joi, 29 octombrie
Ziua Comemorării Holocaustului
De Mihai Popan - vineri, 09 octombrie în categoria Social
62

Distribuie pe rețelele de socializare

 

Termenul de Holocaust este utilizat pentru faptele de cruzime ale naziștilor comise asupra evreilor. În timpul Holocaustului aproximativ 6 milioane de evrei și-au pierdut viața în diferite moduri tragice, precum gazarea în lagărele de concentrare sau moartea prin înfometare. Acest eveniment s-a produs în timpul celui De Al Doilea Război Mondial și a făcut parte din ,,Soluția finală a problemei evreiești”. Una dintre definițiile mai largi ale Holocaustului include în acest proces și uciderea cetățenilor sovietici, prizonierilor de război, homosexualilor, rromilor sau adversarilor politici naziști.

Aceste persecuții au fost culminate pe etape și s-au încheiat cu planul ,,Soluția finală a problemei evreiești”. O dată ce liderul german, Adolf Hitler, ajunge la putere, guvernul German adoptă legi care prevăd înlăturarea evreilor din societatea civilă, cele mai cunoscute fiind Legile din Nurnberg din anul 1935.

Ziua Națională de comemorare a Holocaustului este un eveniment adus omagiului victimelor holocaustului din România, dar în special rolul pe care l-a a avut țara noastră în acest episod al istoriei. În această zi, se desfășoară diverse ceremonii în toată țara pentru a comemora evreii și rromii care au murit în Holocaust.

Data de 9 octombrie a fost aleasă pentru celebrarea acestei zile pentru că în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Tot în același an Bucovina a revenit sub administrația românească condusă de Ion Antonescu.

Prima celebrare a acestei zile a avut loc în anul 2004.

La peste 70 de ani de la Holocaust, suferința supraviețuitorilor din Romania este deseori trecută cu vederea, cu toate că țara noastră a făcut câțiva pași spre recunoașterea a ceea ce s-a întamplat, spun istoricii. 

După ce a negat ani întregi rolul pe care l-a jucat în atrocitățile Holocaustului, România a înființat in 2003 o comisie internațională de istorici condusă de Elie Wiesel, supraviețuitor și laureat al premiului Nobel pentru pace. Această comisie a făcut investigații intense în acest proces, afirmate într-o analiză AFP, citată de Global Post.

Într-un raport întocmit de istorici este precizat faptul că au murit pe teritoriul țării noastre, la ordinul liderului român pro-nazist, Ion Antonescu, între 280.000 și 380.000 de evrei, în perioada 1940 și 1944.

 


 

 


 


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri