duminică, 04 decembrie
Adoptă un câine, salvează un suflet-Interviu cu Paul Oșan, reprezentant al Asociației Salvați Animalele Baia Mare
De Mihai Popan - joi, 08 octombrie în categoria Interviuri
707

Distribuie pe rețelele de socializare

Adăpostul public de câini sau Ecarisajul din Baia Mare este gestionat direct de către Asociația Salvați Animalele, din primăvara anului 2015. Capacitatea adăpostului dispune de 159 de țarcuri de cazare, în care sunt aduși sau repartizați câinii în funcție de comportament, talie, vârstă și sex. Ecarisajul dispune de un spațiu veterinar care asigură consultațiile și vaccinările cățeilor. Cuprinde o încăpere cu aproximativ zece locuri post-operator și câini cu diverse probleme medicale. În prezent în cadrul adăpostului se inițiază un spațiu de carantină a puilor, care intră nevaccinați. Acest spațiu va fi dotat cu un sistem de aer condiționat și de un sistem de dezinfectare a spațiului. Proiectul este susținut în totalitate de asociațiile partenere din Germania, Ein Herz fur Streiner și Pet Crew. Adăpostul dispune și de un spațiu de relaxare, comunicare și dresaj al câinilor, în limita disponibilității timpului angajaților.

 

Reprezentantul asociației Salvați Animalele Baia Mare, Paul Oșan, a declarat pentru 24mm:

M.P.: De când a început activitatea ta în adăpostul public de câini din Baia Mare?

P.O.: ,,Activitatea mea în adăpostul public de câini a început acum cinci ani, mai exact în toamna anului 2015, printr-un voluntariat. Practic am oferit o mână de ajutor angajaților care erau atunci, fiind in lipsă de personal și bazându-se în mare parte pe voluntariat.”


M.P.: Ce te-a motivat să începi această muncă?

P.O.: ,,Nu m-am gândit nicio clipă că voi face din asta un job, am luat-o puțin mai diferit. Primul contact cu aceste suflete nevinovate a fost unul marcant pentru mine, oferindu-mi o viziune clară că ei au nevoie de noi. Motivația mea a fost după primele adopții locale și mai apoi internaționale. Am constatat că adopția este singura șansă de a salva viețile câinilor, iar acest lucru m-a determinat să lupt în continuare pentru aceste suflete.”


M.P.: Care sunt responsabilitățile tale, de zi cu zi, în cadrul adăpostului?

P.O.: ,,Sunt multe responsabilități, dar principala responsabilitate este de a asigura liniștea adăpostului. Am să enumăr câteva responsabilități de bază: prima este legată de adopțiile locale, care presupune pregătirea patrupedului din punct de vedere medical pentru adopție, ceea ce implică deparazitarea internă și externă, vaccinarea și castrarea/sterilizarea, iar în cazul adopțiilor internaționale este nevoie de o pregătire medicală mai amplă, ceea ce necesită vaccinuri și analize de sânge complexe, realizate de medicul veterinar al adăpostului împreună cu tehnicianul veterinar. Preluarea câinilor de pe domeniul public este asigurată de către departamentul Poliției Animalelor, iar după aceea patrupezii sunt predați adăpostului public. Fiecare câine care intră în adăpost este microcipat și i se realizează o fișă de intrare, unde se specifică date despre câine și preluarea lui. O altă responsabilitate fundamentală este promovarea cățeilor spre adopții, care implică realizarea unei ședințe foto.” 


M.P.: Care sunt regulile și condițiile necesare pentru adoptarea unui câine?

P.O.: ,,Responsabilitatea de asta sta la baza unei adopții implică semnarea unui contract de adopție care vine împreună cu niște obligații din partea celui care adoptă. În primul rând, adoptatorul este nevoit să respecte normele de îngrijire și hrănire ale câinelui și să anunțe adăpostul în cazul decesului, furtului, pierderii sau al înstrăinării acestuia. În al doilea rând, să nu abandoneze câinele și să-l supravegheze, iar în cazul în care nu-l mai dorește este obligat să-l returneze adăpostului. Acestea sunt câteva dintre regulile care trebuie respectate de către adoptator. Aș dori să mai menționez câteva lucruri care dispun de situația medicală a câinilor: cățeii adulți sunt deparazitați, vaccinați antirabic și castrați/sterilizați, iar în cazul puilor este prevăzută o clauză conform căreia la opt luni se revine pentru castrarea gratuită.”


M.P.: Câți câini se adoptă lunar?

P.O.: ,,Este o întrebare foarte bună, deoarece vreau să punctez cât de trist este, pentru că lunar se adoptă în medie cinci adopții locale și în jur de cincizeci de adopții internaționale. Adopțiile locale nu sunt sigure deoarece mulți doresc câini pentru pază, iar de cele mai multe ori, câinii sunt abandonați sau puși pe lanț. Este o mentalitate care trebuie schimbată și sper ca în viitorul apropiat să fie posibil acest lucru. În cazul adopțiilor internaționale intervin asociațiile partenere din Germania, mai exact Pet Crew si Ein Herz fur Streuner, care sunt printre cele mai cunoscute asociații de protecție a animalelor.”

 

M.P.: Sunteți ajutați de către primărie?
 

P.O.: ,,Ecarisajul este al primăriei, dar este gestionat de către Asociația Salvați Animalele. Primăria oferă un buget lunar care asigură salariile angajaților, salariul medicului veterinar și acoperă cheltuielile de utilitate și produsele medicale utilizate. Cățeii primesc hrană de calitate premium asigurată de către cele două asociații partenere din Germania, Ein Herz fur Streuner și Pet Crew.”

 

M.P.: În majoritatea adăposturilor publice din România, o dată la 14 zile se eutanasiază. Care este situația eutanasierii în adăpostul public din Baia Mare?
 

P.O.: ,,Conform Hotărârii Consiliului Local 510/2015 nu se eutanasiază. Desigur, sunt cazuri în care un cățel ajunge la bătrânețe și suferă, iar noi nu putem să-l ajutăm din punct de vedere medical, atunci este necesară eutanasierea lui. În cazul câinilor accidentați, loviți de masină, în care orice intervenție medicală nu-l ajută sau nu poate să-l salveze din cauza gravității impactului, cel mai bine și omenesc este eutanasierea lui.”


 

 


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Bugetul pentru etapa a treia din programul Rabla pentru electrocasnice s-a epuizat în mai puțin de un minut

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Bugetul alocat pentru a treia etapă a programului „Rabla pentru Electrocasnice”, sesiunea de ...
economie România 2021 Rabla

Președintele României, Klaus Iohannis: „Autorităților nu le este ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale”

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Autorităților nu le este niciodată ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 măsuri

Taxele pentru mașinile poluante ar putea fi mărite: „Degeaba investim, dacă înmatriculările la cele vechi sunt la liber”

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În țara noastră sunt înmatriculate mai multe mașini second hand, în comparație cu cele noi, ...
taxe impozit majorări Ministrul Mediului

Va fi realizată o piață tradițională și în localitatea Bogdan Vodă

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În ședința de ieri, aleșii județeni au acordat vot favorabil hotărârii prin care Consiliul ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM 2021

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Pensiile speciale, minciuna preferată a USR-iștilor”

Daiana Toma-Cioran - dec. 8, 2021
Pensiile speciale, tema preferată a USR-iștilor! În frunte cu Cioloș, aceștia își închipuie că ...
Deputat Maramureș Gheorghe Șimon Putere

În 2022 bugetarii vor primi din nou vouchere de vacanță

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea de vouchere a fost pus în dezbatere publică. ...
România 2022 vouchere bugetari

Guvernul vrea să adopte bugetul de stat pentru 2022 până pe 24 decembrie

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern, că bugetul de stat ...
Guvern premier pim-ministru Nicolae Ciuca

PNDR: Evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici a fost finalizată

Petruța Gromucz - nov. 25, 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat finalizarea evaluării cererilor de ...
fermieri ferme finanțare cereri de finanțare

ONG-urile și instituțiile de învățământ pot aplica pentru granturi de până la 15.000 de dolari în cadrul Programului anual de finanțări al Ambasadei SUA la București!

Petruța Gromucz - nov. 23, 2021
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Biroul de Diplomație Publică, a anunțat ...
fonduri instituții de învățământ ONG granturi

A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”

Petruța Gromucz - nov. 19, 2021
A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de ...
varianta ocolitoare studiu de fezabilitate drumuri CJMM

Vor fi operate zboruri externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș

Petruța Gromucz - nov. 17, 2021
Potrivit unui comunicat publicat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ...
zboruri externe Maramureș aeroport noi zboruri

Peste 105 milioane de lei pentru servicii socio-educaționale, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijinirea mediului de afaceri, prin POR

Petruța Gromucz - nov. 16, 2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea a 25 de noi ...
POR finanțare dezvoltare contracte de finanțare

POIM: Finanțare în valoare de 18 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”

Petruța Gromucz - nov. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în acest weekend semnarea a 37 noi ...
Baia Mare finanțare Spitalul Județean ,,Dr. Constantin Opriș” MIPE

Au fost aprobate primele documente pentru demararea PNRR. România va beneficia de prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului

Petruța Gromucz - nov. 12, 2021
Guvernul a adoptat în 10 noiembrie 2021, două memorandumuri prin carea mandatat Ministerul ...
PNRR România memorandum Guvern

Expoziție itinerantă ,,Din zestrea Maramureșului”, la Craiova

Petruța Gromucz - nov. 11, 2021
Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:00, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de ...
expoziție Maramureș tradiție muzeu

Au fost semnate noi contracte de finanțare pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție destinate elevilor și personalului medical

Petruța Gromucz - nov. 10, 2021
Autoritatea de Management pentru POIM 2014-2020 a asigurat semnarea a 3 noi contracte de ...
contracte de finanțare finanțare management echipamente de protecție

O nouă rundă pentru Rabla pentru Electrocasnice și lansarea a 3 noi programe: instalarea de panouri fotovoltaice și staţii de încărcare pentru maşinile electrice și un program dedicat construcției pistelor de biciclete

Petruța Gromucz - nov. 8, 2021
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat la la sfârșitul săptămânii ...
Rabla electrocasnice sesiune nouă fonduri

Un nou liberal demisionează din grupul parlamentar al PNL acuzând „distrugerea PNL de către cei care au confiscat partidul”

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
După ce fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL și ...
politică Partidul Național Liberal PNL demisii

S-a redeschis Centrul de vaccinare de la Caspev Baia Mare. Unde se mai pot vaccina băimărenii?

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
Centrul de vaccinare de la Caspev (strada Săsarului numărul 3) s-a redeschis, aici, băimărenii ...
Baia Mare Maramureș Cătălin Cherecheș Centre de vaccinare

PNRR, aprobat de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Petruța Gromucz - oct. 29, 2021
Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat ieri, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării ...
PNRR Consiliul UE prefinanțare plan național