marți, 20 octombrie
Diaspora are candidați pentru parlamentare. Primele partide care și-au înregistrat candidații pentru românii din străinătate
De Daiana Toma-Cioran - luni, 12 octombrie în categoria Politică
66

Distribuie pe rețelele de socializare

PNL are 6 candidați la parlamentare în diaspora

Liberalii și-au făcut deja cunoscuți candidații pentru funcțiile de senatori și deputați din Diaspora. PNL are în diaspora doi candidați pentru Senat și patru candidați pentru Camera Deputaților.

Primul pe listă la Senat este Viorel Badea (52 ani). Omul propus de liberali este un veteran al circumscripţiei Diaspora, fiind la al treilea mandat de senator. Capul de listă pentru Senat, Viorel Badea, senator din 2008 până în prezent, când din nou tânjește pentru un nou mandat din partea PNL Diaspora. Primul mandat l-a avut sub umbrela PDL-ului, el fiind mare iubitor al curentului băsist. În 2012, când în PDL s-au „încins spiritele” și lucrurile nu mergeau tocmai bine, Badea a hotărât să-și facă transferul la PNL, șah mat, senator de 8 ani, a ales partidul potrivit, ar spune unii. 

În urmă cu doi ani, au apărut nemulțumirile colegilor de partid, PNL Diaspora-Spania,  la adresa lui Badea „Oare conducerea PNL cunoaște aceste lucruri?” La aceea vreme, colegii săi, îl acuzau pe senatorul și președintele PNL Diaspora de „o atitudine dictatorială” și că majoritatea decizilor luate au avut „un interes personal”. Nemultumirile membriilor s-a încheiat cu desființarea filialei PNL Diaspora Spania: „Deși PNL Diaspora Spania a fost și este una dintre cele mai performante organizații în alegeri, activă și implicată în politica de românească de dreapta, a fost desfiinșată pentru că a avut socoteală despre activitatea Senatorului, fapt care a deranjat profund” declarau membrii partidului din străinătate în 2018. 

Viorel Badea este acuzat că  „taie și spânzură” și azi în PNL Diaspora, punând în funcții importante „prieteni”, „cunoștințe” și „oamenii săi de încredere”. Un lucru este cert, singurul lucru bun pe care l-a realizat pentru Diaspora a fost pentru „batante” (îngrijitoarele de bătrâni din Italia), o altă inițiativă a avut-o în 2017 privind înființarea unei agenții naționale pentru repatriere care sa-i asiste pe românii care doresc să se întoarcă în țară, alte inițiative nu prea au existat din partea dânsului, cu siguranță viitorul mandat va fi mai productiv.

Al doilea candidat pentru senator în diasporă este Rareş Burlacu. El a emigrat în Canada la mijlocul anilor 2000, iar acum predă la École Nationale d’Administration Publique. Până să emigreze, a lucrat în Ministerul Dezvoltăriii Economice, Inovării şi Exportului şi la Prefectura Sibiu.

Toți candidații Partidului Național Liberal pentru Camera Deputaților sunt antreprenori. 

Valentin Făgărăşian a emigrat în Italia în 1992. El a fondat o companie în domeniul construcţiilor şi este preşedintele Organizaţiei Oamenilor de Afaceri, cu scopul de a reuni antreprenori de toate naţionalităţile de pe teritoriul Italiei. 

Toader Ciuta are și el o companie în domeniul construcţiilor. El a emigrat de peste 20 de ani din România şi locuieşte în Irlanda.

Radu Lupu a plecat mai întâi în Germania, iar acum este în Italia, unde a deschis o afacere în domeniul tâmplăriei. Acum are o fabrică la Piteşti, de unde exportă în toată Europa.

Mihai Dohotar a emigrat în Grecia, unde a deschis o firmă de curăţenie, apoi o patiserie cu produse româneşti şi greceşti. De câţiva ani a deschis o afacere de import – export de produse româneşti în toată Europa. 

Candidații PMP pentru alegerile parlamentare

Partidul Mișcarea Populară a finalizat lista din diaspora pentru alegerile parlamentare:

La Camera Deputaților, cap de listă este Constantin Codreanu (parlamentar Diaspora, președintele Comisei pentru comunitățile de români din afara graniţelor ţării), urmat de Alexandru Leșco (Republica Moldova), Constantin-Dorin Coman (Secretar General al Organizației Diaspora, inginer, Italia) și Cecilia Jora (antreprenor, Belgia).

La Senat, lista o deschide Cătălin Avramescu (Ambasador, profesor), urmat de Loretta Handrabura (profesor, fost Ministru al Tineretului și Sportului, fost Viceministru al Educației; Republica Moldova). 

Candidații PSD Diaspora

Pentru alegerile parlamentare din decembrie 2020, PSD Diaspora i-a ales pentru Senat pe: Nicoleta Neagoe (președinte PSD Spania) și pe Florin Bogdan (președinte PSD Anglia). Pe lista pentru Camera Deputaților sunt Emil Ciubotariu (vicepreședinte PSD Italia), Andrei Murariu (președinte PSD Italia), Antoniu Tudor (secretar PSD Franța) și Mihaela Bulz ((președinte OFSD Franța).

Candidații USR Plus Diaspora la alegerile parlamentare 2020

Pentru Senat, lista este deschisă de Radu Mihail (parlamentar Diaspora, candidează pentru al doilea mandat), urmat de Marius Cobianu (funcționar European, absolvent al Academiei de Studii Economice, secția cu predare în limba franceză, și fost bursier al guvernului francez), Ina Monica Georgescu (IT Business Analyst), Lucian Sangeorgean (inginer).

Pentru Camera Deputaților, USR Plus are șase candidați: Iulian Ștefan Lorincz (arhitect), Simina Tulbure (a absolvit facultatea și masterul la University of Essex, are experiență în Parlamentul European și Banca Europeană de Investiții), Marius Octavian Olaru (consultant software IT), Ionuț Aionițoaei (coordonator de echipă în cadrul Comisiei Europene), George Catrina (manager) și Pamela Chiricheu (bibliotecară și profesoară).

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri