luni, 19 octombrie
Pro România și ALDE fuzionează. Noua formațiune politică se va numi Pro România Social Liberal. Viorica Marincaș sau Cornelia Negruț președinte în Maramureș?
De Daiana Toma-Cioran - vineri, 09 octombrie în categoria Politică
140

Distribuie pe rețelele de socializare

La alegerile parlamentare membrii ALDE vor  candida pe lista Pro România. Cele două partide au ratat termenul de înregistrare a unei eventuale alianţe sub umbrela căreia ar fi putut participa pe 6 decembrie.

Pro România şi ALDE au decis să aibă candidaţi comuni la alegerile parlamentare şi să formeze un singur partid - Pro România Social Liberal, a anunţat, ieri, liderul Pro România, Victor Ponta.

Ponta a susţinut că „PSD nu a vrut şi nu vrea să fie un partener în opoziţia faţă de preşedintele Iohannis, de Guvernul PNL".

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a confirmat că a refuzat o fuziune cu PSD, oferită de preşedintele social-democrat Marcel Ciolacu, din cauza „distanţei ideologice foarte mari" între cele două formaţiuni şi a propunerii de a include pe listele PSD pentru alegerile parlamentare doar câţiva membri ALDE.

Tăriceanu a explicat că un alt motiv al refuzului a fost că niciunul dintre colegii săi „nu trebuie lăsat în urmă".

Ponta a afirmat că va prezenta în cel mai scurt timp măsurile anticriză, candidat de prim ministru şi o echipă

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că noua formațiune se doreşte a fi o adevărată forţă de opoziţie.

„Organismele statutare ale PRO România şi ALDE au decis simultan să pornim la drum împreună, să creăm o forţă politică mai puternică, să ne unim resursele, având în vedere că pe scena politică s-a constatat o puternică polarizare între cele două partide mari, o radicalizare a discursului politic şi aş spune o dorinţă manifestă a partidelor mari de a elimina partidele mici. Decizia de fuziune de astăzi este răspunsul nostru comun la această situaţie politică”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

La rândul său, Victor Ponta a spus că noul partid trebuie să blocheze „ceea ce în acest moment pare un drum drept spre prăpastie”.

„Am luat decizia de a avea candidaţi comuni la alegerile parlamentare şi cei mai buni oameni, care îndeplinesc toate criteriile prpofesionale, de integritate, de recunoaştere locală, dar şi de capacitate profesională în Parlament vor fi candidaţii noştri, candidaţi comuni, şi sunt convins că atât la Pro România, cât şi la ALDE, oamenii care vor fi aleşi într-o singură echipă, într-un singur partid care se va numi Pro România Social Liberal şi într-o singură viziune şi gândire pot să blocheze ceea ce în acest moment pare un drum drept spre prăpastie”, a spus Victor Ponta.

Acesta a acuzat PSD de blat politic. „Din păcate, PSD nu a vrut şi nu vrea să fie un partener în opoziţie faţă de preşedintele Iohannis şi de guvernarea PNL. Au făcut şi merg pe idea unui blat politic, a unei înţelegeri, acceptă să fie un sac de box pe care îl lovesc pe rând Iohannis şi PNL”, a mai spus Ponta

„Fuziunea prin comasare va păstra ponderea celor două partie. Acolo unde Pro România are organizaţia mai puternică, vom avea conducere de la Pro România în noua formaţiune, acolo unde ALDE are o organizaţie puternică, ALDE va avea preşedintele" .

Acum, după ce am văzut declarațiile celor doi lideri centrali trebuie să ne raportăm și la nivelul județului nostru. Așa cum am preconizat acum câteva zile (vezi articolul aici: https://24mm.ro/article/610?slug=pro-romania-fuziune-cu-alde-victor-ponta-negocieri-cu-tariceanu) în Maramureș președintele noii formațiuni politice  va fi doamna Viorica Marincaș (ProRomania), iar în organizatiile locale, în funcție de forța echipelor. În urma rezultatelor alegerilor locale, se pare că ProRomania va fi partidul predominant în județul nostru. Așteptăm să vedem principala organizație, cea din Baia Mare de cine va fi preluată,  ținând cont că niciuna dintre formațiuni nu a reușit să obțină un scor care să îi asigure cel puțin un loc în Consiliul Local Baia Mare.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri