marți, 04 octombrie
Cronologia Istorică-Date relevante în istorie pentru ziua de 10 octombrie
De Mihai Popan - vineri, 09 octombrie în categoria Cultură
105

Distribuie pe rețelele de socializare

 

10 octombrie în istorie:

Ziua Mondială a Sănătății Mentale este marcată pe data de 10 octombrie la îndemnul Organizației Mondiale a Sănătății. Datele OMS specifică faptul că jumătate din tulburările mintale încep de la vârsta de 14 ani. Depresia se situează în topul al treilea al bolilor mintale a adolescenților, iar suicidul este a doua.

680- Bătălia de la Karbala se încheie printr-un episod tragic, care presupune decapitarea lui Hussain Bin Ali, nepotul Profetului Muhammad. Această bătălie s-a desfășurat în luna Muharram care a avut loc în a 10 zi din anul 61 d.Hr, după calendarul musulman. Lupta a fost una inegală disputată între un mic grup de susținători ai profetului Muhammad și un un contingent mai numeros care aparținea califului Yazid I.

1604-Johannes Kepler a descoperit prima supernovă și afost un matematician, astronom și naturalist german, fiind printre primii care a formulat și confirmat legile mișcării planetelor. În matematică, Kepler este considerat precursorul calcului integral.

1636- Turcii au fost înfrânți în cadrul bătăliei de la Salonta de către principele transilvănean, Gheorghe Rakoczi I. Această confruntare s-a desfășurat în vremurile tulbure ale războiului de 30 de ani, în ultimii ani ai Contrareformei. Bătălia a izbucnit pe fondul rivalității dintre fostul principe Bethlen Istvan și actualul principe Gheorghe Rakoczi I.

1841- S-a năzcut Ion Câmpineanu, care a fost primul Guvernator al Băncii Naționale Române. A fost unul dintre boierii progresiști din Țara Românească și a participat la Revoluția de la 1848. Tatăl său, Ion I. Câmpineanu, a fost membrul fondator al Partidului Național Liberal.

1846- Sa născut fondatorul Grădinii Botanice din București, Dimitrie Brândză. A fost un medic, naturalist și botanist român și unul dintre membrii titulari ai Academiei Române.

1865- John Wesley Hyatt a obținut brevetul pentru inventarea celuloidului. Una dintre companiile americane a oferit 10.000 USD pentru inventarea unei bile de biliard care să fie mai rezistentă decât fildeșul. John Wesley a fost inventatorul acestei bile.

1872- Ion Creangă a fost exclus definitiv din rândurile clerului ortodox. A fost unul dintre cei mai importanți scriitori români, cunoscut mai ales pentru volumul său ,,Amintiri din Copilărie”, romanele și nuvelele sale dar și diferite anecdote.

1903- Emmeline Pankhurst formează un grup de acțiune care a militat pentru dreptul femeilor engleze de a vota. A fost reprezentanta mișcării radicale feministe care a luptat pentru drepturile femeilor.

1913- Este deschis canalul Panama, care este unul dintre canalele importante ce traversează istmul Panama din America Centrală, legând Oceanele Atlantice și Pacific. Construcția acestui canal a reprezentat una dintre cele mai mari proiecte de inginerie întreprinse în lume.

1914- A murit regele Carol I, unul dintre principalii făuritori ai Statului Român Independent și este succedat de Ferdinand I. A condus Principatele Române după abdicarea forțată a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

1916- A început bătălia de la Târgu Jiu care s-a desfășurat între armata română și trupele germane austro-ungare. Trupele conduse de generalul Ion Dragalina au respins una dintre cele mai puternice ofensive inamice. În această bătălie s-a remarcat eroina Ecaterina Teodoroiu.

1923- A avut loc Conferința internațională a reprezentanților organizațiilor țărănești din Moscova și se constituie Internaționala Țărănească.

1926- Este înființat Partidul Național Țărănesc, care reprezintă fuziunea dintre Partidul Țărănesc, condus de Ion Mihalache și Partidul Național Român din Transilvania, condus de Iuliu Maniu. Acest partid politic a jucat un rol important în perioada interbelică a României.

1931- A fost înființată Federația Română de Handbal.

1938- Acordul de la Munchen a prevăzut cedarea regiunii sudete Germaniei Naziste de către Cehoslovacia. Acordul de la Munchen a fost înțelegerea dintre Germania Nazistă și Puterile Aliate, care i-a permis Germaniei anexarea regiunii sudete din Cehoslovacia.

1957- Incendiul de la Windscale a provocat eliberarea de cantități mari de materiale radioactive, fiind al doilea accident nuclear după cel de la Cernobîl

1964- Iolanda Balaș și Mihaela Peneș obțin medaliile de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar în total România a obținut 11 medalii de aur.

1967- A fost elaborat tratatul care prevedea utilizarea pașnică a spațiului cosmic semnat de către URSS, SUA și Marea Britanie pe data de 27 ianuarie 1967.

1992- Este constituită Liga Profesională din Divizia Națională de Fotbal.

2001- Președintele american George W. Bush prezintă lista celor mai căutați teroriști. Organizația teroristă Al-Qaeda face apel la toți musulmanii și le cere să atace interesele americane din lume.

2008- Apare noul canal TVR 3.

2019- În urma moțiunii de cenzură, Guvernul Viorica Dăncilă este demis de către Parlamentul României. Această moțiune de cenzură a fost votată de 238 de parlamentari. Guvernul Viorica Dăncilă a fost cel de al 129-lea Guvern al României și a condus țara între 29 ianuari 2018 și 10 octombrie 2019.


 


 


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Bugetul pentru etapa a treia din programul Rabla pentru electrocasnice s-a epuizat în mai puțin de un minut

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Bugetul alocat pentru a treia etapă a programului „Rabla pentru Electrocasnice”, sesiunea de ...
economie România 2021 Rabla

Președintele României, Klaus Iohannis: „Autorităților nu le este ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale”

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Autorităților nu le este niciodată ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 măsuri

Taxele pentru mașinile poluante ar putea fi mărite: „Degeaba investim, dacă înmatriculările la cele vechi sunt la liber”

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În țara noastră sunt înmatriculate mai multe mașini second hand, în comparație cu cele noi, ...
taxe impozit majorări Ministrul Mediului

Va fi realizată o piață tradițională și în localitatea Bogdan Vodă

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În ședința de ieri, aleșii județeni au acordat vot favorabil hotărârii prin care Consiliul ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM 2021

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Pensiile speciale, minciuna preferată a USR-iștilor”

Daiana Toma-Cioran - dec. 8, 2021
Pensiile speciale, tema preferată a USR-iștilor! În frunte cu Cioloș, aceștia își închipuie că ...
Deputat Maramureș Gheorghe Șimon Putere

În 2022 bugetarii vor primi din nou vouchere de vacanță

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea de vouchere a fost pus în dezbatere publică. ...
România 2022 vouchere bugetari

Guvernul vrea să adopte bugetul de stat pentru 2022 până pe 24 decembrie

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern, că bugetul de stat ...
Guvern premier pim-ministru Nicolae Ciuca

PNDR: Evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici a fost finalizată

Petruța Gromucz - nov. 25, 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat finalizarea evaluării cererilor de ...
fermieri ferme finanțare cereri de finanțare

ONG-urile și instituțiile de învățământ pot aplica pentru granturi de până la 15.000 de dolari în cadrul Programului anual de finanțări al Ambasadei SUA la București!

Petruța Gromucz - nov. 23, 2021
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Biroul de Diplomație Publică, a anunțat ...
fonduri instituții de învățământ ONG granturi

A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”

Petruța Gromucz - nov. 19, 2021
A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de ...
varianta ocolitoare studiu de fezabilitate drumuri CJMM

Vor fi operate zboruri externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș

Petruța Gromucz - nov. 17, 2021
Potrivit unui comunicat publicat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ...
zboruri externe Maramureș aeroport noi zboruri

Peste 105 milioane de lei pentru servicii socio-educaționale, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijinirea mediului de afaceri, prin POR

Petruța Gromucz - nov. 16, 2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea a 25 de noi ...
POR finanțare dezvoltare contracte de finanțare

POIM: Finanțare în valoare de 18 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”

Petruța Gromucz - nov. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în acest weekend semnarea a 37 noi ...
Baia Mare finanțare Spitalul Județean ,,Dr. Constantin Opriș” MIPE

Au fost aprobate primele documente pentru demararea PNRR. România va beneficia de prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului

Petruța Gromucz - nov. 12, 2021
Guvernul a adoptat în 10 noiembrie 2021, două memorandumuri prin carea mandatat Ministerul ...
PNRR România memorandum Guvern

Expoziție itinerantă ,,Din zestrea Maramureșului”, la Craiova

Petruța Gromucz - nov. 11, 2021
Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:00, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de ...
expoziție Maramureș tradiție muzeu

Au fost semnate noi contracte de finanțare pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție destinate elevilor și personalului medical

Petruța Gromucz - nov. 10, 2021
Autoritatea de Management pentru POIM 2014-2020 a asigurat semnarea a 3 noi contracte de ...
contracte de finanțare finanțare management echipamente de protecție

O nouă rundă pentru Rabla pentru Electrocasnice și lansarea a 3 noi programe: instalarea de panouri fotovoltaice și staţii de încărcare pentru maşinile electrice și un program dedicat construcției pistelor de biciclete

Petruța Gromucz - nov. 8, 2021
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat la la sfârșitul săptămânii ...
Rabla electrocasnice sesiune nouă fonduri

Un nou liberal demisionează din grupul parlamentar al PNL acuzând „distrugerea PNL de către cei care au confiscat partidul”

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
După ce fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL și ...
politică Partidul Național Liberal PNL demisii

S-a redeschis Centrul de vaccinare de la Caspev Baia Mare. Unde se mai pot vaccina băimărenii?

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
Centrul de vaccinare de la Caspev (strada Săsarului numărul 3) s-a redeschis, aici, băimărenii ...
Baia Mare Maramureș Cătălin Cherecheș Centre de vaccinare

PNRR, aprobat de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Petruța Gromucz - oct. 29, 2021
Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat ieri, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării ...
PNRR Consiliul UE prefinanțare plan național