitățile școlare. Poi cum? Și dreptul la educație unde este? Bine, să nu uităm că situația este aceeași și acum, după luni bune de pandemie. Cică dreptul la educație e respectat, că doar se fac cursuri online. Dar cu  copiii care nu au acces la internet și trăiesc în sărăcie ce facem? Bine, asta e o altă poveste și conducătorii nostri nu au timp de așa baliverne.

Să trecem mai departe. Jumătatea lunii martie, declararea stării de urgență. Nici în această perioadă nu aveam habar ce se întâmplă. Priveam doar ce se mai decide, că doar în fiecare seară conducătorii țării  ne mai comunicau câte o Ordonanță de Urgență. 

Ok, s-a instaurat starea de urgență, deci s-au închis restaurantele și hotelurile. Au fost interzise evenimentele publice în spații închise. Ce s-a întâmplat cu cei care își câștigau pâinea din domeniile acestea? La fel, ce se întâmplă din nou acum cu cei care au mai rămas în domeniu și azi? Ei, asta e din nou altă poveste despre care Guvernul nu poate discuta momentan. Sunt ocupați să închidă din nou țara.

S--au închis toate. Am primit interdicție să mai ieșim din case seara, la fel cum sunt închise oile noaptea, să nu le înhațe lupul. Pe noi cică dacă ieșeam seara, ne înhăța pandemia. 

Am primit ordin să ieșim doar în cazuri excepționale, dar nu era clar care sunt acelea. Aveai nevoie de pâine, lapte, ouă? Completezi declarație, că doar ieși la luptă cu virusul. Cum să țină astfel guvernul situația sub control, dacă nu știa ce face lelea Mărie joi, la ora 14.00? Așa știa și virusul unde să nu atace, că doar femeia are declarația la ea. 

Apoi, încet, încet au început carantinarea orașelor. Nu aveai voie să ieși din localitate, nu aveai voie să faci un pas fără declarație și nu aveai voie să ieși fără botniță la tine.

Am dus-o așa luni de zile, închiși în casă de Paște, ratând momente importante din viețile noastre, Fără loc de muncă, fără bani, fără viață socială  sau control. Fără orice înseamnă o vaiță normal și cu drepturi.

Dar ce te faci când urmează alegerile peste o lună? Că doar nu o să vină oamenii la vot cu decalarație pe proprie răspundere că merg să cumpere ouă. Așa că, cu câteva luni înainte, s-au scos încet din restricții. A fost anulată declarația, au fost permise evenimentele private cu un anumit număr de persoane. (Interesant a fost că odată ce ziua alegerilor se apropia, numărul permis creștea puțin câte puțin. Fi-ți serioși, doar nu o să se piardă voturi aiurea.) Au fost deschise terasele, apoi restaurantele și școlile. 

Bine, treaba cu educația e diferită, trei scenarii, online, ne-online, știți doar.

 Totul a fost minunat până am votat. Apoi, adică acum, că am ajuns în prezent, numărul infectărilor crește incontrolabil. Că o fi din cauza școlilor care s-au deschis, că o fi din cauza restaurantelor, a hotelurilor, a sălilor de sport, cine știe? Sigur nu e pentru că s-au terminat alegerile și că au fost ocupate funcțiile importante. Așadar, începem să trăim din nou în același scenariu de la începutul anului. Încet-încet se reintroduc reguli, se închid restaurante, teatre, școli. 

Un exemplu concret din județul nostru este Zalăul. Începând de astăzi, restaurantele și hotelurile se închid. Ce contează că oamenii rămân fără loc de muncă sau afaceri? Săptămâna trecută a fost Clujul. Oare cine urmează?

Sigur o să aflăm zilele următoare. Orban a declarat chiar azi că va propune interzicerea evenimentelor, deci ne întoarcem în trecut. Mai lipsesc declarațiile pe propria răspundere, carantinarea orașelor și interdicțiile de călătorie, ca să fie treaba completă.

Cât despre viitor, ce să credem? Urmează alegerile parlamentare, așa că poate până în 6 decembrie mai putem sta liniștiți puțin. Să nu uităm că urmează Crăciunul și Revelionul, ar fi și păcat să nu terminăm la fel cum am început: închiși, fără drept la educație sau libertate. Ar fi păcat și să intrăm în următorul an pandemic fericiți și scăpați de povara acestei boli și de povara unei conduceri inutile.

Deci ce credeți, există viață după pandemie?

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Ludovic Orban, despre Planul Național de Redresare și Reziliență: „Guvernul va efectua toate corecțiile necesare pentru ca PNRR să fie aprobat la nivelul Uniunii Europene.”

Petruța Gromucz - iun. 14, 2021
Cristian Ghinea, Ministrul Proiectelor Europene, a declarat că Planul Național de Redresare și ...
economie PNRR Planul Național de Redresare și Reziliență România

Maraton de vaccinare pentru maramureșeni, în Piața Libertății din Baia Mare

Petruța Gromucz - iun. 14, 2021
Începând de astăzi, până în data de 20 iunie, maramureșenii se pot vaccina în cadrul maratonului ...
vaccin pandemie Maramureș România

Fondul Social European+ 2021-2027, acceptat de Parlamentul European. 88 de miliarde de euro pentru investiții în copii, tineri sau persoane defavorizate

Petruța Gromucz - iun. 14, 2021
Parlamentul European a dat undă verde finală Fondului Social European+ 2021-2027, principalul ...
fondul social european România fonduri sprijin

„Maramureșul oglindit în scrieri”

Daiana Toma-Cioran - iun. 14, 2021
Consiliul Județean Maramureș prin Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare vă oferă un ...
Maramureș cultură eveniment Biblioteca Județeana

România este pe locul 26 la reciclarea deșeurilor dintre cele 27 de state UE. UDMR propune un proiect cu taxe mai mari pentru gunoiul produs

Daiana Toma-Cioran - iun. 14, 2021
România ocupă locul 26 la reciclarea deșeurilor, dintre cele 27 de state europene. Parlamentarii ...
actualități reciclare Uniunea Europană UDMR

Ludovic Orban atacat de colegii de partid. Rareș Bogdan: „Îl va durea stomacul dacă încep să vorbesc”. Raluca Turcan: „A tranzacţionat 3 ministere importante pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor”

Daiana Toma-Cioran - iun. 14, 2021
Război al declarațiilor între europarlamentarul Rareș Bogdan şi Președintele Camerei ...
politică Partidul Național Libaral PNL Congres

Florin Cîţu: „Persoanele care s-au tratat acasă, dar sunt în baza de date DSP vor primi certificat Covid”

Daiana Toma-Cioran - iun. 11, 2021
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că persoanele care au trecut prin boală tratându-se acasă, ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 România

Premierul Florin Cîțu: „Dacă se întârzie un proiect în implementarea PNRR, altul îi poate lua locul”

Daiana Toma-Cioran - iun. 11, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat că în implementarea PNRR se va ține cont de atingerea unor ...
Guvern PNRR premier prim-ministru

Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost modificată. Marea Britanie rămâne în zona roșie

Daiana Toma-Cioran - iun. 11, 2021
Guvernul a actualizat ieri seară lista țărilor cu risc epidemiologic, în funcție de incidența ...
actualități pandemie 2021 Coronavirus

Elevii maramureșeni cu rezultate extraordinare vor fi premiați de către Consiliul Județean Maramureș. A fost alocată suma de 100.000 de lei pentru plata premiilor

Petruța Gromucz - iun. 10, 2021
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a publicat pe una dintre rețelele de ...
elevi premianți olimpici Ionel Bogdan

Guvernul a adoptat proiectul prin care se interzice cumulul pensie-salariu la stat și crește opțional vârsta de pensionare la 70 de ani

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Guvernul a adoptat în ședința de ieri proiectul de lege prin care angajații pot rămâne în câmpul ...
actualități pensie salariu Ministrul Muncii

Premierul Florin Cîțu, despre amânarea majorării alocațiilor: „Reducerea deficitului, un efort la care toți trebuie să participăm”

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul va da o Ordonanța de Urgență prin care să fie ...
România 2021 Guvern alocații

Consiliul Județean Maramureș a acordat Anei Blandiana titlul de cetățean de onoare al județului

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Consiliul Județean Maramureș a votat, în cadrul ședinței de astăzi, acordarea titlului de ...
cultură Ana Blandiana 2021 Consiliul Județean

Evenimentul cultural „Noaptea Muzeelor” va avea loc în 12 iunie

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Consiliul Județean Maramureș vă invită prin instituțiile de cultură din subordinea sa, ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM Noaptea Muzeelor

Banii din cadrul Măsurii 3 – granturi pentru investiții, vor fi mutați pe Măsura 2 - granturi pentru capital de lucru! Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite din programul REACT-EU

Petruța Gromucz - iun. 10, 2021
În cadrul ședinței de Guvern de ieri, Executivul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru ...
economie fonduri măsuri măsura 2

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan: „Mergem pe logica dezvoltării județului Maramureș și a comunităților locale”

Daiana Toma-Cioran - iun. 9, 2021
Astăzi, 9 iunie 2021, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a susținut o ...
administrație CJMM Consiliul Județean Maramureș 2021

Anunțul oficial: UNTOLD 2021 va avea loc în perioada 9-12 septembrie

Petruța Gromucz - iun. 9, 2021
Cel mai mare festival din România, și cel mai așteptat, va avea loc în toamnă. Untold va fi ...
eveniment Untold anunț oficial Cluj Napoca

Clacă de coasă în Satul de pe deal, la Muzeul Satului din Baia Mare

Petruța Gromucz - iun. 9, 2021
Astăzi, începând cu ora 16.00, în incinta Muzeului Satului din Baia Mare, va avea loc cea de-a ...
eveniment Clacă de coasă Muzeul Satului Baia Mare

PSD va depune un proiect de lege pentru majorarea alocațiilor la 300 de lei. Ludovic Orban: „Următoarea creștere a alocațiilor va fi de la 1 ianuarie 2022”

Daiana Toma-Cioran - iun. 9, 2021
PSD va depune în Parlament, un proiect de lege care prevede majorarea alocaţiilor pentru copii ...
alocații PSD PNL Colaiție

Turcia, Bulgaria și Grecia își redeschid granițele pentru turiști. În ce condiții pot călători românii?

Petruța Gromucz - iun. 9, 2021
Sezonul estival se redeschide pentru multe dintre destinațiile turistice preferate de români. ...
turiști vacanțe granițe Turcia