luni, 19 octombrie
Pagina de Istorie- Date istorice marcante care au avut loc în ziua de 12 octombrie
De Mihai Popan - luni, 12 octombrie în categoria Cultură
29

Distribuie pe rețelele de socializare

 

1449- În urma desfășurării bătăliei de la Tămășeni, pe Siret și cu ajutorul lui Iancu de Hunedoara, Bogdan al II-lea devine domn al Moldovei. A fost domn al Moldovei timp de doi ani, iar unii istorici afirmă faptul că este copilul din flori ai lui Alexandru cel Bun.

1492- Cristofor Columb ajunge în insulele Bahamas, crezând că a ajuns în Asia de Est. Una dintre cele mai importante contribuții ale italianului este descoperirea insulelor Bahamas. După travesarea Oceanului Atlantic, navigatorul declară pământul american ca fiind parte din posesiunea Spaniei.

1595- Unul dintre cei mai importanți domni ai Moldovei, Ștefan Răzvan, ocupă Bucureștiul. Tatăl său era un țigan musulman care emigrase în Moldova din Imperiul Otoman, iar mama sa avea origini moldovenești. A sprijinit oastea lui Mihai Viteazul și al lui Sigismund Bathory, în lupta împotriva otomanilor

1777- Grigore al III-lea Ghica, domn al Moldovei, a fost asasinat de către un trimis de al sultanului, din cauza opunerii ocupării Bucovinei, austriecii le cer otomonailor înlocuirea lui. A fost înmormântat în cadrul bisericii Sf. Spiridon din Iași.

1808- Napoleon Bonaparte și țarul rus Alexandru I anexează Moldova și Țara Românească.

1860- Se naște Constanța Hodoș, care a fost o scriitoare din România, soția scriitorului Alexandru Hodoș, cunoscut sub pseudonimul Ion Gorun. A fost una dintre militantele mișcării feministe și a înființat Revista noastră în 1905.

1863- Guvernul Kogălniceanu este numit în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza și s-a afirmat prin contribuții importante social-economice

1863- Moare Andrei Mureșanu, care a fost un poet revoluționar ardelean. S-a născut în familia unui mic întreprinzător care a studiat filosofia și teologia greco-catolică la Blaj, lucrând ca profesor în Brașov, din anul 1838.

1872- În urma decretului regal din acest an s-a înființat Universitatea de la Cluj, în limba maghiară, care era formată la început din patru facultăți: filosofie și litere, drept, matematici și științele naturii, medicină.

1896- Se naște inițiatorul poeziei ermetice, Eugenio Montale, care a fost un poet italian, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1975.

1903- Este inaugurat la București Palatul Facultății de Medicină, care este o clădire în stil neoclasic francez, fiind amplasată în sectorul 5 al capitalei.

1910- Rămășițele împăratului Sfântului Imperiu Romano-German, Otto al III-lea, sunt descoperite în catedrala Aachen.

1931- A fost inaugurată statuia Mântuitorului în orașul Rio de Janeiro, din Brazilia. Are o înălțime de aproximativ 30 de metri, cu o lungime a brațelor de 28 de metri și cu o greutate de 635 de tone. Statuia este situată pe muntele Corcovado, la o altitudine de 700 de metri.

1935- S-a năcut Lucian Pavarotti, care este unul dintre cei mai reprezentativi tenori italieni. A abandonat meseria de profesor ca să devină cântăreț și a reușit să câștige un premiu internațional în cadrul competiției desfășurate la Teatrul Reggio din 1961.

1944- Oradea este eliberată de sub fasciștii maghiari de către o unitate formată din militari români și sovietici. 

1964- Prima navă spațială capabilă să transporte trei persoane a fost lansată în spațiu de către sovietici. Nava spațială se numea Voskod I.

1981- Moare scriitoarea Agatha Grigorescu-Bacovia, soția poetului George Bacovia. Unele dintre cele mai cunoscute volume ale scriitoarei sunt ,,Armonii crepusculare” și ,,Muguri cenușii”.

1998- Fondatorii Partidului Național Țărănesc, Iuliu Maniu și Ion Mihalache, sunt eliberați de către Curtea Supremă de Justiție a României.

2002- Atacul terorist din Insula Bali care se încheie cu moartea a 202 de persoane, iar peste 300 au fost rănite.

2019- Taifunul Hagibis din Japonia a produs moartea a 74 de oameni, iar peste 220 de persoane au fost rănite.


 


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri