luni, 19 octombrie
Pagina de Istorie-11 octombrie
De Mihai Popan - sâmbătă, 10 octombrie în categoria Cultură
31

Distribuie pe rețelele de socializare

 

 

1818- Domnitorul Ioan Caragea părăsește domnia Țării Românești, fiind unul dintre domnitorii fanarioți, domnind în perioada 1812-1818. A instaurat primul cod de legi din Valahia, care i-a purtat numele de ,,Legiuirea Caragea”.

1866- Carol I este recunoscut domn al Țării Românești de către Poarta Otomană. 

Carol I al României a fost mai întâi domn al Țării Românești, iar mai apoi rege. În 1867 devine membru titular al Academiei Române, iar mai târziu devine protectorul și președintele de onoare a acestei instituții.           

1884- S-a născut  Eleanor Roosevelt, care a fost soția președintelui Franklin Delano Roosevelt. În timpul Marii Crize economice din 1929, a călătorit și a răspândit politica New Deal.

1885- Se naște unul dintre cei mai importanți romancieri francezi, Francois Mauriac,  laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1952. 

1910- Theodore Roosevelt a devenit primul președinte american care a zburat cu avionul.

1912- Orașul Kozani este eliberat de către armata greacă, în timpul ocupației otomane. Această bătălie s-a desfășurat în cadrul Primului Război Balcanic.

1929- Se naște Olga Tudorache, una dintre cele mai îndrăgite actrițe din România. După absolvirea Institului de Teatru din București este angajată la Teatrul Tineretului din București, unde a activat ca actriță până în anul 1966.

1939- Albert Einstein înmânează președintelui Americii, Franklin D. Roosevelt, o scrisoare în care este precizată amenințarea reprezentată prin bombele nucleare.

1944- URSS-ul a anexat Republica Populară Tuva, care a fost un stat independent din teritoriul fostului protectorat Tuvan al Rusiei Imperiale. A făcut parte din Imperiul Chinez Qing.

1947- România a devenit membru al Organizației Meteorologice Mondiale, iar această organizație este una dintre instituțiile specializate ONU și care are sediul la Geneva.

1962- Este convocat Primul Sinod ecumenic al Bisericii Romano-Catolice, de către Papa Ioan al XVIII-lea, din ultimii 92 de ani.

1963- Moare regizorul francez Jean Cocteau, care a fost și un poet, scriitor, pictor, dramaturg și cineast francez.

1968- Apollo 7 este lansat de către NASA, fiind una dintre primele misiuni în spațiu care a avut oameni la bord. Misiunea americană spațială i-a avut la bord pe Donn Eisele și Walt Cunningham, iar la comandă a fost Wally Schirra. Nava a fost lansată din Cape Kennedy pe data de 11 octombrie 1968.

1991- Este desființată poliția politică a comuniștilor, KGB, de către Consiliul de Stat al URSS-ului.

2002- Moaștele Sfântului Ioan Casian sunt aduse în România și sunt depuse la catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Iosif” din București. Sf. Ioan Casian a fost de origine română și a trăit în Marsilla, iar  în secolul al IV-lea după Hr. a întemeiat monahismul, după modelul răsăritean.

2006- O clădire din Manhattan este lovită de o aeronavă de mici dimensiuni, iar reprezentanții primăriei din New York city au exclus posibilitatea unui atac terorist. 

2011- Moare Ion Diaconescu, care a fost un politician român și activist anti-comunist. A fost membru al Partidului Național Țărănesc din 1936, până la desființarea acestuia de către comuniști.

2019- Premierul Etiopian primește Premiul Nobel pentru Pace, datoriă realizărilor sale de pace și cooperare internațională, dar și pentru inițiativa sa de a rezolva conflictul de frontieră cu statul vecin, Eritreea.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri