vineri, 20 mai
Există viață după pandemie?
De Petruța Gromucz - luni, 12 octombrie în categoria Editoriale
492

Distribuie pe rețelele de socializare

Am intrat în anul 2020 cu artificii, șampanie și speranță. Dar ceea ce a urmat a distrus orice. 

La aproape o lună după intrarea în noul an, mai exact la data de 22 ianuarie, am fost anunțați că se vor institui câteva reguli de prevenție. Prevenție pentru ce? Nimeni nu știa, era clar că ceva se întâmplă, așa că trebuiau să facă și „mai-marii” noștri ceva, să nu fie de râsul lumii. 

Așa a început povestea măștii, a termometrelor prezente în toate magazinele, a panicii instaurate.  Am început anul prin a fi niște oi. Încă îl continuăm la fel. 

Ok, toate bune, prevenție, mască, termoscanere, golirea rafturilor prin magazine, dar explicațiile nu apăreau de nicăieri. Eram doar panicați, amenințați de carantină, amenințați că vom muri rând pe rând. Toți știam că au început să apară cazuri și în țara noastră, că alarmele ambulanțelor continuă să ne asurzească, că există sute și mii de morți prin țările străine. Doar au circulat chiar și fotografii cu sicrie închise. 

Știți cum se zice, nu? „Dacă apare la televizor, trebuie să fie adevărat, că doar nu ne-or minți..”

La începutul lunii martie au fost interzise manifestațiile publice sau private. Știți voi, nunți, botezuri, cumetrii: INTERZISE. Problema cea mai mare a apărut atunci când, în aceeași lună, a venit decizia de a fi suspendat procesul de învâțământ din toate unitățile școlare. Poi cum? Și dreptul la educație unde este? Bine, să nu uităm că situația este aceeași și acum, după luni bune de pandemie. Cică dreptul la educație e respectat, că doar se fac cursuri online. Dar cu  copiii care nu au acces la internet și trăiesc în sărăcie ce facem? Bine, asta e o altă poveste și conducătorii nostri nu au timp de așa baliverne.

Să trecem mai departe. Jumătatea lunii martie, declararea stării de urgență. Nici în această perioadă nu aveam habar ce se întâmplă. Priveam doar ce se mai decide, că doar în fiecare seară conducătorii țării  ne mai comunicau câte o Ordonanță de Urgență. 

Ok, s-a instaurat starea de urgență, deci s-au închis restaurantele și hotelurile. Au fost interzise evenimentele publice în spații închise. Ce s-a întâmplat cu cei care își câștigau pâinea din domeniile acestea? La fel, ce se întâmplă din nou acum cu cei care au mai rămas în domeniu și azi? Ei, asta e din nou altă poveste despre care Guvernul nu poate discuta momentan. Sunt ocupați să închidă din nou țara.

S--au închis toate. Am primit interdicție să mai ieșim din case seara, la fel cum sunt închise oile noaptea, să nu le înhațe lupul. Pe noi cică dacă ieșeam seara, ne înhăța pandemia. 

Am primit ordin să ieșim doar în cazuri excepționale, dar nu era clar care sunt acelea. Aveai nevoie de pâine, lapte, ouă? Completezi declarație, că doar ieși la luptă cu virusul. Cum să țină astfel guvernul situația sub control, dacă nu știa ce face lelea Mărie joi, la ora 14.00? Așa știa și virusul unde să nu atace, că doar femeia are declarația la ea. 

Apoi, încet, încet au început carantinarea orașelor. Nu aveai voie să ieși din localitate, nu aveai voie să faci un pas fără declarație și nu aveai voie să ieși fără botniță la tine.

Am dus-o așa luni de zile, închiși în casă de Paște, ratând momente importante din viețile noastre, Fără loc de muncă, fără bani, fără viață socială  sau control. Fără orice înseamnă o vaiță normal și cu drepturi.

Dar ce te faci când urmează alegerile peste o lună? Că doar nu o să vină oamenii la vot cu decalarație pe proprie răspundere că merg să cumpere ouă. Așa că, cu câteva luni înainte, s-au scos încet din restricții. A fost anulată declarația, au fost permise evenimentele private cu un anumit număr de persoane. (Interesant a fost că odată ce ziua alegerilor se apropia, numărul permis creștea puțin câte puțin. Fi-ți serioși, doar nu o să se piardă voturi aiurea.) Au fost deschise terasele, apoi restaurantele și școlile. 

Bine, treaba cu educația e diferită, trei scenarii, online, ne-online, știți doar.

 Totul a fost minunat până am votat. Apoi, adică acum, că am ajuns în prezent, numărul infectărilor crește incontrolabil. Că o fi din cauza școlilor care s-au deschis, că o fi din cauza restaurantelor, a hotelurilor, a sălilor de sport, cine știe? Sigur nu e pentru că s-au terminat alegerile și că au fost ocupate funcțiile importante. Așadar, începem să trăim din nou în același scenariu de la începutul anului. Încet-încet se reintroduc reguli, se închid restaurante, teatre, școli. 

Un exemplu concret din județul nostru este Zalăul. Începând de astăzi, restaurantele și hotelurile se închid. Ce contează că oamenii rămân fără loc de muncă sau afaceri? Săptămâna trecută a fost Clujul. Oare cine urmează?

Sigur o să aflăm zilele următoare. Orban a declarat chiar azi că va propune interzicerea evenimentelor, deci ne întoarcem în trecut. Mai lipsesc declarațiile pe propria răspundere, carantinarea orașelor și interdicțiile de călătorie, ca să fie treaba completă.

Cât despre viitor, ce să credem? Urmează alegerile parlamentare, așa că poate până în 6 decembrie mai putem sta liniștiți puțin. Să nu uităm că urmează Crăciunul și Revelionul, ar fi și păcat să nu terminăm la fel cum am început: închiși, fără drept la educație sau libertate. Ar fi păcat și să intrăm în următorul an pandemic fericiți și scăpați de povara acestei boli și de povara unei conduceri inutile.

Deci ce credeți, există viață după pandemie?

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Bugetul pentru etapa a treia din programul Rabla pentru electrocasnice s-a epuizat în mai puțin de un minut

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Bugetul alocat pentru a treia etapă a programului „Rabla pentru Electrocasnice”, sesiunea de ...
economie România 2021 Rabla

Președintele României, Klaus Iohannis: „Autorităților nu le este ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale”

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Autorităților nu le este niciodată ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 măsuri

Taxele pentru mașinile poluante ar putea fi mărite: „Degeaba investim, dacă înmatriculările la cele vechi sunt la liber”

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În țara noastră sunt înmatriculate mai multe mașini second hand, în comparație cu cele noi, ...
taxe impozit majorări Ministrul Mediului

Va fi realizată o piață tradițională și în localitatea Bogdan Vodă

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În ședința de ieri, aleșii județeni au acordat vot favorabil hotărârii prin care Consiliul ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM 2021

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Pensiile speciale, minciuna preferată a USR-iștilor”

Daiana Toma-Cioran - dec. 8, 2021
Pensiile speciale, tema preferată a USR-iștilor! În frunte cu Cioloș, aceștia își închipuie că ...
Deputat Maramureș Gheorghe Șimon Putere

În 2022 bugetarii vor primi din nou vouchere de vacanță

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea de vouchere a fost pus în dezbatere publică. ...
România 2022 vouchere bugetari

Guvernul vrea să adopte bugetul de stat pentru 2022 până pe 24 decembrie

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern, că bugetul de stat ...
Guvern premier pim-ministru Nicolae Ciuca

PNDR: Evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici a fost finalizată

Petruța Gromucz - nov. 25, 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat finalizarea evaluării cererilor de ...
fermieri ferme finanțare cereri de finanțare

ONG-urile și instituțiile de învățământ pot aplica pentru granturi de până la 15.000 de dolari în cadrul Programului anual de finanțări al Ambasadei SUA la București!

Petruța Gromucz - nov. 23, 2021
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Biroul de Diplomație Publică, a anunțat ...
fonduri instituții de învățământ ONG granturi

A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”

Petruța Gromucz - nov. 19, 2021
A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de ...
varianta ocolitoare studiu de fezabilitate drumuri CJMM

Vor fi operate zboruri externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș

Petruța Gromucz - nov. 17, 2021
Potrivit unui comunicat publicat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ...
zboruri externe Maramureș aeroport noi zboruri

Peste 105 milioane de lei pentru servicii socio-educaționale, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijinirea mediului de afaceri, prin POR

Petruța Gromucz - nov. 16, 2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea a 25 de noi ...
POR finanțare dezvoltare contracte de finanțare

POIM: Finanțare în valoare de 18 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”

Petruța Gromucz - nov. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în acest weekend semnarea a 37 noi ...
Baia Mare finanțare Spitalul Județean ,,Dr. Constantin Opriș” MIPE

Au fost aprobate primele documente pentru demararea PNRR. România va beneficia de prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului

Petruța Gromucz - nov. 12, 2021
Guvernul a adoptat în 10 noiembrie 2021, două memorandumuri prin carea mandatat Ministerul ...
PNRR România memorandum Guvern

Expoziție itinerantă ,,Din zestrea Maramureșului”, la Craiova

Petruța Gromucz - nov. 11, 2021
Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:00, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de ...
expoziție Maramureș tradiție muzeu

Au fost semnate noi contracte de finanțare pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție destinate elevilor și personalului medical

Petruța Gromucz - nov. 10, 2021
Autoritatea de Management pentru POIM 2014-2020 a asigurat semnarea a 3 noi contracte de ...
contracte de finanțare finanțare management echipamente de protecție

O nouă rundă pentru Rabla pentru Electrocasnice și lansarea a 3 noi programe: instalarea de panouri fotovoltaice și staţii de încărcare pentru maşinile electrice și un program dedicat construcției pistelor de biciclete

Petruța Gromucz - nov. 8, 2021
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat la la sfârșitul săptămânii ...
Rabla electrocasnice sesiune nouă fonduri

Un nou liberal demisionează din grupul parlamentar al PNL acuzând „distrugerea PNL de către cei care au confiscat partidul”

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
După ce fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL și ...
politică Partidul Național Liberal PNL demisii

S-a redeschis Centrul de vaccinare de la Caspev Baia Mare. Unde se mai pot vaccina băimărenii?

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
Centrul de vaccinare de la Caspev (strada Săsarului numărul 3) s-a redeschis, aici, băimărenii ...
Baia Mare Maramureș Cătălin Cherecheș Centre de vaccinare

PNRR, aprobat de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Petruța Gromucz - oct. 29, 2021
Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat ieri, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării ...
PNRR Consiliul UE prefinanțare plan național