luni, 19 octombrie
Cronologia Istorică-Date relevante în istorie pentru ziua de 10 octombrie
De Mihai Popan - vineri, 09 octombrie în categoria Cultură
29

Distribuie pe rețelele de socializare

 

10 octombrie în istorie:

Ziua Mondială a Sănătății Mentale este marcată pe data de 10 octombrie la îndemnul Organizației Mondiale a Sănătății. Datele OMS specifică faptul că jumătate din tulburările mintale încep de la vârsta de 14 ani. Depresia se situează în topul al treilea al bolilor mintale a adolescenților, iar suicidul este a doua.

680- Bătălia de la Karbala se încheie printr-un episod tragic, care presupune decapitarea lui Hussain Bin Ali, nepotul Profetului Muhammad. Această bătălie s-a desfășurat în luna Muharram care a avut loc în a 10 zi din anul 61 d.Hr, după calendarul musulman. Lupta a fost una inegală disputată între un mic grup de susținători ai profetului Muhammad și un un contingent mai numeros care aparținea califului Yazid I.

1604-Johannes Kepler a descoperit prima supernovă și afost un matematician, astronom și naturalist german, fiind printre primii care a formulat și confirmat legile mișcării planetelor. În matematică, Kepler este considerat precursorul calcului integral.

1636- Turcii au fost înfrânți în cadrul bătăliei de la Salonta de către principele transilvănean, Gheorghe Rakoczi I. Această confruntare s-a desfășurat în vremurile tulbure ale războiului de 30 de ani, în ultimii ani ai Contrareformei. Bătălia a izbucnit pe fondul rivalității dintre fostul principe Bethlen Istvan și actualul principe Gheorghe Rakoczi I.

1841- S-a năzcut Ion Câmpineanu, care a fost primul Guvernator al Băncii Naționale Române. A fost unul dintre boierii progresiști din Țara Românească și a participat la Revoluția de la 1848. Tatăl său, Ion I. Câmpineanu, a fost membrul fondator al Partidului Național Liberal.

1846- Sa născut fondatorul Grădinii Botanice din București, Dimitrie Brândză. A fost un medic, naturalist și botanist român și unul dintre membrii titulari ai Academiei Române.

1865- John Wesley Hyatt a obținut brevetul pentru inventarea celuloidului. Una dintre companiile americane a oferit 10.000 USD pentru inventarea unei bile de biliard care să fie mai rezistentă decât fildeșul. John Wesley a fost inventatorul acestei bile.

1872- Ion Creangă a fost exclus definitiv din rândurile clerului ortodox. A fost unul dintre cei mai importanți scriitori români, cunoscut mai ales pentru volumul său ,,Amintiri din Copilărie”, romanele și nuvelele sale dar și diferite anecdote.

1903- Emmeline Pankhurst formează un grup de acțiune care a militat pentru dreptul femeilor engleze de a vota. A fost reprezentanta mișcării radicale feministe care a luptat pentru drepturile femeilor.

1913- Este deschis canalul Panama, care este unul dintre canalele importante ce traversează istmul Panama din America Centrală, legând Oceanele Atlantice și Pacific. Construcția acestui canal a reprezentat una dintre cele mai mari proiecte de inginerie întreprinse în lume.

1914- A murit regele Carol I, unul dintre principalii făuritori ai Statului Român Independent și este succedat de Ferdinand I. A condus Principatele Române după abdicarea forțată a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

1916- A început bătălia de la Târgu Jiu care s-a desfășurat între armata română și trupele germane austro-ungare. Trupele conduse de generalul Ion Dragalina au respins una dintre cele mai puternice ofensive inamice. În această bătălie s-a remarcat eroina Ecaterina Teodoroiu.

1923- A avut loc Conferința internațională a reprezentanților organizațiilor țărănești din Moscova și se constituie Internaționala Țărănească.

1926- Este înființat Partidul Național Țărănesc, care reprezintă fuziunea dintre Partidul Țărănesc, condus de Ion Mihalache și Partidul Național Român din Transilvania, condus de Iuliu Maniu. Acest partid politic a jucat un rol important în perioada interbelică a României.

1931- A fost înființată Federația Română de Handbal.

1938- Acordul de la Munchen a prevăzut cedarea regiunii sudete Germaniei Naziste de către Cehoslovacia. Acordul de la Munchen a fost înțelegerea dintre Germania Nazistă și Puterile Aliate, care i-a permis Germaniei anexarea regiunii sudete din Cehoslovacia.

1957- Incendiul de la Windscale a provocat eliberarea de cantități mari de materiale radioactive, fiind al doilea accident nuclear după cel de la Cernobîl

1964- Iolanda Balaș și Mihaela Peneș obțin medaliile de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar în total România a obținut 11 medalii de aur.

1967- A fost elaborat tratatul care prevedea utilizarea pașnică a spațiului cosmic semnat de către URSS, SUA și Marea Britanie pe data de 27 ianuarie 1967.

1992- Este constituită Liga Profesională din Divizia Națională de Fotbal.

2001- Președintele american George W. Bush prezintă lista celor mai căutați teroriști. Organizația teroristă Al-Qaeda face apel la toți musulmanii și le cere să atace interesele americane din lume.

2008- Apare noul canal TVR 3.

2019- În urma moțiunii de cenzură, Guvernul Viorica Dăncilă este demis de către Parlamentul României. Această moțiune de cenzură a fost votată de 238 de parlamentari. Guvernul Viorica Dăncilă a fost cel de al 129-lea Guvern al României și a condus țara între 29 ianuari 2018 și 10 octombrie 2019.


 


 


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri