luni, 14 iunie
Cronologia Istorică-Date relevante în istorie pentru ziua de 10 octombrie
De Mihai Popan - vineri, 09 octombrie în categoria Cultură
58

Distribuie pe rețelele de socializare

 

10 octombrie în istorie:

Ziua Mondială a Sănătății Mentale este marcată pe data de 10 octombrie la îndemnul Organizației Mondiale a Sănătății. Datele OMS specifică faptul că jumătate din tulburările mintale încep de la vârsta de 14 ani. Depresia se situează în topul al treilea al bolilor mintale a adolescenților, iar suicidul este a doua.

680- Bătălia de la Karbala se încheie printr-un episod tragic, care presupune decapitarea lui Hussain Bin Ali, nepotul Profetului Muhammad. Această bătălie s-a desfășurat în luna Muharram care a avut loc în a 10 zi din anul 61 d.Hr, după calendarul musulman. Lupta a fost una inegală disputată între un mic grup de susținători ai profetului Muhammad și un un contingent mai numeros care aparținea califului Yazid I.

1604-Johannes Kepler a descoperit prima supernovă și afost un matematician, astronom și naturalist german, fiind printre primii care a formulat și confirmat legile mișcării planetelor. În matematică, Kepler este considerat precursorul calcului integral.

1636- Turcii au fost înfrânți în cadrul bătăliei de la Salonta de către principele transilvănean, Gheorghe Rakoczi I. Această confruntare s-a desfășurat în vremurile tulbure ale războiului de 30 de ani, în ultimii ani ai Contrareformei. Bătălia a izbucnit pe fondul rivalității dintre fostul principe Bethlen Istvan și actualul principe Gheorghe Rakoczi I.

1841- S-a năzcut Ion Câmpineanu, care a fost primul Guvernator al Băncii Naționale Române. A fost unul dintre boierii progresiști din Țara Românească și a participat la Revoluția de la 1848. Tatăl său, Ion I. Câmpineanu, a fost membrul fondator al Partidului Național Liberal.

1846- Sa născut fondatorul Grădinii Botanice din București, Dimitrie Brândză. A fost un medic, naturalist și botanist român și unul dintre membrii titulari ai Academiei Române.

1865- John Wesley Hyatt a obținut brevetul pentru inventarea celuloidului. Una dintre companiile americane a oferit 10.000 USD pentru inventarea unei bile de biliard care să fie mai rezistentă decât fildeșul. John Wesley a fost inventatorul acestei bile.

1872- Ion Creangă a fost exclus definitiv din rândurile clerului ortodox. A fost unul dintre cei mai importanți scriitori români, cunoscut mai ales pentru volumul său ,,Amintiri din Copilărie”, romanele și nuvelele sale dar și diferite anecdote.

1903- Emmeline Pankhurst formează un grup de acțiune care a militat pentru dreptul femeilor engleze de a vota. A fost reprezentanta mișcării radicale feministe care a luptat pentru drepturile femeilor.

1913- Este deschis canalul Panama, care este unul dintre canalele importante ce traversează istmul Panama din America Centrală, legând Oceanele Atlantice și Pacific. Construcția acestui canal a reprezentat una dintre cele mai mari proiecte de inginerie întreprinse în lume.

1914- A murit regele Carol I, unul dintre principalii făuritori ai Statului Român Independent și este succedat de Ferdinand I. A condus Principatele Române după abdicarea forțată a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

1916- A început bătălia de la Târgu Jiu care s-a desfășurat între armata română și trupele germane austro-ungare. Trupele conduse de generalul Ion Dragalina au respins una dintre cele mai puternice ofensive inamice. În această bătălie s-a remarcat eroina Ecaterina Teodoroiu.

1923- A avut loc Conferința internațională a reprezentanților organizațiilor țărănești din Moscova și se constituie Internaționala Țărănească.

1926- Este înființat Partidul Național Țărănesc, care reprezintă fuziunea dintre Partidul Țărănesc, condus de Ion Mihalache și Partidul Național Român din Transilvania, condus de Iuliu Maniu. Acest partid politic a jucat un rol important în perioada interbelică a României.

1931- A fost înființată Federația Română de Handbal.

1938- Acordul de la Munchen a prevăzut cedarea regiunii sudete Germaniei Naziste de către Cehoslovacia. Acordul de la Munchen a fost înțelegerea dintre Germania Nazistă și Puterile Aliate, care i-a permis Germaniei anexarea regiunii sudete din Cehoslovacia.

1957- Incendiul de la Windscale a provocat eliberarea de cantități mari de materiale radioactive, fiind al doilea accident nuclear după cel de la Cernobîl

1964- Iolanda Balaș și Mihaela Peneș obțin medaliile de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar în total România a obținut 11 medalii de aur.

1967- A fost elaborat tratatul care prevedea utilizarea pașnică a spațiului cosmic semnat de către URSS, SUA și Marea Britanie pe data de 27 ianuarie 1967.

1992- Este constituită Liga Profesională din Divizia Națională de Fotbal.

2001- Președintele american George W. Bush prezintă lista celor mai căutați teroriști. Organizația teroristă Al-Qaeda face apel la toți musulmanii și le cere să atace interesele americane din lume.

2008- Apare noul canal TVR 3.

2019- În urma moțiunii de cenzură, Guvernul Viorica Dăncilă este demis de către Parlamentul României. Această moțiune de cenzură a fost votată de 238 de parlamentari. Guvernul Viorica Dăncilă a fost cel de al 129-lea Guvern al României și a condus țara între 29 ianuari 2018 și 10 octombrie 2019.


 


 


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Ludovic Orban, despre Planul Național de Redresare și Reziliență: „Guvernul va efectua toate corecțiile necesare pentru ca PNRR să fie aprobat la nivelul Uniunii Europene.”

Petruța Gromucz - iun. 14, 2021
Cristian Ghinea, Ministrul Proiectelor Europene, a declarat că Planul Național de Redresare și ...
economie PNRR Planul Național de Redresare și Reziliență România

Maraton de vaccinare pentru maramureșeni, în Piața Libertății din Baia Mare

Petruța Gromucz - iun. 14, 2021
Începând de astăzi, până în data de 20 iunie, maramureșenii se pot vaccina în cadrul maratonului ...
vaccin pandemie Maramureș România

Fondul Social European+ 2021-2027, acceptat de Parlamentul European. 88 de miliarde de euro pentru investiții în copii, tineri sau persoane defavorizate

Petruța Gromucz - iun. 14, 2021
Parlamentul European a dat undă verde finală Fondului Social European+ 2021-2027, principalul ...
fondul social european România fonduri sprijin

„Maramureșul oglindit în scrieri”

Daiana Toma-Cioran - iun. 14, 2021
Consiliul Județean Maramureș prin Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare vă oferă un ...
Maramureș cultură eveniment Biblioteca Județeana

România este pe locul 26 la reciclarea deșeurilor dintre cele 27 de state UE. UDMR propune un proiect cu taxe mai mari pentru gunoiul produs

Daiana Toma-Cioran - iun. 14, 2021
România ocupă locul 26 la reciclarea deșeurilor, dintre cele 27 de state europene. Parlamentarii ...
actualități reciclare Uniunea Europană UDMR

Ludovic Orban atacat de colegii de partid. Rareș Bogdan: „Îl va durea stomacul dacă încep să vorbesc”. Raluca Turcan: „A tranzacţionat 3 ministere importante pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor”

Daiana Toma-Cioran - iun. 14, 2021
Război al declarațiilor între europarlamentarul Rareș Bogdan şi Președintele Camerei ...
politică Partidul Național Libaral PNL Congres

Florin Cîţu: „Persoanele care s-au tratat acasă, dar sunt în baza de date DSP vor primi certificat Covid”

Daiana Toma-Cioran - iun. 11, 2021
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că persoanele care au trecut prin boală tratându-se acasă, ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 România

