marți, 27 octombrie
Cronologia Istorică-Date relevante în istorie pentru ziua de 9 octombrie
De Mihai Popan - vineri, 09 octombrie în categoria Cultură
29

Distribuie pe rețelele de socializare

 

1621- Polonia recedează Moldovei cetatea Hotin, în urma bătăliei dintre oastea poloneză și oastea Moldovei condusă de Petru Movilă. Polonia sprijinită de Imperiul Otoman avea planul concret de a cucerii acest ținut, dar acest plan a fost zădărnicit de războiul Ruso-Polon. Pacea de la Hotin a prevăzut restituirea acestei cetăți Moldovei. Influența poloneză a fost slăbită în aceste provincii, dar în schimb s-a accentuat influența otomană în Principatele Române.

1760- Trupele rusești conduse de generalul Saltîkov și cele austriece ocupă pentru o perioadă scurtă capitala Prusiei, Berlin. Această acțiune s-a petrecut în timpul ,,Războiului de șapte ani”.

1854- În timpul Războiului din Crimeea, fortăreața rusă Sevastopol este asediată de către trupele aliate ale Angliei, Turciei, Sardiniei și Franței.

1890-S-a realizat pentru prima dată în istorie primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul. Inițiatorul acestei reușite a fost francezul Clement Ader, care s-a ridicat de asupra pământului și a aterizat după un zbor de 50 de metri.

1892- Se naște Ivo Andric, care a fost un scriitor, diplomat și academician sârb. A câștigat Premiul Nobel pentru literatură în 1961. Contribuțiile sale aduse literaturii sunt cunoscute în întreaga lume.

1915- În cadrul Primului Război Mondial, orașul Belgrad a fost cucerit de către trupele germane și austriece.

1916- Trupele germano-bulgare ocupă orașul-port Constanța, în timpul Primului Război Mondial. Mai puțin cunoscut este episodul ocupării vechii cetăți a Tomisului care a produs un impact major asupra populației, datorită prădării ținutului de către soldații germani și bulgari.

1934- La Marsilla este asasinat regele Alexandru al Iugoslaviei și ministrul de externe, Louis Barthou, de către un grup de fasciști care făceau parte din organizația fascistă croată ,,Ustasa”.

1940- Se naște John Lennon, care a fost solistul și liderul celor de la Beatles. Unul dintre cei mai apreciați compozitori din Anglia, autor al unor piese ca ,,Imagine” sau ,,Strawberry fields forever”.

1944- A avut loc A Patra Conferință de la Moscova, care a prevăzut acordul de procentaj dintre Churchil și Stalin. Sursele istorice aduc în vedere faptul că acest procentaj a fost hotărât de către Churchill pe o bucată de hârtie, iar țara noastră a intrat în influența URSS-ului.

1954- Se naște actorul român Adrian Pintea, care este cunoscut pentru rorurile din piesele de teatru precum ,,Pescărușul”, ,,Hamlet” , ,,Mania” , ,,Corida” , ,,Lumini și umbre” sau din filmul ,,Iancu Jianu”.

1967- S-a născut la Calafat, Gheorghe Popescu (Gică Popescu), unul dintre cei mai importanți fotbaliști ai ,,Generației de aur” a fotbalului românesc.

1975- Andrei Saharov a fost un om de știință rus și dizident anticomunist. Datorită meritelor sale, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

1981-Pedeapsa capitală este abolită în Franța, iar la scurt timp, această decizie este urmată și de alte țări.

2004- Pentru prima dată în istorie au fost organizate alegeri democratice în Afghanistan.

2006- Compania Youtube este preluată de către Google, iar fondatorii acesteia, Chad Hurley și Steve Chen, continuă să lucreze și să conducă independenți afacerile din cadrul firmei Joutube.


 


 


 

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri