marți, 04 octombrie
Diaspora are candidați pentru parlamentare. Primele partide care și-au înregistrat candidații pentru românii din străinătate
De Daiana Toma-Cioran - luni, 12 octombrie în categoria Politică
243

Distribuie pe rețelele de socializare

PNL are 6 candidați la parlamentare în diaspora

Liberalii și-au făcut deja cunoscuți candidații pentru funcțiile de senatori și deputați din Diaspora. PNL are în diaspora doi candidați pentru Senat și patru candidați pentru Camera Deputaților.

Primul pe listă la Senat este Viorel Badea (52 ani). Omul propus de liberali este un veteran al circumscripţiei Diaspora, fiind la al treilea mandat de senator. Capul de listă pentru Senat, Viorel Badea, senator din 2008 până în prezent, când din nou tânjește pentru un nou mandat din partea PNL Diaspora. Primul mandat l-a avut sub umbrela PDL-ului, el fiind mare iubitor al curentului băsist. În 2012, când în PDL s-au „încins spiritele” și lucrurile nu mergeau tocmai bine, Badea a hotărât să-și facă transferul la PNL, șah mat, senator de 8 ani, a ales partidul potrivit, ar spune unii. 

În urmă cu doi ani, au apărut nemulțumirile colegilor de partid, PNL Diaspora-Spania,  la adresa lui Badea „Oare conducerea PNL cunoaște aceste lucruri?” La aceea vreme, colegii săi, îl acuzau pe senatorul și președintele PNL Diaspora de „o atitudine dictatorială” și că majoritatea decizilor luate au avut „un interes personal”. Nemultumirile membriilor s-a încheiat cu desființarea filialei PNL Diaspora Spania: „Deși PNL Diaspora Spania a fost și este una dintre cele mai performante organizații în alegeri, activă și implicată în politica de românească de dreapta, a fost desfiinșată pentru că a avut socoteală despre activitatea Senatorului, fapt care a deranjat profund” declarau membrii partidului din străinătate în 2018. 

Viorel Badea este acuzat că  „taie și spânzură” și azi în PNL Diaspora, punând în funcții importante „prieteni”, „cunoștințe” și „oamenii săi de încredere”. Un lucru este cert, singurul lucru bun pe care l-a realizat pentru Diaspora a fost pentru „batante” (îngrijitoarele de bătrâni din Italia), o altă inițiativă a avut-o în 2017 privind înființarea unei agenții naționale pentru repatriere care sa-i asiste pe românii care doresc să se întoarcă în țară, alte inițiative nu prea au existat din partea dânsului, cu siguranță viitorul mandat va fi mai productiv.

Al doilea candidat pentru senator în diasporă este Rareş Burlacu. El a emigrat în Canada la mijlocul anilor 2000, iar acum predă la École Nationale d’Administration Publique. Până să emigreze, a lucrat în Ministerul Dezvoltăriii Economice, Inovării şi Exportului şi la Prefectura Sibiu.

Toți candidații Partidului Național Liberal pentru Camera Deputaților sunt antreprenori. 

Valentin Făgărăşian a emigrat în Italia în 1992. El a fondat o companie în domeniul construcţiilor şi este preşedintele Organizaţiei Oamenilor de Afaceri, cu scopul de a reuni antreprenori de toate naţionalităţile de pe teritoriul Italiei. 

Toader Ciuta are și el o companie în domeniul construcţiilor. El a emigrat de peste 20 de ani din România şi locuieşte în Irlanda.

Radu Lupu a plecat mai întâi în Germania, iar acum este în Italia, unde a deschis o afacere în domeniul tâmplăriei. Acum are o fabrică la Piteşti, de unde exportă în toată Europa.

Mihai Dohotar a emigrat în Grecia, unde a deschis o firmă de curăţenie, apoi o patiserie cu produse româneşti şi greceşti. De câţiva ani a deschis o afacere de import – export de produse româneşti în toată Europa. 

Candidații PMP pentru alegerile parlamentare

Partidul Mișcarea Populară a finalizat lista din diaspora pentru alegerile parlamentare:

La Camera Deputaților, cap de listă este Constantin Codreanu (parlamentar Diaspora, președintele Comisei pentru comunitățile de români din afara graniţelor ţării), urmat de Alexandru Leșco (Republica Moldova), Constantin-Dorin Coman (Secretar General al Organizației Diaspora, inginer, Italia) și Cecilia Jora (antreprenor, Belgia).

La Senat, lista o deschide Cătălin Avramescu (Ambasador, profesor), urmat de Loretta Handrabura (profesor, fost Ministru al Tineretului și Sportului, fost Viceministru al Educației; Republica Moldova). 

Candidații PSD Diaspora

Pentru alegerile parlamentare din decembrie 2020, PSD Diaspora i-a ales pentru Senat pe: Nicoleta Neagoe (președinte PSD Spania) și pe Florin Bogdan (președinte PSD Anglia). Pe lista pentru Camera Deputaților sunt Emil Ciubotariu (vicepreședinte PSD Italia), Andrei Murariu (președinte PSD Italia), Antoniu Tudor (secretar PSD Franța) și Mihaela Bulz ((președinte OFSD Franța).

Candidații USR Plus Diaspora la alegerile parlamentare 2020

Pentru Senat, lista este deschisă de Radu Mihail (parlamentar Diaspora, candidează pentru al doilea mandat), urmat de Marius Cobianu (funcționar European, absolvent al Academiei de Studii Economice, secția cu predare în limba franceză, și fost bursier al guvernului francez), Ina Monica Georgescu (IT Business Analyst), Lucian Sangeorgean (inginer).

Pentru Camera Deputaților, USR Plus are șase candidați: Iulian Ștefan Lorincz (arhitect), Simina Tulbure (a absolvit facultatea și masterul la University of Essex, are experiență în Parlamentul European și Banca Europeană de Investiții), Marius Octavian Olaru (consultant software IT), Ionuț Aionițoaei (coordonator de echipă în cadrul Comisiei Europene), George Catrina (manager) și Pamela Chiricheu (bibliotecară și profesoară).

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Bugetul pentru etapa a treia din programul Rabla pentru electrocasnice s-a epuizat în mai puțin de un minut

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Bugetul alocat pentru a treia etapă a programului „Rabla pentru Electrocasnice”, sesiunea de ...
economie România 2021 Rabla

Președintele României, Klaus Iohannis: „Autorităților nu le este ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale”

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Autorităților nu le este niciodată ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 măsuri

Taxele pentru mașinile poluante ar putea fi mărite: „Degeaba investim, dacă înmatriculările la cele vechi sunt la liber”

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În țara noastră sunt înmatriculate mai multe mașini second hand, în comparație cu cele noi, ...
taxe impozit majorări Ministrul Mediului

Va fi realizată o piață tradițională și în localitatea Bogdan Vodă

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În ședința de ieri, aleșii județeni au acordat vot favorabil hotărârii prin care Consiliul ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM 2021

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Pensiile speciale, minciuna preferată a USR-iștilor”

Daiana Toma-Cioran - dec. 8, 2021
Pensiile speciale, tema preferată a USR-iștilor! În frunte cu Cioloș, aceștia își închipuie că ...
Deputat Maramureș Gheorghe Șimon Putere

În 2022 bugetarii vor primi din nou vouchere de vacanță

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea de vouchere a fost pus în dezbatere publică. ...
România 2022 vouchere bugetari

Guvernul vrea să adopte bugetul de stat pentru 2022 până pe 24 decembrie

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern, că bugetul de stat ...
Guvern premier pim-ministru Nicolae Ciuca

PNDR: Evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici a fost finalizată

Petruța Gromucz - nov. 25, 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat finalizarea evaluării cererilor de ...
fermieri ferme finanțare cereri de finanțare

ONG-urile și instituțiile de învățământ pot aplica pentru granturi de până la 15.000 de dolari în cadrul Programului anual de finanțări al Ambasadei SUA la București!

Petruța Gromucz - nov. 23, 2021
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Biroul de Diplomație Publică, a anunțat ...
fonduri instituții de învățământ ONG granturi

A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”

Petruța Gromucz - nov. 19, 2021
A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de ...
varianta ocolitoare studiu de fezabilitate drumuri CJMM

Vor fi operate zboruri externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș

Petruța Gromucz - nov. 17, 2021
Potrivit unui comunicat publicat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ...
zboruri externe Maramureș aeroport noi zboruri

Peste 105 milioane de lei pentru servicii socio-educaționale, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijinirea mediului de afaceri, prin POR

Petruța Gromucz - nov. 16, 2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea a 25 de noi ...
POR finanțare dezvoltare contracte de finanțare

POIM: Finanțare în valoare de 18 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”

Petruța Gromucz - nov. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în acest weekend semnarea a 37 noi ...
Baia Mare finanțare Spitalul Județean ,,Dr. Constantin Opriș” MIPE

Au fost aprobate primele documente pentru demararea PNRR. România va beneficia de prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului

Petruța Gromucz - nov. 12, 2021
Guvernul a adoptat în 10 noiembrie 2021, două memorandumuri prin carea mandatat Ministerul ...
PNRR România memorandum Guvern

Expoziție itinerantă ,,Din zestrea Maramureșului”, la Craiova

Petruța Gromucz - nov. 11, 2021
Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:00, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de ...
expoziție Maramureș tradiție muzeu

Au fost semnate noi contracte de finanțare pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție destinate elevilor și personalului medical

Petruța Gromucz - nov. 10, 2021
Autoritatea de Management pentru POIM 2014-2020 a asigurat semnarea a 3 noi contracte de ...
contracte de finanțare finanțare management echipamente de protecție

O nouă rundă pentru Rabla pentru Electrocasnice și lansarea a 3 noi programe: instalarea de panouri fotovoltaice și staţii de încărcare pentru maşinile electrice și un program dedicat construcției pistelor de biciclete

Petruța Gromucz - nov. 8, 2021
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat la la sfârșitul săptămânii ...
Rabla electrocasnice sesiune nouă fonduri

Un nou liberal demisionează din grupul parlamentar al PNL acuzând „distrugerea PNL de către cei care au confiscat partidul”

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
După ce fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL și ...
politică Partidul Național Liberal PNL demisii

S-a redeschis Centrul de vaccinare de la Caspev Baia Mare. Unde se mai pot vaccina băimărenii?

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
Centrul de vaccinare de la Caspev (strada Săsarului numărul 3) s-a redeschis, aici, băimărenii ...
Baia Mare Maramureș Cătălin Cherecheș Centre de vaccinare

PNRR, aprobat de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Petruța Gromucz - oct. 29, 2021
Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat ieri, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării ...
PNRR Consiliul UE prefinanțare plan național