marți, 27 octombrie
Cronologia Istorică
De Mihai Popan - joi, 08 octombrie în categoria Cultură
24

Distribuie pe rețelele de socializare

8 octombrie în istorie:
 

1860- Prevederile ,,Diplomei din octombrie” afirmau încetarea regimului militar din Transilvania și introducerea principatului în imperiul Austro-Ungar. Acest act a fost emis de împăratul Franz Joseph și reprezenta încheierea perioadei neoabsolutiste care a urmat Revoluției de la 1848.

1878- Dobrogea și Delta Dunării intră oficial în teritoriul statului român. Istoria Dobrogei este una dintre cele mai complexe și se întinde pe o perioadă de 2500 de ani. Unirea Principatelor Române a avut o contribuție importantă în dezvoltarea și integrarea acestui teritoriu. 

1890- Se naște Heinrich Focke, care a construit elicopterul funcțional și a fost printre primii constructori germani de avioane. A fost pionier german al aviației din Bremen și co-fondatorul companiei Focke-Wulf. Este binecunoscutul inventator al modelului FW-61, primul elicopter german de succes.

1895- S-a născut Juan Domingo Peron, președintele Argentinei, care a fost una dintre cele mai influente personalități politice ale secolului XX. A fost un general și un politician al armatei argentiniene, fiind ales de trei ori președinte al Argentinei. Adepții lui Peron și-au îndreptat atenția asupra eforturilor de eliminare a sărăciei și de demnitate a muncii. Peronismul reprezintă un fenomen politic care atrage sprijin atât din stânga politică cât și din dreapta politică.

1919- A avut loc prima întrecere aeriană continentală în SUA. În această competiție au participat 63 de avioane pe ruta San Francisco-New York. Locotenentul Belvin Maynard câștigă întrecerea, pilotând bordul unui aparat Havilland 4, care se chema ,,Hello Frisco”. A parcurs această rută, dus întors, în doar 24 de ore, 59 de minute și 49 de secunde.

1923- Se naște una dintre personalitățile marcante ale muzicii românești, care a fost violonistul Ion Voicu. În 1969 a fondat ,,Orchestra de Cameră” din București, care este dirijată în prezent de fiul său, Mădălin Voicu. La vârsta de 6 ani a parcurs primele lecții de muzică alături de Constantin Niculescu, iar la 14 ani a intrat la Academia Regală de Muzică din București.

1939-Germania anexează vestul Poloniei. Invadarea Poloniei a fost inițiată de Germania Nazistă, Uniunea Sovietică și un mic contigent al statului marionetă slovac. Acest act a produs declanșarea celei de a doua conflagrații mondiale. Invazia a început pe 1 septembrie și s-a terminat pe 8 octombrie.

1944- Lovitura de stat de la 23 august 1944 a produs demiterea regelui Mihai I și arestarea prim-ministrului României, Ion Antonescu. Acest act a încheiat colaborarea României cu Puterile Axei și începerea tratativelor de armistițiu cu Puterile Aliate și o colaborare militară cu URSS-ul. Atacul militar asupra Ungariei, una dintre Puterile Axei, a fost inițiat pe data de 8 octombrie 1944.

1962- Algeria este acceptată ca stat membru al Organizațiilor Națiunilor Unite, fiind cel de al 109-lea stat.

1967- Ernesto Che Guevara, revoluționarul comunist din Bolivia, este capturat împerună cu câțiva oameni de ai săi. Pe data de 8 octombrie, grupul revoluționar este încercuit în zona râpei Quebrada del Yero, iar după trei ore de luptă, Che Guevara este prins alături de Simon Cuba Sarabia. Președintele Boliviei ordonă executarea acestora în jurul orei 13:00.

1970- Premiul Nobel pentru literatură îi este înmânat scriitorului rus Alexandr Soljenițîn. A fost un romancier rus, activist și dizident anticomunist care a făcut cunoscută lumii întregi problema gulagurilor și a lagărelor de muncă forțată din Uniunea Sovietică.

1991- Parlamentul Croației întrerupe orice legătură cu Iugoslavia.

1997- Grupul de revoluționari condus de Dan Iosif intră în greva foamei și protestează în Piața Revoluției din București, în urma modificării Legii 42/1900, care prevedea restrângerea drepturilor acordate luptătorilor din 1989.

2001- România sprijină NATO și SUA în lupta împotriva terorismului.

2008- Moare George Emil Palade, care a fost medic și om de știință american de origine română. A fost laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie și medicină în 1974.

2009- Herta Muller primește Premiul Nobel pentru literatură, datorită scrierilor sale care reprezintă viața sub dictatura comunistă în România.

 

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri