sâmbătă, 24 octombrie
Dreapta vs. stânga. Dreapta vrea alegeri parlamentare în 6 decembrie, stânga cere amânarea lor
De Daiana Toma-Cioran - joi, 08 octombrie în categoria Politică
44

Distribuie pe rețelele de socializare

Președintele României, Klaus Iohannis a afirmat ieri, că alegerile parlamentare din 6 decembrie trebuie să aibă loc, deoarece este nevoie „de un Parlament cu puteri depline”.  Mandatul actualului Legislativ expiră în 20 decembrie. Totuși, conform Constituției, alegerile parlamentare pot fi amânate cu maxim 3 luni. 

Dan Barna, copreședinte USR Plus a declarat că dacă lucrurile rămân „într-o zonă controlabilă”, alegerile parlamentare ar trebui organizate, dar dacă numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus va crește, nu se va mai pune problema organizării alegerilor. Barna susține că există un joc „de-a șoarecele și pisica între Guvern și Parlament” și că în loc ca atenția să fie concentrată pe sănătate „este o cafteală politică în desfășurare”, motiv pentru care este nevoie, cât mai repede, de o  majoritate în Parlament și de a avea un Guvern prin care să poată fi luate eficient măsuri împotriva pandemiei. Tot el mai spune că dacă numărul de cazuri „se duce spre mai multe mii” nu se mai pune problema organizării alegerilor parlamentare.  Dan Barna susține că USR Plus va avea o propunere de premier și a arătat că partidul pe care îl reprezintă va face parte din viitoarea guvernare. 

Președintele UDMR-ului, Kelemen Hunor, a declarat că alegerile parlamentare nu ar trebui amânate și a precizat că nu este de acord cu închiderea teatrelor, cinematografelor și restaurantelor, „aceste măsuri trebuie să fie luate doar acolo unde sunt focare de Covid-19”. Hunor a afirmat că parlamentarii UDMR nu vor vota un proiect de lege privind amânarea alegerilor. 

De cealaltă parte, Partidul Social Democrat susține că alegerile parlamentare din 6 decembrie ar trebui amânate din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus. 

Din punct de vedere constituțional, acest lucru se poate face pentru trei luni.  Așadar, dacă se amână alegerile din decembrie, acestea ar putea avea loc în perioada  februarie-martie 2021. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri