luni, 20 septembrie
Există viață după pandemie?
De Petruța Gromucz - luni, 12 octombrie în categoria Editoriale
430

Distribuie pe rețelele de socializare

Am intrat în anul 2020 cu artificii, șampanie și speranță. Dar ceea ce a urmat a distrus orice. 

La aproape o lună după intrarea în noul an, mai exact la data de 22 ianuarie, am fost anunțați că se vor institui câteva reguli de prevenție. Prevenție pentru ce? Nimeni nu știa, era clar că ceva se întâmplă, așa că trebuiau să facă și „mai-marii” noștri ceva, să nu fie de râsul lumii. 

Așa a început povestea măștii, a termometrelor prezente în toate magazinele, a panicii instaurate.  Am început anul prin a fi niște oi. Încă îl continuăm la fel. 

Ok, toate bune, prevenție, mască, termoscanere, golirea rafturilor prin magazine, dar explicațiile nu apăreau de nicăieri. Eram doar panicați, amenințați de carantină, amenințați că vom muri rând pe rând. Toți știam că au început să apară cazuri și în țara noastră, că alarmele ambulanțelor continuă să ne asurzească, că există sute și mii de morți prin țările străine. Doar au circulat chiar și fotografii cu sicrie închise. 

Știți cum se zice, nu? „Dacă apare la televizor, trebuie să fie adevărat, că doar nu ne-or minți..”

La începutul lunii martie au fost interzise manifestațiile publice sau private. Știți voi, nunți, botezuri, cumetrii: INTERZISE. Problema cea mai mare a apărut atunci când, în aceeași lună, a venit decizia de a fi suspendat procesul de învâțământ din toate unitățile școlare. Poi cum? Și dreptul la educație unde este? Bine, să nu uităm că situația este aceeași și acum, după luni bune de pandemie. Cică dreptul la educație e respectat, că doar se fac cursuri online. Dar cu  copiii care nu au acces la internet și trăiesc în sărăcie ce facem? Bine, asta e o altă poveste și conducătorii nostri nu au timp de așa baliverne.

Să trecem mai departe. Jumătatea lunii martie, declararea stării de urgență. Nici în această perioadă nu aveam habar ce se întâmplă. Priveam doar ce se mai decide, că doar în fiecare seară conducătorii țării  ne mai comunicau câte o Ordonanță de Urgență. 

Ok, s-a instaurat starea de urgență, deci s-au închis restaurantele și hotelurile. Au fost interzise evenimentele publice în spații închise. Ce s-a întâmplat cu cei care își câștigau pâinea din domeniile acestea? La fel, ce se întâmplă din nou acum cu cei care au mai rămas în domeniu și azi? Ei, asta e din nou altă poveste despre care Guvernul nu poate discuta momentan. Sunt ocupați să închidă din nou țara.

S--au închis toate. Am primit interdicție să mai ieșim din case seara, la fel cum sunt închise oile noaptea, să nu le înhațe lupul. Pe noi cică dacă ieșeam seara, ne înhăța pandemia. 

Am primit ordin să ieșim doar în cazuri excepționale, dar nu era clar care sunt acelea. Aveai nevoie de pâine, lapte, ouă? Completezi declarație, că doar ieși la luptă cu virusul. Cum să țină astfel guvernul situația sub control, dacă nu știa ce face lelea Mărie joi, la ora 14.00? Așa știa și virusul unde să nu atace, că doar femeia are declarația la ea. 

Apoi, încet, încet au început carantinarea orașelor. Nu aveai voie să ieși din localitate, nu aveai voie să faci un pas fără declarație și nu aveai voie să ieși fără botniță la tine.

Am dus-o așa luni de zile, închiși în casă de Paște, ratând momente importante din viețile noastre, Fără loc de muncă, fără bani, fără viață socială  sau control. Fără orice înseamnă o vaiță normal și cu drepturi.

Dar ce te faci când urmează alegerile peste o lună? Că doar nu o să vină oamenii la vot cu decalarație pe proprie răspundere că merg să cumpere ouă. Așa că, cu câteva luni înainte, s-au scos încet din restricții. A fost anulată declarația, au fost permise evenimentele private cu un anumit număr de persoane. (Interesant a fost că odată ce ziua alegerilor se apropia, numărul permis creștea puțin câte puțin. Fi-ți serioși, doar nu o să se piardă voturi aiurea.) Au fost deschise terasele, apoi restaurantele și școlile. 

Bine, treaba cu educația e diferită, trei scenarii, online, ne-online, știți doar.

 Totul a fost minunat până am votat. Apoi, adică acum, că am ajuns în prezent, numărul infectărilor crește incontrolabil. Că o fi din cauza școlilor care s-au deschis, că o fi din cauza restaurantelor, a hotelurilor, a sălilor de sport, cine știe? Sigur nu e pentru că s-au terminat alegerile și că au fost ocupate funcțiile importante. Așadar, începem să trăim din nou în același scenariu de la începutul anului. Încet-încet se reintroduc reguli, se închid restaurante, teatre, școli. 

Un exemplu concret din județul nostru este Zalăul. Începând de astăzi, restaurantele și hotelurile se închid. Ce contează că oamenii rămân fără loc de muncă sau afaceri? Săptămâna trecută a fost Clujul. Oare cine urmează?

Sigur o să aflăm zilele următoare. Orban a declarat chiar azi că va propune interzicerea evenimentelor, deci ne întoarcem în trecut. Mai lipsesc declarațiile pe propria răspundere, carantinarea orașelor și interdicțiile de călătorie, ca să fie treaba completă.

Cât despre viitor, ce să credem? Urmează alegerile parlamentare, așa că poate până în 6 decembrie mai putem sta liniștiți puțin. Să nu uităm că urmează Crăciunul și Revelionul, ar fi și păcat să nu terminăm la fel cum am început: închiși, fără drept la educație sau libertate. Ar fi păcat și să intrăm în următorul an pandemic fericiți și scăpați de povara acestei boli și de povara unei conduceri inutile.

Deci ce credeți, există viață după pandemie?

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Școlile trebuie închise ultimele. Nu am susținut vaccinarea obligatorie, dar testarea trebuie sprijinită”

Daiana Toma-Cioran - sept. 20, 2021
Școlile trebuie închise ultimele, susține Ministrul Educației, după evoluția îngrijorătoare a ...
educație învățământ România 2021

Alianța pentru Patrie, noul partid susținut de Liviu Dragnea

Daiana Toma-Cioran - sept. 20, 2021
Fostul președinte PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că va sprijini un partid nou-înfiinţat, numit ...
politică Alianța pentru Patrie Liviu Dragnea nou partid politic

CJSU a aprobat scenariile de desfășurare a activității în unitățile de învățământ preuniversitar din județ

Petruța Gromucz - sept. 20, 2021
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat în ședință, scenariile de desfășurare a ...
CJSU coronavirus reguli măsuri

Crește numărul contractelor plătite pe măsura 2 – granturi pentru capital de lucru

Petruța Gromucz - sept. 20, 2021
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a publicat vineri situația la 17 ...
economic măsura 2 contracte plată

Acțiune de combatere a bullying-ului în liceele din Maramureș

Daiana Toma-Cioran - sept. 17, 2021
Cătălin Moroșanu a fost prezent la Colegiul Tehnic „George Barițiu” Baia Mare și la Liceul ...
combatere bullying liceu Baia Mare

Premierul Florin Cîțu: „Folosirea certificatului verde nu discriminează. Este o măsură care permite activităților economice să continue”

Daiana Toma-Cioran - sept. 17, 2021
Folosirea certificatului verde Covid pentru mai multe activităţi în localităţile cu incidenţă ...
premier prim-ministru Florin Cîțu 2021

S-a modificat lista țărilor cu risc epidemiologic. Bulgaria, Franța și Germania au intrat în zona galbenă. Spania a intrat în zona verde

Daiana Toma-Cioran - sept. 17, 2021
HOTĂRÂREA nr. 71 din 16.09.2021 privind aprobarea Listei cu clasificarea ...
pandemie țări risc epidemiologic

Au fost stabilite măsuri pentru prevenirea și limitarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 în municipiul Baia Mare, Șișești, Călinești, Satulung, Moisei și Recea

Petruța Gromucz - sept. 17, 2021
CJSU a aprobat măsuri pentru prevenirea și limitarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 în ...
măsuri reguli Baia Mare Maramureș

NextGenerationEU: Comisia Europeană obține alte 9 miliarde de euro sub formă de obligațiuni pentru redresarea Europei în contextul COVID-19

Petruța Gromucz - sept. 17, 2021
La 14 septembrie 2021, Comisia Europeană a anunțat faptul că a strâns încă 9 miliarde de euro ...
Comisia Europeană 9 miliarde de euro obligațiuni redresare

POCU: Apel de proiecte adresat îmbunătățirii procesului de predare a limbii române preșcolarilor și elevilor aparținând minorităților naționale

Petruța Gromucz - sept. 16, 2021
AM POCU a lansat ieri, 15 septembrie 2021, în consultare publică Ghidul Solicitantului ...
limba română predare proiecte proces de predare

Alegerile pentru președintele USR PLUS au fost oprite. Au apărut suspiciuni de fraudă

Daiana Toma-Cioran - sept. 16, 2021
Alegerile pentru funcția de președinte al USR PLUS au fost începute miercuri dimineață și au ...
USR PLUS politică 2021 Dan Barna

Ministrul Muncii, Șeful DSU și premierul spun că vaccinarea sau testarea săptămânală obligatorie se va face fără finanțare de la stat. Care sunt categoriile vizate

Daiana Toma-Cioran - sept. 16, 2021
Raluca Turcan, Ministrul Muncii: „Angajații din centrele pentru bătrâni și copii care ...
pandemie vaccinare Ministrul Muncii Raluca Turcan

Nelu Tătaru vrea să îi propună premierului vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii de persoane

Daiana Toma-Cioran - sept. 15, 2021
Nelu Tătaru, consilier onorific al premierului, a declarat că va discuta cu premierul ...
actualități Nelu Tătaru premier Florin Cîțu

Bilanț la final de sezon pe Litoralul românesc: „Costuri nejustificate, personal nepregătit, extenuat şi irascibil, dughenizare”

Daiana Toma-Cioran - sept. 15, 2021
Peste 1.250 de acţiuni de control au avut loc în acest sezon estival pe Litoral şi în Delta ...
litoral ANPC prețuri director

Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare este partener într-un nou progam Erasmus +

Daiana Toma-Cioran - sept. 15, 2021
În perioada 20–21 septembrie 2021, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul de Științe ...
Erasmus Plus Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare

Noua Măsură 3: Finanțări de până la 1 milion de euro pentru IMMuri! Imobilele rămân eligibile

Petruța Gromucz - sept. 15, 2021
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate a publicat săptămâna ...
imobile măsura 3 finanțări 1 milion de euro

Polonia și Ungaria nu primesc momentan undă verde pentru PNRR. Decizia a fost luată de Comisia Europeană

Petruța Gromucz - sept. 15, 2021
Comisia Europeană nu aprobă deocamdată planurile naționale de redresare și reziliență ale ...
PNRR Ungaria Polonia aprobare

Parlamentul European cere României să recunoască căsătoriile între persoane de același sex

Daiana Toma-Cioran - sept. 14, 2021
Familiile LGBTIQ și cuplurile de același sex ar trebui să aibă aceleași libertăți de circulație ...
actualități LGBTIQ Parlamentul European România

Logiscool Baia Mare începe o nouă campanie de înscrieri la cursurile de programare

24mm.ro - sept. 14, 2021
Logiscool Baia Mare deschide campania de înscriere la cursurile care încep în septembrie ...
Logischool Baia Mare cursuri programare

Ionel Bogdan: „Lucrările de asfaltare pe drumul către Luhei – Poienile de Sub Munte, în linie dreaptă”

Daiana Toma-Cioran - sept. 14, 2021
Președintele Consiliul Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a efectuat o vizită în Poienile de Sub ...
Ionel Bogdan președinte Consiliul Județean Maramureș