Premierul Florin Cîțu: „Dacă se întârzie un proiect în implementarea PNRR, altul îi poate lua locul”

Daiana Toma-Cioran - iun. 11, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat că în implementarea PNRR se va ține cont de atingerea unor ...
Guvern PNRR premier prim-ministru

Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost modificată. Marea Britanie rămâne în zona roșie

Daiana Toma-Cioran - iun. 11, 2021
Guvernul a actualizat ieri seară lista țărilor cu risc epidemiologic, în funcție de incidența ...
actualități pandemie 2021 Coronavirus

Elevii maramureșeni cu rezultate extraordinare vor fi premiați de către Consiliul Județean Maramureș. A fost alocată suma de 100.000 de lei pentru plata premiilor

Petruța Gromucz - iun. 10, 2021
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a publicat pe una dintre rețelele de ...
elevi premianți olimpici Ionel Bogdan

Guvernul a adoptat proiectul prin care se interzice cumulul pensie-salariu la stat și crește opțional vârsta de pensionare la 70 de ani

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Guvernul a adoptat în ședința de ieri proiectul de lege prin care angajații pot rămâne în câmpul ...
actualități pensie salariu Ministrul Muncii

Premierul Florin Cîțu, despre amânarea majorării alocațiilor: „Reducerea deficitului, un efort la care toți trebuie să participăm”

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul va da o Ordonanța de Urgență prin care să fie ...
România 2021 Guvern alocații

Consiliul Județean Maramureș a acordat Anei Blandiana titlul de cetățean de onoare al județului

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Consiliul Județean Maramureș a votat, în cadrul ședinței de astăzi, acordarea titlului de ...
cultură Ana Blandiana 2021 Consiliul Județean

Evenimentul cultural „Noaptea Muzeelor” va avea loc în 12 iunie

Daiana Toma-Cioran - iun. 10, 2021
Consiliul Județean Maramureș vă invită prin instituțiile de cultură din subordinea sa, ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM Noaptea Muzeelor

Banii din cadrul Măsurii 3 – granturi pentru investiții, vor fi mutați pe Măsura 2 - granturi pentru capital de lucru! Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite din programul REACT-EU

Petruța Gromucz - iun. 10, 2021
În cadrul ședinței de Guvern de ieri, Executivul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru ...
economie fonduri măsuri măsura 2

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan: „Mergem pe logica dezvoltării județului Maramureș și a comunităților locale”

Daiana Toma-Cioran - iun. 9, 2021
Astăzi, 9 iunie 2021, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a susținut o ...
administrație CJMM Consiliul Județean Maramureș 2021

Anunțul oficial: UNTOLD 2021 va avea loc în perioada 9-12 septembrie

Petruța Gromucz - iun. 9, 2021
Cel mai mare festival din România, și cel mai așteptat, va avea loc în toamnă. Untold va fi ...
eveniment Untold anunț oficial Cluj Napoca

Clacă de coasă în Satul de pe deal, la Muzeul Satului din Baia Mare

Petruța Gromucz - iun. 9, 2021
Astăzi, începând cu ora 16.00, în incinta Muzeului Satului din Baia Mare, va avea loc cea de-a ...
eveniment Clacă de coasă Muzeul Satului Baia Mare

PSD va depune un proiect de lege pentru majorarea alocațiilor la 300 de lei. Ludovic Orban: „Următoarea creștere a alocațiilor va fi de la 1 ianuarie 2022”

Daiana Toma-Cioran - iun. 9, 2021
PSD va depune în Parlament, un proiect de lege care prevede majorarea alocaţiilor pentru copii ...
alocații PSD PNL Colaiție

Turcia, Bulgaria și Grecia își redeschid granițele pentru turiști. În ce condiții pot călători românii?

Petruța Gromucz - iun. 9, 2021
Sezonul estival se redeschide pentru multe dintre destinațiile turistice preferate de români. ...
turiști vacanțe granițe Turcia