joi, 22 octombrie
Profesorii români au cele mai mici salarii din Uniunea Europeană
De Petruța Gromucz - sâmbătă, 10 octombrie în categoria Educație și învățământ
41

Distribuie pe rețelele de socializare

Orice copil își începe construirea viitorului cu ajutorul profesorilor. Fără educație, viitorul este nesigur. Așadar, profesorii reprezintă un stâlp al vieții noastre de adult și un factor important care ghidează viitorul unui copil. 

Totuși, în țara noastră, profesorii nu mai sunt motivați să facă acest lucru. Salariile din învățământul românesc sunt  printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Ultimulu raport al Eurydice arată că salariul anual al profesorilor din țara noastră pornește de la mai puțin de 9.000 de euro și ajunge la vârful carierei la suma de aproximativ 14.000 de euro anual.

Totuși, raportul arată și faptul că țara noastră a înregistrat în ultimii patru ani printre cele mai mari creșteri salariale pentru profesorii aflați la început de carieră. În aceeași situație sunt și Bulgaria, Letonia, Ungaria, Polonia și Slovacia. Salariul pentru profesorii aflați la început, este sub pragul de 9.000 de euro pe an. Acestea sunt țările europene cu cel mai redus PIB per capitală. 

Franța, Italia, Portugalia și Marea Britanie au salarii relativ mari pentru domeniul învățământului. Aici salariile profesorilor se ridică la sume cuprinse între 22.000 și 28.000 de euro. Liechtenstein deține cele mai mari salarii acordate profesorilor anual, 70-90.000 de euro fiind salariul de pornire.

Raportul arată că țara noastră a înregistrat cea mai mare creștere salarială de pornire, ajustat la inflație. Între anii 2014-2015 și 2018-2019, salariul pentru nivelul preșcolar și primar a crescut cu 181%, iar cel pentru nivelul învățământului secundar a crescut cu 164%.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri