vineri, 23 octombrie
Adoptă un câine, salvează un suflet-Interviu cu Paul Oșan, reprezentant al Asociației Salvați Animalele Baia Mare
De Mihai Popan - joi, 08 octombrie în categoria Interviuri
387

Distribuie pe rețelele de socializare

Adăpostul public de câini sau Ecarisajul din Baia Mare este gestionat direct de către Asociația Salvați Animalele, din primăvara anului 2015. Capacitatea adăpostului dispune de 159 de țarcuri de cazare, în care sunt aduși sau repartizați câinii în funcție de comportament, talie, vârstă și sex. Ecarisajul dispune de un spațiu veterinar care asigură consultațiile și vaccinările cățeilor. Cuprinde o încăpere cu aproximativ zece locuri post-operator și câini cu diverse probleme medicale. În prezent în cadrul adăpostului se inițiază un spațiu de carantină a puilor, care intră nevaccinați. Acest spațiu va fi dotat cu un sistem de aer condiționat și de un sistem de dezinfectare a spațiului. Proiectul este susținut în totalitate de asociațiile partenere din Germania, Ein Herz fur Streiner și Pet Crew. Adăpostul dispune și de un spațiu de relaxare, comunicare și dresaj al câinilor, în limita disponibilității timpului angajaților.

 

Reprezentantul asociației Salvați Animalele Baia Mare, Paul Oșan, a declarat pentru 24mm:

M.P.: De când a început activitatea ta în adăpostul public de câini din Baia Mare?

P.O.: ,,Activitatea mea în adăpostul public de câini a început acum cinci ani, mai exact în toamna anului 2015, printr-un voluntariat. Practic am oferit o mână de ajutor angajaților care erau atunci, fiind in lipsă de personal și bazându-se în mare parte pe voluntariat.”


M.P.: Ce te-a motivat să începi această muncă?

P.O.: ,,Nu m-am gândit nicio clipă că voi face din asta un job, am luat-o puțin mai diferit. Primul contact cu aceste suflete nevinovate a fost unul marcant pentru mine, oferindu-mi o viziune clară că ei au nevoie de noi. Motivația mea a fost după primele adopții locale și mai apoi internaționale. Am constatat că adopția este singura șansă de a salva viețile câinilor, iar acest lucru m-a determinat să lupt în continuare pentru aceste suflete.”


M.P.: Care sunt responsabilitățile tale, de zi cu zi, în cadrul adăpostului?

P.O.: ,,Sunt multe responsabilități, dar principala responsabilitate este de a asigura liniștea adăpostului. Am să enumăr câteva responsabilități de bază: prima este legată de adopțiile locale, care presupune pregătirea patrupedului din punct de vedere medical pentru adopție, ceea ce implică deparazitarea internă și externă, vaccinarea și castrarea/sterilizarea, iar în cazul adopțiilor internaționale este nevoie de o pregătire medicală mai amplă, ceea ce necesită vaccinuri și analize de sânge complexe, realizate de medicul veterinar al adăpostului împreună cu tehnicianul veterinar. Preluarea câinilor de pe domeniul public este asigurată de către departamentul Poliției Animalelor, iar după aceea patrupezii sunt predați adăpostului public. Fiecare câine care intră în adăpost este microcipat și i se realizează o fișă de intrare, unde se specifică date despre câine și preluarea lui. O altă responsabilitate fundamentală este promovarea cățeilor spre adopții, care implică realizarea unei ședințe foto.” 


M.P.: Care sunt regulile și condițiile necesare pentru adoptarea unui câine?

P.O.: ,,Responsabilitatea de asta sta la baza unei adopții implică semnarea unui contract de adopție care vine împreună cu niște obligații din partea celui care adoptă. În primul rând, adoptatorul este nevoit să respecte normele de îngrijire și hrănire ale câinelui și să anunțe adăpostul în cazul decesului, furtului, pierderii sau al înstrăinării acestuia. În al doilea rând, să nu abandoneze câinele și să-l supravegheze, iar în cazul în care nu-l mai dorește este obligat să-l returneze adăpostului. Acestea sunt câteva dintre regulile care trebuie respectate de către adoptator. Aș dori să mai menționez câteva lucruri care dispun de situația medicală a câinilor: cățeii adulți sunt deparazitați, vaccinați antirabic și castrați/sterilizați, iar în cazul puilor este prevăzută o clauză conform căreia la opt luni se revine pentru castrarea gratuită.”


M.P.: Câți câini se adoptă lunar?

P.O.: ,,Este o întrebare foarte bună, deoarece vreau să punctez cât de trist este, pentru că lunar se adoptă în medie cinci adopții locale și în jur de cincizeci de adopții internaționale. Adopțiile locale nu sunt sigure deoarece mulți doresc câini pentru pază, iar de cele mai multe ori, câinii sunt abandonați sau puși pe lanț. Este o mentalitate care trebuie schimbată și sper ca în viitorul apropiat să fie posibil acest lucru. În cazul adopțiilor internaționale intervin asociațiile partenere din Germania, mai exact Pet Crew si Ein Herz fur Streuner, care sunt printre cele mai cunoscute asociații de protecție a animalelor.”

 

M.P.: Sunteți ajutați de către primărie?
 

P.O.: ,,Ecarisajul este al primăriei, dar este gestionat de către Asociația Salvați Animalele. Primăria oferă un buget lunar care asigură salariile angajaților, salariul medicului veterinar și acoperă cheltuielile de utilitate și produsele medicale utilizate. Cățeii primesc hrană de calitate premium asigurată de către cele două asociații partenere din Germania, Ein Herz fur Streuner și Pet Crew.”

 

M.P.: În majoritatea adăposturilor publice din România, o dată la 14 zile se eutanasiază. Care este situația eutanasierii în adăpostul public din Baia Mare?
 

P.O.: ,,Conform Hotărârii Consiliului Local 510/2015 nu se eutanasiază. Desigur, sunt cazuri în care un cățel ajunge la bătrânețe și suferă, iar noi nu putem să-l ajutăm din punct de vedere medical, atunci este necesară eutanasierea lui. În cazul câinilor accidentați, loviți de masină, în care orice intervenție medicală nu-l ajută sau nu poate să-l salveze din cauza gravității impactului, cel mai bine și omenesc este eutanasierea lui.”


 

 


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri