joi, 22 octombrie
Proteste în Belarus
De Daiana Toma-Cioran - luni, 24 august în categoria Actualități
65

Distribuie pe rețelele de socializare

Peste 100.000 de cetățeni ai Belarusului s-au adunat ieri, 23 august, în capitala Minsk, dar și în alte orașe, pentru „Marșul Libertății”, acesta fiind cel mai mare protest de opoziție față de președintele Aleksandr Lukașenka, aflat la conducerea țării de 26 de ani.

Lukașenka a fost declarat câștigătorul alegerilor din 9 august, iar contracandidata sa, Svetlana Țihanovskaia, a pierdut, ea fiind forțată să părăsească țara. Svetlana a ales să meargă în Lituania, de unde a continuat să ceară oamenilor să protesteze față de rezultatul alegerilor.

Protestatarii au scandat „demisia” și au mărșăluit cu flori, baloane și pancarte pe care  erau scrise mesaje precum „suntem anti-violență” și „Lukașenka trebuie să răspundă pentru tortură și morți”.

„Nu s-a întâmplat niciodată așa ceva, Minsk-ul s-a unit, belarușii s-au unit. Este un festival al libertății”, a spus un preot catolic care participa la protest, conform AFP.

Tot ieri a avut loc și un meeting al suporterilor lui Aleksandr Lukașenka, unde acesta le-a vorbit celor prezenți în Piața Independenței, spunând că NATO a trimis tancuri și avioane la 15 minute de granița cu Belarus, iar țările vecine ar „ordona” ca alegerile să fie reluate, lucru cu care el nu este de acord.

Roberta VÂNTU

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri