joi, 22 octombrie
Florina Presadă acuzații dure după ce a fost scoasă de pe lista de parlamentari a USR PLus: „S-a dat o listă de la Centru”. Dacian Cioloș răspunde acuzațiilor aduse: „Candidații nu se pun cu mâna de președinte”
De Daiana Toma-Cioran - vineri, 09 octombrie în categoria Politică
67

Distribuie pe rețelele de socializare

Senatoarea Florina Presadă a vorbit ieri la Adevărul Live despre problemele din USR Plus Bucureşti, acuzându-i pe Vlad Voiculescu şi Claudiu Năsui că au venit cu o listă de delegaţi care să voteze locurile eligibile la parlamentare după cum li se va cere. Ea e de părere că alegătorii au taxat USR Plus la votul din 27 septembrie deoarece conducerea USR „nu mai respectă de mult” principiul meritocraţiei. Senatoarea consideră că metoda de stabilire a candidaților pentru alegerile parlamentare este un „abuz” al conducerii USR.

USR a fost partidul care a venit în faţa oamenilor cu festivalul democraţiei. Membrii USR şi PLUS, la europarlamentare au putut să-şi aleagă candidaţii pe listele pentru alegerile europarlamentare. Am avut atunci vot universal, dezbateri, o campanie internă consistentă iar membrii au putut alege în deplină cunoştinţă de cauză. Acum se foloseşte alt sistem, sistemul cu delegaţi. În fiecare filială se aleg delegaţi iar aceşti delegaţi formează conferinţa municipală care la rândul ei va alege candidaţii USR Plus pentru parlamentare. Acest proces, această competiţie internă în filiala Bucureşti nu a existat. De pe azi pe mâine s-au anunţat termenele pentru a te putea înscrie ca delegat în conferinţa municipală şi tot aşa (...) Eu şi ceilalţi colegi am militat pentru votul universal în interiorul partidului.

Am votat pentru fuziune (cu Plus) în speranţa că lucrurile se vor schimba în USR şi că vom vedea o altfel de poltică. Cu toate acestea, informaţiile au venit foarte târziu, planurile păreau făcute acolo la vârf. Aş fi vrut să interacţionez mai mult cu membrii PLUS. Lor le ceream votul. Nu mi s-a dat această şansă şi nu e corect, nu e în spiritul USR, nu e în spiritul valorile pe care noi le susţinem în faţa alegătorilor noştri. Nu ştiu ce va face Dan Barna mai departe, am văzut că în Biroul Naţional e foarte activ şi susţine anumite excluderi”, a spus Presadă. 

Ce vedem acum e o confruntare între o conducere care a devenit abuzivă

Florina Presadă susține că în acest partid nu mai este de mult meritocrație: „meritocraţia nu mai e de mult respectată de conducerea USR. Eu nu am făcut această politică internă de partid pentru a mă pune cu o tabără sau alta. Am taxat în mod egal abuzurile sau derapajele indiferent de sursa lor. Fie că era vorba de Cristi Ghinea, Nicuşor Dan, Dan Barna sau Claudiu Năsui. Mi-am dorit să-mi fac treaba de senator şi am considerat că în felul acesta aduc un plus de valoarea cetăţenilor. Nu am fost aleasă pe 11 decembrie 2016 senator ca să muncesc în partid. Am fost aleasă să-mi fac treaba de senator”, a mai spus Senatorul USR Plus. 

Ea afirmă că gândirea pe care o are acum conducerea USR Plus aduce un deserviciu imens partidului: „acest tip de gândire că oamenii vor vota oricum USR Plus este un tip de gândire extrem de arogant care ne-au adus de-a lungul timpului foarte multe deservicii”.

Ea mai spune că rezultatele slabe la alegerile locale sunt din cauza a ceea ce se întâmplă în interiorul USR și crede că primăriile câștigate la locale sunt în urma unei campanii făcute de oameni, nu de partid.

„Ce vedem acum e o confruntare între o conducere care a devenit abuzivă, care-şi impune oamenii pe listă, fără să ţină cont de ceea ce au nevoie cu adevărat românii, fără să ţină cont că în interiorul partidului trebuie să recompensăm meritocraţia. Rezultatele obţinute de USR-PLUS la alegerile locale sunt nişte rezultate slabe. Acolo unde noi am câştigat primării sunt alegeri câştigate de nişte oameni buni şi care şi-au făcut singuri campanie. Mă gândesc la Dominic Fritz la Timişoara, Allen Coliban la Braşov şi chiar Clotilde la Sectorul 1. În rest s-a văzut. Sunt judeţe, municipii reşedinţă de judeţ cu rezultate extrem de slabe. Oamenii ştiu că nu venim în faţa lor cu tot ceea ce avem mai bun. Oamenii de ne vor taxa în continuare dacă vom continua în felul acesta. Asta ar trebui să fie singura politică în USR-PLUS. Integritate, transparenţă şi competenţă. Nu putem să ne ducem şi să clamăm în faţa oamenilor că vom promova aceste lucruri odată ce vom ajunge la guvernare dacă nu putem să le demonstrăm în interiorul partidului.”, a completat Presadă

„Președintele unui partid nu pune cu mâna candidații pe listă”

Dacian Cioloș, a vorbit la Digi24, despre acuzele Florinei Presadă care nu se va mai regăsi pe listele partidului la alegerile parlamentare din acest an. Liderul PLUS spune că „președintele unui partid nu pune cu mâna candidații pe listă” și că există o procedură de selecție stabilită prin statutele partidelor. 

El susține că în partid există niște proceduri de selectare a candidaților. El mai spune că fuziunea s-a decis de către ei, însă este nevoie de înregistrarea și aprobarea tribunalului. În plus, Cioloș afirmă că membrii de partid au votat, iar votul contează 70%, iar în paralel s-a făcut o evaluare de competențe, pe baza CV-ului, iar cele două evaluări au stabilit punctajul. În funcție de acest punctaj s-a stabilit și ordinea pe liste. Abia apoi se stabilesc listele comune USR Plus. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri