joi, 29 octombrie
Rețeta perfectă pentru o seară reușită în doi
De Petruța Gromucz - miercuri, 07 octombrie în categoria Social
61

Distribuie pe rețelele de socializare

O seară în doi, la un restaurant elegant, cu mâncare bună și muzică romantică. Orice femeie își dorește o astfel de seară, mai ales dacă este vorba de prima întâlnire și s-a îmbrăcat cu rochia cea nouă. Dacă seara iese perfect, bărbatul va fi considerat un adevărat gentleman. Dar ce se întâmplă atunci când partenerul, sau chiar noi, nu cunoaștem regulile de etichetă? Indiferent că este vorba despre un local de lux, sau pur și simplu despre unul în care mergem pentru a lua prânzul sau cina, trebuie să ținem cont de câteva reguli de etichetă.

Când suntem acasă, nu acordăm prea mare atenție regulilor de etichetă. Totuși, nu este o idee prea bună să renunți la ele, mai ales atunci când te afli într-un restaurant, la o cină romantică sau la un prânz, chiar și de afaceri.

După ce bărbatul îi deschide portiera mașinii partenerei, o invită să îl acompanieze înăuntru. Pentru a fi galant, îi poate oferi un braț, pentru a o conduce spre local.

În restaurant intră primul bărbatul, abia apoi invitata acestuia. Scopul prinicpal este cel de a o proteja pe partenera sa de privirile curioase și de a păstra discreția asupra acesteia. La intrare, partenerii pot să fie întâmpinați de ospătar, care se va ocupa de haine.Totuși,  în cazul în care acesta nu există, bărbatul se oferă să ia haina doamnei și să o lase garderoba, împreună cu haina sa. Nu se intră  iniciodată în restaurant cu paltonul, umbrela sau pălăria pe cap. 

Ajunși la masă, domnul îi trage scaunul partenerei pentru a se așeza, acest minim gest demonstrând respect și afecțiune. Geanta doamnei va fi așezată pe unul dintre scaunele rămase la masă, atunci când acestea există, iar în caz contrar, geanta se așează pe mânerul scaunului. 

Poziția la masă este foarte importantă. Poziția mâinilor trebuie să fie elegantă, în nici un caz niciunul dintre cei doi nu vor sta cu coatele pe masă. Cea mai corectă este cea cu brațele lipite de corp și cu încheieturile mâinilor spijinite de marginea mesei. O postură dreaptă, elegantă va fi mult mai bine privită atât de partener, cât și de cei din jur.

După ce este adusă lista de meniuri și cei doi s-au decis ce vor să servească, doamna îi comunică domnului ce dorește, iar acesta, printr-un gest ușor, subtil, cheamă ospătarul. Domnul face comanda  atât pentru el cât și pentru parteneră. 

În timpul mesei, cei doi trebuie să evite subiectele incomode. Este de preferat ca discuția să decurgă natural,  spre subiecte ușoare și de interes comun. Cei doi servesc felurile alese și chiar dacă farfuria doamnei rămâne neterminată, partenerul nu trebuie să servească niciodată din ea.

La finalul cinei, tacâmurile trebuie așezate într-un anumit fel. Acest lucru transmite satisfacția mâncării servite și modul în care am fost tratați, dar și un gest de apreciere a preparatului.

La plecare, domnii trebuie să își ajute partenera să îmbrace paltonul și să o conducă spre ieșire, doamna fiind prima care va părăsi localul.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri